Nya Windows har blivit mycket bättre för vanliga datorer, men Microsoft vill också konkurrera med IOS- och Androidplattor. Hur bra går det? Vi har testat.
Windows 8 och avarten Windows RT var Microsofts första försök att erövra surfplattevärlden. Det tvingade på alla pc-datorer ett pekbaserat gränssnitt, även stora bärbara och stationära skrivbords-datorer med vanlig pekfri skärm. Det var en av orsakerna till att det floppade, ingen ville använda sin dator på det sättet.
Med Windows 10 får traditionalisterna tillbaka sin vanliga startmeny och skrivbordsmiljö. Men alla datorer, jadå även gamla kontorsburken som styrs med vanlig råtta och tangentbord, går även att köra i ”surfplatteläge”.
Det finns en snabbknapp för läget i nya Åtgärdscenter och det går att ställa in hur du vill att datorn ska starta upp. Tanken är att den som har en pc-platta ska köra den så, och kanske växla till vanliga Windows bara om de ansluter till en tangentbordsdocka. Även surfplatteläget har aktivitetsfält nertill med startknapp och sökknapp och nya Åtgärdscentret till höger. Det går även att ställa in så att programikoner visas i aktivitetsfältet precis som på skrivbordet. Men det är avstängt som standard.
Nytt upplägg, samma stil
Microsoft har ändrat på en hel del jämfört med hur det funkade i Windows 8 och 8.1. En påtaglig skillnad är att startskärmen nu scrollar i höjdled som på en Windows-telefon istället för i sidled som i Windows 8.
Detta känns som en smartare lösning, i alla fall på de lite större 10- till 12-tumsplattor vi testade på. Vi har inte haft tillfälle att testa Windows 10 på en sjutumsplatta ännu. Microsoft har också skippat många av de svep-in-från-kanten-gester som präglade Windows 8.
Två av dem finns kvar. Svep in från höger och du får upp samma Åtgärdscenter som i skrivbordsläget med notifieringar och snabbknappar till sådant som skärmljusstyrka, wifi och skärmrotation. Svep in från vänster och du kan växla mellan öppna appar.
Men inte genom att svepa om och om igen som i Windows 8, utan nu får du upp en vy med allt som är öppet, och kan också enkelt stänga ner appar du inte använder. Vil du inte svepa finns bägge också som ikoner i aktivitetsfältet längst ner. App-grupperna ligger i två spalter och startskärmen skrollas upp och ner. Ställer du skärmen på högkant staplas de om till ett långt torn. Här utnyttjas skärmytan inte direkt effektivt. Det kan bero på att Microsoft vill lämna utrymme för “alla appar”-menyn som inte längre är en egen skärm, utan en spalt på sidan.
Startskärmen ger ett rörigt intryck
Startskärmen är dock fortfarande samma färgglada rutmönster med så kallade ”live tiles” som i Windows 8 och Windows-telefoner. Vad man tycker om den är en smaksak, vi tycker nog att det kan kännas lite ihopträngt och rörigt jämfört med ljusare och luftigare upplägg hos IOS och Android.
Startskärmen är precis som tidigare bara skyltfönstret, där du lägger dina favoritappar. Resten finns ett skärmpet bort i en sidomeny, precis som i Windows startmeny i skrivbordsläge.
Tyvärr går det inte som där att dra och släppa ikoner för att placera dem som tiles i startskärmen, utan måste hålla nere fingret, få fram en kontextmeny och sedan välja Fäst på Start. Du kan sedan flytta runt, ändra storlek på och gruppera dina appar, men även här känns det som det finns en del finputsning att göra i användarvänligheten. Skärmen kan precis som i Windows 8 delas på två med en app i varje och en flyttbar vägg i mitten. Det är precis lika smart och samtidigt bitvis förvirrande som det var i Windows 8.
Det bästa av två världar
En av de stora nyheterna med Windows 10 som Microsoft har skyltat med är att det numera går att köra alla surfplatteapparna som fönster i skrivbordsläge, men vad inte lika många sett är att det faktiskt går att göra tvärtom.
I surfplatteläge finns inte skrivbordet, med det betyder inte att traditionella skrivbordsprogram inte går att köra. Nej, istället startar de som helskärmsappar, maximerade fönster som inte går att minimera, och som uppför sig precis som surfplatteapparna.
De flesta är inte riktigt designade för pekskärmsanvändning, så det kan bli lite pilligt att peta sig fram i menyer och liknande. Men möjligheten finns, och det funkar för det mesta förvånansvärt bra om plattan är stor nog och har kvalitet i pekskärmen.
Vi saknar till exempel inte filhanterings-app, då Utforskaren fungerar alldeles utmärkt, och vi kör med fördel vanliga Office istället för begränsande mobila versionen. Windows skärmtangentbord är dessutom riktigt trevligt, med väldisponerade ytor, möjlighet till delat tangentbord för tumstyrning och kompetent handskriftstolk både för penna och fingertopp. Här kör vi prova-på-versionen av Microsoft Excel. Alltså vanliga Excel för skrivbord. Även på en inte alltför högupplöst tiotumsskärm funkar det helt ok.
Kan bli sega experiment
Vill du köra Photoshop och spela Steam-spel? Visst, till och med det går. I teorin. Men då säger troligen processorn och grafikkortet ifrån.
Bara för att du kan köra en massa tunga pc-program så kanske du inte bör göra det. Hårdvaran i en Windows-platta som kör nyare Atom-processor eller Intel Core M är i och för sig på ett ungefär lika kraftfull som den i Ipad och Android-plattor – det sitter ju även Atom-kretsar i fler och fler Android-plattor, men dessa program är sällan optimerande för att vara effektiva i den här miljön.
Och än så länge är det inga Windowsplattor som kan kombinera topprestanda med samma tunnhet och lätthet som de bästa konkurrenterna, även om en och annan modell börjar komma nära. Ge Intel och datortillverkarna ett halvår eller ett år, och med lite tur är gränserna helt utsuddade. En del små skrivbordsprogram går inte att köra i maximerat läge. Då får de en egen skärm i surfplatte-Windows, men visas som litet fönster.
Fortfarande på efterkälken på app-fronten
När Windows 8 kom tyckte vi att gränssnittet, även om det var gräsligt för traditionella datorer, var riktigt lovande för pekskärm, och att det enda som nu behövdes var fler bra appar. Det har vi tyvärr fortsatt att säga ända sedan dess, och fortsätter att säga nu med Windows 10.
Windows Store ligger fortfarande långt efter App Store i IOS och Google Play i Android. Å andra sidan är det inte längre lika kritiskt som förut att en del måste-ha-appar saknas. Behöver jag verkligen en Spotify-app, när skrivbords-Spotify snällt startar och funkar problemfritt?
Svaret är ja, ibland. En officiell Youtube-app lika smidig som den i konkurrerande os saknas till exempel. Och mycket annat som du gör i webbläsaren på en kraftfullare pc med mus blir segt och opraktiskt i Windows 10:s nya webbläsare Edge (eller valfri annan), så visst finns det en och annan dedikerad app vi saknar.
App-utbudet blir i och för sig ständigt bättre, och Windows Store har blivit bättre på att lyfta fram bra och relevanta appar. Men risken finns att det finns en eller annan favoritapp du kör som gör det omöjligt att byta.
Omdöme
Windows 10 är ett lyft även för pc-surfplattor. Men det är två steg fram och ett tillbaka. Mycket har blivit smartare, och annat har blivit krångligare. Främst för att Microsoft lyckas förena skrivbordsprogram och pekgränssnitt på ett smart och förvånansvärd användbart sätt.
En skrivbordsdator med Windows 10 känns som en skrivbordsdator och en surfplatta känns som en surfplatta, men det är exakt samma system och de kör exakt samma program och appar. Det gör möjligheterna gränslösa, speciellt för programutvecklare.
Allt du behöver göra är att skriva ett vanligt Windows-program, och ge den pekvänligt alternativ för menyer. Så funkar till exempel Microsoft Office. Eller vice versa. Skriv en surfplatteapp ge den rätt adaptiv design, och sedan kan användarna få glädje av den i valfritt läge.
Men för den som bara vill ha en enkel platta som funkar utan en massa eget pillande kan inskolningströskeln vara för hög. Dessutom finns det fortfarande en hel del finputsande att göra med användarvänligheten i surfplatteläget.
Små, små, men många, många irritationsmoment och saker som vi direkt reagerar på och ser hur de hade kunnat göras smidigare. Ge Windows 10 ett par tre patchar och det här kan bli riktigt bra.
Fakta Microsoft Windows 10 (test av surfplatteläge)
Tillverkare: Microsoft Funktion: Operativsystem Systemkrav: 1 gHz cpu, 1 gb ram för 32 bit, 2 gb ram för 64 bit, 16-20 gb ledig disk, Grafikkort med Directx 9-stöd och WDDM 1.0-drivrutin, skärm på minst 800×600 bildpunkter Testat på: Microsoft Surface 3 och Acer Switch 10 E Pris: Gratis vid uppgradering, inkluderat i datorköp, ca 1 200 kr för separat licens. Smart integrering av skrivbordsprogram Smidig och effektiv multitasking Många möjligheter att anpassa och ställa in Flera gränssnittsdetaljer att fixa till Känns fortfarande för mycket som en pc Saknar en del centrala appar