Allt är inte kört bara för att hårddisken går sönder. Här är tipsen som hjälper dig att rädda dina viktiga filer.
Av Anders Reuterswärd
PC för Alla
Hårddiskar är förbrukningsvara. De består av en mekanism som ständigt roterar med flera tusen varv i minuten – och som förr eller senare slits ut. Frågan är inte om de kommer att göra det, bara när.
De är också känsliga, särskilt när de är igång. En stöt kan göra att ett läshuvud slår i en skiva och åstadkommer en repa som gör disken oläslig. Detta gör bärbara datorer och externa hårddiskar extra känsliga. De nya ssd-enheter är mer tåliga och överlever normalt längre än en mekanisk hårddisk, men förr eller senare tar de också slut.
Det kan också finnas andra skäl till att en hårddisk eller enstaka filer inte längre går att läsa. Elektroniken kan ha gått sönder, filsystemet kan ha skadats, ett strömavbrott kan ha orsakat problem, elak kod kan ha ställt till det eller du kanske själv har råkat radera eller formatera. Men med lite tur går dina filer att rädda.
Eller kanske det är själva datorn som gått sönder, medan hårddisken förmodligen är intakt. Det problemet är ganska enkelt att lösa.
Använd inte disken
En hårddisk som är fysiskt skadad eller låter illa ska du helst inte använda alls. Skadan förvärras i regel ju längre disken snurrar.
Har du något mycket viktigt på den, vänd dig helst till en dataräddningsfirma, se faktaruta. Om du är villig att chansa och försöka själv ska du i alla fall inte låta disken snurra förrän du är redo och har skaffat allt som behövs.
En disk där filer oavsiktligt raderats av en eller annan anledning ska du heller inte använda, men av ett annat skäl. Filerna finns nämligen kvar på disken, men i filtabellen har utrymmet markerats som ledigt, så risken är stor att de skrivs över om disken utnyttjas. Koppla alltså i båda fallen bort hårddisken eller håll datorn avstängd tills det är dags för räddningsförsöket.
En annan dator
Det vanligaste är att en dator bara har en hårddisk, vilket betyder att du behöver använda en annan dator med fungerande operativsystem för att rädda din disk. Alternativet är förstås att du sätter in en ny disk och installerar Windows på den. Rör det sig däremot om en extern disk eller en dator med flera hårddiskar, där systemdisken är intakt, går det att använda samma dator.
Du behöver också diskutrymme nog för att lagra allt som går att hämta från den trasiga disken. Har du plats på någon befintlig disk går det bra, annars är en extern hårddisk en utmärkt lösning.
TÄNK PÅ: Välj rätt filsystem
Det finns massor av olika sätt att lagra filer på en diskett eller en hårddisk. De är sinsemellan inte kompatibla och alla operativsystem klarar inte att läsa alla filsystem. Behöver du läsa ett filsystem som ditt operativsystem normalt inte klarar av finns det ofta mjukvara som kan hjälpa till med det. Här är några av de vanligare:
Fat12. Dos och tidigt Windows, används numera bara på disketter. Fat16. Tidiga versioner av Windows. Fat32. Kom med senare versioner av Windows 95 och är fortfarande vanligt på usb-minnen. Exfat. En förbättring av Fat32 avsett att hantera stora filer på stora externa usb-medier. NTFS. Windows, alla versioner från NT och uppåt. Ext2, ext3 och ext4. Linux. HFS och HFS+. Mac.
Första försöket: Windows eget verktyg
Det första du kan göra om en hårddisk krånglar, men fortfarande går att använda är att utnyttja Windows inbyggda verktyg.
Högerklicka på disken i Utforskaren och välj Egenskaper. Byt till fliken Verktyg och klicka på Kontrollera.
Klicka på Genomsök enheten. Om det handlar om systemdisken kan den inte alltid kontrolleras med Windows igång. Du uppmanas i så fall att schemalägga en kontroll, som sedan utförs när datorn startas om, innan Windows går igång.
Om fel hittas repareras de antingen automatiskt eller så ges du möjligheten att välja att reparera. Detta varierar lite mellan olika Windowsversioner. Börja din felsökning med att använda Windows inbyggda verktyg.
Återställ filer – steg för steg
Hur du hämtar filer ur papperskorgen vet du säkert. Det är bara att dubbelklicka på den och sedan högerklicka på önskade filer och välja Återställ.
För filer som är permanent borta är det värre. Ett populärt program för filräddning är Recuva, från samma tillverkare som gör det utmärkta städprogrammet Ccleaner. Du hämtar programmet här och när du installerar det finns det en tydlig guide att följa. I vårt exempel ska vi dock återställa en hårddisk som där filsystemet är helt skadat, och då duger inte Recuva. 1. Vi öppnar hårddisken i Windows-verktyget Diskhantering och den visar partitionen som raw. Windows vill att disken ska formateras före användning, vilket naturligtvis inte är lämpligt om vi vill kunna rädda filer.
För att rädda filen använder vi programmet Easeus Data Recovery Wizard Free, som kan hämtas här. Installera inte programmet på den disk som ska räddas!2. Programmet klarar alla typer av förlorade filer, även de som bara raderats. Det startar med en enkel guide, där du först ska välja vilka filtyper du vill söka efter. Om du vet vad det är du saknar går det betydligt fortare att bara försöka återställa dessa filer än att jaga alla filer som finns på hårddisken. Klicka på Nästa.3. Välj den disk det gäller, i det här fallet G. De fyra tomma diskarna på den här bilden är en kortläsare med fyra uttag och de tre ”förlorade” hårddiskarna längst ned är systempartitioner utan enhetsbokstav. Klicka på Skanna.4. Processen sätter igång. En förloppsindikator, som inte är särskilt tillförlitlig, försöker gissa hur lång tid som återstår och hittade filer dyker upp allt eftersom, sorterade i mappar efter typ. Beroende på diskens fel kan det här ta flera dygn.
5. Om du inte har tålamod nog kan du pausa eller stoppa sökningen när du vill för att försöka återfå hittade filer. Det är dock inte säkert att de är kompletta om disksökningen avbrutits i förtid. Markera önskade filer och klicka på Återfå. Välj den disk och mapp där filerna ska sparas och klicka på OK.
Återställningen går ganska fort och du hittar filerna i den mapp du valde. Nu återstår ett jättearbete, eftersom filerna inte har sitt ursprungliga namn, utan bara ett löpnummer. Du måste själv kolla igenom dem och identifiera dem.
Och bli inte besviken om allting inte hittas. Det är oftast omöjligt och det är ett enormt arbete för programmet att försöka pussla ihop alla spridda filbitar.
Gör hårddisken åtkomlig
Som vi beskrev ovan behöver den skadade hårddisken oftast anslutas till en annan dator för att kunna läsas av. Det enklaste och billigaste fallet handlar om två stationära datorer. Då kan du ta ur hårddisken ur en dator och sätta in den som andradisk i en annan dator. Att ta bort loss en hårddisk ur en stationär dator är lätt. Men du måste skruva Att ta ur en hårddisk ur en stationär dator är enkelt. Lossa de två kontakterna och skruva bort de fyra skruvarna (två på varje sida). Sedan är det bara att dra ut den.
Ännu enklare är det om den trasiga disken sitter i en bärbar dator – det är lätt att ta ur den och tillfälligt koppla in den i en stationär. Öppna luckan i datorns botten, lossa en eller två skruvar och dra ut disken.
Eftersom du förmodligen ska kasta hårddisken när du är klar med den behövs ingen permanent montering i den andra datorn. Anslut bara de två kontakterna och låt sedan hårddisken ligga lös tills du är klar med den.
Lite krångligare blir det om du helst vill undvika att skruva och öppna för mycket, eller om det är en bärbar dator som ska användas för avläsningen. Du måste alltid plocka ur den skadade hårddisken, men det finns bekväma sätt att ansluta den tillfälligt till nästa dator. Med en dosa kan du ansluta hårddisken från en bärbar. På bilden använder vi ett behändigt litet tillbehör för vår egen diskåterställning, en dosa med anslutningar för både ide- och sata-diskar som kopplas direkt till hårddisken. Separat strömförsörjning ansluts till disken. En usb-kabel dras till valfri dator och vips har du en tillfällig extern usb-hårddisk.
Andra varianter finns, till exempel i form av dockningsstationer där du bara sätter ned hårddisken i en hållare och ansluter en usb-kabel. Bilden visar en produkt från Netonnet för 300 kronor. Ett annat företag som har ett stort utbud av olika användbara prylar för ändamålet är Kjell & Company. Sätt hårddisken i en hållare och anslut med usb. Den här kommer från Netonnet.
2 saker att göra med din gamla disk
När du har dina filer i säkert förvar på en annan hårddisk återstår frågan vad du ska göra med den gamla. Här är det upp till dig att avgöra om du vill lita på den i fortsättningen.
Handlade det bara om någon tillfällig hicka, ett virusangrepp, ett filsystemsfel eller något liknande och disken är hyfsat ny kanske du bedömer att du vill ge den en chans till. Gör inte detta om det finns minsta missljud eller annat misstänkt beteende.
Montera tillbaka den i ursprungsdatorn (eller i någon annan), alternativt köp ett hårddiskkabinett för att använda den som extern disk. Utnyttja sedan Diskhantering för att ta bort alla partitioner, skapa en eller flera nya och formatera disken. Använd Diskhantering för att ta bort alla volymer, skapa nya och formatera. Öppna Diskhantering genom att högerklicka på startknappen och välja verktyget. Vänta tills alla dina diskenheter hittats. Använd sedan det nedre fältet för att högerklicka på alla partitioner och välj Ta bort volym.
Med disken tom, högerklicka igen och välj Ny enkel volym. Följ guiden genom att klicka Nästa hela vägen tills du kommer till sidan Formatera partition. Ta bort bocken vid Snabbformatera för att göra en grundlig formatering och förhoppningsvis bli av med eventuella fel. Fortsätt med Nästa och sedan Slutför.
Om disken låter illa, kanske med ett tjutande ljud, kan det handla om slitna lager. Om den knackar eller rasslar är det troligen något fel med läshuvud eller armar. Ta inte risken att fortsätta använda den, den kommer att haverera igen – kanske värre nästa gång.
Radera den om det går, slå annars sönder den med till exempel en slägga, innan du lämnar den till elektronikåtervinningen. Om du ska lämna din hårddisk till återvinning, se till att ingen kan läsa den…
Radera hårddisken på riktigt
Nu när du sett hur enkelt det är att rädda en fil kanske du också inser att andra lätt kan komma åt filer som du faktiskt ville radera på riktigt och absolut inte visa för någon. Då kommer det omvända in – att säkert radera en fil så att den blir bortom all räddning.
Det finns naturligtvis program även för detta och de arbetar genom att skriva över det där området på hårddisken där den aktuella filen var lagrad en eller flera gånger och med olika metoder. För vanligt skydd som inte behöver stå emot CIA och liknande proffs räcker det med ganska enkel överskrivning.
Vi har valt programmet File Shredder, som du hittar på här. Efter installation kan du lägga till filer eller mappar som ska tas bort för gott. Om du vill kan du justera inställningarna under Shredder Settings, men normalt är det bara att köra igång med Shred Files Now.
Med File Shredder kan du effektivt förstöra alla möjligheter att rädda en fil i efterhand. Om du i stället vill gardera dig mot att någon återställer filer på din hårddisk som du redan har raderat, använd funktionen Shred Free Disk Space. Välj vilken diskenhet det gäller och starta raderingen. Nu skrivs alla delar av disken utom de som används över och det blir omöjligt att rädda några filer.
När ingenting annat hjälper
Det finns förstås lägen där du inte kan göra något – hårddisken kan vara alltför skadad. Då är det bara att acceptera, skaffa en ny disk och köra vidare från din senaste säkerhetskopia.
Men om du nu råkar ha något mycket värdefullt på hårddisken, något som du saknar kopia på och är villig att betala för att få tillbaka, finns det ytterligare hjälp att få. Det finns nämligen företag som specialiserat sig på att just rädda data.
De har speciella laboratorier och särskild utrustning för att plocka isär trasiga hårddiskar och läsa rådata direkt från skivorna. Data som sedan ofta kan plockas ihop till något vettigt. Men de här tjänsterna är tidsödande och mycket dyra. Här är några företag: