Bra för vissa, inte möjligt för alla
När många hör ordet överklockning går tankarna till tekniskt superkunniga datornördar med specialbyggen, exponerade kretskort och handbyggda kylsystem där de kyler processorer med flytande kväve och pressar processorer bortom alla rimliga gränser. Mest för att se om det går.Men i verkliga livet är det inte så dramatiskt, och inte heller så komplicerat som det först verkar. Överklockning är något som även vanliga användare kan lära sig och få glädje av, och kräver inte något mekaniskt mekande inne i datorn.
Trimma datorn – så snabbar du upp ett långsamt Windows
Överklockning av cpu
Överklockning kan göras på både cpu, det vi brukar kalla gott och gott för processorn, och på gpu, den separata processorn på grafikkortet. Här fokuserar vi på hur du överklockar din cpu.
Ta reda på vad du kan göra, och får!
Överklockning är främst något du gör med en stationär pc. Det är inte alla processorer som tillåter att du ändrar i dess inställningar på detta sätt, och dessutom måste moderkortet tillåta överklockning. Det gör de flesta bättre moderkort av standardformat för stationär pc.Intel har låst överklockningsmöjligheten på alla Core-processorer sedan några år tillbaka utom ett fåtal som har ett K i slutet på modellbeteckningen. Dessa sitter för det mesta inte i datorer från de stora tillverkarna.
Rädda din gamla dator med Linux – gratis
Men bygger du din egna, eller låter en lokal svensk butik skruva ihop en pc åt dig, så kan det vara värt att satsa på en sådan. Från AMD är det lite mer generöst, eftersom de nya Ryzen-processorerna stödjer överklockning, samt äldre FX-modeller med tillägget Black Edition.
Är du osäker på vilken processor du har är det lätt att ta reda på. Det står i klartext i systeminformationen som du hittar om du trycker Windowsknappen + Pause eller högerklickar på startmenyikonen i nedra vänstra hörnet och väljer System.
Säkerhet framför allt
Ändringar i klockfrekvens kan störa kommunikationen mellan processor, grafik, minnen och andra komponenter på moderkortet, eller utmana kylningen för mycket och överhetta. I värsta fall riskerar du att datorn kraschar helt.Men risken att du har sönder datorn är liten. De flesta nyare moderkort och bios har säkerhetsspärrar som gör att du inte kan ställa om parametrar orimligt mycket, samt både automatiska och manuella sätt att återställa allt till standardinställningar.
Den största risken är att du förlorar data om datorn kraschar precis när du använder den. Därför bör du göra en komplett säkerhetskopiering av system och dokument innan du sätter igång. En bra backup bör ju varje dator ha i vilket fall som helst.
Det du också bör göra innan du går vidare är att se till att Windows, bios och drivrutiner är uppdaterade till senaste version. Av dessa kan bios vara den knepigaste biten. För det mesta har moderkortstillverkaren program du kan ladda ner som gör det åt dig. Om så inte är fallet finns det rutiner i bios-menyn för att göra det manuellt. Hur du då går till väga kan du läsa mer om här.
Fixa verktygen
Nej, vi menar inte mejsel, kylpasta och lödkolv, utan programmen du behöver ha för att kunna överklocka, och för att sedan kunna testa datorns stabilitet, hålla koll på temperaturen och mäta hur snabbt det går.För att sköta själva klockfrekvenskontrollen finns det flera alternativ. Länge var det enda sättet att överklocka att gå in i datorns bios-meny, eller uefi som det egentligen heter på nyare datorer (fast det kallas i folkmun fortfarande bios, även inne i datorerna), och ändra inställningar där. Bios eller uefi nås med ett snabbt knapptryck under datorns uppstart, för del mesta Del eller F12, det står på skärmen.

Ett alternativ om inte funktionen hittas där eller om ditt moderkort saknar sådant program är gratisprogrammen Intel Extreme Tuning Utility om du har Intel-processor, AMD Ryzen Master för Ryzen-processor och AMD Overdrive för andra överklockbara AMD-processorer. De ger dig behändig kontroll över alla relevanta inställningar.
Gratis är gott
Utöver det behöver du ett program som håller koll på processorns temperatur. Vi rekommenderar Core Temp, som är ett enkelt och litet men pålitligt program som du kan ha igång medan du testar prestanda och stabilitet.Snabba upp ditt internet – utan att köpa prylar
Prestanda testar du med benchmarkprogram som de vi använder i våra datortester. Vi rekommenderar att du laddar hem senaste versionen av Maxon Cinebench, som ger en bra indikation på ren cpu-prestanda.
Slutligen behöver du ett stresstestprogram för processorn, för att se att allt i datorn fungerar stabilt på den nya klockfrekvensen. Ett bra sådant är Prime 95. Där kan du köra ett test som bokstavligen kallas Torture Test på datorn. Klarar den det utan anmärkning kan du vara ganska säker på att din överklockning är stabil.

Ett sista program som kan vara behändigt är CPU-Z, som ger dig information om allt från namnet på ditt moderkort och processor till belastning och hastighet på vardera processorkärna.
Det bästa med alla dessa program? Du behöver inte betala ett öre. Både dessa och de från Intel, AMD och moderkortstillverkarna är gratis.
Överklockning steg för steg
Sätt igång med överklockningen
Börja med att starta Core Temp samt Cinebench och gör en prestandamätning av datorns cpu. Kör helst Cinebench-mätningen ett par, tre gånger. Notera bästa mätresultatet, samt högsta temperaturen på vardera processorkärna. Det hittar du i Core Temp.Det allra enklaste sättet att överklocka en del moderkort är att låta de göra det automatiskt. Datorn vi använder för att ta skärmbilder till denna guide har ett moderkort från MSI med funktionen OC Genie i uefi samt i dess kontrollprogram i Windows, MSI Command Center. Kort från Asus kan ha en liknande funktion som heter Ai Tweaker, och andra tillverkare kan ha sina egna liknande funktioner. Då kan du aktivera den, starta om datorn och gå vidare till nästa steg. Är du sedan nöjd med resultatet? Grattis, då kan du sluta läsa här.

Ska du istället överklocka manuellt behöver du tålamod och göra lite huvudräkning. Se först till att dessa automatiska funktioner är avstängda, annars kan du inte komma åt reglagen för att ändra frekvens själv. Därefter letar du upp inställningar för processorkärnornas basfrekvens och multipliceringsvärdet. Dessa kan ha lite olika termer i olika gränssnitt. Bus speed eller base clock, respektive multiplier eller ratio, till exempel.

Basfrekvensen är för det mesta 100 Mhz, och processorns klockfrekvens är denna gånger multipliceringsvärdet. Har du en 2,5 GHz processor är multipliceringsvärdet alltså 25. Rör inte basfrekvensen, den bör vara fast för att processorn ska kunna synkronisera bra med andra komponenter på moderkortet.
Det är här den tidskrävande biten börjar. Se till att du valt att justera frekvensen på alla kärnor på en gång (återigen något som hittas på olika ställen i olika gränssnitt och som kan kallas olika saker, i vårt gränssnitt kryssar vi för select all strax ovanför stället där vi ändrar frekvens), öka multipliceringsvärdet med ett, spara, starta om datorn, och håll tummarna för att allt fungerar.


Starta om, testa, upprepa
Första uppstarten av Windows kan ta lite extra tid efter en justering av klockfrekvensen. Det är naturligt då systemet har många små saker som behöver anpassas. Om allt är stabilt så bör det sedan gå snabbt att starta datorn framöver.Starta CPU-Z, Core Temp och Cinebench, och kör ett par prestandamätningar för att se om allt verkar stabilt. I CPU-Z kan du se att maximala klockfrekvensen har ökat, men efter bara ett steg lär du knappast se någon nämnvärd skillnad i Cinebench eller Core Temp. Första gången du gör detta är risken för en datorkrash minimal.
Om ingenting verkar krångla, datorn startar som den ska och du inte fått den fruktade blåskärmen eller upptäckt andra problem, så kan du sedan gå tillbaka till uefi eller överklockningsprogrammet, öka multipliceringsvärdet med ett till och sedan upprepa processen gång på gång tills du nått ett mätresultat i Cinebench som ger dig en märkbar prestandaökning.
Avsluta och stresstesta
Sluta överklocka i rätt tid
När du överklockor handlar det mesta om hur modig eller prestandagirig du är. Kommer du upp i en ökning på drygt tio procent kanske det är dags att vara nöjd. Du kan i princip fortsätta att öka, starta om och mäta ända tills du går in i kaklet och datorn inte lyckas ladda Windows, kraschar vid hög belastning eller tills du får varningar om för hög temperatur från Core Temp.I de flesta datorer återställer bios eller uefi processorn till standardvärden automatiskt om det är allt för illa, men för det mesta kan du manuellt gå in och ställa ner multipliceringsvärdet några steg.
Skulle du ha extra otur och inte ens komma in i uefi-menyn så har ditt moderkort olika metoder för att göra det. Det kan finnas en knapp på kortet som hålls in under uppstart, en bygel som behöver flyttas, eller ett batteri som tas ur och sätts tillbaka. Instruktioner för hur du gör går att hitta i moderkortets manual under rensning av bios eller cmos (kretsen som bios/uefi körs på).
Därefter går du in, ökar på multipliceringsvärdet igen, men till några steg lägre än när allt brakade ihop.

Tortera datorn
Det sista du ska göra för att verkligen kontrollera stabiliteten på datorns nya nivå är att köra ett stresstest på den. Starta Core Temp samt Prime 95 och kör testet för Small FFTs i Prime 95. En dialogruta för det bör poppa upp när du startar programmet. Om inte går du in under Options och väljer Torture test. Det bombarderar processorn med jobb så att den går på maxfart kontinuerligt.Låt testet gå i cirka 20 minuter. Gå sedan in i menyn Test och välj Stop. Då kommer det upp en testrapport längst ner i textloggen för vardera processorkärna (kallas Worker #1, #2 och så vidare i gränssnittet). Uppger den ”0 errors, 0 warnings” på alla kärnor kan du vara ganska säker på din nya konfiguration är stabil.
Helt säker ska du dock aldrig vara. Så kom ihåg att ha en bra backuprutin på datorn framöver så att inte en oväntad framtida krasch innebär katastrof.

Cacheminne, spänning, dmi, basfrekvens…
Utöver det vi har nämnt finns det mängder av andra parametrar som kan justeras – antalet volt som processorn matas med, hastigheten på dess interna cacheminne, fintrimning av basfrekvensen och mycket mer. De är överkurs för de flesta användare, och ingenting som du som överklockningsnybörjare bör försöka dig på att ändra.En sak som du däremot kan fundera på är att investera i effektivare processorfläkt eller kanske vattenkylningssystem. Bättre värmeavledning och avkylning av kärnorna kan höja taket för vad du kan göra överklockningsmässigt.
Underklockning, nyttigt och ännu enklare
Underklocka en cpu
Det går även att underklocka datorn och sänka prestanda. Det låter kanske underligt men det kan finnas vissa skäl till att vilja göra det. En underklockad processor drar mindre ström och blir mindre varm, så behöver du inte topprestanda är det ett bra sätt att till exempel få ner fläktljudet.
Metod 1: Begränsa prestanda i energischemat
En enkel metod för underklockning (som egentligen inte klockar om processorn, men effekten blir densamma) går att göra på alla Windows-datorer, även bärbara. På en sådan är det extra värdefullt att fundera på underklockning, eftersom det kan spara batteritid.Starta Kontrollpanelen. Enklaste sättet är att klicka på startmenyn och helt enkelt skriva kontrollpanelen. Då kommer den upp i sökresultatet. Gå in på Maskinvara och Ljud och sedan Energialternativ. Välj ett energischema och gå in på Ändra Schemainställningar. Klicka på Ändra avancerade inställningar, vilket öppnar ett nytt fönster. Här letar du fram Energisparfunktioner för processorn och ändrar värdet för Maximalt processortillstånd.

På en bärbar pc har du två: ett för batteridrift och ett för ansluten ström. På en pc utan batteri har du bara ett värde att ställa in. Alla står som standard på hundra procent, så ställ ner de rejäl och tryck Verkställ. Därefter kommer inte datorn att utnyttja processorn mer än så mycket. Blir det för segt för din smak är det sedan bara att gå in och gradvis öka tills du är nöjd med upplevelsen
Metod 2: Underklocka som du överklockar
Det går även bra att underklocka ”på riktigt” med överklockningsverktygen. Då ställer du helt enkelt ner multipliceringsvärdet istället för att öka på det. Risken för att du stöter på problem om du gör detta är mindre än om du överklockar, men även här kan det hända saker. Därför bör du utföra samma försiktighetsåtgärder som när du överklockar. Ta en backup först, och stega dig sakta ner.Du behöver inte hålla stenkoll på temperaturen, men avsluta gärna med ett stresstest med Prime 95, så att du ser att den nya klockfrekvensen inte orsakar problem med till exempel kommunikationen mellan processorn och ramminnet.