E-post är det mest privata sociala mediet, så varför inte starta ett nyhetsbrev för att nå din sanna följarskara? Så här går det till.
Av Thord D. Hedengren
PC för Alla
Nyhetsbrev glöms ofta bort som såväl marknadsförings- som informationskanal, men faktum är att de fungerar alldeles utmärkt. Facebook och andra sociala medier har på intet vis ersatt e-posten, något som blir väldigt tydligt eftersom de flesta kollar sin inkorg flera gånger om dagen. Vi har nu e-postbaserade nättidningar där webbplatsen är en eftertanke, inte huvudprodukten, exempelvis. Det fanns även förr, men det är som att vi kollektivt har kommit ihåg att ja, e-post är en bra kommunikationsmodell, låt oss göra något med den.
Att ha ett nyhetsbrev för sitt företag, bostadsrättsföreningen, idrottsklubben, butik, eller för all del bara för sig själv är en väldigt bra idé idag.
Försök inte göra det själv
Först och främst: Försök inte skicka ut dina nyhetsbrev själv, från din e-postklient, till en lista på din dator. Dina brev kommer hamna i spammen, din e-postadress kan bli spam-markerad, och det är helt enkelt bortkastad tid. Visst, handlar det om att skicka ett brev till grannarna så fungerar det bra, men så fort mottagarmängden närmar sig tiotalen, och det är regelbundna utskick, så är det värt att vända sig till någon lämplig leverantör för e-postutskick.
För övrigt gäller detsamma om du har en webbplats, exempelvis i WordPress, där det finns tillägg som påstår sig kunna sköta dina nyhetsbrevsutskick. Ja, det kan de, men du måste alltid se till att du kopplar dem till en e-postleverantör, annars kommer en skrämmande mängd av dina brev hamna i skräpfilter, kanske innan de ens når mottagaren för att din webbplats server har blivit svartlistad för spam.
Så nej, gör inte det här själv, såvida du inte absolut vet vad du gör.
Tips till nyhetsbrevsmakaren
Det finns ett par saker man absolut måste tänka på när man skapar sitt nyhetsbrev. Först och främst, kom ihåg att det finns väldigt många e-postklienter och de är på intet sätt skapade lika. Ett till synes enkelt nyhetsbrev kan se fruktansvärt ut i Outlook men fungera utmärkt på en smartphone, eller tvärtom.
Trots att e-post är en så gammal och beprövad standard så skiljer sig olika e-postklienter samt webbtjänster väldigt mycket åt. Det betyder också att du behöver testa ganska mycket, något som lyckligtvis kan göras på exempelvis https://litmus.com, om nyhetsbrevstjänsten du valt inte har det inbyggt, eller du saknar en enorm maskinpark.
Nästa sak att komma ihåg är att hålla innehållet enkelt och textbaserat. Det kan vara lockande att lägga in en mängd snygga bilder med läcker text ovanpå, men kom ihåg att dessa kanske inte läses in alls utan prenumeranten kanske bara får en massa rutor med röda kryss i. Eller så är bilderna stora och tjusiga, men texten blir oläslig för de skalas ned till en mobiltelefons storlek. Slutligen, alla de som faktiskt har lite svårt att läsa text på bilder kan inte få någon hjälp av program eller dylikt. Så låt text vara text, i ditt nyhetsbrev åtminstone.
Apropå bilder så är det klokt att vara sparsmakad. Skicka inte med enorma bilder, det blir tungladdat eller kommer kanske inte ens fram. Håll det sansat så blir det bättre resultat och budskapet kommer fram.
Kort sagt: Det är lätt att ryckas med och göra överdrivet avancerade nyhetsbrev, men det viktigaste är ju att de blir lästa och konverterar till klick, eller vad du nu är ute efter. Se därför till att dina nyhetsbrev är tydliga och lättlästa, gärna med en personlig prägel om det passar.
Gott om tjänster
Det finns väldigt många tjänster för dig som vill starta ett nyhetsbrev. Störst är Mailchimp, vilken vi ska titta lite närmre på nedan, men det är absolut inte det enda alternativet. Många föredrar Campaign Monitor, som överlag anses ha lite snyggare mallar än vad Mailchimp erbjuder. Dessvärre har den senare inget gratisalternativ, Mailchimp låter dig ha 2000 prenumeranter innan de vill att du uppgraderar ditt konto.
Är du ute efter ett svenskt alternativ så är Get a Newsletter värd en titt. Även här finns det ett gratiskonto, men det gäller bara för 100 prenumeranter. Å andra sidan så är tjänsten såväl på svenska som lättanvänd, om än inte på långa vägar lika avancerad som Mailchimp.
För dig som inte bryr dig så mycket om teman och avancerad funktionalitet så finns det mer lättviktiga alternativ. Tiny Letter ägs numera av Mailchimp men du får ett betydligt enklare gränssnitt. Här skriver du ditt brev och skickar, det är alltså inte en väldig massa mallar och dylikt utan fokus ligger på att du ska kunna ha ett nyhetsbrev. Tiny Letter lämpar sig väl för enklare nyhetsbrev, exempelvis inom en förening eller dylikt, och tjänsten är dessutom gratis. Däremot finns det en gräns på 5000 prenumeranter, så det är värt att ha i åtanke.
Om du behöver en mer professionell lättviktig nyhetsbrevstjänst så är Buttondown ett bra alternativ. Där kan du dessutom ta betalt för dina nyhetsbrev om du vill, det finns en inbyggd betallösning rentav. Detsamma gäller populära Substack, vilken låter dig ha ditt nyhetsbrev gratis men uppmuntrar till att ha en premiumversion för de som vill stödja ditt skrivande. Föga förvånande har det lockat till sig hugna skribenter och journalister som på så vis kan få betalt från sina prenumeranter.
Det är inte helt lätt att välja rätt tjänst här. Viktigast är att du listar ut vad det kostar för den mängd prenumeranter du tror att du kan komma att ha, samt gör en behovsanalys utifrån huruvida du behöver många olika teman, kunna ta betalt med mera. Get a Newsletter är ett av få prisvärda svenska alternativ.
Guide: Kom igång med Mailchimp
Mailchimp är den största nyhetsbrevstjänsten och det är inte förvånande. Dels för att man faktiskt gjorde det relativt lätt att skicka ut nyhetsbrev, och dels för att man är duktig på att få breven att faktiskt komma fram. Idag har de inte längre det enklaste gränssnittet, och produkterbjudandet har gått bortom nyhetsbrev, men eftersom så många andra tjänster integrerar väl med Mailchimp så är det oftast det bästa valet för ett nyhetsbrev. Att du dessutom kan komma igång utan att betala en krona (Mailchimp kostar pengar först efter 2000 kontakter) skadar förstås inte heller.
Mailchimp har en abnorm mängd inställningar, på tok för många för att gå igenom här. Följande guide tar dig igenom vad du behöver för att skicka ett nyhetsbrev, och det räcker långt, men gräv gärna ned dig ytterligare.
Steg 1: Skapa konto
Vi börjar med att skapa ett konto. Gå till https://mailchimp.com och tryck på knappen Sign Up For Free uppe till höger. Fyll i dina användaruppgifter och tryck på Sign Up. Du kommer behöva verifiera din e-postadress, så öppna inkorgen och tryck på länken. Eventuellt frågar Mailchimp om du är en robot. Det är du inte.
Steg 2: Välj typ av konto
Nu är det dags att välja vilken typ av konto du ska ha. När ditt nyhetsbrev vuxit till sig så kommer du troligen vilja uppgradera till Essentials eller Standard, men till en början startar vi med Free-planen. Den är gratis. Tryck på Complete-knappen till höger.
Steg 3: Fyll i din information
Mailchimp vill ha lite information av dig, såsom ditt namn, eventuell webbplats med mera. Den kommer fråga om du har några befintliga kontakter (svara nej om du vill följa den här guiden till punkt och pricka), vad för typ av innehåll du tänkt dig, samt om din adress. Det senare är för att det finns lagar i USA rörande tydlig avsändare, så mata in en giltig sådan. Guiden är kort, fyll tills du kommer till nästa vy.
Steg 4: Utforma ett brev
Mailchimp är bra på så kallad onboarding. När du gått igenom guiden så vill de att vi ska skapa ett första e-postutskick, eller en första webbplats. Det senare är en relativt ny funktion på Mailchimp, den struntar vi i för närvarande. Klicka på Design an email.
Steg 5: Layouts och Themes
Varje utskick har en mall, eller template som det heter på engelska. Det finns olika varianter av dessa, vilket är precis vad du möts av nu. Under rubriken Select a template har du en undermeny bestående av Layouts (förvald), Themes, Saved templates, Campaigns samt Code your own. De tre senare är tomma (klicka och kika) eftersom vi inte har några sådana, men såväl Layouts som Themes har innehåll. Layouts är bokstavligt talat layouter, alltså en grundläggande form, men inte direkt stil, som ditt nyhetsbrev kan ha, medan Themes är betydligt mer designade.
Steg 6: Välj en mall
Vi väljer en template under Layouts för det här syftet. Observera att vissa templates kräver att du har ett betalkonto så vi får hålla oss till några av de enklare. Rulla ned under Basic och välj 1 Column (den första i skrivande stund). Klicka på den för att öppna verktyget för att skapa utskick.
Steg 7: Utskicksbyggaren
Utskicksbyggaren är en dra och släpp-historia. Du märker det om du för musen över något av ”blocken” i själva innehållet, till vänster. Där kan du dels dra och släppa för att justera ordningen, men även plocka block från högerkolumnen, där alla tillgängliga sorters block finns, och släppa i ditt innehåll.
Steg 8: Snygga till grundutseendet
Innan vi ger oss på att justera själva innehållet så ska vi snygga till grundutseendet för utskicket. I högerkolumnen hittar du tre stycken menyval i en sorts flikmeny: Blocks, Style och Comments. Tryck på Style för en lista på olika nivåer av inställningar. Vi ska inte gå igenom alla (men kika gärna), klicka dock på Page för den är synnerligen relevant.
Steg 9: Inställningar
Under Page hittar du en mängd övergripande inställningar, såsom bakgrundsfärgen, om det ska vara en ram runt ditt innehåll samt vad som är standardinställningarna för text och rubriker (vilken kan köras över på blocknivå). Det gör väldigt mycket att ställa in de här sakerna från början.
Här får du också en första insikt i hur begränsad du är kring typsnitt i e-postutskick, Mailchimp erbjuder inget som inte anses säkert mellan plattformarna. Med andra ord, rätt typsnitt ska visas oavsett om det är en Gmail, Outlook, eller e-postklienten på en Android eller Iphone. Det finns några specialtypsnitt men du kan inte vara helt säker på att de kommer visas, det kan vara närmast liggande typsnitt lika gärna. Lek lite med inställningarna och tryck sedan på Save-knappen längst ned.
Steg 10: Ändra innehållet i ett block
Att ändra innehållet, eller stilen, för respektive block är enkelt. Klicka på det, exempelvis logotypen högst upp, så får du upp inställningarna för denna till höger. Menyvalen högst upp, flikmenyn, ändras till Content (själva innehållet), Style (hur det ska bete sig, vilket kan köra över dina inställningar under Page), och Settings som är lite olika saker. För loggan så sätter vi storleken till ungefär hälften (under Content), struntar i Style, men under Settings så vänsterställer vi den istället.
Steg 11: Ladda upp en logotyp
Vi stannar kvar på logotypen, trycker på Content och sedan på Replace-länken, för det var ingen rolig logga de lagt in. Nu får vi upp My Files-vyn, vilket är där du hittar alla filer – bilder vanligtvis – som du laddat upp till Mailchimp. Släpp en fil i fönstret för att ladda upp den.
Steg 12: Infoga din logotyp
Tryck på bilden du laddat upp och sedan på Insert-knappen uppe till höger. I det här fallet skickas du direkt tillbaka till Image-blocket, logotypen alltså, men ibland får du frågor kring hur du vill infoga innehållet, vanligtvis när du vill lägga in bilder i ett textblock. Nu har vi i alla fall en bild och inte bara en grå ruta.
Steg 13: Spara block
Vår uttråkade häst behöver en rubrik under sig, så tryck på Save & Close längst ned till höger för att spara och stänga blockinställningarna. Tryck sedan på Blocks så att vi får fram alla block, och så tar vi Text-blocket och drar in det under logotypen.
Steg 14: Skriv en rubrik
När man släpper ett block i innehållet så öppnas det automatiskt. Text-blocket fungerar som en enkel ordbehandlare, med fetstil och punktlistor, textjustering och olika typsnitt. Alla ändringar du gör här kör över eventuella inställningar du gjort under Page (steg 9). Du kan rentav infoga bilder i texten, men vi vill bara ha en rubrik på vårt nyhetsbrev: Bored Horse.
Steg 15: Anpassa
Låt oss låtsas att vi är klara nu. Tryck på Continue uppe till höger så kommer du till huvudskärmen för ditt utskick. Här kan du get det ett namn (Edit name under Untitled högst upp), välja en lista att skicka till (Add Recipients-knappen bredvid To), ange vem utskicket kommer från (Add From-knappen bredvid From), skriva ett snärtigt ämne (Add Subject-knappen bredvid Subject), samt förstås redigera innehållet (Edit Design-knappen bredvid Content). Du kan även anpassa länken till webbversionen av ditt nyhetsbrev samt koppla din kampanj till sociala medier för automatisk delning.
Steg 16: Lägg till prenumeranter
Nu är det dags att hitta prenumeranter! Om du har en lista så kan du importera den under Audience (i toppmenyn), eller genom prompten som du ser om du trycker på Add Recipients-knappen. Oavsett vilket så är det nog dags att hitta olika sätt att få fler prenumeranter. Under Audiences har du en meny som heter Manage Audience, här kan du lägga till prenumeranter, få kod till din hemsida eller bara länkar för att skriva upp sig. Det är mycket att gå igenom och skiljer sig ganska mycket på vad du är ute efter, men sannolikt är det Signup Forms du vill välja.
Steg 17: Bygg formulär
Under Signup Forms hittar du Form builder-verktyget, där du kan bestämma hur alla tänkbara formulär ser ut. Här hittar du även en direktlänk som du kan använda för att skicka till potentiella prenumeranter så att de kan skriva upp sig. Formulären du bygger här används när någon skriver upp sig, så gå igenom allt under Forms and response emails. Det kommer ta en stund men det är värt det, för vips har du ett nyhetsbrev som beter sig som prenumeranten förväntar sig. Och det är ju alltid kul!
Steg 18: Nyhetsbrevet är skickat!
Så nu har du skickat ditt första nyhetsbrev. Det får en länk till en webbversion, och du kan följa statistiken i (nästan) realtid. Efter kampanjen har rullat ett tag så kan du få ut en rapport med lite mer detaljerad information. Allt detta hittar du under Campaigns i toppmenyn.