Som du säkert redan känner till är det nya Metro-gränssnittet en av de stora nyheterna i Windows 8. Metro har fått sin inspiration från Microsofts mobiloperativsystem, Windows Phone, och består av färgrika paneler som representerar program, dokument eller information från olika källor.
Här är sju saker som vi finner speciellt irriterande med Windows 8 och Metro på en pc. För att hålla det enkelt kommer vi fortsättningsvis att kalla det klassiska Windowsutseendet för skrivbordet. Program utformade för Metro kallar vi appar medan vi kallar program som är utformade för skrivbordet för just program. 
IE10 i Metro.
IE10 i standardgränssnittet.



Metro har lovordats från många håll, speciellt när det används på smartphones och surfplattor. I Windows 8 används det även på en pc och där har reaktionerna varit minst sagt blandade. Vissa älskar det medan andra hatar det.

Det finns både godbitar och saker som är irriterande med Metro på en pc, speciellt om du som de flesta använder en mus och tangentbord. Men visst, den nuvarande versionen av Windows 8 endast en testversion för att utvärdera hur kunderna reagerar på det nya gränssnittet. Det betyder att mycket kan komma att ändras innan den färdiga versionen släpps.
1. Djup klyfta mellan Metro och skrivbordet
På en pc kan du välja mellan att använda det nya Metro-gränssnittet eller det klassiska skrivbordet som är mer eller mindre identiskt med hur Windows 7 ser ut i dag. Vid en standardinstallation av Windows 8 kommer du dock först att mötas av Metro när du loggar in. Det går visserligen att göra vissa hack som gör att du startar direkt med det klassiska skrivbordet, men i den nuvarande versionen av Windows 8 finns det ingen inställning för att välja det.
Problemet med Metro är att det ser ut och fungerar som ett helt nytt operativsystem och har inga likheter med det klassiska gränssnittet. Det leder till stor förvirring när vi ska utföra vissa saker som ibland kan göras i Metro, medan andra saker kräver att vi växlar till skrivbordet.
Ett bra exempel på hur rörigt det kan bli är IE10 som nu finns i två versioner, en för Metro och en för skrivbordet. IE10 för skrivbordet erbjuder inga större överraskningar och allting fungerar ganska exakt som IE9 på Windows 7.

IE10 i Metro.

IE10 i standardgränssnittet.
Av någon anledning så kastas vi ibland mellan IE10 för Metro och IE10 för skrivbordet. Det här är mycket förvirrande och har ingen som helst logik. Dessutom är IE10 för Metro kraftigt förenklad och det tog oss en bra stund att fatta att vi måste klicka med musens högerknapp för att nå adressraden i webbläsaren.
IE för Metro och skrivbordet är heller inte synkroniserade. Det betyder att om du besöker en viss webbsida i Metro och sedan hoppar till IE för skrivbordet kommer du inte längre att se den sida du var på innan. Det här kanske låter logiskt, men för en vanlig användare är det allt annat än enkelt att förstå varför det ska finnas två så vitt skilda system under ett och samma operativsystem,
IE10 och alla andra appar för Metro körs dessutom i fullskärmsläge och det finns ingen möjlighet att ändra på detta. Vilket visserligen är logiskt då Metro är anpassat för surfplattor. Men det är fortfarande en detalj som tar tid att vänja sig vid, speciellt när vi ständigt kastas mellan två gränssnitt.
2. Svårt att stanna kvar i Metro
Hur mycket vi än vill jobba i Metro så kastas vi med jämna mellanrum till skrivbordet. När vi exempelvis vill ställa in klockan så att den visas i 24-timmarsformatet kunde vi ställa in tiden i Metro. Men ville vi ändra hur klockan visas skickas vi till kontrollpanelen i skrivbordet. Vad är meningen med Metro på en pc om vi inte kan använda det full ut ändå? Det här är onödigt förvirrande och vi kan inte se någon som helst mening eller fördel med det.
3. Knepig navigering med musen
Metro är utan tvekan utformat för surfplattor och pekskärmar. Det betyder att det är allt annat än enkelt att förstå hur du ska utföra olika saker med hjälp av en mus och tangentbord. För att nå startskärmen i Metro kan du oavsett var du är föra muspekaren till det lägre vänstra hörnet på bildskärmen och en liten miniatyr av startskärmen i Metro visas.

Vår direkta instinkt är att flytta muspekaren lite uppåt för att klicka på miniatyren. Gör vi det så försvinner miniatyren av startskärmen. Vi måste alltså dra muspekaren längst ned i hörnet så att den försvinner från skärmen, stanna, och sedan klicka. Du kan visserligen snabbt hoppa till startskärmen i Metro genom att trycka på Windowsknappen på ditt tangentbord, men med musen känns det inte speciellt genomtänkt.
Den lilla miniatyren av startskärmen är också den som ersatt startknappen från Windows 7. Det betyder att om du vill starta ett nytt program i skrivbordet på traditionellt manér måste du först hoppa till Metro för att starta programmet. Är det inte en app för Metro kommer du återigen att flyttas till skrivbordet när programmet laddats.
4. Apparna anpassade för pekskärm
Precis som med gränssnittet i sin helhet är även apparna för Metro anpassade för surfplattor och pekskärmar. De flesta appar skrollar i sidled istället för upp och ner som traditionella Windowsprogram. Det funkar enkelt på en surfplatta, men med en mus är det inte alls lika enkelt.
Du kan använda rullknappen på din mus för att skrolla i sidled, men då rullar du nedåt för att skrolla åt höger, och vice versa. Det finns även en rullist längst ned på skärmen som låter dig skrolla i sidled. I vissa appar kan du även klicka på en tom plats och dra appen i sidled.
5. Samtliga appar i fullskärmsläge
Som vi nämnde ovan körs alla appar under Metro i fullskärmsläge och det går inte att ändra fönsterstorleken på apparna. Det finns situationer du måste ha två fönster bredvid varandra så att du enkelt kan flytta text eller andra objekt mellan två olika program. Eftersom appar endast kör i fullskärmsläge går inte detta utan du måste markera vad du vill kopiera, växla till en annan app, och sedan klistra in. Det här leder till ett väldigt omständligt arbetssätt.

Det går visserligen att ändra storleken i sidled på en app så att du kan se flera appar bredvid varandra. Men då kan du oftast inte längre redigera informationen i varje app.
6. Tunt med information i appar
Appar i Metro är onekligen snygga och stilrena, men på grund av gränssnittets utformning erbjuder de väldigt lite information till användaren. Ett exempel är den inbyggda musik-appen som endast visar skivomslaget, artist och låtnamn för varje låt. Eftersom varje låt tar upp ganska mycket plats på grund av ikonen för skivomslaget är det allt annat än enkelt att söka igenom en större musiksamling. Det går inte att växla till en textbaserad lista som skulle göra det enklare att snabbt hitta en vis låt.


Andra appar som exempelvis bild-appen och kontaktlistan har liknande utformning vilket gör det mycket svårt att snabbt hitta den information vi söker. Skrollar vi för snabbt mellan låtarna måste vi även stanna och vänta på att datorn uppdaterar skivomslag och texter så att vi kan se var vi är.
7. Menyer är kontextuella
Klickar du på ikonen för inställningar när du är på startskärmen i Metro så kan du endast se inställningar för startskärmen. Vill du komma åt andra inställningar måste du klicka på en länk längre ned som heter pc-inställningar. Men där finns inte alla inställningar du är van vid, utan du måste återigen hoppa till kontrollpanelen i skrivbordet.
Slutsats
Som vi nämnde tidigare i artikeln är det här en testversion av Windows 8 och mycket kan ändras innan den färdiga versionen. Trots det kan vi inte förstå fördelen med två helt olika system på en pc. Visst, Metro fungerar jättebra på en surfplatta. Men på en pc finns det helt enkelt inget behov. Att Microsoft sedan vill att vi ska använda båda två, och växla mellan dem beroende på vad vi gör är bortom allt förstånd.
Metro kan finnas där på samma sätt som vi tidigare haft Windows Gadgets, vilket låter oss köra en app när vi har lust. Det är en fördel om du exempelvis har ett spel på din surfplatta som du även vill spela på din pc. Men att som Microsoft verkar försöker göra och blanda två miljöer kommer inte att bli populärt hos användarna.
Vi hoppas att Microsoft tar sitt förnuft till fånga och håller Metro borta från Windows 8 i den färdiga versionen och istället positionerar det som ett ”sidoprogram” vi kan använda när vi vill köra en app.
IDG News