Den tekniska utvecklingen rasar vidare, och hundratals nya former av skadlig kod upptäcks dagligen. Därför använder alla antivirusprogram numera smarta tekniker som beteendeanalys och internetbaserad virusinformation för att snabbare upptäcka nya hot.
Men det som skiljer ett bra virusskydd från ett dåligt är inte bara hur bra det upptäcker virus, utan hur det hjälper dig som användare att bete dig säkrare på internet.
2011 var året då virus och hot spreds i stor skala via sociala nätverk. Facebook-maskar, Youtube-spam och även kapade webbmejlkonton blev en plåga. Säkerhetsföretagens experter tror att det är en trend som kommer att fortsätta även 2012.
Fler sociala hot
Den stora faran är att till synes oskyldiga meddelanden från dina vänner och kontakter i själva verket kan vara förfalskade och lurar dig att ladda ned program som ser normala ut men som också innehåller skadlig kod. Dessa så kallade trojaner är numera den absolut vanligaste typen av virus. Enligt en rapport från Panda Labs var tre av fyra infektioner under 2011 just en trojan.
Ofta väljer användare samma inloggningsuppgifter på flera platser, vilket ökar skadan om en hackare lyckas komma över en av dessa inloggningar.
– En van internetanvändare kanske har tio-femton sajter där han loggar in med lösenord. Så var det inte för fem år sedan. När du använder samma lösenord överallt ökar givetvis risken, säger Fredrik Klasén, säkerhetsexpert på F-secure.
Fler och fler sajter länkar också ihop sig och användersamma autentisering, till exempel Google-kontot eller Facebook. Det är å ena sidan relativt trygga konton med god säkerhet på serversidan. Å andra sidan är inget system fullständigt säkert.
Inför 2012 ser vi också två andra viktiga saker som kan påverka virusläget. För det första börjar Android bli en plattform som på allvar är hotad av skadlig kod och hackare. Fler och fler smartphone, och framför allt surfplattor i var och varannat hem gör Android till högvilt för virusmakarna.
Med version 4 av Android kommer plattorna och telefonerna dessutom att ha samma operativsystem, vilket gör det enklare att sprida illasinnad kod.
Det andra som får betydelse för säker-heten under året är att Windows 8 börjar säljas. Om det innebär ökade möjlighet för cyberkriminella att sprida skadlig kod återstår att se, men ett nytt system som växer snabbt innebär alltid risker.
Vi har testat årets utbud av de största säkerhetsprogrammen, som dels skyddar mot virus, dels sätter upp en rejäl mjukvarubrandvägg och dels ger dig andra smarta verktyg för att göra datorn säkrare.
Här hittar du bland annat smarta filter som hindrar användare att lämna ut känsliga uppgifter som sina kreditkort, skydd mot okända dvd-skivor och usb-minnen, klassificerade länkar i webbläsarens sökresultat och mycket mer.
För att bedöma virusskyddet har vi använt oss av det oberoende viruslabbet AV-Test.org, som testar virusskydden mot flera olika typer av skadlig kod, både sådan som är känd sedan tidigare och helt nya varianter.
Skillnaden mellan programmen är större än på länge. Både i pris och i funktionsutbud. Tyvärr också i kvalitet. Vi hittar program som kan upptäcka virus, men har stora problem att ta bort dem. Det är dock inget av programmen i testet som missar AV-Tests godkänd-stämpel. Och har du den kan du känna dig relativt trygg.l
Kaspersky Internet Security 2012
Lätt och säkert Kaspersky

Kaspersky var länge ett av favoritvalen för de kunnigaste nördarna, men ett program som ”vanligt folk” ofta hade svårt för, då det var mycket tekniskt upplagt. Nu har man rensat i gränssnittet och gjort det mycket mer begripligt för ovana användare. Alla avancerade finesser finns visserligen där fortfarande, men du får helt enkelt gräva lite i menyerna för att hitta dem.
Virusskyddet är bland de bästa i testet. Programmet hittar det mesta och är även ovanligt bra på att rensa ut och reparera systemet efter en infektion.
Tidigare fick du en del falsklarm från virussökningen, men i den senaste mätningen från AV-test var det inte längre ett problem.
Funktionerna är många: säkert läge för webbläsaren i egen virtuell miljö, räddningsdisk, virtuellt tangentbord och grundlig genomgång av systemets svagheter. Liksom hos Gdata är föräldrakontrollen exemplarisk, med mängder av alternativ. Ja, faktiskt ännu bättre, med möjligheten att kontrollera dator-användningen på programnivå.

+ Mycket bra virusskydd. Många bra extra funktioner. Användarvänligt.
– Högt pris.

Bitdefender Internet Security 2012
Prisvärt trots engelskan

Vore det inte för att det i skrivande stund ännu inte finns någon svenskspråkig version av Bitdefender, så hade vi inte haft mycket att klaga på. För övrigt är gränssnittet mycket tydligt och enkelt, med de viktigaste inställningarna direkt tillgängliga.
Virusskyddet är mycket bra, programmet både hittar och tar bort det mesta när det gäller skadlig kod.
Programmet tar upp en del system-resurser (men med en normalsnabb dator ska det inte vara några problem) och den är bra på att undvika virussökningar när datorn behöver jobba med annat. Dessutom finns det ett smart ”laptop mode” som minimerar belastningen för att spara på bärbara datorers batterier.
För övrigt innehåller paketet en föräldrakontroll med enkelt filter för olämpliga webbsidor, ett extra säkert webbsurfläge, en funktion som letar och varnar för osäkra program, drivrutiner med mera, och ett extra säkert läge att ta till om datorn ändå blir infekterad.

+ Många funktioner. Bra viruskydd. Trevligt pris.
– Engelskt gränssnitt.

F-secure Internet Security 2012
Genomtänkt F-Secure

F-Secure har i version 2012 av sitt program delat upp det i två delar, Computer Security och Online Safety. Vi begriper inte riktigt varför, då den andra delen bara innehåller inställningar för föräldrakontrollen och länkklassificering för webbläsaren. För övrigt är gränssnittet tydligt och det mesta är lätt att hitta.
Programmet är bra på att hitta hot och virus i datorn. Det lyckas också bra med att sedan rensa bort dem och återställa datorn. Samtidigt är F-Secure ett av de bättre programmen på att inte ta upp onödiga systemresurser.
Vidare är F-Secures program det enda som har en speciell funktion för att förhindra modemkapning.
Du kan också automatiskt stänga av molnfunktioner och uppdateringar om du kör mobilt bredband. Bra om du har begränsad datamängd.

+ Bra på att upptäcka och rensa virus. Resurssnålt. Smart funktion för 3g.
– Få bonusfunktioner.

Symantec Norton Internet Security 2012
Norton pålitligt på allt

Norton Internet Securitys säregna gränssnitt kan ta ett tag att vänja sig vid, men efter ett tag känns det rätt naturligt. Alla säkerhetsfunktioner kan nås från startsidan, men inte alltid där du förväntar dig. En av knapparna ”vänder” på fönstret, och på baksidan hittar vi i stället ett gäng funktioner som övervakar datorns prestanda, kontrollerar systemstarten med mera.
Norton brukar prestera i topp i AV-tests bedömningar, och vi blir inte besvikna den här gången heller, även om det inte blir full pott i något moment. Förmågan att upptäcka okända virus är dock klockren, vilket känns extra viktigt numera.
För övrigt hittar vi Identity Vault som är en smart funktion som lagrar dina lösenord så att ett spionprogram inte kan avlyssna dem. Och Norton har ett strömsparläge när du kör på bärbar dator. Bra!

+ Effektivt virusskydd. Mycket information och detaljkontroll. Resurssnålt.
– Udda gränssnitt. Relativt få funktioner. Högt pris.

Bullguard Internet Security 12
Bullguard har bästa supporten

Bullguard hittar i stort sett allt som AV-test försöker utsätta den för. Det tar också upp lite mer systemresurser än de flesta andra program och har en tendens att falsklarma då och då. Tyvärr är Bullguard inte heller lika bra på att rensa virus som på att hitta dem.
Du får dock bra funktioner för att förhindra infektion, webbskydd som kontrollerar länkar innan du klickar på dem, kontinuerlig systemövervakning som varnar för osäkra program och beteenden samt ett fullfjädrat backupprogram med onlinelagring på köpet.
Bullguard får extra plus för ett utmärkt och lättnavigerat gränssnitt och en exemplarisk support som går att nå med en chatt direkt ifrån programmet.
+ Användarvänligt. Bra supporttjänst. Bra på att förhindra och upptäcka virus.
– Mindre bra på att reparera infekterad dator. Tar mycket resurser.

Eset Smart Security 5
Eset ligger under genomsnittet

Eset Smart Security 5 är ett av de enklare programmen i testet. Det har ett skydd mot skadliga program som håller hyfsat tätt, men långt ifrån bäst i testet. Resultatet vid virusrensning är klart under genomsnittet. I gengäld är belastningen på datorsystemet mycket liten, och programmet dras inte med några falsklarm.
Två bra funktioner sticker ut. Det ena är så kallad endpoint security, ett extra skydd mot alla okända cd-skivor, usb-pinnar och disketter (om du nu fortfarande sysslar med sådana) du kan stoppa in i datorn.
Det andra är möjligheten att bränna en räddnings-cd med program som du kan köra och rensa virus från datorn utan att starta Windows.
+ Resurssnålt. Användarvänligt.
– Knappt godkänt virusskydd. Högt pris.

Gdata Internet Security 2012
Vaksamt Gdata passar barnen

Gdatas program har inte hunnit översättas till alla språk i skrivande stund, så vi testar den engelska i stället. En svensk uppdatering ska enligt uppgift vara på väg. Virusskyddet är enligt AV-test riktigt kompetent. Bra på ett hitta virus, bra på att rensa bort dem men aningen tungrott för en långsam dator.
Gdata har en av de mest funktionsrika föräldrakontrollerna, bland annat möjlighet att blockera inte bara internettider, utan även datortider per Windows-konto.
Här finns andra bra finesser. Vi fick till exempel en varning när vi anslöt till trådlöst nätverk med svagt lösenord. Prova också Shredder, som fungerar som en Papperskorg på Skrivbordet och djupraderar filer.
+ Bra virushittare. Smart systemövervakning. Bra föräldrakontroll.
– Än så länge på engelska. Något få extrafunktioner.

McAfee Internet Security 2012
Billigt McAfee bättre än sitt rykte

McAfee har haft några tunga år, med säkerhetsfadäser och halvljumma mottaganden av testare och konsumenter. Kanske vänder det nu?
Jodå, det klarar sig godkänt, och får sitt AV-test-certifikat. Det är bra på att hitta kända virus men har svårare för så kallade zero day-attacker, helt nya virus som inte finns i databasen ännu.
Resultatet vid virusrensning är inte heller det allra bästa, men bedöms som säkert.
För övrigt finns det fler saker som talar till dess fördel. Shredder-funktion för säker fil-radering, endpoint-säkerhet som skyddar mot osäkra usb-pinnar och cd-skivor samt en gigabyte webbdisk. Och dessutom ett klart lägre pris än alla andra i startfältet.
+ Många funktioner. Bra pris.
– Knappt godkänt virusskydd. Något rörigt.

Norman Security Suite Pro 9
Norman skärper sig och får panikknapp

Ett program som vi sågade rejält förra året var Norman Security Suite. Det hade smarta funktioner och annorlunda tänk, men föll pladask med riktigt dåliga resultat i virusskyddsdelen.
I år går det tillräckligt bra för att förtjäna ett godkänt betyg från AV-test. Den missar färre virus än senast, men fortfarande ovanligt många zero day-attacker. Rensningen av virus går bättre, och programmet är resurssnålt. Det ger dock ifrån sig många falsklarm.
Utbudet av funktioner är väl sammansatt. Här finns brandvägg, process- och tjänstekontroll där du kan kontrollera det mesta, en smart ”panikknapp” som omedelbart för-sätter datorn i supersäkert läge (inget nätverk, få tjänster) om du misstänker katastrof och fem gigabyte onlinelagring.
+ Många funktioner. God möjlighet till detaljkontroll.
– Fortfarande bristfälligt virusskydd. Något rörigt gränssnitt.

Panda Internet Security 2012
Panda ger dig flest verktyg på köpet

Panda ger dig en hel drös med saker som konkurrenterna tar extra betalt för: En bra backup med webbdisk på två gigabyte, verktyg för fjärråtkomst till datorn, extra säker webbläsare, funktioner för identitetsskydd och mycket mer.
Själva virusskyddet är klart godkänt, men hör inte till de bästa i testet. Rensningen av skadlig kod går halvdant, och programmet tar upp lite mer systemresurser än genomsnittet.
Gränssnittet är lite plottrigt, men för det mesta lätt att hitta i. Tyvärr har översättningen till svenska gjort att en del texter och länkar blir för långa och inte får plats.
+ Bra skydd för identiteter. Säkerhetskopiering. Fjärråtkomst.
– Godkänt men måttligt virusskydd. Något rörigt gränssnitt.

Trend Micro Titanium Internet Security 2012
Snabbt Trend Micro är kompis med Windows

Vi blir inte riktigt kloka på Titanium Internet Security. Läser vi på om programmet så innehåller det betydligt mer än vi kan hitta. Detta trots att gränssnittet i sin minimalism är väldigt pedagogiskt och intuitivt i övrigt. Om än inte så roligt.
En funktion för djupradering av filer och två utlovade gigabyte online-disk lyser med sin frånvaro. Möjligen är det funktioner du ska ladda ned och installera separat. Men i så fall får Trend Micro bakläxa på användarvänlig-heten runt det.
Trend Micro är enda tillverkaren som inte har en helt egen brandvägg. I stället använder man sig av Windows-brandväggen, och kompletterar med ett gäng egna funktioner som gör den bättre.
Virusskyddet håller godkänd klass, och äter inte upp onödigt mycket prestanda.
+ Påverkar inte systemet mycket. Bra pris.
– Svårt att hitta vissa tjänster.

Fakta om samtliga antiviruspaket
Klicka på tabellen för att se i stort format

Programmen i säkerhetspaketen vi testade är de som dels finns i en svenskspråkig version (eller som tillverkarna lovat att översätta under året), dels finns med i AV-test.org:s certifieringsprogram.
Programmen installerades ett och ett på en pc med Intel Core i3, fyra gigabyte ram och Windows 7 Home Premium 64 bitar. Bedömningen av virusskyddens effektivitet och programmens systempåverkan är gjorda av oberoende virus-labbet AV-test.org. Bedömningen av övriga funktioner gjorde vi manuellt. Samtliga program har fått godkänd certifiering av AV-test.org.
Programmen installerades ett och ett på en pc med Intel Core i3, fyra gigabyte ram och Windows 7 Home Premium 64 bitar. Bedömningen av virusskyddens effektivitet och programmens systempåverkan är gjorda av oberoende virus-labbet AV-test.org. Bedömningen av övriga funktioner gjorde vi manuellt. Samtliga program har fått godkänd certifiering av AV-test.org.