När du sitter vid din dator är det naturligtvis skärmen du har framför ögonen hela tiden. Men har du egentligen tittat närmare på den? Själva skärmen, alltså, inte det som visas på den. Många av oss tenderar att bara acceptera att den finns där, men det finns mycket du kan göra för att förbättra din skärmupplevelse.
Platta dominerar
Det finns inte så många tjocka skärmar kvar, alltså klumpiga tingestar med katodstrålerör och glasskärm. Åtminstone på den här sidan om millennieskiftet har platta skärmar varit dominerande. Först handlade det om så kallade lcd-skärmar (liquid crytal display) och numera är tft-lcd vanligast (thin film transistor).Läser du om skärmar ser du ofta också benämningarna tn-panel och ips-panel, som är olika varianter med lite olika egenskaper, där förstnämnda är billigare men de senare oftast ger bättre färgåtergivning och kontrast.
Ofta ses också beteckningarna led, oled och amoled, och då handlar det om hur skärmen lyses upp med olika typer av lysdioder.
Din bildskärm är en viktig del av din datorutrustning, särskilt om du använder datorn mycket. En dålig skärm eller en som är felaktigt inställd kan belasta ögonen och orsaka exempelvis trötthet och huvudvärk.
Det här behöver du:
- Din dator med Windows
- Eventuellt extra skärmar
- Eventuellt ett nytt grafikkort
Anslut skärmen – inte så enkelt som många tror
Den klassiska 15-poliga vga-kontakten blir allt mer sällsynt och numera är andra anslutningar vanligare.Bildskärmen kopplas med en kabel till datorn, där den ansluts antingen till en kontakt på moderkortet, om det handlar om integrerad grafik, eller till ett separat monterat grafikkort. Det finns numera ett flertal olika varianter av bildskärmsanslutningar:
Vga
Den äldsta varianten uppfanns av IBM en gång i forntiden. Vga-kontakten känns gammalmodig och har 15 stift. Till skillnad från de flesta moderna anslutningar överför vga en analog signal, vilket som regel ger sämre bildkvalitet. Undvik denna om det finns andra möjligheter.
Dvi
Nästa steg i utvecklingen heter dvi och denna anslutning är konstruerad för digitala signaler. Här finns dock utrymme för förvirring, eftersom det finns tre olika varianter med aningen olika kontakter: dvi-i, dvi-d och dvi-a. Den mest flexibla av dessa är dvi-i, som står för dvi-integrated, eftersom den stöder både digitala och analoga signaler. Det betyder att den med en mycket enkel adapter kan användas även för vga eller hdmi.De andra två versionerna är antingen rent digitala eller rent analoga och är mindre vanliga. Både dvi-i och dvd-d kan också vara antingen single link eller dual link, där den senare har några extra stift och ger möjlighet till högre upplösning och bildkvalitet. Dvi stöder inte ljud, utan med detta system krävs separata ljudkablar.

Hdmi
Förkortningen hdmi står för high-definition multimedia interface och den här typen av anslutning hittar du på de flesta moderna bildskärmar och tv-apparater. Några olika versioner finns, där högre siffror innebär högre bandbredd. Bildsignalerna är identiska med digital dvi och det behövs bara en passiv adapter för att byta mellan de olika kontakttyperna.Däremot har hdmi också stöd för ljudöverföring i samma kabel, vilket är skälet till att den är vanlig för alla typer av multimedieanslutning. Det finns också en relativt ny variant kallad hdmi-cec som ger möjlighet att styra flera enheter med samma fjärrkontroll.
Kontakten finns i tre olika storlekar – hdmi, mini hdmi och micro hdmi, där de senare oftast återfinns på mindre enheter som kameror. Adaptrar mellan de olika storlekarna är relativt billiga.

Displayport
Ännu modernare är displayport, en anslutning som finns i flera varianter med ökande datakapacitet. Displayport har stöd för höga upplösningar och något som kallas mst, multi-stream transport. Det innebär att flera olika bildsignaler kan skicka genom samma kabel och att flera skärmar därför kan anslutas genom seriekoppling. Även här finns olika kontaktstorlekar.
Thunderbolt
För helhetens skull inkluderar vi även thunderbolt här. Det är en teknik som förenar displayport med datasignaler och elektriska signaler, framtagen för att bli en ersättare till alla andra moderna databussar, som exempelvis scsi, sata, usb, firewire, pci express och hdmi, samt även medge strömförsörjning. En enda kabel ska alltså kunna ersätta ett flertal. Thunderbolt 1 och 2 använder samma kontakt som mini displayport, medan thunderbolt 3 utnyttjar den nya usb typ c-kontakten.

Adaptrar
Det finns en uppsjö olika adaptrar som kan användas för att konvertera mellan de olika formaten. Du kan hitta dem i de flesta butiker som säljer datortillbehör, men exempelvis Kjell & Company har garanterat det du söker.Passiva adaptrar är små och billiga och fungerar där de olika formaten är sinsemellan kompatibla enligt ovan. Aktiva adaptrar är dyrare grejer som behöver strömförsörjning och faktiskt omvandlar mellan olika signaltyper, vilket kan ge sämre bildkvalitet.
Ställ in och kalibrera
Du bör se till att Windows skickar den bildsignal som din skärm är konstruerad för och att skärmen är rätt inställd.Precis som din tv kan bildskärmen ställas in för olika ljusstyrka, kontrast och så vidare. Du hittar förmodligen knappar för detta nära strömbrytaren och du når olika menyer med hjälp av dem. Hur detta fungerar varierar rejält mellan olika bildskärmstillverkare, så det finns inget enda sätt att öppna dessa menyer och navigera i dem – och inget sätt för oss att beskriva dem. Men vad du vill hitta är färg, kontrast och ljusstyrka. När du gjort det är du redo att sätta igång.
Windows hittar normalt rätt upplösning för din bildskärm när den ansluts första gången, men det är ändå lämpligt att kontrollera att det blivit korrekt. Det är också viktigt att skärmen kalibreras för att återge färger så bra som möjligt.
Om du är en vanlig hemanvändare och inte exempelvis jobbar professionellt med bildhantering finns det ett enkelt sätt att göra detta för att få hyfsad färgåtergivning.
I de flesta versioner av Windows kan du högerklicka på skrivbordet och välja Bildskärmsinställningar, även om de inställningar som sedan presenteras kan se lite olika ut. Vi visar Windows 10.

1. När du kommit till fönstret Anpassa bildskärmen, klicka på Avancerade skärminställningar. Rulla ned till Upplösning och klicka på rullisten för att se alla de upplösningar ditt grafikkort stöder. Normalt står det (rekommenderas) vid en av dem och det är den som Windows uppfattat är den bästa för din skärm. Kontrollera att detta stämmer och ändra om det inte gör det.

2. Klicka sedan på Färgkalibrering. Använd knappar och menyer på din bildskärm för att återställa den till standardinställningarna innan du går vidare med Nästa i det färgkalibreringsfönster som öppnats i Windows.

3. Du får tydliga instruktioner om vad du ska göra. Läs noga och klicka på Nästa. Läs och klicka på Nästa igen. Använd skjutreglaget för att justera bilden så att punkterna i mitten av varje cirkel blir så osynliga som möjligt. Fortsätt med Nästa.

4. Läs texten och gå vidare. Och en gång till. Ställ in bildskärmens ljusstyrka så att x-markeringen i bakgrunden syns så lite som möjligt och den svarta skjortan kan skilja från den svarta kostymen. Fortsätt med Nästa.

5. Läs instruktionerna och fortsätt (du börjar väl kunna det här nu?). Justera kontrasten så att den är så hög som möjligt, men du fortfarande kan se skjortans knappar och skrynklor. Gå vidare.

6. Läs och gå vidare. Nu ska du använda de tre färgreglagen för att ta bort alla inslag av färg från de grå staplarna. Gå vidare. Nu kan du jämföra dina nya inställningar med de tidigare med hjälp av två knappar. Är du nöjd, klicka på Slutför.
Nu hamnar du i en liknande guide som hjälper dig att göra text på skärmen mer lättläst och leder dig igenom proceduren med tydliga instruktioner.

7. Om du har en mycket högupplöst skärm med hög pixeltäthet (se faktaruta) kan allting på skärmen se väldigt smått ut och vara svårläst. Ett sätt att åtgärda detta är att i samma inställningar använda reglaget Ändra storleken för text, appar och andra objekt, som ger en förstoring för en hel del av det som visas på skärmen, men inte för allt. Det kan också leda till suddighet och oskärpa.

8. Räcker inte det, klicka på Avancerade skärminställningar och sedan på Avancerad storleksändring av text och andra objekt. Klicka på ange en anpassad skalningsnivå för att kunna mata in exakt skalningsnivå i procent.
För att undanta program som inte skalar upp bra, utan blir suddiga, högerklicka på programmet ikon och välj Egenskaper. Byt till fliken Kompatibilitet och bocka för Inaktivera skalning vid hög DPI.
Många program har också inbyggda egna zoomfunktioner eller möjlighet att byta till skal med exempelvis större knappar.
Så enkelt använder du flera skärmar
Varför nöja sig med en enda bildskärm? Windows blir så mycket trevligare och mer användbart med flera.
Ända sedan Windows 98 har det funnits stöd för flera bildskärmar. Ända upp till åtta stycken kan du faktiskt sprida ut över arbetsbordet – om det finns plats. Glädjen med detta är att du får mer plats för öppna fönster.
Så köp flera skärmar när du ändå håller på, eller behåll den gamla när du köper en ny. De behöver inte ens ha samma storlek. Du kan till exempel ha din normala arbetsyta på din nya fina skärm och samtidigt ha webbläsaren öppen på en mindre skärm bredvid för att snabbt kunna kontrollera saker eller ha koll på Facebook. Messenger kan vara öppet på en tredje skärm, och så vidare.
Windowsskrivbordet kan utökas till de extra skärmarna och du kan sömlöst flytta pekaren mellan dem. Det finns dessutom spel, om än tyvärr inte så många, med stöd för multipla skärmar. Du kan ha själva spelbilden framför dig och en statusskärm vid sidan om, eller visa vyer både framåt och åt sidorna i en flyg- eller bilsimulator.
De flesta moderna grafikkort kan hantera två bildskärmar, vissa även tre. Har du däremot grafiken integrerad på moderkortet är det inte så troligt att det finns mer än ett uttag, även om det förekommer. Då behöver du komplettera med ett grafikkort. Läs hur det går till i vår skola.
Du kan också ansluta en extra skärm till din bärbara och använda både den och den inbyggda på samma sätt. Alla nyare bärbara datorer stöder den funktionen. Möjligheterna är alltså många och det finns gott om plats för experimenterande.

1. När du anslutit en eller flera extra skärmar, högerklicka på skrivbordet och välj Bildskärmsinställningar. De olika skärmarna syns i rutan högst upp och du kan flytta runt dem så att de stämmer med placeringen i verkligheten. Klicka på Identifiera om du är osäker på vilken som är vilken. Klicka också på en skärm i taget och välj Utvidga skrivbordet till den här bildskärmen. Alternativet är att duplicera skärmen, men det är sällan särskilt användbart.

2. En av skärmarna ska vara den primära. Det är där inloggningen till Windows visas och där många saker dyker upp som standard. Klicka på önskad skärm högst upp och rulla sedan ned och markera Gör den här bildskärmen till primär bildskärm. Klicka på Verkställ.

3. Aktivitetsfältet hamnar också som standard på den primära bildskärmen, men du kan välja att ha det på samtliga skärmar. Högerklicka i aktivitetsfältet och välj Inställningar. Rulla längst ned till Flera bildskärmar. Flytta knappen vid Visa aktivitetsfältet på alla bildskärmar till På. I rullisten under kan du också välja hur knappar ska visas i de olika fälten.

4. Ytterligare en mycket trevlig användning av flera skärmar är att ha en skrivbordsbakgrund som sträcker sig över allihop. Microsoft har några teman som är specialanpassade för detta. Högerklicka på startknappen, välj Kontrollpanelen och gå till Anpassning. Välj något av de teman som kallas Panoramic. Vill du ha fler, klicka på Hämta fler teman online.
Hemligheten bakom skärmens upplösning
En bildskärms upplösning är måttet på antalet bildpunkter och anges normalt som skärmens bredd gånger höjd i bildpunkter eller som en bokstavsbeteckning. Det finns väldigt många olika, men några vanliga är:VGA 640 × 480 4:3
SVGA 800 × 600 4:3
XGA 1024 × 768 4:3
SXGA 1280 × 1024 5:4
UXGA 1600 × 1200 4:3
QSXGA 2560 × 2048 5:4
QUXGA 3200 × 2400 4:3
HD/WXGA 1280 × 720 16:9
FHD 1920 × 1080 16:9
WUXGA 1920 × 1200 16:10
QHD 2560 × 1440 16:9
WQXGA 2560 × 1600 16:10
UHD 3840 x 2160 16:9
5K UHD+ 5120 x 2880 16:9
Siffrorna efter upplösningen anger bildförhållandet, bredd gånger höjd, där 4:3 förr var det vanliga, medan format som 16:9 och 16:10 används för film och tv och därför kommer även på bildskärmar.
Skärmupplösningen säger en del om bildens kvalitet och skärmens storlek. En bildskärm med hög upplösning är normalt större än en med lägre upplösning, men behöver inte nödvändigtvis vara det, eftersom det också är avhängigt hur tätt bildpunkterna sitter. Fler bildpunkter på samma area ger en bättre bild, men gör inte skärmen större.
Detta brukar mätas i ppi (pixels per inch), bildpunkter per tum, och kallas pixeltäthet. Ibland används beteckningen dpi (dots per inch).
En bildskärm ska alltid användas med den upplösning den är tillverkad för – allting annat ger en försämrad bild. Detta innebär att datorns grafikkort måste ha stöd för att sända bilden med den upplösningen. Större skärmar och de allt populärare ultra hd-formaten (uhd) ställer därför också större krav på datorn.