Datormöss och tangentbord är inget vi testar på djupet särskilt ofta. De flesta som släpps är antingen enkla produkter för kontorsbruk, eller påkostade specialbyggen för spel. Men ibland dyker det upp sådana som är värda att ta en extra titt på, som fokuserar extra på ergonomi eller funktionalitet för bredare typ av användning. Senaste generationen i långkörande Master-serien från Logitech hör definitivt till dessa.
Tangentbordet MX Keys och musen MX Master 3 säljs individuellt i butiker, men i Logitechs webbshop går de även att beställa ihop som ett paket. Det finns funktionsfördelar med att ha bägge. Därför testar vi dem just i kombination.
Tre datorer på en gång
Musen och tangentbordet är bägge trådlösa och drivs med inbyggda batterier. Du får till vardera med en usb-c-sladd för uppladdning, och trådlös usb-mottagare. Med en sådan kan du ansluta flera Logitech-prylar på samma. Alternativ kan du ansluta både MX Keys och MX Master 3 via Bluetooth. Till MX Keys kan du få med ett handledsstöd med mjuk silikonyta. I skrivande stund slänger Logitech med ett på köpet, men det är ett kortvarigt introduktionserbjudande. Sedan får du betala 239 kronor för det. Du kan parkoppla musen och tangentbordet till upp till tre olika datorer och sedan växlar du till vilken du vill vara ansluten till för tillfället. På tangentbordet sitter det tre knappar för det centralt placerade. På musen är det lite knepigare, där sitter det en knapp på undersidan som stegar mellan dator 1, 2 och 3.
Batteritiden är ingenting du för det mesta behöver oroa dig för. Den här sortens prylar kan för det mesta gå i månader på en laddning. Logitech utlovar 70 dagars driftstid för musen och upp till fem månader för tangentbordet. Det är dock med en viktig brasklapp – det är fem månader endast om bakbelysningen avstängd.
Fin känsla i knapparna
MX Keys har ställbar bakbelysning i sju steg, och ställer vi den till max lovar Logitech inte mer än tio dagars användning. Det beror även på hur ofta du använder det. MX Keys har närhetssensor och känner av när du sträcker dig mot av tangentbordet. Först då lyser det upp, och slocknar sedan igen efter en kort tids aktivitet.
MX Keys är ett stilrent tangentbord med låg profil och knappar i laptop-stil med någon millimeters slaghöjd, med en utmärkt distinkt svikt och subtil klickkänsla i – kanske den bästa vi upplevt i den här typen av tangentbord. Allt är monterat i ett slimmat men stadigt aluminiumchassi. I bakkant sitter en tjockare puckel som innehåller batteriet, laddkontakt och antenner för kommunikation, och som lutar upp tangentbordet i bakkant för en bekväm arbetsställning. Det här är ett tangentbord vi kan se oss själva sitta och knattra på i timtal utan att det blir utmattande. Med knapparna högst upp i mitten växlar du mellan upp till tre datorer du har parkopplade samtidigt. Tangentbordet har full uppsättning standardknappar inklusive piltangenter och sifferknappsats, samt en handfull specialknappar. En som öppnar kalkylatorn, en som öppnar kontextmenyer, och en snabbknapp som låser datorn. Funktionen för dessa kan eventuellt variera lite om du kör MacOS eller Linux.
Liten källa till förvirring
Vi hittade till en början inte print screen-knappen, men det visade sig att en knapp med en kamera på har precis den funktionen. Andra knappar har också lite okonventionell markering. Detta eftersom det är ett tangentbord både för Windows och Mac, samt för fyra nordiska språk.
Windowsmenyknappen och Opt-knappen för Mac delar tangent, liksom Windows Alt och Macens ⌘. Det blir också trångt med många specialtecken på samma plats beroende på vilket språk du kör. Det blir lite virrigt till en början, men vi vänjer oss snabbt vid vilka tecken vi ska titta på och vilka vi ska ignorera.
En separat helsvensk och Windows- respektive Mac-modell hade dock givetvis varit bättre. Fast då tappar man ju en av poängerna med tangentbordet, att det kan koppas till flera datorer, pc, Mac eller annat, och det samtidigt. Det är lite förvirrande till en början med knappar som ska fungera lika bra för Mac och Windows-användare. Men du lär vänja dig snabbt. Det gjorde vi.
Välbalanserad mus
Musen MX Master 3 är en ergonomiskt utformad mus för högerhanden med lätt vinklat grepp och stöd att vina tummen på sidan. Den har hög kvalitetskänsla i knappar, ett stabilt grepp med ytor i matt gummi och plast och en form som till skillnad från många andra ergonomiska möss i samma stil faktiskt går lätt att lyfta upp från musmattan.
Rullhjulet är lite speciellt. Det är i metall och har en skönt massiv tyngd att använda. Det har två lägen du kan välja emellan. I standardläge får du ett lätt stegvis motstånd när du rullar på hjulet, till du drar till lite extra, och det ”lossnar” så att hjulet spinner fritt tills det saktat ner naturligt eller du stannar det manuellt. Du kan även växla till ett läge som släpper det helt fritt, enklast med ett klick på en liten knapp intill.
Förutom vanliga musknappar och rullhjul har den ett gäng extraknappar som alla kontrolleras med tummen – programmerbara fram- och bakknappar, ett separat rullhjul för horisontell scroll eller zoom i vissa program, och en specialknapp som du kan hålla inne för att göra olika svepgester med musen. Håller vi inne den och drar musen nedåt stängs till exempel alla fönster. Trots många knappar på musen känns de aldrig i vägen.
Extra koll med Options
Vad olika gester gör kan väljas fritt om du installerar Logitechs styrprogram Options. Där går det mesta med både musen och tangentbordet att ställas in, som fritt val av funktioner för funktionstangenter och en del musknappar, och dessa kan dessutom sparas i profiler som aktiveras automatiskt för valfria program. Här kan du också finjustera rullhjulets beteende.
Logitech Options erbjuder två extra funktioner som är riktigt intressanta. För det första funktionen Flow, som vi sett tidigare i Logitech-möss. Om du har musen parkopplad till två datorer och bägge har rätt program installerade, så kan du svepa över muspekaren från den ena till den andra.
Du kan till och med dra och släppa med dig filer, fönster och öppna dokument, förutsatt att bägge datorerna har samma program för att läsa dem. Det fungerar till och med att göra detta med en Windows-pc och en Mac. Det kan bli en del fördröjning i vissa fall, men för det mesta fungerar det överraskande bra.
För det andra kan du ”koppla ihop” mus och tangentbord så att du får möjlighet till extra geststyrning med musen genom att samtidigt hålla nere Fn-tangenten istället för knappen i musen, och då får du fyra extra gester du kan ställa in funktioner eller kommandon för. Programmet Options är ett måste om du vill utnyttja några mer avancerade funktioner i MX Keys och MX Master 3.
Omdöme
1 299 kronor styck för musen och tangentbordet är inga små slantar. Men kvaliteten är kort och gott klockren, ergonomin är utmärkt och funktionerna är många och genomtänkta. Satsar du seriöst på ditt skrivbord, med påkostad bildskärm, kontorsstol och så vidare, ska inte resten vara sämre. Så länge du har musen i högerhand, samt föredrar platta knappar i notebook-stil framför traditionellt högprofiltangentbord, kommer dina händer tacka dig för investeringen.
Specifikationer
Produktnamn: MX Keys + MX Master 3 Testad: September 2019 Tillverkare: Logitech Produkttyp: Trådlöst tangentbords- och muspaket Gränssnitt: Bluetooth LE eller rf med usb-mottagare Tangentbordstyp: Lågprofil, 109 tangenter, bakbelyst Mustyp: Optisk darkfield, upp till 4 000 dpi Musknappar: 7 st plus 2 st rullhjul Systemkrav MX Master 3: Windows 7/8/10, MacOS X 10.13 eller senare, Linux, ledig USB eller Bluetooth Systemkrav MX Keys: Samma som MX Master 3 samt stöd för Android, IOS Storlek: 43 x 13,2 x 0,7 cm (tangentbord). 8,45 x 12,5 x 5,1 cm (mus) Vikt: 810 gram (tangentbord), 141 gram (mus) Pris: 2 598 kr, 1 299 kr för vardera separat. God komfort och ergonomi Stilren design och klockren byggkvalitet Ansluter till flera datorer Många smarta extra funktioner Rörigt med flersystem-layout på tangentbordet Priset