I dagens spelklimat, med grafiktunga mastodonttitlar till höger och vänster, kan det vara skönt med en nostalgitripp en sisådär 20 år bakåt i tiden för att återuppleva några av de absolut bästa spelögonblicken.
Med kraftfulla emulatorer och ny webbläsarteknik går det att spela favoritspelen än i dag. De vi listar här är inte beroende av Flash för att fungera, och rullar fint i Google Chrome! I de flesta fall behöver du emellertid hålla den aktiva spelfliken öppen för att inte gå miste om dina framgångar.
Tips från coachen: Om du är ute efter ett specifikt, gammalt spel kan du prova att googla spelets namn kombinerat med in browser för att se om även det finns tillgängligt.
Här är åtta spel vi hade väldigt roligt med när det begav sig:
1. Tomb Raider
Var saker ändå inte bättre förr? Nej, så klart de inte är. Förr kunde du ju inte spela självaste Tomb Raider i webbläsaren. Men det kan du nu. Allt tack vare den händige programmeraren Timur Gagievs Openlara Project som gör att du kan spela det ursprungliga Tomb Raider från 1996 direkt i din webbläsare.
Tyvärr handlar det inte om hela spelet men likväl en demobana där du utforskar en krypta, skjuter med pistol och springer från vargar. Ni vet, typiska Lara-saker. Openlara Project har därtill stöd för både egen spelkontroll såväl som ett fullskämsläge som erbjuder betydligt bättre upplösning än din gamla Playstation.
Den här pärlan är ett av de mer kända exemplena på textbaserat rollspelande. I Zork 1, som såg dagens ljus 1980, kontrollerar du din karaktär genom att skriva in olika kommandon i ett text-interface. Gå dit, plocka upp det och klättra upp där och så vidare. Hela tiden matas du med mer eller mindre utförliga miljöbeskrivningar som ger dig en uppfattning om var du befinner dig och hur du kan interagera med din kringmiljö. Det är klurigt, fantasifullt och otroligt charmigt – och än i dag kan man lätt förlora flera timmar på det här spelet.
Det är barnförbjudet, ofräscht och otroligt segt att styra. Anta din allra sliskigaste personlighet och hjälp den misslyckade Larry att äntligen få komma till skott i det här sexuella äventyrsrollspelet från 1987. Liksom i Zork behöver du skriva in olika textkommandon för att interagera med objekt och andra karaktärer, men styr gör du gudskelov med piltangenterna. Kamma över den begynnande flinten, glid in på krogen och gör vad du kan för att charma kvinnorna. Se till att svara rätt på de inledande frågorna, bara!
Det här spelet kräver knappast någon närmare presentation. När ID Softwares Wolfenstein 3D släpptes 1992 inleddes något av en revolution inom fps-genren. Året därpå fick vi Doom, sedan kom Quake – och resten är historia. I Wolfenstein 3D ska du skjuta tyskar, deras hundar och slutligen självaste Adolf Hitler iförd en mechsuit. Styr William Blazkowicz genom klaustrofobiska nazilabyrinter, hitta lönngångar och hemliga nivåer och känn nostalgin flöda i den här webbläsarversionen som släpptes lagom till 20-årsjubliéet för Wolfenstein 3D
En annan ID Software-klassiker. Det första spelet i den här sidscrollande plattformsserien släpptes som shareware år 1990. Du tar kontrollen över den 8-årige astronauten Billy Blaze i hans färd till Mars, och behöver ha tungan rätt i mun för att klara många nivåers skjutande och plattformshoppande. Marooned on Mars heter spelets absolut första del, och serien som helhet fick många framgångsrika uppföljare under mycket kort tid. Tack vare DOSBox går det att återuppleva en av de absolut bästa spelserierna på sin tid – numera helt gratis.
Ahh. Den här gamla peka-och-klicka-klassikern från 1990 inledde en svårslagen framgångssaga för Lucasarts, och spelserien hyllas än i dag som den främsta i sin genre. I det här första Monkey Island-äventyret stiftar vi bekantskap med Guybrush Threepwood, som har som enda mål här i livet att bli pirat. Det är din uppgift att hjälpa honom på vägen, genom att prata med främlingar, lösa gåtor och genomgå de olika eldprov som ska avgöra om han är en värdig marodör för de sju haven.
Spelet som baseras på Douglas Adams galna rymdhistoria släpptes ursprungligen 1984, men fick en uppfräschning av brittiska BBC lagom till sin 30-årsdag. Liksom tidigare omskrivna Zork är spelet textbaserat, men i den här remastrade versionen har du grafiska hjälpmedel, som bild, tangentbord och så vidare till din assistans. Du kan till och med spara spelet, vilket innebär att du inte behöver köra igenom hela under en session.
Bitmap Brothers ursvåra strategispel fick kanske inte den uppmärksamhet det förtjänade vid lanseringen 1996. Det kan du ändra på genom att starta upp det här spelet i din webbläsare. Upplägget är enkelt; du kontrollerar en armé av robotsoldater som ska kontrollera olika zoner på ett slagfält. Tillverka de enheter du behöver för stunden och gå till sist attack mot motståndarens bas för att vinna en nivå. Spelet består av drygt 20 banor som ökar kraftigt i svårighetsgrad. Redan vid bana 4 är risken stor att du får däng!