Raspberry Pi-guide
Magiska speglar är inte bara något som finns i Disney-filmer. På senare år har det blivit en allt mer populär produkt i gemene hem. De är kanske inte riktigt lika vassa på att berätta vem som är vackrast i landet som spegeln i Snövit, men däremot är de bra mycket bättre på att servera dig realtidsinformation medan du borstar tänderna eller kammar dig. De kan till exempel presentera allt från aktuell väderinformation till nyhetsnotiser. Med en smart spegel blir du helt enkelt lite mer uppdaterad om världen bara genom att ta en snabb titt i rumsspegeln.Att bygga en magisk spegel är inte heller så svårt – särskilt inte nu för tiden när det dykt upp en hel del smart mjukvara som sköter det mesta av jobbet åt dig. Det som tar längst tid är egentligen själva byggandet, alltså att sätta ihop datorskärmen, ramen, spegelskivan och hårdvaran.

Genom att använda en mjukvara på Raspberry Pi som visar en svart bakgrund och information i vitt får vi en effekt där enbart informationen lyser igenom. Vi får helt enkelt det bästa av två världar: en regelrätt spegel samt möjligheten att se notiser som om vi tittade på mobiltelefonen eller surfplattan.
För att bygga en magisk spegel behöver du först och främst en Raspberry Pi Model 3 med operativsystemet Raspbian installerat. Äldre modeller av Raspberry Pi fungerar också men då behöver du komplettera med en wifi-adapter. Utöver det behöver du:
- En datorskärm med hdmi-anslutning. Storleken på skärmen avgör hur stor din magiska spegel blir.
- En envägsspegel. Det fungerar både att använda en spegelskiva eller spegelfilm. Sistnämnda är klart billigare men ger inte riktigt samma kvalitet. Vi använder oss dock själva av spegelfilm i den här guiden för att hålla nere kostnaden. Spegelfilm kan vara lite knepigt att hitta i en vanlig butik men det finns att beställa på webben. Till exempel här hos Conrad.
- Ifall du köper spegelfilm bör du också införskaffa en glasskiva att applicera spegelfilmen på. Glasskiva är inget absolut krav (vi använder till exempel inte det) men vill du ha ut bästa möjliga kvalitet är det ändå att rekommendera.
- Datormus och tangentbord. Finns t.ex. att köpa för under 100 kronor hos CDON.
- En ram att sätta runt spegeln. Här är det helt upp till dig vilken typ av ram det ska vara.
- Lämpliga verktyg som exempelvis såg, hammare, spik, skruvar och lim.
Installera mjukvaran
Mjukvaran vi ska använda för det här bygget heter Magic Mirror Project och kommer laddat med ett gäng funktioner, eller moduler som de kallas här, som en klocka, kalender, väderprognos och en nyhetsfeed. Utöver dessa finns det mängder av tredjepartsmoduler att ladda ner om du vill skräddarsy din spegel ytterligare.
Magic Mirror går att installera manuellt via skaparen Michael Teeuwens Github-hemsida. Vi kommer dock göra det enklare för oss. Börja med att ansluta din Raspberry Pi till en bildskärm och starta den. Starta LXTerminal och ange följande kommando för att installera Magic Mirror på din enhet:
bash -c “$(curl -sL https://raw.githubusercontent.com/MichMich/MagicMirror/master/installers/raspberry.sh)”
Svårare än så är det inte att lägga in den mjukvara vi behöver. Installationen tar ungefär 20 minuter. När den är färdig finns det flera inställningar som du kan göra, bland annat går det att rotera visningsbilden ifall du vill ha en spegel som står vertikalt samt försäkra dig om att wifi-uppkopplingen inte går in i strömsparläge. De är något för många inställningar för att vi ska hinna täcka dem i den här guiden, men det finns väldigt enkel och tydlig dokumentation på skaparens Github-hemsida.

Om Magic Mirror-mjukvaran inte redan startat av sig självt gör du det genom att i LXTerminal först ange sökvägen cd MagicMirror, trycka enter och därefter ange:
DISPLAY=:0 npm start
Nu ska mjukvaran starta. Om du senare vill stänga av den behöver du bara trycka på alt-tangenten och välja Quit under File-fliken i övre, högra hörnet.
Ställ in moduler
Vid första uppstarten kommer du att märka att default-inställningarna i de installerade modulerna i många fall är på engelska och hämtar engelsk data. Som tur är går det att ändra och likt de flesta ändringar vi gör i Magic Mirror gör vi dem i config.js-filen. Du hittar den genom att klicka dig in i Magic Mirror-mappen i filhanteraren och därefter i config-mappen.
Efter att du bekantat dig med strukturen i config.js-filen bör du börja med att ändra klockan till 24-timmarsformat. Det gör du enkelt genom att ange 24 där det står timeFormat, strax ovanför listan som tituleras modules. Spara ändringar du gör och starta om Magic Mirror för att ändringarna ska träda i kraft.

Calendar-modulen visar händelser från en publik .ical-kalender. För att ändra kalender behöver du byta url-adress. Den förinställda versionen visar amerikanska högtider men vi föredrar att se svenska. Efter en snabb sökning har vi hittat en passande url-adress som vi klistrar in efter url: i module: ”calendar”. Vi passar även på att byta rubrik till ”Kommande högtider”.

Härnäst vill vi kunna se aktuellt väder i vår egen stad. Det löser vi genom att söka upp module: ”currentweather” och ändra location: till ”Stockholm, Sweden” och lägga in en api-nyckel i appid:
Api-nyckeln får du tag på genom att skaffa en gratisprofil på hemsidan openweathermap.org. När du skapat din profil hittar du api-nyckeln på din profilsida. Kopiera nyckeln och klistra in den efter appid: i config.js-filen.
Slutligen vill vi byta ut de textmeddelanden som visas på skärmen mot något mer personligt. Detta gör vi genom att lämna config.js-filen ifred och istället följa sökvägen MagicMirror/modules/default.
Här hittar vi mappar för alla installerade moduler och den vi vill ändra i heter compliments. Dubbelklicka på compliments.js-filen och du kommer att se ett väldigt snarlik struktur som den i config.js-filen. Beroende på vilken tid på dygnet det är kan du ange vilken fras spegeln ska visa. På redaktionen gillar vi kaffe och det reflekteras i bilden nedan.

Du behöver inte göra några andra ändringar än att byta ut våra fraser mot dina egna. Anger du flera olika fraser, som vi har gjort under ”evening”, kommer ordningen att slumpas fram. Spara när du är klar och starta om mjukvaran.
Med det gjort är Magic Mirror färdiginstallerad, konfigurerad och redo att användas. Som vi nämnde tidigare finns det många fler inställningar och moduler att leka runt med, men det överlåter vi åt dig. Nu väntar den mer praktiska (och tidskrävande) delen av projektet där vi ska snickra ihop alla komponenter till ett enda, förhoppningsvis någorlunda elegant paket.
Skärmen och spegeln
Det går egentligen att lösa den här delen på hur många sätt som helst. Det finns dock några moment som är svåra att komma ifrån. Låt oss börja med datorskärmen. Vill du att att skärmen ska komma så nära glaset på spegeln som möjligt, eller bara minska omfånget runt själva skärmen, rekommenderar vi att du plockar bort skärmens yttre plasthölje. Det kräver oftast inte mer än att du lossar en eller två skruvar på baksidan och sedan bänder loss ramen på skärmen med en lämplig skruvmejsel. Plocka därefter ut skärmen ur höljet.
Var försiktig ifall du märker att nätaggregatet är exponerat efter att du tar bort plasthöljet. Vår skärm har en skyddande kåpa över hela bakstycket men om din inte har det ska du ta det varsamt och inte röra skärmens nätdel – den kan nämligen fortfarande innehålla ström även om den varit avstängd en längre tid.

Applicera spegelfilm
När det gäller monteringen av själva spegeln finns det flera alternativ. Antingen kan du köpa en färdig spegelskiva i samma storlek som bildskärmen eller så skaffar du en matchande glasskiva och spegelfilm som du applicerar på glasskivan. Glasskivan placeras sedan framför datorskärmen.I den här guiden har vi dock applicerat spegelfilmen direkt på datorskärmen, vilket i ärlighetens namn inte är den optimala lösningen. Vill du ha bästa möjliga bildkvalitet eller om du har planer på att använda din skärm till andra ändamål i framtiden, exempelvis som en vanlig datorskärm igen, bör du satsa på en glasskiva med spegelfilm eller spegelskiva.

Oavsett hur du väljer att göra är principen med att applicera spegelfilm densamma. Börja med att rengöra skärmen eller glaset. Mät ut och skär spegelfilmen i samma storlek som glaset/skärmen och avlägsna skyddspappret. Spreja glaset eller skärmen med vatten (var extra försiktig om du gör det på skärmen). Montera spegelfilmen och tryck ut eventuella luftbubblor med exempelvis ett bankkort. När spegelfilmen väl är på plats är det dags att kavla upp ärmarna och fixa ramen.
Vi bygger ramen
I den här guiden bygger vi vår egen ram men vill du spara tid (och har lite tur med utbudet i affären) går det förstås att köpa en färdig dito. Vi som inte haft samma flyt att hitta en passande ram mäter och spikar ihop fyra träskivor som en enkel ram, därefter fäster vi lister på långsidorna. Listerna är till för att hålla fast skärmen så att den inte trillar ur ramen när vi ställer upp den.
Vi vänder sedan ramen med listerna nedåt och placerar skärmen på sin plats.

Därefter monterar vi två träklossar på insidan så att skärmen inte kan trilla bakåt senare. Beroende på hur din egen konstruktion ser ut och var du kommer att ha spegeln kan det också vara klokt att göra strategiska hål i ramen för exempelvis elkablar och förbättrad luftgenomströmning.

Då vår ram är ganska djup behöver vi inte fästa vår Raspberry Pi på något särskilt sätt på baksidan. Istället låter vi den helt enkelt ligga vilande på ramens insida. Det går annars att fästa den med hjälp av till exempel en skruv och en plastdistans om du skulle föredra det.

Slutligen kopplar vi in våra kablar och placerar spegeln där vi vill ha den. Nu återstår det bara att koppla in strömkabeln i eluttaget och unna oss själva en kopp kaffe, för det är ju det som vår nya, magiska spegel säger åt oss att göra.

Tips: Om vill stänga av skärmsläckaren
Om du inte vill att din magiska spegel ska slå över till skärmsläckare efter några minuters passiv användning kan du göra följande i LXTerminal:sudo nano /boot/config.txt
Lägg sedan till följande två rader:
display_rotate=1
avoid_warnings=1
Spara ändringen och starta om din Raspberry Pi. Klart!