Enklare, roligare och smartare saker att göra saker och ting på är alltid välkomna. Här är hemligheterna som gör dig till en expert på Office 10.
18 knep för alla Office-program
1 Göm menyfliksområdet
Tryck tangentkombinationen Ctrl + F1 eller klicka på den lilla pilen uppe till höger bredvid frågetecknet, så slipper du menyflikarna. Gör om för att få tillbaka dem.
2 Senaste dokumenten
De senast använda dokumenten listas inte längre automatiskt under Arkiv-menyn. Men klicka på Senaste, så syns många. Bocka för Kom snabbt åt följande antal senaste dokument längst ned för att låsa ett antal permanent i menyn.
Menyflikarna fungerar utan mus. Tryck ner Alt-tangenten och välj med bokstäver. Aktuella snabbval visas tydligt direkt i menyn.
4 Bygg en egen flik
Klicka på Arkiv, Alternativ och Anpassa menyfliksområdet. Nu kan du göra en helt personlig menyflik med hjälp av knappen Ny flik. Du kan också ändra de befintliga.
5 Enkelt lösenordsskydd
Att kryptera dokument med lösenordsskydd har blivit mycket enklare. Välj Info från Arkiv-menyn och klicka på Skydda dokument. Välj Kryptera med lösenord och skriv in ett säkert lösenord.
6 Dela dokument
Ni kan vara flera som arbetar med samma dokument. Det fungerar bäst med företagsservern Sharepoint, men går att använda också för vanliga användare med delade dokument sparade på Skydrive.

Dokument som delas med alla på Windows Live Skydrive kan redigeras av flera personer.
7 Granska innan du skriver
Gå till Arkiv-menyn och välj Skriv ut. Längst till höger finns nu en förhandsgranskning som du kan zooma in. Den visar exakt hur en utskrift kommer att bli. Byt skrivare till vänster och förhandsvisningen anpassas.
8 Flikbyte med musen
Håll muspekaren någonstans över menyfliksområdet. Sedan kan du snabbt bläddra mellan flikarna med hjälp av mushjulet.
9 Minska säkerheten PÅ EGEN RISK
Om du finner det irriterande att Office öppnar dokument från osäkra källor i skyddad vy kan du stänga av detta. Välj Alternativ i Arkiv-menyn. Klicka på Säkerhetscenter och sedan på knappen Inställningar för säkerhetscenter. Klicka på Skyddad vy och ta bort alla eller några av bockarna.
10 Bildredigera bättre
Powerpoint, Word och Excel har kraftigt utökad bildredigering. Klistra in en bild och du får tillgång till massor med verktyg med förhandsgranskning. Håll bara pekaren över önskat val för att se resultatet.
11 Installera 64 bitar
En 64-bitarsversion av Office 2010 finns med på dvd-skivan. För att kunna använda den måste du först avinstallera alla 32-bitars Office-program. Gå sedan till mappen x64 på skivan och kör filen Setup.exe.
Varning! 32-bitarsversioner av Access-databaser kan inte öppnas med 64-bitars Access – och tvärtom.
12 Extra menyflik
Det finns ytterligare en menyflik i Office-programmen, en som normalt inte visas. Den heter Utvecklare och är till för just sådana. Om du vill ha den, välj Alternativ i Arkiv-menyn. Klicka på Anpassa menyfliksområdet och bocka för Utvecklare i panelen längst till höger.
13 Snabbare manövrer
Det nya Backstage-området som du når via Arkiv-menyn är en bra uppfinning. Men om du bara vill spara eller skriva ut kan det kännas lite omständligt. Då har du tillgång till snabbåtkomstfältet uppe till vänster. Är det några kommandon du saknar kan du fälla ned en lista med pilen och bocka för vad du vill. Du kan också lägga till egna.
14 Kompatibelt med vännerna
Office 2007 och 2010 använder filformat som inte stöds av tidigare Office-versioner. Ska du dela med dig av filer kan du dock enkelt välja att spara i det gamla formatet. Det är dock inte den bästa lösningen, eftersom information i dokumenten försvinner. Be i stället vännerna att installera Microsoft Office kompatibilitetspaket för filformat: korturl.com/komp
15 Dela filer gratis
Lösningen för att dela filer i Office heter Windows Live Skydrive för vanliga användare och Sharepoint Server för företag. Om du har ett litet företag eller bara vill prova servervarianten ändå, testa gratisversionen Sharepoint Foundation: korturl.com/found
16 Spela dig skicklig
Visste du att Microsoft gjort ett spel som hjälper dig att lära dig jobba med Office? Det heter Ribbon Hero och ger rolig utbildning i Word, Powerpoint Excel och Onenote. Det finns bara på engelska, men kan hjälpa till med förståelsen även i ett svenskt Office: www.officelabs.com/projects/ribbonhero

Det här är faktiskt ett spel som tilldrar sig i Office-miljön. Poängen är att lära dig använda programmen.
17 Spara på nätet
Välj Spara och skicka i Arkiv-menyn och klicka sedan på Spara till webben. Klicka på Logga in och ange dina Windows Live-uppgifter. Dina Skydrive-mappar visas inne i Office-programmet och du kan enkelt spara dokumentet på nätet.
18 Jobba online
Dokument som du har sparat på din Skydrive kan du enkelt öppna i Office på en annan dator. Saknar du Office på den datorn? Inga problem. Du kan öppna dina dokument online i Office Web Apps genom att klicka på länken Redigera i webbläsare.
17 tips i Word
19 Ändra egenskaper
Gå till Backstage-vyn genom att klicka på Arkiv. Längst till höger hittar du det aktuella dokumentets metadata och kan enkelt ändra uppgifter om författare och annat.
20 Begränsa rättigheter
Byt till fliken Granska och klicka på Begränsa redigering. Nu kan du bestämma vilka ändringar som får göras i dokumentet och vilka formatmallar som får användas. Användbart om du ska skicka det till andra.
21 Bedårande bildhantering
Klistra in valfri bild i ditt dokument. Klicka på bilden och gå till menyfliken Bildverktyg. Fäll ut valet Bildformat och åk runt med pekaren över de olika alternativen. Förhandsgranskningen visar hur din bild genomgår fantastiska transformationer.

Möjligheterna att jobba med bilder är fantastiska och förhandsgranskningen gör det enkelt.
22 Fiffig inklistring
När du klistrar in text får du valen Bevara källformatering, Koppla formatering och Bevara endast text i en liten ruta. Det mittersta innebär att till exempel teckensnitt tas från måldokumentet, medan andra formateringar förblir som de är. Håll muspekaren över de olika alternativen för en förhandsgranskning innan du bestämmer dig.
23 Frilägg bild
Klistra in en bild i ditt dokument. Menyfliken byts automatiskt till Format/Bildverktyg. Klicka på Ta bort bakgrund längst till vänster. Som genom magi försvinner bildens bakgrund. Använd plus- och minusknapparna och klicka i det lila för finjustering.

Friläggningsfunktionen för bilder är imponerande bra – och rolig att använda.
24 Ny sökning
Sökfunktionen visar numera en panel till vänster i fönstret. Vill du söka på det gamla sättet måste du välja Avancerad sökning under valet Sök på fliken Start.
25 Kul med text
Texteffekter är en ny funktion som låter dig snabbt hotta upp en text med färg och roligare teckensnitt. Markera bara den text det gäller och klicka på Texteffekter, det lilla ljusblå A:t vid teckensnittsinställningarna. Nu kan du enkelt välja textutseende med förhandsgranskning.

Texteffekterna gör det oerhört enkelt att snabbt liva upp en text.
26 Stuva om i dokumentet
Med hjälp av den nya navigeringspanelen i vänsterkanten av ett Word 2010-dokument kan du enkelt flytta runt delar av dokumentet genom att välja rubrikfliken och sedan bara flytta runt rubrikerna. Du kan också högerklicka på dem för att få andra val.
27 Automatformatering
Klicka på Arkiv, Alternativ, Språkkontroll och sedan knappen Alternativ för autokorrigering. Byt till fliken Autoformatera vid inskrivning. Bocka för *Fet* och _kursiv_ med verklig formatering. Prova sedan att skriva text med * eller _ före och efter.
28 Inbyggd översättning
På Granska-fliken, alldeles bredvid knappen för språkinställningar, finns den nya knappen Översätt. Där får du tillgång till tre olika sätt att maskinöversätta dokumentet eller delar av det. Fiffigt, men själva översättningen blir ju som den brukar…
29 Snyggare rubriker
Word Art har uppdaterats med nya färgstarka effekter som kan läggas till blixtsnabbt. Markera texten, klicka på Word Art på fliken Infoga och välj utseende på den markerade texten direkt ur listan med alternativ som visas.
30 Lek med klossar
Byggblock är en fiffig konstruktion som gör det lätt att jobba exempelvis med försättsblad, sidhuvud och sidfot. Väl till exempel Sidhuvud på Infoga-fliken. Du får en rad färdiga sidhuvuden att använda. Väljer du Tom och skapar ett eget sidhuvud kan du spara det som ett block att använda igen med valet Spara markering i sidhuvudgalleriet.
31 Skicka inga pinsamheter
Har du någon råkat skicka eller skriva ut ett dokument med spårning av ändringar påslaget, så att alla kan se dina gamla misstag? Stoppa det genom att välja Alternativ i Arkiv-menyn. Klicka på Säkerhetscenter och sedan på knappen Inställningar för säkerhetscenter. Klicka på Sekretessalternativ och bocka för Varna innan en fil med spårade ändringar eller kommentarer skrivs ut, sparas eller skickas.
32 Fiffiga flödesscheman
Med Smartart kan du oerhört enkelt och smidigt skapa flödesscheman och annan grafik. Byt till fliken Infoga och klicka på Smartart. Välj bland hundratals färdiga grafikmallar. Nu blir det fritt fram att skriva in text och redigera färger.

Grafik är inte längre förunnat enbart proffs – med Words verktyg kan amatören göra riktigt snygga saker.
33 Blogga med Word
Word kan användas för att skriva direkt till vanliga bloggtjänster på nätet. Välj Nytt och sedan Blogginlägg i Arkiv-menyn. Välj att skapa ett nytt bloggkonto eller att använda ett befintligt. Sedan är det bara att köra – formatering och allt följer med till webben när du klickar på Publicera.
34 Enkel skärmdump
Att klistra in en bild av valfritt fönster på skärmen har aldrig varit enklare. Klicka på Skärmbild på fliken Infoga och välj önskat fönster.
35 Inbyggt tidur
Vill du veta hur länge du har jobbat med ditt Word-dokument? Leta reda på dokumentfilen i Utforskaren, högerklicka och välj Egenskaper. Byt till fliken Information och läs Total redigeringstid. (Det som visas är hur länge filen varit öppen – om du verkligen har jobbat är upp till dig…)
8 lösningar i Excel
36 Miniatyrdiagram
Markera en dataserie och välj något av de tre alternativen i gruppen Miniatyrdiagram på fliken Infoga, samt klicka där diagrammet ska placeras. Du har nu fått ett miniatyrdiagram som överskådligt visar dina data.

De nya miniatyrdiagrammen i Excel är lätta att hantera och ger bra överskådlighet.
37 Kolumnfiltrering
Markera en datakolumn, välj Sortera och filtrera på Start-fliken. Klicka sedan på Filter. Din kolumn får nu en liten pil som fäller ut en ruta där det finns enkla filterverktyg för att bestämma vilka uppgifter som ska visas.

Slå på filtrering för att med en utfällbar meny snabbt välja vad du inte vill visa.
38 Negativa staplar
Du kan använda färgkodade formateringsalternativ även på negativa tal (tidigare bara positiva) för att snabbt överblicka vinster och förluster. Du ställer in den här typen av villkorsstyrd formatering genom att klicka på Start, Villkorlig formatering, Datastaplar, och sedan välja en av färger som finns i toningsgalleriet.
39 Extra analysverktyg
Om du har stora datakällor att arbeta med kan du ladda ned tillägget Powerpivot från Microsoft för att göra analyser i Excel. Det handlar om ett sql-baserat dataanalysverktyg som du kan använda för att göra kraftfulla beräkningar: korturl.com/pp
40 Kompletterar sig självt
Excel har autokomplettering när du skriver in funktioner för hand. Börja med ett lika med-tecken i en cell och skriv några tecken så visas en valbar lista på de funktioner som inleds med dessa tecken.
41 Fiffig omvandling
Har du en funktion i en cell och vill skriva funktionens resultat som ett värde i cellen? Prova den enkla metoden. Markera cellen och tryck på tangenterna F2, F9 och Enter i tur och ordning.
42 Diagram på två sekunder
Markera några dataceller och tryck på F11. Vips har du ett diagram!
43 Lägg till Kalkylatorn
Även om det går att göra uträkningar i huvudet eller i Excel-arket är det ofta bekvämare med Kalkylatorn. Gör den snabbt åtkomlig genom att högerklicka i snabbåtkomstfältet uppe till vänster och välja Anpassa verktygsfältet Snabbåtkomst. Byt till Alla kommandon, leta reda på Kalkylatorn och klicka på Lägg till. Nu har du en snabbknapp på plats när du tryckt OK.
7 knep i Powerpoint
44 Videoredigering
Klistra in en videofil och genast dyker de två videoverktygsflikarna Format och Uppspelning upp. Använd alla verktygen för att snabbt och enkelt redigera din film, trimma och lägga till effekter.

Möjligheterna att redigera film är stora i Powerpoint. Förutom massor av olika filmeffekter kan du också trimma och tona.
45 Presentera med Youtube
Du kan enkelt ta med en Youtube-film i din presentation. Kopiera embed-koden i rutan till höger, byt till fliken Infoga i Powerpoint, klicka på Video och välj Video från webbplats. Klistra in och klicka på knappen Infoga.
46 Kopiera animering
Markera ett animerat element, byt till fliken Animeringar och klicka på Hämta animering. Sedan kan du måla samma animering på ett annat element, på samma sätt som penseln Hämta format fungerar.
47 Peka på riktigt
Håll ner Ctrl-tangenten när du visar ett bildspel så förvandlas muspekaren till en laserpekare.
48 Spara som film
Om du har en färdig presentation, välj Spara och skicka i Arkiv-menyn. Klicka på Skapa en video. Efter att ha gjort några kvalitetsval till höger kan du nu spara hela din presentation som en videofilm i wmv-format med knappen Skapa video.

En Powerpoint-presentation kan smidigt sparas som en vanlig film.
49 Visa över nätet
Välj Sänd bildspel på fliken Bildspel. Nu kan du klicka på Starta sändning. Logga in med ditt Windows Live ID. Nu kan du sända ditt bildspel live över nätet. Ge länken till dem som ska kunna titta och klicka på Starta bildspel.
50 Pythagoras sats
Byt till fliken Infoga och klicka på pilen under Ekvation. Nu kan du välja att direkt klistra in någon av en massa vanliga matematiska ekvationer. Vill du bygga formler helt på egen hand, klicka på pi-tecknet i stället.

Du kan klistra in färdiga matematiska formler i din presentation.
9 råd i Outlook
51 Färgmärk din e-post
Ordna e-posten med färgmärkning! Markera ett mejl och klicka på den lilla rutan bredvid flaggan för att få en röd färgmarkering (eller den färg du markerat under Snabbklick). För att själv välja färg, högerklicka.
52 Skapa kategorier
Färgerna i Outlook kan enkelt associeras med olika kategorier, som familj, vänner, jobb och så vidare. Välj Kategorisera i menyraden och sedan Alla kategrier. Nu kan du enkelt byta namn på en befintlig kategori eller skapa en ny med en ny färg.
53 Koll på viktiga meddelanden
Om du vill ha vissa meddelanden i en annan färg, byt till fliken Visa, klicka på Vyinställningar och sedan Villkorsstyrd formatering. Klicka på Lägg till och sedan på Villkor. Ange sökvillkor för de meddelanden du vill fånga. Klicka sedan på Tecken och välj en annan färg eller ett annat teckensnitt.

I Outlook kan du enkelt definiera sökvillkor som till exempel kan användas för att ge vissa inkommande meddelanden en särskild färg.
54 Städa upp
Outlook kan städa bort gamla meddelanden utan att du förlorar någon information. Bocka först för Visa som konversationer på Visa-fliken. Sedan kan du högerklicka på valfritt meddelande och välja Rensa konversation.
55 Ignorera mejl
Om du inte vill se mer av en viss e-postkonversation är det enkelt. Högerklicka bara på ett meddelande och välj Ignorera. Hela den existerande tråden och alla framtida meddelanden raderas enkelt och bekvämt.
56 Skriv ut valfria sidor
I de övriga Office-programmen kan du direkt när du väljer att skriva ut bestämma vilka sidor av dokumentet som ska med i utskriften. Irriterande nog går inte det i Outlook. Men klicka på knappen Utskriftsalternativ, så kan du välja där i stället.
57 Facebook i Outlook
Med Outlook Social Connector kan du länka direkt till populära sociala nätverk. Det betyder att statusuppdateringar i de sociala nätverken visas direkt i Outlook när meddelanden från en kontakt behandlas. Laddas ned här:
Facebook – korturl.com/outface
Linkedin – korturl.com/outlink
Myspace – korturl.com/outmy
Windows Live – korturl.com/outlive
58 Använd Gmail i Outlook
Välj Lägg till konto i Arkiv-menyn. Skriv in namn, Gmail-adress och lösenord, samt klicka på Nästa. Outlook sköter resten, loggar in, testar och konfigurerar kontot. Sedan är Gmail tillgängligt i programmet.
59 Egna snabbsteg
Snabbstegen är fiffiga genvägar och du kan enkelt skapa egna för dina vanligaste manövrer. Högerklicka på ett befintligt snabbsteg och välj Nytt snabbsteg. Sedan komponerar du enkelt ditt eget steg, som kan bestå av valfritt antal åtgärder.

Du kan enkelt göra egna snabbsteg – och det fiffigaste med dem är att ett steg kan innehålla hur många olika åtgärder som helst.
7 trick i Onenote
60 Menyflikar eller inte?
Onenote skiljer sig av någon anledning från alla de andra Office-programmen genom att menyflikarna inte visas som standard. Men de finns där och är enkla att få fram med den lilla pilen uppe till höger.
61 Länka dina anteckningar
När du befinner dig i Word eller Powerpoint, gå till fliken Granska och klicka på Länkade anteckningar längst till höger. Du kan nu anteckna i Onenote, som automatiskt skapar länkar till originaldokumentet.
62 Översätt en text
Två av de tre översättningsfunktioner som finns i Word hittar du även i Onenote. Klicka bara på Översätt på fliken Granska.

Även i Onenote kan du få text snabbt maskinöversatt.
63 Tolka handskrift
Om du har gjort handskrivna anteckningar med ritverktygen i Onenote kan du prova att tolka dem till text. Funktionen heter Konvertera och finns på fliken Rita.
64 Snabba anteckningar
Har du sett att du har en skrivare i Windows som heter Skicka till Onenote? Den är ett mycket snabbt sätt att skapa anteckningar om vad som helst inifrån vilket program som helst.
65 Gester på skärmen
Om du har en dator med pekskärm och Windows 7 kan du använda fingrarna för att rulla och panorera en sida och utnyttja den klassiska nypgesten för att zooma.
66 Anteckna i Outlook
Onenote är väl integrerat i Outlook, så att det blir oerhört enkelt att föra anteckningar. Högerklicka till exempel på ett möte i kalendern och välj Onenote för att föra mötesanteckningar. Eller högerklicka på en uppgift och välj Onenote för att skriva en uppgiftsanteckning.

När du väljer att göra en anteckning i eller utskrift till Onenote måste du välja var anteckningarna ska placeras in.