Med pressat pris, smart val av hårdvara och rent system utan en massa nonsens kommer Matebook D 15 långt. Vi hade gärna sett en snäppet vassare skärm och fler usb-portar, men annars har vi inte så mycket att klaga på. Läs även: Test av bärbara datorer
Huawei hade ett trubbelfyllt 2019, och även pc-delen av företaget gick på sparlåga. Men en sak har ljusnat inför det nya året. Microsoft har fått tillåtelse att handla med tillverkaren, vilket innebär att mjukvarujätten kan sälja Windows-licenser, så nu kan Huawei satsa vidare på sitt pc-utbud igen. De firar detta med att släppa ett par prisvärda nya Matebook.Matebook D 15 har ett stiligt chassi helt i aluminium, tunn Macbook-liknande design med avrundade hörn, stor musplatta, och centrerat tangentbord med låg profil och enda tillverkaren i testet som skippar numeriskt tangentbord på sidan.
Den har också en mer begränsad uppsättning externa anslutningar, här får vi tre vanliga usb, varav två är usb 2, och en av typ c, som också används för att ansluta strömadapter. Utöver det har datorn hdmi-utgång och analog headsetport, men saknar till exempel fast ethernet. Här är det wifi och inget annat som gäller.
Halvsnabb och extra kompakt
Men den bockar av alla krav vi ställer på deltagande datorer – goda jobbprestanda, 15-tumsskärm och pris på under 10 000 kronor, i detta fall ett rekommenderat pris på 7 490 kronor. För det priset får vi en dator med pålitliga prestanda levererade av en AMD Ryzen 5-processor, 8 gigabyte ram-minne och en snabb 256 gigabyte ssd. Datorn hänger med bra på det mesta, men har ingen extra grafikprestanda under huven. Å andra sidan är AMD-processorer med sin inbyggda Radeon-grafik klart bättre på den punkten än Intels UHD Graphics, och vi får klara fördelar i mediaredigeringsprogram och även hjälplig prestanda för enklare spel. Det vi inte får med Matebook D är särskilt övertygande batteritid. För en dator byggd för mobilitet behöver den vägguttag rätt så ofta. Lyckligtvis är laddaren en trevligt kompakt enhet.
Matebook D 15 har inte bara tunnare och lättare design än konkurrensen, utan är också kompaktare, med minimala skärmkanter både på sidorna och upptill. I ovankant är det så lite plats att det inte ens finns en webbkamera. Den har flyttat ner och sitter dold under en knapp i funktionstangentraden. Det är snyggt, och innebär också extra säkerhet då det också fungerar som ett linsskydd, men du får dras med grodperspektiv i bilden, som för övrigt håller klart godkänd kvalitet.
Brister lite i detaljerna
Tangentbordet är snyggt att titta på men med lite stum respons och kort slaghöjd är vi inte lika förtjusta i att använda det. Det har en klart plastig känsla som bryter mot den lyxiga premium-känslan i bygget för övrigt. Framför allt saknar det helt bakbelysning. Men det är väl planerat och vi har bekväma ytor att vila handlederna på. Musplattan håller också hög klass med bekväm yta och god precision.
Bredvid tangentbordet sitter samma typ av på-knapp med inbyggd fingeravtrycksläsare som i andra Matebook-datorer på senare tid. Den är intressant då den läser av ditt finger på hårdvarunivå redan när du startar datorn. Känner den igen dig blir du sedan automatiskt inloggad i datorn.
Skärmen håller godkänd budgetklass men inte mycket mer. Den har bra betraktningsvinklar tack vare ips-teknik, men kommer inte helt undan vissa kontrastskiftningar i sidled. Ljusstyrkan är också rätt så måttlig. Den ger oss dock fin kontrast i bilden och skarp svärta, och jämna färger, även om det saknas en del i färgomfång för att vara riktigt bra.
Överraskande bra ljud
Om bilden bara är godkänd är ljudet desto bättre. Det är fylligt, snyggt och dynamiskt, med extra möjligheter till finjustering och anpassning till olika typer av media tack vare Dolby Atmos-stöd. Det saknas lite detaljåtergivning i diskanten, men då är vi väldigt petiga. För en prispressad laptop som denna är det hög klass.
Slutligen får Huawei plus i kanten för sin exceptionellt rena Windows-installation i samma stil som Microsofts Signature Edition-koncept. Det innebär inget extra från tredje part, förutom sådant som har med kontroll av datorspecifika funktioner att göra, till exempel Dolby Atmos kontrollpanel och AMD:s Radeon-inställningar.
Huawei har dock ett extraprogram, PC Manager, som innehåller rutiner för att hålla koll på och uppdatera drivrutiner samt genomföra viss hälsokontroll av hårdvaran. Här finns också funktionen Huawei Share, som koppar samman en Huawei-telefon med datorn på ett smart och behändigt sätt. Ett speciellt nfc-chip i datorn gör att du kan synka upp dig snabbt. För full funktion behöver du dock en av de senare lurarna med EMUI 10.
Specifikationer
Produktnamn: Huawei Matebook D 15 WAQ9BR Testad: Februari 2020 Kontakt: www.huawei.se Processor: AMD Ryzen 5 3500U, 2,1 GHz quad core Grafik: AMD Radeon Vega 8 Minne: 8 GB ddr4 Lagring: 256 GB ssd Bildskärm: 15,6 tum matt ips, 1920×1080 bildpunkter Webbkamera: 720p Anslutningar: Usb 2.0 typ c, usb 3.0, 2 st usb 2.0, hdmi, headset Trådlöst: Wifi 5, bluetooth 5.0 Operativsystem: Windows 10 Home Övrigt: Fingeravtrycksläsare, nfc för Huawei Share Batteritid: 1h 50min (hög belastning), 10h 50min (låg belastning) Ljudnivå: 0-38 dBa Storlek: 35,8 x 23 x 1,7 cm Vikt: 1,53 kg Rek. pris: 7490 kr Pris: 7490 kr hos Webhallen.