Gratisprogram till din dator
Att skaffa bra mjukvara till din dator behöver inte kosta skjortan. I den här artikeln tipsar vi om nitton riktigt bra program som inte kostar ett öre.1. Google Chrome, Firefox och Opera
Det är många som använder sig av webbläsaren som följde med datorn, men du behöver inte nöja dig med Internet Explorer eller Edge om du inte vill. Nuförtiden vimlar det av alternativa webbläsare, varav Google Chrome, Mozilla Firefox och Opera är de mest populära.
I våra ögon ger Chrome den bästa användarupplevelsen. Programmet är snabbt och det finns gott om tillägg som ger extra funktioner. Det är inte för inte som Googles webbläsare för tillfället är den mest populära av dem alla.
2. Ninite
Har du skaffat en ny dator kan du ha stor nytta av Ninite, ett program som gör det möjligt att installera flera populära gratisprogram i ett svep.
Markera vilka program som du är intresserad av, därefter får du en exe-fil som innehåller dina valda favoriter. Öppna filen och vänta tills installationen är slutförd – enklare än så blir det knappt. Ett extra plus är att du slipper eventuella skräpprogram som emellanåt bifogas de vanliga installationsfilerna.
3. Unchecky
Apropå skräp som smusslar sig in i våra datorer kan vi tipsa om Unchecky, ett gratisverktyg som automatiskt avmarkerar alla kryssrutor som dyker upp när du försöker installera ett program.
Om någon skum mjukvara försöker ta sig in i din dator får du upp en dialogruta som varnar dig, så du har full kontroll över processen.
4. Malwarebytes Anti-Malware Free
Windows Defender som ingår i Windows 10 ger visserligen ett hyfsat skydd för de flesta användare, men det kan vara klokt att skaffa ytterligare något säkerhetsprogram för att vara på den säkra sidan.
MalwareBytes Anti-Malware Free riktar in sig på att hitta och eliminera skadeprogram som tagit sig in på din dator. I gratisversionen erbjuds endast grundläggande funktioner, vill du ha skydd mot gisslanprogram och möjlighet att scanna datorn i realtid är det premiumversionen som gäller.
5. PC Decrapifier
Köper du en ny dator är risken stor att du får en mängd så kallad ”bloatware” på köpet, något som lägger beslag på systemresurser i onödan.Här kommer PC Decrapifier in i bilden. Med det här verktyget får du upp en lista över alla program som finns på din dator, sen är det bara att radera dem som du inte har nytta av. Se upp bara så att du inte råkar radera något som du faktiskt använder dig av.

Det kan nämnas i sammanhanget att Microsoft har ett eget verktyg för att ta bort skräpprogram, men det kräver att du installerar om Windows 10 från grunden. I våra ögon är PC Decrapifier ett bättre alternativ.
6. Launchy
Huvudfunktionen för Launchy är som namnet antyder att starta program snabbt och enkelt, men med det här verktyget kan du dessutom öppna filer och mappar på några sekunder, stänga av datorn eller döda processer. Med hjälp av rätt tillägg kan du till och med göra matematiska uträkningar utan att ta fram miniräknaren.
Launchy klassas som ”donationware”, så du får själv avgöra om du vill betala för programmet eller ej. Vi föreslår att du väljer det förstnämnda, på så sätt ökar chansen att programmet fortsätter att finnas till.
7. 7-Zip
Windows har visserligen inbyggt stöd för så kallade zip-filer, men förr eller senare stöter du säkert på komprimerade filer i ett annat format.
Populära 7-Zip baseras på öppen källkod och har stöd för de flesta format som brukar användas vid komprimering. Vill du skapa dina egna arkiv kan du även välja att förse dem med lösenord inifrån programmet.
8. CCleaner
Ett annat systemverktyg som är nästintill ett måste på datorn är CCleaner från Piriform. Här får du möjlighet att ta bort oönskade cookies, rensa webbläsarhistoriken, ta bort onödiga filer och hålla ordning på ditt Windows-register.
Gratisversionen av CCleaner innehåller mängder med nyttiga verktyg, men vill du ha support och automatiska uppdateringar får du snällt betala för premiumversionen.
9. VLC
En av de minst populära nyheterna i Windows 10 är att möjligheten att spela upp dvd-filmer utan extra mjukvara inte längre finns kvar. Lyckligtvis kan vi förlita oss på klassiska VLC som klarar av att spela upp alla möjliga sorters film- och ljudformat.
VLC finns i en lång rad varianter för i stort sett alla operativsystem, så du behöver inte köra Windows 10 för att ha nytta av programmet.
10. Paint.net och Gimp
Paint.net är en gratis bildredigerare som erbjuder de flesta funktioner man behöver för att piffa upp sina fotografier, däribland lagerhantering. Så om du tycker att Photoshop är alldeles för dyrt är programmet ett utmärkt budgetval.
Vill du ha ännu fler funktioner än vad Paint.net erbjuder kan du spana in Gimp, men observera att det programmet är aningen mer komplicerat.
Fler gratisprogram
11. Audacity
Om du behöver spela in eller mixa ljud utan att spendera en massa pengar är Audacity ett av de allra bästa gratisverktygen.
Ljudredigeringsprogrammet baseras på öppen källkod och erbjuder mängder av knappar och inställningar. Det kan ta en stund att lära sig alla funktioner, men det är väl värt mödan i slutändan.
12. Revo Uninstaller
När du tar bort mjukvara med hjälp av Windows inbyggda avinstalleringsverktyg är det långtifrån alla filer som försvinner, något som innebär att du inte får tillbaka allt lagringsutrymme. Använder du dig av Revo Uninstaller blir du verkligen av med alla filer som hör till programmet som du avinstallerar.
De flesta funktioner finns tillgängliga i gratisversionen, men har du behov av ännu fler finns det en betalversion för några hundralappar.
13. Recuva
Har du råkat radera en fil av misstag kan du se om du kan få tillbaka den med hjälp av Recuva, ett program som utvecklarna av CCleaner ligger bakom.
Observera att Recuva inte kan återställa samtliga raderade filer utan bara vissa. Om du har använt dig av raderingsverktyg som Eraser lär du inte heller få tillbaka dina filer.
14. Sumatra PDF
Standardvalet för att öppna pdf-filer är Adobe Reader, men det är ett onödigt krävande program som dessutom är en populär måltavla för säkerhetsattacker.
Om det räcker med grundläggande funktionalitet kan du med fördel installera Sumatra PDF i stället för Adobe Reader. Det går blixtsnabbt att öppna en fil och allt ser ut som det ska.
15. Spotify och Itunes
När det gäller strömmande musik står kampen nuförtiden mellan Spotify och Apple Music, varav den sistnämnda tjänsten är inbakad i allt-i-ett-programmet Itunes.
Vilken tjänst som är bäst diskuteras vilt, men det går inte att klaga på utbudet vilket program du än väljer i slutändan. En fördel med Spotify är den reklamfinansierade gratisversionen, vilket är ett bra val för dig som bara lyssnar på musik lite då och då.
16. Lastpass och Dashlane
Vid det här laget vet de flesta av er att man behöver riktigt bra lösenord till sina konton, det duger inte med ”qwerty” och liknande. Problemet är att krångliga lösenord är svåra att minnas och här kommer lösenordshanterare in i bilden.
Vår gratisfavorit är Lastpass, en molnbaserad tjänst som genererar starka, slumpmässiga lösenord. Ett annat bra alternativ är Dashlane, men här är gratisversionen begränsad till en enda enhet. Så har du flera apparater är Lastpass att föredra.
17. Libreoffice och Google Docs
Har du en dator är sannolikheten stor att du behöver någon form av kontorspaket. Vill du inte betala för Microsoft Office kommer du långt med Libreoffice. Här får du motsvarigheter till Word, Excel och Powerpoint helt utan kostnad.
Använder du dig av flera apparater kan det annars vara smidigt att välja Google Docs (Google Dokument på svenska). Här sparas alla filer i det så kallade molnet för smidig åtkomst.
18. Autohotkey
Med hjälp av Autohotkey kan du skapa dina egna tangentbordskommandon för vilket program som helst, något som kan öka din effektivitet en hel del.
Programmet är kanske inte helt lätt att förstå sig på för nybörjare, men när du väl har lärt dig hur det fungerar är det ren och skär magi.
19. Tunnelbear
Vill du surfa säkert kan det vara klokt att använda sig av en vpn-tjänst, vilket innebär att du skapar ett virtuellt privat nätverk mellan två uppkopplingar. Ett populärt alternativ är Tunnelbear, ett program som är snabbt och enkelt att använda.
Gratisversionen är tyvärr begränsad till 500 megabyte data per månad, vilket i ärlighetens namn inte räcker långt om du strömmar musik eller video. Men det är åtminstone tillräckligt för att se om det är värt att betala för fullversionen eller ej.
Ladda ner Tunnelbear här!