Se upp för skräckfakturan – så mobilsurfar du billigast på resan
Att ha tillgång till internet i mobilen på resan är snudd på ovärdeligt, inte minst för navigering. Operatörerna lockar med till synes billiga utlandspaket, men prisskillnaderna är stora. Här är bästa valet för just din resa.
Av Percy Oropeza
PC för Alla
Att ständigt vara uppkopplad mot nätet är i dag lika självklart som att ha rinnande vatten och el. Oavsett om vi ska kommunicera med varandra, kolla på tv-tablåer eller boka biobiljetter är internetuppkopplingen något vi blir alltmer beroende av. Kanske kan vi rent av säga att vi blivit bortskämda.
När vi däremot ska åka på utlandssemester har vi tidigare fått avstå dessa bekvämligheter och blotta tanken kan kännas avskräckande. Allra mest oroas vi över omänskligt höga avgifter på den kommande mobilräkningen. Det slentrianmässiga uttrycket ”stäng av mobilsurfen inför resan” blir däremot alltmer ett minne, mycket tack vare bekvämare regler inom EU samt lukrativa surfpaket från våra olika mobiloperatörer.
För visst blir utlandsvistelsen en mer behaglig upplevelse om vi har bra uppkoppling? Ponera att du står mitt i valfri storstad och vill ta dig till den där speciella butiken du drömt om – låt Google Maps göra jobbet. Är det för långt har du åtminstone en adress att ge taxichauffören.
Kanske behöver du översätta ett par fraser via Google Translate. Eller boka biljetter till olika sevärdheter? Varför inte dela med dig av dina upplevelser till vännerna via Facebook? Oftast finns det applikationer till de allra flesta ändamålen. Den gemensamma nämnaren är att samtliga kräver internetuppkoppling.
Prispress i EU Ett uttryck du förmodligen redan är bekant med är roaming. I ren folkmun betyder det att vi gästar andra länders mobiloperatörer medan vi befinner oss där. Bytet sker automatiskt i din telefon och priserna blir desamma oavsett vilken operatör du hamnar hos.
Däremot betyder det inte att du ringer eller surfar enligt svenska prismodeller. I de flesta fall är priserna högre i andra länder. Ett undantag är Telia, som erbjuder sina kunder samma pris på telefoni i Norden och Baltikum.
Vad gäller resten av EU har det länge debatterats om roamingens vara eller icke-vara mellan medlemsländerna. Nu har samtalen resulterat i ett nedtrappande av roamingavgifter i ett första skede, med start 30 april 2016, för att sedan slopas helt 2017. För oss konsumenter innebär det billigare priser medan vi befinner oss inom EU:s gränser.
Inger Gunterberg är extern kommunikationsansvarig på Telia. Sveriges största mobiloperatör Telia välkomnar de nya reglerna: – Vi tycker att det här är jättebra! Redan förra året slopade Telia roamingavgifterna för våra kunder i Norden och Baltikum. Vi vill att våra kunder ska känna sig trygga med att använda sin telefon under semestern, säger Inger Gunterberg som är extern kommunikationsansvarig på Telia.
Utanför EU är det dock en annan femma. Roamingavgifterna kan skjuta iväg fort om du inte är förberedd, genom att till exempel åtgärda telefonens inställningar. De allra flesta operatörerna har dock ett maxtak aktiverat för att förhindra missöden. Det finns även speciella surfpaket för de allra populäraste resmålen (se artikel nedan).
Kör ditt befintliga abonnemang
Som du ser nedan finns det flera olika sätt att surfa i utlandet, men det mest bekväma är förstås att använda din välbekanta mobiltelefon och ditt vanliga abonnemang. Oftast får du prisuppgifter och erbjudanden direkt till mobilen via sms när du kopplar upp telefonen mot det nya landet, men det kan även hjälpa att se över dina alternativ i förväg.
De flesta stora operatörer erbjuder i dagsläget olika paketlösningar för din utlandsvistelse, oavsett om du enbart vill surfa en dag eller längre perioder. Aktiveringen sker enkelt via olika sms-koder och priserna varierar såklart beroende på din destination. Överlag finns det prisvärda paket för de populäraste resmålen. Vissa destinationer har däremot alldeles för höga avgifter oavsett, där rekommenderar vi istället wifi eller lokala sim-kort.
En fördel med att använda just mobilen är möjligheten att dela med sig av surfen till andra enheter såsom surfplattan eller laptopen. Mobilen blir då en portabel mobilrouter för uppkoppling via wifi. Du väljer själv lösenord och kan på så sätt förhindra obehöriga från att sno åt sig bandbredd. Enklaste sättet för att sätta upp din telefon som router är via appen Mhotspot. Du kan dock även göra det via telefonens inställningar. Tänk bara på att hastigheten kan bli lidande ju fler enheter du väljer att koppla upp samt att mobilens batteri dräneras snabbare. Ha även i åtanke hur mycket data ditt valda surfpaket erbjuder.
Det finns en del funktioner som gör mobilsurfandet utomlands till en behagligare historia. Många av våra appar kommunicerar med servrar titt som tätt och för att åtgärda detta, och för att spara en del av din surfpott, kan du med ett par enkla steg stänga av bakgrundsdatan. Ett annat smidigt sätt att hålla koll på dina surfvanor är genom att sätta ut varningar för när en viss datamängd passerats. I samma meny finns även en funktion som stänger av mobildatan helt efter att ha nått en viss nivå. Allt det här kan du läsa om i guiden längre fram.
Det här erbjuder operatörerna…
Telia
* Telia har fri roaming inom Norden och Baltikum. Det betyder att du surfar, ringer och skickar sms/mms till samma pris som hemma i Sverige. Gäller i Norge, Danmark, Finland, Estland, Lettland och Litauen (ej Island, Grönland eller Färöarna). * För EU-länderna finns paketet Vecka Europa som låter dig förbruka 1 GB data i en vecka. Priset är 199 kronor. Skulle surfen ta slut kan du förlänga den med 400 MB för 99 kronor extra. * För USA, Thailand, Turkiet, Ryssland och ett tiotal andra länder finns Vecka Världen. Här får du förbruka 1 GB data i en vecka för 299 kronor. Även här kan du förlänga surfen med 400 MB för 99 kronor extra. * För Telia kontantkort gäller samma priser för Vecka Europa och Vecka Världen. Dessutom ingår 1000 samtalsminuter och 1000 sms/mms. * Läs mer: www.telia.se
Tele 2 * För EU-länderna har Tele2 paketet Surf Europa. Det finns i två varianter: Ett för 89 kronor (200 MB) och ett för 179 kronor (1 GB). * För övriga europeiska länder finns Surf Europa utanför EU. Det kostar 65 kronor (20 MB) eller 95 kronor (50 MB). * Utöver dessa paket har Tele2 även speciella paket för olika länder, som USA, Turkiet och Thailand. Priset varierar. * Läs mer: www.tele2.se
Mobiloperatören 3 * Mobiloperatören 3 kallar sina utlandspaket för 3surfpass. För EU-länderna kostar det 69 kronor (200 MB) eller 199 kronor (1 GB). * Det finns även surfpass för exempelvis USA och Turkiet. De kostar 199 kronor (0,5 GB). För Thailand kostar det exempelvis 249 kronor för 0,5 GB. Läs mer: www.tre.se/privat
Telenor * För EU-länderna kostar Telenors utlandspaket Respass 179 kr (1 GB). Då ingår även samtal. * För de flesta andra länder kostar det 199 kronor (0,5 GB). Läs mer: www.telenor.se
… och så här mycket kostar semestersurfen
Vad kostar det att förbruka 1,5 GB data under två semesterveckor i olika länder? Här är operatörernas bästa erbjudanden till sina kunder.
Fotnot: I prisjämförelse ser du den billigaste lösningen för att förbruka 1,5 GB under två veckor i några vanliga turistländer. I vissa fall får du fler megabyte och längre tid för det pris vi anger.
Fyra alternativ till vanlig mobilsurf
Att surfa med sin vanliga mobil och sitt vanliga abonnemang är förstås den smidigaste lösningen, men det finns andra vägar att gå. Här är fyra smarta alternativ:
1. Köp en bärbar router med abonnemang
För några år sedan skrev vi mycket om så kallade usb-modem där du med hjälp av ett abonnemang och tillhörande sim-kort kan koppla upp din laptop mot olika 4g-nät. I dagsläget rekommenderar vi snarare mobilrouter. Denna finurliga pryl drivs oftast av ett internt batteri och behöver enbart strömanslutning för laddning.
Till skillnad mot usb-modemet är du fri att koppla in betydligt fler prylar till den samtidigt – tänk bara på att alla delar på en och samma 4g-anslutning. I övrigt är det fritt fram att bära med sig sitt alldeles egna wif-nätverk, komplett med lösenord för att hindra obehöriga från att koppla upp sig. I dagsläget finns det routrar från 800 kronors-klassen och uppåt. Våra största mobiloperatörer har även paketerbjudanden där routrarna ingår i avbetalningsplanen, men de kan även köpas kontant. Dovado Tiny är en populär router för resan Oavsett om du kör denna lösning eller väljer att addera ett utlandspaket till ditt befintliga abonnemang är det klokt att ta reda på vilket belopp ditt maxtak ligger på. Det kan se olika ut beroende på operatör, men i regel ska den ligga på 50 euro inom EU. Tele 2 erbjuder exempelvis en tjänst där du själv väljer gränsen från allt mellan 100 kronor upp till 5000 kronor genom enkla sms-koder. I slutändan kan det vara värt att betala avgiften för att höja taket i samband med utökning av surfen – speciellt om du tänker dela med dig av anslutningen till andra enheter. Vara bara vaksam på att inte alla operatörer erbjuder utlandspaket och att du då betalar en viss avgift per megabyte.
2. Förlita dig helt på wifi
Wifi, alltså trådlösa nätverk, är utan tvekan det absolut billigaste och enklaste sättet att surfa på. I princip har alla våra tekniska prylar möjligheten att koppla upp sig via wifi.
Dessvärre är det inte helt problemfritt. Trådlösa uppkopplingar är i regel snabbare än våra 3g/4g-nät och finns överallt i dagens samhälle. Hotell, flygplatser och restauranger är bara några av de affärsområden som insett värdet av att erbjuda sina gäster uppkoppling. Oftast krävs det däremot att du köper något i gengäld. Vissa platser har tidsbegränsade uppkopplingar och andra behöver registrering innan du kan surfa. Snabbmatskedjor som McDonalds kräver i regel enbart att du godkänner deras regler – sedan är det fritt fram.
En annan sorts betaltjänst för trådlösa uppkopplingar är så kallade WiFi Hotspots, eller surfzoner på svenska. Företag som Skype och Telia har tillsammans med samarbetspartners installerat ett stort antal av dessa uppkopplingar runtom i världens städer.
I Telias fall ingår tjänsten i flertalet av deras befintliga abonnemang. Skype-kunder betalar däremot i Skype-krediter. För dig som enbart satsar på wifi under resan är nog detta val värt att överväga då säkerheten är betydligt högre än de flesta gratisalternativ. Du kan checka av med respektive företags hemsidor om tjänsten finns i närheten av din destination.
3. Skaffa ett lokalt sim-kort… Känns det för komplicerat hittills? Ska du spendera en längre tid utomlands? Den enkla lösningen blir i sådana fall att köpa ett lokalt sim-kort. Givetvis måste din telefon vara upplåst för det – hur du gör står på din operatörs hemsida.
I många länder köper du sim-kortet i vanliga kiosker och i andra länder måste du gå till en mobiltelefonbutik. Det kan hända att du måste ta med dig ditt pass.
4. … eller köp det i förväg
Självklart kan du köpa ett sim-kort på plats men vill du ligga steget före kan du alltid beställa ett från den svenska webbutiken Holidayphone. På så sätt sparar du tiden det tar att hitta lokala återförsäljare. Tänk bara på att din telefon behöver vara upplåst och att varje enskild operatör har särskilda regler vad gäller upplåsning – kontakta dem därför i god tid.
Sim-korten erbjuder gratis samtal inom landet samt till Sverige. De innehåller även en viss mängd surfdata som kan utökas via ytterligare köp. Värt att notera är att det även finns sim-kort för dig som enbart tänker använda surfplattan, men detta alternativ kan som regel inte utökas med extrasurf eller längre giltighetstid (i vanliga fall 30 dagar). Du kan heller inte ringa med just det paketet. Holidayphone låter dig köpa lokala sim-kort i förväg. När du väl köpt sim-kortet och aktiverat ditt tillfälliga utlandsnummer kan du även aktivera en vidarekopplingstjänst. I praktiken innebär det att du får ett tillfälligt 08-nummer kopplat till ditt nya utländska nummer – perfekt om du behöver ta emot samtal från Sverige. Tyvärr finns det ingen sådan tjänst för SMS, här rekommenderar vi i stället tjänster som Whatsapp eller gammal hederlig e-post.
Korten från Holidayphone har 30 dagars giltighetstid från och med avfärd. Eftersom du i grunden betalar för en kontanttjänst slipper du fakturor i efterhand.