Tokmaxa räckvidden på ditt wifi med Netgear EX7000
En bra repeater kan vara lösningen på dina wifi-problem. Vi har testat en av de snabbaste, mest funktionsrika – och just nu dyraste. Är den värd pengarna?
De nya, snabba wifi-nätverken på 5-gigahertzbandet med 802.11 ac-teknik är imponerande snabb, men tyvärr inte lika bra som wifi på lägre frekvenser på att nå ut i alla skrymslen och vrår i hemmet. En generell tumregel när det gäller digital radiokommunikation är: Ju högre frekvens desto bättre hastighet, men sämre räckvidd.
För att kompensera för detta har routertillverkarna gjort en hel del med frekvensmodulering och antennteknik, och även maxat signalstyrkan till övre gränsen för vad som faktiskt är lagligt. Men det är inte alltid det räcker, och då kan du behöva en så kallad repeater, på svenska ibland kallad nätverksförlängare. Det är en dosa som du placerar en bit bort från routern och som ansluter till och förlänger räckvidden på nätverket åt det hållet.
Baktill hittar vi fem gigabit Ethernet-portar. Det finns ingen dedikerad till wan, utan repeatern känner själv av om en fast kabel går till en router eller till en klient som en dator eller skrivare.
Stor som en router
Netgears senaste med modellnamnet EX7000 är den största och mest otympliga sådana vi sett sedan början av 2000-talet. De flesta repeaters vi testat har varit diskreta små dosor som du pluggar in i ett eluttag och som fyller ett rum eller två med förbättrad wifi. Men EX7000 är stor som en vanlig router och har tre rejäla antenner på baksidan.
Här hittar vi också fyra fasta nätverksportar och på framsidan en usb 3-port. EX7000 tar verkligen plats. Den är byggd för att antingen ligga ner på ett bord eller stå på högkant med ett medföljande ställ. Tyvärr finns det inga fästen för att hänga upp den på väggen, något som många routrar har, även Netgears egna.
Men så är det också den allra mest kraftfulla och funktionsrika repeater vi testat. Den kör ac1900-standard, vilket innebär att bägge frekvensbanden kan uppnå en kombinerad maxhastighet på 1 900 megabit per sekund. I alla fall i teorin. Sedan är det ju mängder av faktorer som kan störa och dra ner den hastigheten. Det är inte heller så att du får 1900 megabit till en enskild dator, utan det är maxkapaciteten för flera uppkopplade datorer, telefoner med mera samtidigt.
EX7000 kan köras i två lägen. Antingen som just nätverksförlängare, eller som accesspunkt vilket innebär att du kopplar upp mot routern med fast nätverk istället. Då får EX7000 ett eget ssid. Eller två om du väljer att ha separata för de två frekvensbanden. Även som extender så kan du välja att ha samma ssid som routern, eller ge EX7000 egna namn på sina.
Ställd på högkant är EX7000 ännu mer iögonfallande.
Lätthanterlig trots en miss
Att installera EX7000 var inte riktigt lika enkelt som snabbstartsguiden vill göra gällande. Det ska gå att ansluta den till ett befintligt nätverk med wps, uppsynkning med ett enkelt knapptryck. Men när vi testade att ansluta till en router med stöd för wps så gick det bara att ansluta till 2,4-gigahertzbandet.
Enligt instruktionerna ska 5-gigahertzbandet anslutas genom att upprepa wps-proceduren en gång till. Men det fungerade inte. Vi testade med flera ac-routrar, bland annat Netgears egna i samma Nighthawk-serie som EX7000 tillhör, utan att lyckas med det.
Lyckligtvis går det även att konfigurera manuellt i ett snyggt och pedagogiskt webbgränssnitt där en steg-för-steg-guide sätter upp och ställer in nätverket åt oss. Då dyker även 5 gigahertz upp och fungerar som det ska. Gränssnittet är från början på engelska men så fort vi ansluter till routern och därmed internet så laddar EX7000 hem uppdaterad programvara och nya svenska språkfiler.
EX7000 erbjuder inte bara wifi, du kan också ansluta trådlösa enheter och datorer, skrivare med mera med fast nätverkskabel till extendern. Fast anslutna enheter kommunicerar alltid på 5 gigahertz mellan repeatern och routern, och dyker upp i routerns gränssnitt som om de var wifi-anslutna.
Usb-porten kan användas för att dela ut skrivare eller en usb-hårddisk. Dessa ser du dock inte i din routerns admin-gränssnitt, utan måste logga in på extendern för att administrera.
Administrationsgränssnittet som nås med en webbläsare är snyggt, enkelt och ger snabb tillgång till både grundläggande och avancerade inställningar.
Lever upp till förväntningarna
Vi testade att mäta hastigheten mellan två fast inkopplade datorer, en i routern och en i EX7000, och på vad som får anses vara lagom avstånd för en extender – femton meter och ett par tunna innerväggar bort, men fortfarande med hyfsad signalstyrka. Här fick vi en hastighet på övertygande 133 megabit per sekund och en mycket stabil uppkoppling.
Resultatet beror givetvis bland annat på att vi använde oss av en av de allra bästa ac-routrarna just nu. Men det är ju just för dig som vill satsa på bästa utrustningen hela vägen som relativt dyra EX7000 är intressant.
Nu är det kanske inte så en repeater främst är tänkt att användas. Ansluter vi stället en surfplatta trådlöst, vilket är ett vanligare sätt att utnyttja tekniken, så får vi god signal nästan 20 meter längre bort med EX7000 igång jämfört med att ansluta direkt till routern.
En sak att tänka på är att EX7000 konstant är ganska varm. Den bör inte stå för trångt och får definitivt inte övertäckas. Därför är det återigen lite dumt att den inte går att väggmontera.
Omdöme
Med en prislapp på 1 500 kronor är EX7000 inte bara den största och klunsigaste repeater vi sett på länge, utan också den dyraste.
Det finns många smarta sätt att förbättra och utöka sitt nätverk; homeplugs och åtkomstpunkter, fasta kablar, eller enkla små 2,4 GHz-repeaters kan räcka långt för de flesta.
Men vill du avnjuta maxad hastighet eller optimal räckvidd och redan har investerat tusenlappar i en riktigt bra ny ac-router av bästa sort, så är EX7000 en högklassig kompanjon att koppla in.
Fakta Netgear Nighthawk Wifi Range Extender EX7000
Tillverkare: Netgear Produkttyp: Nätverksförlängare, åtkomstpunkt Trådlös teknik: 802.11ac (AC1900) Frekvensband: 2,4 GHz, 5 GHz Säkerhet: Wep, wpa, wpa2, wps Anslutningar: 4st gigabit lan, usb 3.0 Storlek (liggande inkl antenner): 24,6 x 19,8 x 12,2 cm Vikt: 0,6 kg Energiförbrukning: Ca 10 W Pris: 1 500 kr
Mycket bra prestanda Många uppkopplingsmöjligheter Lätthanterad Usb-delning
Går ej att väggmontera. Wps funkar inte fullt ut Högt pris