Lösenordsbytardagen 2020
Sedan PC för Alla instiftade Lösenordsbytardagen 2014 har vi varje år gjort en undersökning bland er läsare för att pejla läget kring inloggningar och säkerhetstänk. I årets undersökning deltog över 4 000 personer.Vikten av att byta alla dina lösenord ofta är inte lika stor i dag som för några år sedan, men det fortfarande värt att se över dem med jämna mellanrum. Dels för att inloggningsuppgifter kan spridas på nätet, dels för att se över att du inte använder samma lösenord till flera viktiga tjänster.
Lösenordshanterare allt populärare
Men då har vi den återkommande huvudvärken – om man ska ha unika lösenord, hur ska man lyckas hålla reda på alla egentligen? Det är ju inte som att de blir färre lösenord varje år, tvärt om. Nya tjänster poppar upp i en strid ström och med det ökar alla inloggningar du måste göra. Hela 56 procent angav att de använder fler än fem lösenord i sin vardag. Att hålla alla lösenord i huvudet må vara det säkraste, men ganska ohållbart för de flesta, speciellt som dina lösenord bör vara ganska långa och komplexa för extra säkerhet.
Den mest rimliga lösningen som finns i dag är att använda sig av en krypterad och säker lösenordshanterare (inte detsamma som att spara i webbläsaren). Var tredje, eller 35 procent, säger sig använda en lösenordshanterare. Det är en klar förbättring från förra året då endast 23 procent uppgav att de använder en sådan.
I årets undersökning uppger 58 procent att de använder samma lösenord till flera tjänster. Det är några procent bättre än förra året då 61 procent uppgav att de gjorde detta. Anledningen till att du inte bör ha samma lösenord till flera tjänster är att om någon tar sig in på ett ställe kan de komma åt alla. Det kan dock vara logistiskt ohållbart att ha ett unikt lösenord för varje tjänst, men försök att ha det på de allra viktigaste, så som mejl, Facebook och andra ställen där du ha känslig information.
Tvåstegsverifiering börjar få fäste
De senaste åren har en ny typ av säkerhet kring inloggningar blivit allt vanligare – tvåstegsverifiering. Det innebär att för att logga in använder du inte bara ett lösenord, utan måste även bekräfta att du är du på något annat vis, ofta genom att ange en kod som skickas till din mejl eller via en notis i mobilen.Ingenting är så klart 100 procent säkert, men tvåstegsverifiering är en av de säkrare metoderna för inloggning som finns i dag och rekommenderas av säkerhetsexperter att användas där det finns tillgängligt.
I undersökningen uppgav 67 procent att de använder tvåstegsverifiering alltid, eller på vissa tjänster. Det är kraftig förbättring från föregående år där 57 procent angav det samma.
Biometri vs Bank-id
En annan typ av inloggning som också har ökat är användningen av biometri, så som fingeravtryck och ansiktsigenkänning. Förra året angav 43 procent att de använder detta. I år är den siffran uppe i 55 procent.Men när det gäller läsarnas preferenser vad gäller inloggningsmetod är det varken biometri eller lösenord som gäller. Istället anger hela 49 procent att de skulle föredra att använda Bank-id. Det är en viss ökning från förra årets 46 procent Bank-id-ivrare.
Hur sparar du främst dina lösenord?
Hur ofta byter du lösenord?
Hur många lösenord använder du i vardagen (hemma och jobb)?
Använder du samma lösenord till fler än en tjänst/inloggning?
Använder du tvåstegsverifiering?
Om du fick välja, vilken typ av inloggning till sajter/prylar/tjänster skulle du föredra?
Använder du någon form av biometriskt inlogg i dag? Här syftar vi på alla inloggningssätt som har med kroppen att göra (ögon, fingeravtryck m.m.)
Lösenordsbytardagen 2019
I takt med att vi lagrar allt mer information om oss själva på nätet har det blivit allt viktigare att se över våra lösenordsvanor.Det är av den anledningen PC för Alla instiftade Lösenordsbytardagen, som infaller 20 januari varje år. Förhoppningen är att var och en ska ägna en stund åt att se över sina säkerhetsrutiner och rätta till eventuella brister.Läs även: Experterna sågar våra lösenordsvanor
Genom åren har våra undersökningar tyvärr visat upp en dyster bild. Vi ägnar inte särskilt mycket tid åt den här frågan, och vår säkerhet har inte blivit särskilt mycket bättre trots mängder av rapporter om lösenordsläckor. I årets undersökning om svenskarnas lösenordsvanor svarade över 3 500 läsare på våra frågor (tack för det!) – men inte heller denna gång kan vi visa upp någon positiv bild.
Sponsrat: Skapa nya, starka lösenord och lagra dem säkert med F-Secure KEY – hämta gratis!
En trend är dock tydlig: vi verkar tycka om Bank-ID. Närmare hälften av deltagarna i undersökningen vill se tjänsten som ett sätt att logga in på – klart mer än fingeravtryck, som är det näst mest populära alternativet. Värt att notera är att just lösenord som inloggningsalternativ kommer först på tredje plats.
Om du fick välja, vilken typ av inloggning skulle du föredra? Det är första gången vi inkluderar Bank-ID som ett alternativ i denna kategorin, men med tanke på resultatet lär det inte bli sista. Att tjänsten verkar vara så populär förvånar möjligtvis; under förra året skrev vi väldigt mycket om de allt mer förekommande bluffarna med Bank-ID – och många av er har hört av sig till oss efter det med frågor och funderingar kring hur säker tjänsten egentligen är.
När det kommer till lösenordsvanor i övrigt är skillnaderna små jämfört med förra året. Förra året svarade 48 procent att de byter lösenord mer sällan än en gång om året, jämfört med knappt 45 procent i år.
Hur ofta byter du ett eller flera lösenord?55 procent använder fler än fem lösenord i vardagen, förra året var det 53 procent som klokt nog hade så många lösenord.
Oroväckande nog använder 61 procent fortfarande samma lösenord till flera tjänster. Det är något färre än förra året, då 63 procent gjorde det. Många experter menar att det är just det här som gör att lösenordsläckor kan bli så allvarliga. Om hackare lyckas komma över ett av dina lösenord finns risken att flera av dina tjänster hackas om du använder samma lösenord.
Hur sparar du främst dina lösenord?
Förra året uppgav 35 procent att de sparar lösenordet i minnet. Även i år är minnet det vanligaste sättet att spara lösenordet på – 31 procent gör det. Att spara lösenord på papper har dock gått om lösenordshanterare som det näst vanligaste sättet att spara lösenordet på.
Använder du tvåstegsverifering?
För att vara extra säker kan man använda sig av så kallade tvåfaktorsautentisering. Det betyder att du på något sätt behöver bekräfta inloggningen via ytterligare en enhet; exempelvis mobiltelefonen. 19 procent av er uppger att ni använder det överallt där det går, och närmare 37 procent använder det på enstaka tjänster. Det är exakt samma andel som i förra årets undersökning.
Lösenordsbytardagen 2018
Lösenordsbytardagen 2018 – stor undersökning av svenskarnas lösenbordsvanor
För att uppmuntra svenskarna att se över sina lösenordsvanor instiftade vi på PC för Alla Lösenordsbytardagen, som infaller 20 januari varje år. I årets undersökning om svenskarnas lösenordsvanor svarade över 5 000 läsare på våra frågor. Stort tack för det!Denna gång tittar vi extra mycket på just biometriska inloggningar – det vill säga när vi på något sätt använder vår kropp för att logga in på tjänster och enheter. Biometri är visserligen inte något nytt, men det är först på senare år som det har fått sitt stora genombrott. De flesta teknikjättarna erbjuder i dag någon form av biometrisk inloggning. Det började så smått med olika typer av fingeravtrycksläsare, och allt eftersom har mer avancerade saker dykt upp. Numera är det möjligt att logga in på våra Samsung Galaxy S8- och Iphone X-telefoner bara genom att titta på skärmen.
Anders Wollner: Bra med alternativ till lösenord – men mycket återstår innan vi kan känna oss säkra
Nästan hälften använder biometriskt inlogg
Trenden är tydlig: närmare hälften av er använder i dag någon form av biometrisk inloggning. Gissningsvis lär den siffran bara öka i takt med att tillverkarna av mobiltelefoner och datorer fortsätter att introducera biometriska inloggningar.
På frågan om vilken teknik ni helst vill använda för inloggning tycker en tredjedel att fingeravtryck är att föredra, medan strax över 20 procent föredrar klassiska lösenord för att logga in på sina tjänster och enheter.
Partnererbjudande: Just nu – 50% rabatt på lösenordshanteraren F-Secure KEY! Klicka här för att läsa mer.
Den senaste tiden har Apple fått enorm uppmärksamhet för sin Face ID – den ansiktsigenkänningsteknik som används för att låsa upp Iphone X. Men bara 6 procent av er föredrar att logga in med ansiktet. Både dosa (som till internetbank) och ögonskanning hamnar före om PC för Alla-läsarna får bestämma.
En liten förbättring kring lösenordsvanor
Fortfarande är det dystra siffror när det kommer till vanliga lösenord – men det börjar så sakta bli bättre. 48 procent av er byter lösenord mer sällan än en gång per år, jämfört med 55 procent förra året.Nu är ett lösenordsbyte som bekant inte en garanti för bättre säkerhet. Men med tanke på att vi under året har rapporterat om en hel del lösenordsläckor vore det ändå på sin plats att fler ser över sina lösenordrutiner. Särskilt eftersom 63 procent av er använder samma lösenord till fler än en tjänst, en siffra som är i stort sett oförändrad sedan förra årets undersökning (då låg den på 64 procent).
Att siffran är så hög är inte svårt att förstå. Över en tredjedel sparar sina lösenord i minnet, och det säger sig självt att det blir svårt att komma ihåg massor av unika lösenord.
Positivt nog uppger något fler – 24 procent jämfört med 21 procent från förra året – att de använder en lösenordshanterare för att hålla koll på sina lösenord. Just lösenordshanterare har både vi och flera experter vi pratat med lyft fram som ett smidigt och enkelt sätt att hantera sina lösenord på, så länge man ser till så att lösenordet till lösenordshanteraren är säkert.
Många skriver fortfarande ner sina uppgifter
Dessvärre antecknar många fortfarande sina lösenord på papper, och det är ett av de sämsta sätten att spara sina lösenord på. Om oturen är framme och du får inbrott i ditt hem vill du förmodligen inte att någon ska komma över inloggningen till din mejl. Dagens teknik har också gjort det enklare för skurkar att hacka sig in i din webbkamera, och med hjälp av det komma över dina uppgifter.Läs även: Därför ska du ha en lösenordshanterare – och här är bästa alternativen
Lösenordsbytardagen 2017
Lösenordsbytardagen 2017 – stor undersökning av svenskarnas lösenbordsvanor
2016 lär inte skrivas in som det säkraste året i internethistorien. Vi har rapporterat om otaliga säkerhetshot, och 2017 ser knappast ut att bli bättre. I takt med att svenskarna köper – och kopplar upp – allt fler prylar blir våra hem allt mer sårbara.Ett sätt att skydda sig mot lömska hot är att ha sunda lösenordsvanor. Just därför instiftade PC för Alla Lösenordsbytardagen, som infaller den 20 januari varje år. Vårt mål är att få svenskarna att minst en gång per år se över och byta sina lösenord.
I årets undersökning från PC för Alla svarade 4 000 läsare på frågor om sina lösenordsvanor.
Sedan vi startade Lösenordsbytardagen för sju år sedan har vi sett att lösenord byts allt oftare från år till år. I förra årets undersökning var resultatet i stort sett oförändrat jämfört med föregående år. Lyckligtvis är årets undersökning mer upplyftande, även om förändringarna är små. 55 procent av de tillfrågade uppger att de byter lösenord mer sällan än en gång per år. Förra året låg samma siffra på 57 procent.
Det är något färre som använder samma lösenord till fler än en tjänst – drygt 64 procent i år jämfört med 67 procent förra året. Att det inte är någon bra idé att använda samma lösenord till fler än en tjänst har vi sett gott om exempel på genom åren. Om ditt konto hackas på en sajt som slarvar med säkerheten är risken stor att även dina andra konton drabbas, exempelvis din mejl.
Läs även: Här är vanligaste lösenorden (som du bör undvika)
Många sparar lösenordord på papper
På tal om det: Precis som våra tidigare undersökningar har visat är svenskarna mest oroade över att förlora lösenordet till mejlen. Närmare hälften uppger att den privata mejlen är det konto de minst av allt vill bli av med lösenordet på. På andra plats hittar vi lagringstjänster som Google Drive och Dropbox, följt av jobbmejlen. Sist bland konton som svenskarna oroar sig över att bli av med hittar vi sociala medier. Bara 18 procent uppger att sociala medier är det konto de hade tyckt var värst att bli av med.Förra året visade det sig att färre svenskar sparade sina lösenord på en bit papper. I år ser vi en ökning på den punkten. 22 procent uppger att de sparar sina lösenord på det sättet, att jämföra med 19 procent från föregående år. Resultatet är oroande. Förutom att lösenorden riskerar att hamna i orätta händer vid ett eventuellt inbrott har vi rapporterar om flera fall där webbkameror i datorer blivit hackade. Om så sker finns det en risk att kriminella kommer över känsliga uppgifter enbart genom att övervaka kameran i datorn.
Partnererbjudande: 25% rabatt – Surfa säkert och privat med F-Secure Total
En tredjedel sparar fortfarande sitt lösenord i minnet. Det är förvisso en säker metod, men problemet är att det snart blir svårt att hålla reda på mängden lösenord. Färre svenskar uppger också att de använder fler än fem lösenord i sin vardag jämfört med föregående år.
Att låta en lösenordshanterare sköta saken är både ett smidigt och ett säkert sätt – så länge lösenordet till det programmet är säkert. Men bara drygt en av sex uppger att de använder ett sådant program för att hålla koll på lösenorden. Förra året angav en av fem att de tog hjälp av en lösenordshanterare.
Nästa sida: Undersökningen i sin helhet
Undersökningen baseras på omkring 4 000 svar från läsare av PC för Alla.
Lösenordsbytardagen 2016
Lösenordsbytardagen 2016 – stor undersökning av svenskarnas lösenbordsvanor
Kommer ni ihåg vad vi lovade varandra förra året? Jo, vi skulle skärpa oss och bli bättre på att byta och hantera våra lösenord. Så blev det inte riktigt.När PC för Alla i år undersökte läsarnas lösenordsvanor var uppslutningen stor. Hela 8 500 personer deltog (tack!).
När vi instiftade Lösenordsbytardagen var det med tanken att påminna om den där tråkiga, men ack så viktiga grejen med att byta sina lösenord regelbundet. Tanken är att minst en gång per år bör alla se över och byta lösenorden till olika tjänster, men det finns förstås inget som hindrar att du gör det oftare).

Från år till år har vi sett en ökad medvetenhet och lösenorden byts allt oftare. Men i år ser det ut att ha stannat av. Nästan sex av tio, ganska exakt lika många som i fjol, anger att de byter mer sällan än en gång om året.
I år är det även lika många som använder samma lösenord till flera tjänster som förra året. Var tredje. Faran med detta är att om ett av dina konton skulle hackas, så kommer personen som gjort det även att komma in i dina andra konton, om de har samma lösenord.
Unikt partnererbjudande: Testa säkerhetsprogrammet F-Secure SAFE utan kostnad i 3 månader
Att spara sina lösenord på en bit papper är inte direkt den säkraste förvaringen. Det verkar några fler ha förstått nu, då siffran för detta sjunkit med två procent sedan i fjol. Fortfarande är det dock 19 procent som väljer den här metoden, och det är 19 procent för många. Det säkraste sättet, att använda ett krypterat lösenordshanterarprogram, är det en av fyra som väljer.
Jag trivs bäst i öppna nätverk (eller något liknande) sjunger Ulf Lundell, och det är något många som håller med om. Även om 75 procent säger att de aldrig gjort det, så är det 20 procent som i någon utsträckning har surfat på sina grannars nätverk. Fem procent av de som aldrig gjort det skulle gärna göra det om det inte fanns ett lösenord i vägen.
Att lösenordsskydda sin router är med andra ord ett bra sätt att hålla grannar, men även mer lömska filurer borta från ditt nätverk.
Här är undersökningen i sin helhet:
1. Hur ofta byter du lösenord?

2. Hur många lösenord använder du i din vardag (hemma och jobb)?

3. Använder du samma lösenord till fler än en tjänst/inloggning?

4. Hur sparar du (främst) dina lösenord?

5. Vilket lösenord skulle vara värst att bli av med?

6. Om du fick välja, vilken typ av inloggning till sajter, tjänster och prylar skulle du föredra?

7. Har du surfat på grannens nätverk?

Lösenordsbytardagen 2015
Lösenordsbytardagen 2015 – stor undersökning av svenskarnas lösenbordsvanor
Förord: Ärligt, skärp er nu!
I fem års tid har vi på PC för Alla kört Lösenordsbytardagen. Dagen finns eftersom vi svenskar lägger mer och mer av vår privata information i händerna på sajter på nätet och i appar på mobilen. Det enda som står mellan dina privata data och informationstjyvarna är, just det, ditt lösenord.Vi vill belysa vikten av att hantera lösenord ansvarsfullt och säkert. Dina lösenord är att likställa med pin-koden till ditt bankomatkort. Ändå slarvar vi!
Vi har blivit något bättre (bra jobbat!), men det är långt ifrån bra nog. Så vad säger ni, kan vi göra en mental tummis på att bättra oss och få ett bättre resultat nästa år?
Men först – byt lösenord nu!
Andreas Thors, PC för Alla
Minns du Heartbleed? “Största säkerhetshotet på internet – någonsin”, sa experterna när det upptäcktes tidigare i år. Det gjorde att hackare kunde snappa upp inloggningsuppgifter och lösenord, och mängder av stora sajter drabbades (pcforalla.se/heartb).
Men det här är bara ett extremt exempel på vikten av att byta lösenord ofta. Sajter hackas så gott som dagligen och lösenord sprids på olika forum på nätet.
I PC för Allas årliga undersökning, där 5 000 personer deltog, visade det sig tyvärr att säkerhetstänket kring lösenord inte hänger med den faktiska hotbilden.
Sex av tio säger att de byter sina lösenord mer sällan än en gång om året, trots att hela sju av tio uppger att de använder samma lösenord till olika sajter och tjänster.
Hur svenskarna hanterar sina lösenord är inte heller optimalt, även om vi har blivit marginellt bättre jämfört med den undersökning PC för Alla genomförde förra året (pcforalla.se/losenord2014). Här uppger knappt tio procent att de sparar sina lösenord i ett oskyddat dokument på datorn och 20 procent sparar sina lösenord på papperslappar. Bara 20 procent använder ett lösenordsprogram eller -tjänst för att spara sina lösenord.
Testa här om du kan skapa ett starkt lösenord
Att kryptera och lösenordsskydda det trådlösa nätet hemma blir allt viktigare i och med alla prylar vi skaffar oss och kopplar upp. 7 av 10 är duktiga och gör det, men inte 3 av 10, eller också vet de inte om de har gjort det. Tips om hur du skapar starka lösenord och hanterar dem säkert hittar du på losenordsbytardagen.se
Så här svarar PC för Allas läsare
Hur ofta byter du lösenord?

Tillhör du de 60 procent som byter mer sällan än en gång om året, då är det läge att lägga om vanorna. Minst en gång om året rekommenderar vi att du byter, men det skadar inte att byta oftare.
Använder du samma lösenord till fler än en tjänst/inloggning?

Det spelar ingen roll hur säkra lösenord du har om du använder samma överallt. Om du till exempel har samma lösenord på Gmail som på något obskyrt forum utan säkerhet, ligger forumet i riskzonen även om Gmail inte gör det. Men får någon tag på lösenordet på forumet så kommer de in i din mejl. Tumregel: Ha unika lösenord till alla viktiga tjänster.
Hur många lösenord använder du i din vardag (hemma och jobb)?

Med nya prylar och tjänster blir det allt fler lösenord för oss att hålla reda på. Förra året var det färre än sex av tio som använde fler än fem lösenord dagligen. I år är det fler. Tips: Skaffa ett lösenordshanteringsprogram för att hålla reda på alla lösenord säkert.
Hur sparar du främst dina lösenord?

På papper, ärligt? Det enda sättet att spara lösenorden något sånär säkert är antingen i minnet (vilket är svårt ju fler du har) eller med ett krypterat lösenordshanteringsprogram. Här hittar du exempel på sådana:
pcforalla.se/losenprog
Vilket lösenord skulle det vara värst att bli av med?

Inte helt otippat ses den privata mejlen som den värsta om någon utomstående skulle komma över inloggningen till. Återigen: Se till att inte ha samma inloggning till dina viktigaste tjänster.
I ditt hem finns fler prylar än någonsin som kräver inloggning. Vilka av följande prylar känner fler än du själv till lösenordet för?

Att dela lösenord med någon annan bör undvikas så långt det är möjligt. I vissa fall är det väldigt knepigt att låta bli, till exempel om du har ett gemensamt Spotify-konto med någon. Se då till att lösenordet inte är samma som till dina andra, privata tjänster.
Har du någonsin kommit över någon annans lösenord (utan den personens vetskap) och använt detta för att logga in på personens mejl/tjänst/annat?

Knappt tio procent är så lömska att de loggar in på någon annans konto om de kommer över lösenordet. Skulle vi överföra det här på hela svenska folket (vilket vi statistiskt inte kan) så skulle det betyda att en miljon svenskar inte drar sig för sådant. Så: Håll i dina lösenord!
Har du kryptering aktiverat för ditt trådlösa nätverk hemma?

Lösenordsskydda sin router är det första du ska göra när du har kopplat in den. Om du inte gör det riskerar du som minst att grannen surfar på ditt nät, som värst att någon tar sig in i ditt nätverk och gör väldigt stor skada. Vill du vara extra skyddad bör du även dölja din routers ssid.
Login-toppen: Om du fick välja, vilken typ av inloggning skulle du föredra?

Så gjorde vi undersökningen
Undersökningen gjordes på vår webbsajt pcforalla.se och bland abonnenterna på vårt nyhetsbrev PC för Alla Express (pcforalla.se/nyhetsbrev) under december. Totalt svarade 4 900 personer på enkäten. Så här fördelas de utifrån kön och ålder.


Lösenordsbytardagen 2014
Lösenordsbytardagen 2014 – stor undersökning av svenskarnas lösenbordsvanor
Adobe, Ubisoft och Twitter. Det är några av de storföretag som hackats den senaste tiden. Men även mindre sajter hackas så gott som dagligen och miljontals lösenord sprids på nätet varje vecka. Trots detta är det få som byter sina lösenord regelbundet.PC för Alla har undersökt hur svenskarna hanterar sina lösenord och av nästan 7 000 svarande uppger 60 procent att de byter sina lösenord mer sällan än en gång om året.
- Missa inte: Så tar du kontroll över dina lösenord
När PC för Alla för fyra år sedan instiftade Lösenordsbytardagen var motsvarande siffra 65 procent, så trenden går åt rätt håll, men det är oroväckande många som fortfarande struntar i säkerheten när det gäller lösenord.
70 procent slarvar
Att ha samma lösenord till flera viktiga tjänster bör också undvikas. Det spelar ingen roll hur hög säkerhet din mejltjänst har om någon ändå kan komma åt din inloggning genom att hacka ett mindre säkert forum där du använder samma uppgifter.
Även här har Lösenordsbytardagen gett resultat, men det är långt ifrån läge att slappna av. 70 procent uppger att de använder samma lösenord till flera tjänster. Det här kan jämföras med 76 procent när Lösenordsbytardagen startade.
Svårt att minnas
Det knepigaste med lösenord är att komma ihåg dem, samtidigt som de sparas på ett säkert sätt. Av personerna i undersökningen uppger 33 procent att de sparar sina lösenord i minnet. Bara 20 procent använder ett lösenordshanteringprogram, medan hela 25 procent sparar sina lösenord på en bit papper.
Det är dock inte bara hackare som vill in i din privata mejl och andra tjänster du använder – dina vänner och bekanta är också ett hot. Oavsett om det är nyfikenhet, svartsjuka, eller andra skäl som får nära och kära att snoka i ditt privatliv är det alltid klokt att hålla sina lösenord hemliga. Nästan var tionde uppger att de har kommit över någon annans lösenord och använt det för att logga in på den personens mejl eller andra tjänster. l
En spark i ändan
För fyra år sedan instiftade vi på PC för Alla en lösenordsbytardag (losenordsbytardagen.se). Anledningen var lika uppenbar som relevant: Vi behöver en spark i ändan minst en gång om året för att komma ihåg att byta våra lösenord. I synnerhet som vi i många fall använder samma lösenord på flera tjänster. Under året har flera av dessa större tjänster blivit hackade, och lösenorden spritts för vinden. Så länge vi användare inte ändrar våra lösenord förblir därmed våra parallella konton vidöppna för den som till äventyrs får för sig att testa.Med andra ord, det är hög tid att även du byter ut dina gamla lösenord – redan i dag!
Fredrik Agrén,
chefredaktör
Det här tycker PC för Allas läsare
Hur ofta byter du lösenord?

Det är en försvinnande liten grupp som byter lösenord ofta. Bara cirka 7 procent gör det en gång i månaden eller mer. Hela 60 procent av deltagarna i undersökningen uppger att de byter lösenord mer sällan än en gång om året. Det är en förbättring med ungefär fem procent sedan vi på PC för Alla drog igång Lösenordsbytardagen för fyra år sedan. Utvecklingen är lovande, men visar att Lösenordsbytardagen behövs i många år till.
Hur många lösenord använder du i din vardag (hemma och jobb)?

Med ständigt nya internettjänster är det inte konstigt att vi också får fler och fler lösenord att hålla reda på. Närmare 60 procent av de svarande uppger att de har fler än fem lösenord att hålla reda på – dagligen.
Använder du samma lösenord till fler än en tjänst?

Det är fortfarande många som använder samma lösenord till flera viktiga tjänster, närmare 70 procent. Men siffran har sjunkit sedan första Lösenordsbytardagen. Då hade 80 procent samma lösenord till flera tjänster.
Har du kommit över någon annans lösenord (utan den personens vetskap) och använt det för att logga in på personens mejl/tjänst/annat?

Det är inte bara hackare som är ett hot mot dina inloggningsuppgifter. Nästan var tionde användare har använt någon annan persons lösenord, utan dennes vetskap.
Vilket lösenord skulle vara värst att bli av med?

Det är den privata mejlen som användarna egentligen skulle ha behov av att skydda mest.
Hur sparar du (främst) dina lösenord?

De flesta har sina lösenord i huvudet, men många skriver också ned dem på papper.
TOPPLISTAN: ”Så vill vi logga in”
1. Fingeravtryck – 25,3%
2. Lösenord – 24,7%
3. Dosa (likt internetbankerna) – 20,6%
4. Usb-nyckel – 10,3%
5. Ögonskanning – 8,1%
6. Ansiktsigenkänning – 3%
7. Röstigenkänning – 1,5%
8. Annat – 6,5%
Förslag från läsarna: Inloggning via andedräkt, bank-id, dna, nfc-läsare, sms-kod, bildlösenord
Så gjorde vi undersökningen
Undersökningen gjordes på vår webbsajt (pcforalla.se) och bland abonnenterna på vårt nyhetsbrev PC för Alla Express (pcforalla.se/nyhetsbrev) under december. Totalt svarade 6 606 personer på enkäten. Så här fördelas deltagarna utifrån ålder och kön.
ÅLDER
<20 år 2,5 % 20-29 år 4 %
30-39 år 6,5 % 40-49 år 15 %
50-59 år 20 % 60-69 år 30 %
70-79 år 19 % >80 3 %
KÖN
Man 86,5 % Kvinna1 3,5 %