Ända sedan pc-tidernas begynnelse har utvecklare roat sig med att lägga in hemliga meddelanden i sina program. Meddelandena kan endast upptäckas om du genomför en viss kombination av tangentbords-tryckningar eller musrörelser i olika program.
Traditionen har hållit i sig och du kan fortfarande hitta roliga och fräcka påskägg i de vanligaste programmen.
Firefox hemliga bus
Är du en van användare av Firefox känner du säkert till att du i adress-raden kan skriva in about: följt av namnet på en funktion för att se avancerade inställningar och annan information. Skriver du exempelvis about:about får du fram en lista över alla kommandon du kan använda. Skriver du about:robots få du fram ett lite småkul meddelande som beskriver skillnaden mellan robotar och människor.

Skriver du i stället in about:mozilla visas ett lite mer spektakulärt meddelande som påminner om ett citat ur bibeln, men i det här fallet handlar det om The Book of Mozilla. Texten uppdateras med jämna mellanrum beroende på vilken version av Firefox du använder.

Generera massor av text i Word
Det här är egentligen inget påskägg utan en hemlig funktion som låter dig fylla en tom sida med meningar som utfyllnad i Microsoft Word. Skriv in följande i ett tomt dokument och tryck retur: =rand (5,10)
Sidan fylls nu med fem texter som innehåller de flesta bokstäverna i alfabetet. Du kan ändra på siffrorna om du vill ha flera, till exempel =rand (9,10)

Det är dock möjligt att det inte fungerar i alla versioner av Office.
Spela snake på Youtube
Har du någonsin ägt en Nokia-telefon känner du säkert till spelet Snake, ett simpelt men roligt spel där du ska styra en orm och äta små prickar som blinkar ovanför videoklippet. För att aktivera det går du till valfritt videoklipp på Youtube och klickar på pausknappen. Håll sedan ned vänsterpilen och uppåtpilen på tangentbordet i en sekund och släpp. Använd sedan piltangenterna för att styra ormen på skärmen. Vi fick det inte att fungera i alla webbläsare, men i Chrome gick det utan problem.

Vidskepelse i Adobe CS6
Adobes CS6 är egentligen versionsnummer 13 för programsviten. För att fira detta har Adobe lagt in en annorlunda Om-ruta för programmen. Starta något av programmen i CS6 och håll sedan ned Ctrl-tangenten medan du väljer Hjälp och sedan Om CS6 på programmenyn. Nu visas en något annorlunda ruta med information om upphovsmännen bredvid en svart katt.

Googles lutande påskägg
Inte helt oväntat är google med och spexar även för dig som använder IOS. Skriv tilt i sökrutan i safari och resultatsidan kommer att luta något. Det fungerar även på Android-telefoner och i webbläsaren i din dator.
Skyrim hyllar Minecraft
Två av de största spelen på senare tid är svenska Minecraft och The Elder Scrolls: Skyrim, två populära spel i vitt skilda kategorier. Företagen bakom de både spelen har dock inte alltid varit såta vänner.
Bethesda Softworks som ger ut Skyrim stämde svenska Mojang för att man skapade ett nytt spel som hette Scrolls. Bethesda Softworks tyckte att namnet var för likt deras eget spel.
Utvecklarna bakom Skyrim var dock inte lika allvarliga. Om du går till toppen av berget som kallas The Throat Of The World i Skyrim kan du hitta ett objekt som heter Notched Pickaxe, en klar tribut till Markus ”Notch” Persson, upphovsmannen till Minecraft.
Påskägg i Android
Använder du Android 2.3 Gingerbread eller senare finns ett påskägg som är lite småläskigt beroende på vilken version du använder. Gå till Inställningar och klicka på Om. Klicka sedan snabbt upprepade gånger på versionsnumret för Android och du kommer strax att se en zombie-målning av en pepparkaksgubbe och Android-gubben.

Använder du Android 4.1 Jelly Bean ser du i stället en glad kolaböna. Klickar på den så regnar det kolabönor!
Tetris i Utorrent

Det klassiska spelet Tetris har du knappast undgått att spela någon gång. Använder du torrent-programmet Utorrent kan du unna dig en spelstund medan du väntar på att dina filer laddas ned. Välj Hjälp från programmenyn och sedan Om Utorrent.
När det lilla fönstret visas trycker du endast på tangenten T på tangentbordet för att starta spelet.
Facebook helt upp och ned
Varför inte piffa upp Facebook lite genom att vända upp och ned på alla bokstäverna på sajten? Gå till Kontoinställningar och sedan till Språk. I listan över tillgängliga språk finns ett alternativ som heter English (Upside Down). När du väljer det visas all text upp och ned. Du kan även välja English (Pirate) som du vill få en lite mer unik upplevelse.
