Hur har ni koll på familjens aktiviteter därhemma? Vanligast är att man i köket, kanske på kylskåpet, har en kalender där familjens alla medlemmar (eller mamma och pappa) klottrar ned alla aktiviteter.
Inte nog med det: är du ut-rustad med en modern mobil med internetuppkoppling kommer du åt kalendern från telefonen och har ständig koll på vad som händer.
Skaffa Google-konton till alla familjemedlemmar
1. Gå till kalendern. Börja med att skriva in adressen www.google.com/calendar i webbläsaren.
2. Fylleriövning. Har du redan ett Google-konto fyller du i dina användaruppgifter och loggar in. Har du inte ett konto, klickar du på Skapa ett konto. Det är också det här alternativet du väljer om du ska fixa nya konton åt familjemedlemmarna. Se då till att du själv är utloggad först.
5. Namn och nummer. Längre ned på sidan fyller du i namn, samt födelsedatum (ej obligatoriskt), samt en ordverifiering. Slutligen läser du igenom och godkänner användarvillkoren och klickar på Jag godkänner. Skapa mitt konto.
Skapa och dela ut kalendrar
1. Ställ in kalendern. Har du skapat ett nytt konto och går in på Google Kalender möts du av en helt blank kalendervecka. Det första du bör göra är att gå in i Inställningar och se till att kalendern är Sverigeanpassad. Klicka på kugghjulet i högra hörnet. Välj inställningar för kalender.
Under fliken Allmänt gör du dina inställningar. Du kan till exempel ändra så att veckan börjar på måndag i stället för söndag. En kul finess är att fylla i var du bor och få väderprognosen inritad i kalendern (se där, något inte väggalmanackan klarar …).
2. Flera kalendrar. Varje kalenderkonto har en grundkalender som skapas automatiskt. Du kan även skapa nya kalendrar. Vi rekommenderar att du har olika kalendrar för olika målgrupper. Du kanske vill ha en kalender som är mer privat och en kalender som du vill dela med dig av till resten av familjen. Dina kalendrar hittar du i vänsterspalten. Klicka på Mina kalendrar så får du fram listan. Klicka på Lägg till.
3. Dela ut din ”officiella kalender”. Du kommer till en sida där det räcker med att fylla i kalenderns namn. Kryssa inte i rutan Gör denna kalender offentlig, om du inte vill att hela världen ska veta vad du gör. Däremot ska du dela ut kalendern till dina familjemedlemmar. Ska du dela ut till pappa skriver du i mejladressen till pappa (den mejladress som han har kopplat till sitt Google-konto) och klickar på Lägg till person. I rullgardinsmenyn till höger väljer du vilken behörighet som personen ska ha. Det finns fyra nivåer(tre är intressanta för oss). Grunden är Se alla uppgifter och händelser. Den kan alla medlemmar ha. Göra ändringar och hantera delning är högsta nivån och den bör ägaren ha, men också föräldrarna om barnet inte själv hanterar kontot. Till sist har vi Göra ändringar i händelser, en vettig lägstanivå för föräldrarna. När du är klar klickar du på Skapa kalender, och kalendern dyker upp i vänsterspalten under standardkalendern.
Varje gång du skapar en händelse i kalendern och väljer den ut-delade kalendern från listan (i det här fallet Vannas kalender), visas händelsen i alla övriga familjemedlemmars kalendrar.
5. Så lägger du till en aktivitet. För att lägga till en aktivitet i kalendern behöver du bara klicka på rätt plats i kalendern och skriva in aktiviteten samt välja från rullgardinsmenyn vilken kalender du vill lägga in den i. Klicka på Skapa händelse. Vill du flytta aktiviteten? Dra och släpp den till ny plats.
Väljer du Redigera händelsedetaljer får du fler alternativ.
Du kan exempelvis lägga till påminnelser samt ändra så att aktivteter upprepas eller pågår under längre tid.
Förvandla plattan till en kökskalender
Gör du proceduren ovan med alla familjemedlemmars konton har ni nu en familjekalender med en gemensam kalender och en kalender för varje familjemedlem. Du kan kolla den i datorn, och i mobilen, men hur är det i köket? Kanske kommer ni att sakna kökskalendern som ger den där översikten vid köksbordet?
Operativsystemet Android för mobiler och surfplattor är utvecklat av Google. Inte konstigt att det fungerar fint med Google Kalender. Gå in i Inställningar, Konton och synkronisering, Lägg till Konto och välj Google. Sedan är det bara att följa instruktionerna. När kontot är tillagt går du in i surfplattans kalenderapp och ser din familjekalender med alla kalendrar. Hur kalendern ser ut varierar.


Så blir Ipad en almanacka
Apples surfplatta Ipad fungerar utmärkt som köksalmanacka. Du bör dock inte använda Apples inbyggda kalender till din familjekalender eftersom den bara klarar av att visa en Google-kalender i taget, du får med andra ord inte med alla familjemedlemmarnas kalendrar. Det smidigaste sättet är faktiskt
att använda kalendern via webbläsaren Safari och lägga en direktlänk på din Ipads startsida.
1. Surfa in på www.google.com/calendar och logga in med familjekontot du skaffat. Låt rutan Fortsätt vara inloggad vara ikryssad.
2. Peka på symbolen till vänster om adressfältet och välj sedan alternativet Lägg till på hemskärmen från menyn som dyker upp.
3. Skriv in vad genvägen ska heta och peta därefter på alternativet Lägg till.
4. Håll fingret på ikonen tills ikonerna börjar darra på det där sättet som är typiskt för Ipad.
5. Peka på kalenderikonen. Dra den till dockningslisten längst ned och tryck på hemknappen. Nu har du en direktknapp till din familjekalender!
Visst går det att lägga din kalender-surfplatta på köksbänken, men bäst blir det om du hänger upp den på väggen, och ännu bättre blir det om du dessutom kan få dit en strömsladd så att plattan alltid är fulladdad. Här följer några tips. Lycka till!
Kardborreband
Varför göra det svårt och dyrt. Gör som Jesse Rosten, köp en bit självhäftande kardborrband. Klistra fast på din surfplatta och fäst den mottagande delen på väggen, instrumentpanelen eller varför inte kylen. Jesse Rosten gjorde en väldigt spridd film om konceptet som du kan se här: vimeo.com/11886557
Pris: 168 kronor, för den superstarka varianten på
www.smartasaker.se.
Tallrikshängaren
Varför hänga upp prydnadstallrikar på väggen när du kan hänga upp din surfplatta i stället? En billig lösning, fast inte så flexibel eftersom du måste välja att ha surf-plattan i horisontellt läge.
Pris: 29 kronor, Clas Ohlson (www.clasohlson.se).
Vrid på med The Wallee
Lyxig proffslösning. Fodral och fäste som du skruvar fast på väggen. Du kan med ett enkelt handgrepp sätta upp och vrida på din Ipad eller Ipad 2.
Pris: 449 kronor (extra väggfäste 79 kronor). Mer info:
www.thewallee.com.
Vogels Ringo finns för bilen
Vogels ambition är att göra ett system för alla de mest populära surfplattorna. Just nu är det Ipad, Ipad 2 och Sam-sung Galaxy. Systemet består av fodral och ett runt väggfäste, men du kan också köpa fästen till exempelvis bilen.
Pris: 600 kronor (väggfäste och fodral). Mer info: www.vogels.com.
I många fall rör det sig om en kalender med en spalt för varje familjemedlem, vilket gör det hyfsat smidigt att se vem som håller på med vad.
Men systemet har vissa uppenbara brister … för inte är du alltid i köket när du vill ha koll på familjens kalender? Och när du ska uppdatera kalendern har du knappast väggkalendern med dig.
Känner du igen dig i den här situationen, har en uppkopplad familj och gillar nya smarta lösningar? Då är det här guiden för dig. Vi slänger väggkalendern och byter ut den mot Googles kalender som du kommer åt från vilken dator med internet som helst.
Det som gör Googles kalenderlösning extra smart är att varje familjemedlem kan ha sin egen kalender och samtidigt kan se varandras. Använder du i dag Hotmail och Microsofts Live-kalender (calender.live.com) fungerar den lösningen också bra.
Och du som inte har familj – att dela kalendrar kan vara lika praktiskt på arbetsplatsen, i fotbollslaget eller rent av kompisgänget. Sätt igång!
DEL 1:
Skaffa Google-konton till alla familjemedlemmar
För att du ska kunna göra en smart familjekalender måste alla familjemedlemmar ha varsitt Google-konto. Har de redan konton till Google-tjänster som Picasa, Youtube, Gmail eller Google Reader är det smart att använda samma för Google Kalender. Så här gör du för att fixa ett kalenderkonto.

1. Gå till kalendern. Börja med att skriva in adressen www.google.com/calendar i webbläsaren.

2. Fylleriövning. Har du redan ett Google-konto fyller du i dina användaruppgifter och loggar in. Har du inte ett konto, klickar du på Skapa ett konto. Det är också det här alternativet du väljer om du ska fixa nya konton åt familjemedlemmarna. Se då till att du själv är utloggad först.
3. Smidigast med Gmail. Fyll i uppgifterna i formuläret. Det är viktigt att du anger en korrekt mejladress och att det inte är en mejladress du tidigare kopplat till ett Google-konto. Har inte alla familjemedlemmar egna mejladresser måste du alltså först skapa sådana. Smidigast är att skaffa ett via Googles egna mejltjänst Gmail. När du skaffar ett Gmail-konto får du nämligen ett Google-konto på samma gång. Gå till gmail.com och välj Skapa konto. Processen ser ungefär ut som till vänster och när du är klar väljer du bara Kalender från listen med tjänster överst i webbläsarfönstret.
4. Svårknäckt lösenord. Under e-postadress får du välja lösenord. Tänk på att välja ett starkt lösenord med både bokstäver och siffror. Att få sitt Google-konto hackat är inte kul.
Låt rutan Fortsätt vara inloggad vara ikryssad om du sitter på en dator som bara du har tillgång till. Rutan om du accepterar Aktivera Webbhistorik får du ta ställning till själv. Det påverkar inte din kalenderupplevelse att kryssa ur den här rutan.

5. Namn och nummer. Längre ned på sidan fyller du i namn, samt födelsedatum (ej obligatoriskt), samt en ordverifiering. Slutligen läser du igenom och godkänner användarvillkoren och klickar på Jag godkänner. Skapa mitt konto.
6. En gång för var och en. Upprepa proceduren så att alla familjemedlemmar har varsitt konto. Har alla varsin dator är det smidigast att göra proceduren på rätt dator och ha rutan Fortsätt att vara inloggad ikryssad. Tänkte du använda en surfplatta som gemensam kalender (se nästa sida), bör du också skapa ett separat familjekonto till denna.
DEL 2:
Skapa och dela ut kalendrar

1. Ställ in kalendern. Har du skapat ett nytt konto och går in på Google Kalender möts du av en helt blank kalendervecka. Det första du bör göra är att gå in i Inställningar och se till att kalendern är Sverigeanpassad. Klicka på kugghjulet i högra hörnet. Välj inställningar för kalender.

Under fliken Allmänt gör du dina inställningar. Du kan till exempel ändra så att veckan börjar på måndag i stället för söndag. En kul finess är att fylla i var du bor och få väderprognosen inritad i kalendern (se där, något inte väggalmanackan klarar …).

2. Flera kalendrar. Varje kalenderkonto har en grundkalender som skapas automatiskt. Du kan även skapa nya kalendrar. Vi rekommenderar att du har olika kalendrar för olika målgrupper. Du kanske vill ha en kalender som är mer privat och en kalender som du vill dela med dig av till resten av familjen. Dina kalendrar hittar du i vänsterspalten. Klicka på Mina kalendrar så får du fram listan. Klicka på Lägg till.

3. Dela ut din ”officiella kalender”. Du kommer till en sida där det räcker med att fylla i kalenderns namn. Kryssa inte i rutan Gör denna kalender offentlig, om du inte vill att hela världen ska veta vad du gör. Däremot ska du dela ut kalendern till dina familjemedlemmar. Ska du dela ut till pappa skriver du i mejladressen till pappa (den mejladress som han har kopplat till sitt Google-konto) och klickar på Lägg till person. I rullgardinsmenyn till höger väljer du vilken behörighet som personen ska ha. Det finns fyra nivåer(tre är intressanta för oss). Grunden är Se alla uppgifter och händelser. Den kan alla medlemmar ha. Göra ändringar och hantera delning är högsta nivån och den bör ägaren ha, men också föräldrarna om barnet inte själv hanterar kontot. Till sist har vi Göra ändringar i händelser, en vettig lägstanivå för föräldrarna. När du är klar klickar du på Skapa kalender, och kalendern dyker upp i vänsterspalten under standardkalendern.

Varje gång du skapar en händelse i kalendern och väljer den ut-delade kalendern från listan (i det här fallet Vannas kalender), visas händelsen i alla övriga familjemedlemmars kalendrar.
4. Skapa en gemensam kalender. Familjer gör väldigt mycket tillsammans. Därför är det smart att också skapa en gemensam kalender som alla har tillgång till. Har du skapat ett familjekonto bygger du den gemensamma kalendern från det kontot. När du gjort den gemensamma kalendern kan du fundera över hur du vill dela ut rättigheterna. Är barnen stora och ansvarsfulla är det kanske inte så dumt att alla har möjlighet att redigera den gemensamma kalendern.

5. Så lägger du till en aktivitet. För att lägga till en aktivitet i kalendern behöver du bara klicka på rätt plats i kalendern och skriva in aktiviteten samt välja från rullgardinsmenyn vilken kalender du vill lägga in den i. Klicka på Skapa händelse. Vill du flytta aktiviteten? Dra och släpp den till ny plats.

Väljer du Redigera händelsedetaljer får du fler alternativ.
Du kan exempelvis lägga till påminnelser samt ändra så att aktivteter upprepas eller pågår under längre tid.
DEL 3:
Förvandla plattan till en kökskalender
Gör du proceduren ovan med alla familjemedlemmars konton har ni nu en familjekalender med en gemensam kalender och en kalender för varje familjemedlem. Du kan kolla den i datorn, och i mobilen, men hur är det i köket? Kanske kommer ni att sakna kökskalendern som ger den där översikten vid köksbordet?
Lösningen är antingen en bärbar dator som du ställer på köksbänken, eller varför inte en surfplatta som du precis som almanackan kan hänga på väggen. Då kan du smidigt hålla koll på din kalender, men också surfa, kolla recept, webb-tv och en massa andra saker. Här är två alternativ:
Android bra för kalendrar


Nedan ser du hur den ser ut i HTC:s surfplattor. Vill du ha ett annat utseende finns det andra kalenderappar att ladda ned från Market, och vill du ha webbversionen kan du precis som på Ipad surfa in på kalender i webbläsaren.

Så blir Ipad en almanacka

att använda kalendern via webbläsaren Safari och lägga en direktlänk på din Ipads startsida.
Gör så här:

1. Surfa in på www.google.com/calendar och logga in med familjekontot du skaffat. Låt rutan Fortsätt vara inloggad vara ikryssad.

2. Peka på symbolen till vänster om adressfältet och välj sedan alternativet Lägg till på hemskärmen från menyn som dyker upp.

3. Skriv in vad genvägen ska heta och peta därefter på alternativet Lägg till.

4. Håll fingret på ikonen tills ikonerna börjar darra på det där sättet som är typiskt för Ipad.

5. Peka på kalenderikonen. Dra den till dockningslisten längst ned och tryck på hemknappen. Nu har du en direktknapp till din familjekalender!
Häng kalendern på väggen!
Visst går det att lägga din kalender-surfplatta på köksbänken, men bäst blir det om du hänger upp den på väggen, och ännu bättre blir det om du dessutom kan få dit en strömsladd så att plattan alltid är fulladdad. Här följer några tips. Lycka till!

Kardborreband
Varför göra det svårt och dyrt. Gör som Jesse Rosten, köp en bit självhäftande kardborrband. Klistra fast på din surfplatta och fäst den mottagande delen på väggen, instrumentpanelen eller varför inte kylen. Jesse Rosten gjorde en väldigt spridd film om konceptet som du kan se här: vimeo.com/11886557
Pris: 168 kronor, för den superstarka varianten på
www.smartasaker.se.

Tallrikshängaren
Varför hänga upp prydnadstallrikar på väggen när du kan hänga upp din surfplatta i stället? En billig lösning, fast inte så flexibel eftersom du måste välja att ha surf-plattan i horisontellt läge.
Pris: 29 kronor, Clas Ohlson (www.clasohlson.se).

Vrid på med The Wallee
Lyxig proffslösning. Fodral och fäste som du skruvar fast på väggen. Du kan med ett enkelt handgrepp sätta upp och vrida på din Ipad eller Ipad 2.
Pris: 449 kronor (extra väggfäste 79 kronor). Mer info:
www.thewallee.com.

Vogels Ringo finns för bilen
Vogels ambition är att göra ett system för alla de mest populära surfplattorna. Just nu är det Ipad, Ipad 2 och Sam-sung Galaxy. Systemet består av fodral och ett runt väggfäste, men du kan också köpa fästen till exempelvis bilen.
Pris: 600 kronor (väggfäste och fodral). Mer info: www.vogels.com.
Svårighetsnivå: Enkel.
Program/tjänst: Google.
Tid: 30 minuter (beroende på hur stor familj du har).
Det här lär du dig:
Det här behöver du:
Program/tjänst: Google.
Tid: 30 minuter (beroende på hur stor familj du har).
Det här lär du dig:
- Skapa en kalender för alla familjens medlemmar, samt hur du använder kalendern.
Det här behöver du:
- Helst en internetuppkopplad dator eller mobiltelefon per familjemedlem, samt varsitt Google-konto. (En surfplatta gör upplevelsen ännu bättre.)