Det finns hundratusentals appar till de smarta mobilerna, och de blir bara fler och fler. Att hitta de bästa apparna är inte det lättaste. PC för Alla tog er läsare till hjälp och över 1 000 personer gick in på pcforalla.se och delade med sig av sina favoritappar. Det här är resultatet, 55 guldkorn som kommer att förgylla ditt smartphone-användande. Här hittar du allt från fantastiska fotoappar till smarta verktyg och roliga spel.
Vi har fokuserat på appar till Android och Iphone, då dessa plattformar är mest utbredda bland läsarna.
Toppen för träning

Löparapp som håller koll på det mesta du behöver för att bli en bra löpare – och motiverar dig till att springa. Via gps sparas dina löpsträckor komplett med karta, hastighet, avstånd och liknande. En rolig funktion är att du kan ta ett kort automatiskt som förses med geotagg och placeras ut där du tog det om du kollar på kartan. Dessutom får du information om hålltider och liknande uppläst i lurarna när du springer. Du kan också få automatiska mellantider per distanser. Följ dina vänners framsteg i din ”Fitness-feed” på sajten. Kort sagt: allt finns för dig som springer.
Pris: Gratis
Plattform: Android, Iphone, WindowsPhone.
Endomondo Sports Tracker
Populär träningsapp med gps-tracking, tidtagning och stöd för pulsmätare. Bli peppad av vänner som följer dig live.
I pro-versionen kan du tävla mot dig själv och förbättra tidigare rundor med en inbyggd coach-funktion.
Pris: Gratis (Pro: 27 kronor).
Plattform: Android, Iphone, WindowsPhone.
Nike Training Club
Fruktansvärt omfattande app som inte bara tar 700 megabyte i utrymme utan innehåller såväl röstinstruktioner (på engelska) som videoinstruktioner till övningarna. Det finns 60 övningar och du låser upp saker medan du tränar.
Pris: Gratis.
Plattform: Iphone
Multi Reps
Att kunna göra 100 armhävningar är ingen omöjlighet, men det tar ett tag att komma dit om du är otränad. Multi Reps skapar ett träningsprogram för just armhävningar eller andra övningar baserat på hur mycket du klarar i dag samt vilken allmän nivå du ligger på. Du kan också få påminnelser när det är dags att träna.
Pris: 7 kronor.
Plattform: Android, Iphone.
Rätt för recept
Arla Köket
Arla har lagt ned mycket arbete på sin app som finns för både Android och Iphone. I den kan du ta del av över 900 recept och sortera på topp 25, veckans mest använda och de som har fått bäst betyg. Inköpslista och timer är några av funktionerna och recepten håller bra kvalitet. Lite irriterande är det att de i recepten tycker att alla ingredienser ska vara Arlas produkter.
Pris: Gratis.
Plattform: Android, Iphone.
Bigoven
Med 170 000 recept är Bigovens receptsamling en gedigen databas, och du kan välja att söka eller bläddra bland recepten. Kategorierna bjuder på lite roliga upplägg, till exempel rester. Tyvärr fungerar inte konverteringen till metriska mått alltid helt klanderfritt, men med en konverteringsapp löser du det problemet.
Pris: Gratis.
Plattform: Android, Iphone.
Vår kokbok
En kokbok som borde finnas i alla kök är Vår Kokbok som kom ut första gången 1951. Nu finns den som app och den tar upp i princip allting. Du kan med hjälp av den lära dig allt från att koka ägg till att förbereda söndagssteken. Dessutom har appen en inköpslista och mycket information om hur saker och ting fungerar i köket.
Pris: 49 kronor.
Plattform: Iphone
Så blir vädret
Snowstorm
Svensk app med vilken du antingen ställer in vilken plats du vill ha väderinformation från eller låter appen själv ta reda på aktuellt väder via gps eller mobilmasterna. Har många olika storlekar och låter dig byta utseende. Alla väderdata kommer från yr.no.
Pris: Gratis.
Plattform: Android.
Kustväder
Svenska Sjöräddningssällskapets app visar aktuellt kustväder. Du får väderobservationer nedbrutet i timme för timme eller för kommande dygn. De flesta svenska farvatten finns med. Du får både övergripande och detaljerad information.
Pris: Gratis.
Plattform; Iphone.
SMHI Väder
erbjuder lokalt väder för Sverige, Danmark, Norge
och Finland. Vid sidan av dagens väder får du en
utförlig tiodygnsprognos. Väderprognoserna baseras
på SMHI:s prognosdatabas som uppdateras åtminstone sex gånger per dygn.
Pris: Gratis.
Plattform: Android, Iphone.
Weather Calculator
Även om du vet temperaturen blir det som bekant kallare om det blåser. Appen Weather Calculator låter dig räkna ut den upplevda temperaturen utifrån den faktiska temperaturen och vindhastigheten.
Pris: Gratis.
Plattform: Android.
Ta bättre bilder
Vignette

Vignette erbjuder zoomfunktion, timer och bildstabilisering. Men här finns också möjlighet att skapa enkla panoramabilder genom att sätta ihop flera exponeringar eller ta bilder med vissa intervall för att exempelvis visa hur molnen rör sig över himlen en sommardag. Ett problem med Vignette är att den är påfallande långsam när den ska spara bilderna, i övrigt är det en användbar och trevlig app.
Pris: 25 kronor.
Plattform: Android.
Photoshop Express
Den mobila versionen av Photoshop finns för både Android och Iphone. Appen är gratis och ger möjlighet att beskära bilder samt göra enkla justeringar av mättnad, exponering, kontrast och liknande. Det finns också några enkla filter.
Pris: Gratis.
Plattform: Android, Iphone.
Picsay Pro
Picsay Pro finns både som gratisprogram och betalvariant. Betalversionen kostar
27 kronor och ger massor av möjligheter att redigera bilderna. Det finns mängder av filter och programmet kan även lägga in pratbubblor och liknande.
Pris: Gratis/27 kronor.
Plattform: Android.
Populär fotoapp till Iphone. Mängder av filter får dina bilder att se retro ut, eller bara mer proffsiga, utan någon bildbehandling. Dela bilderna enkelt via bland annat Facebook.
Pris: Gratis.
Plattform: Iphone.
Hipstamatic
Den här succéappen gör att dina bilder ser ut som om de vore tagna med en leksakskamera från 1970-talet. Du kan växla mellan olika objektiv, filmer och blixtar för att få fram just den effekt du
vill ha.
Pris: 15 kronor.
Plattform: Iphone

Nu ska vi ha skoj
Iswap Faces
En av de roligaste apparna till Iphone. I all sin enkelhet går den ut på en sak – att byta plats på ansikten i bilder. Testa att byta ut mormors ansikte mot ditt eget. Resultatet är för det mesta hysteriskt roligt, ibland lite läskigt också.
Pris: 15 kronor.
Plattform: Iphone
Songify
En tokrolig app som gör om tal till sång. Prata in något, så förvränger appen din röst till sång och lägger på musikslingor i takt. Dela med dina vänner på Facebook eller via mejl.
Pris: Gratis.
Plattform: Iphone.
Ikea Skål
Välj vad du vill skåla i: Champagne, vin, öl eller mjölk och leta sedan upp en annan person som också har appen att ”skåla” med. Appen sparar en bild så att du minns vem du skålade med.
Pris: Gratis.
Plattform: Iphone
Abba Singbox
Sjung med i Abba-låtar på samma sätt som i Singstar och liknande spel där du får poäng efter hur bra du sjunger. Fler låtar laddas ned mot betalning. När låtarna spelas upp visas den officiella musikvideon i bakgrunden. Två olika lägen finns (amatör och proffs).
Pris: 15 kronor.
Plattform: Iphone
På jobbet

Documents To Go
Documents To Go klarar att redigera såväl Word- som Excel-filer och fungerar bra för enklare redigeringsuppgifter eller för att skapa dokument från början. Apparna skiljer sig lite åt mellan Android och Iphone. Bland annat fungerar Iphone-versionen med Dropbox, Sugarsync, Box.net och Idisk direkt, medan Android kräver att du har Dropbox-appen installerad utöver Documents To Go. Båda apparna fungerar med Google Dokument.
Pris: 96 kronor/129 kronor.
Plattform: Android, Iphone.
Jorte
Är du inte nöjd med den inbyggda kalendern i din Android-mobil är Jorte ett populärt alternativ. Jorte är en kalender som ger dig bra översikt över saker du ska göra. Det går att se kalendern vecko- eller månadsvis och den synkar förstås med din Google-
kalender.
Pris: Gratis.
Plattform: Andriod.
Dropbox

Kom åt dina filer överallt! På datorn skapar Dropbox en mapp som synkroniseras mellan samtliga datorer som har klienten installerad. Från telefonen väljer du att ladda ned de filer du vill, eller så kan du ladda upp filer och bilder som då läggs i en speciell mobilmapp i Dropbox.
Pris: Gratis (2 GB utrymme).
Plattform: Android, Iphone.
Adobe Acrobat Reader
Med Acrobat Reader kan du läsa pdf-dokument direkt i mobilen. Det går att söka i texten och även att flöda om texten så att den visas mer optimalt på den lilla mobilskärmen. På grund av fejden mellan Adobe och Apple finns inte Adobes läsare till Iphone, men det finns alternativ. Till exempel PDF Expert för 70 kronor.
Pris: Gratis.
Plattform: Android, WindowsPhone.
Evernote
Evernote är ett anteckningsverktyg som du kommer åt överallt, både i mobilen och i datorn – allt sparas i ”molnet”. Appen är till för att göra anteckningar och att göra-listor. Det går att spela in röstmemon och spara bilder. Dessutom kan du i premiumversionen ta del av pdf- och Office-dokument. Mer om Evernote på pcforalla.se/evernote.
Pris: Gratis (upp till 40 MB).
Plattform: Android, Iphone, WindowsPhone, Symbian.
Gott och blandat
Riktiga vykort

Med Postens app gör du vykort av dina bilder och skickar på riktigt i pappersform till mottagarens brevlåda. Du plåtar och betalar 19 kronor per kort, så skriver Posten ut ditt foto och skickar. Det tar lika lång tid för kortet att komma fram som om du hade köpt och skickat det på traditionell väg. Det finns olika ramar att välja bland och du kan ändra text och layout på kortet.
Pris: 19 kronor/vykort.
Plattform: Iphone
IMDB
Sajten IMDB är världens största filmdatabas. Med appen kan du enkelt söka på filmer, skådisar, årtal – you name it. Undrar du något om film, så finns svaret här.
Pris: Gratis.
Plattform: Android, Iphone, WindowsPhone.
Mobilenavigator Nordics
Gps-navigering från Navigon till mobilen. Med appen får du kartor i 2d och 3d samt röstguidning. Allt sparas lokalt på din telefon, så ingen extra datatrafik behövs för att ladda kartor med mera.
Pris: 450-660 kronor.
Plattform: Android, Iphone.
Svampguiden
Ett måste för svampplockaren. Här finns information och bilder på hundratals svampsorter. Dessutom kan du spara dina bästa och hemligaste svampställen på en karta så att du enkelt hittar tillbaka. Skulle du vilja kan du även dela med dig av dina ställen till vänner.
Pris: 23 kronor/22 kronor.
Plattform: Android, Iphone.
Tiny Flashlight + LED
En ficklampa är alltid bra att ha med sig, framför allt då vi går

Pris: Gratis/7 kronor.
Plattform: Android, Iphone.
Resrobot
Resrobot är en app som ger dig koll på tåg-, buss-, flyg-, tunnelbane- och spårvagnsavgångar i hela landet. Mycket praktiskt för dig som reser mycket, eller bara behöver kolla upp nattbussen hem.
Pris: Gratis.
Plattform: Andoid, Iphone.
Spel
Wordfeud

Alfapet-kopior har aldrig varit så hett som nu. Den populäraste appen heter Wordfeud och innehåller flera språk, bland annat svenska (om än inte helt perfekt ordlista). Den stora behållningen är
att spelet låter Android-användare spela mot Iphone-ägare och tvärtom.
Pris: Gratis (med reklam).
Plattform: Android, Iphone.
Dragon, Fly!
Du spelar en liten drake som flyger fram genom att ta fart i backar. Efter dig kommer din drakmamma. Kommer hon ikapp är det över. Väldigt enkelt, men svårt att sluta spela. Ju bättre du glider i backarna, desto högre fart får du och kan hålla dig undan längre. Tajming är a och o! Förlagan är från Iphone och heter Tinywings.
Pris: Gratis
Plattform: Android.
250+ Solitaire Collection
Den ultimata spelsamlingen för dig som gillar att lägga patiens. Det finns 253 olika patienser, bland annat klassiker som pyramiden och harpan. Ett perfekt tidsfördriv.
Pris: Gratis.
Plattform: Andoid, Iphone.
Jet Car Stunts
Ett bilspel där fokus inte ligger på att komma först i mål utan på att över huvud taget korsa mållinjen. Det låter kanske enkelt, men utmaningen ligger i banorna med enorma hopp. Speltillverkaren har också varit smart och satsat på en stilren grafik i stället för att proppa in en massa onödiga detaljer, och spelet flyter på som en dröm.
Pris: 15 kronor.
Plattform: Andoid, Iphone.
Plants vs Zombies
Att ställa söta små växter mot horder av vandöda har aldrig känts mer naturligt än i det här spelet. Med en perfekt inlärningskurva lär du dig snabbt grunderna och försvarar inom nolltid de fem parallella leden som om du aldrig gjort annat.
Pris: 22 kronor.
Plattform: Iphone.
Air Control
Guida de olika planen och helikoptrarna till rätt landningsplats och se till att de inte krockar med varandra. Air Control lurar dig genom att vara stillsamt till en början för att sedan slänga dussintals plan på dig.
Pris: 19 kronor.
Plattform: Android.
Tryggt och säkert
Bankdroid

Det här är appen som ständigt påminner dig om hur fattig du är. Med kontinuerliga uppdateringar av ditt kontosaldo och notifieringar när pengar dras, eller sätts in, på ditt konto har du full koll på dina pengar. Fungerar med alla större banker och även många kortföretag.
Pris: Gratis.
Plattform: Android.
1Password Reader
1Password Reader gör det enkelt att hålla reda på dina lösenord. Med en inloggning kommer du åt alla dina sparade lösenord, konton och annat känsligt som du har sparat på din dator.
Pris: Gratis.
Plattform: Android, WindowsPhone.
Keeper Password & Data Vault
Med Keeper kan du lagra dina lösenord och andra hemligheter snabbt och enkelt. Det går även att dela in dina olika koder i grupper och synka med datorn. Ett enda lösenord behövs för att komma åt informationen – skriv fel för många gånger och allt raderas.
Pris: Gratis i 30 dagar, sedan 70 kronor/år.
Plattform: Android, Iphone.
McAfee Mobile Security
Virus är inte bara ett hot mot din dator. Ju smartare mobilerna blir, desto större blir incitamentet för virusmakarna att skapa mobila varianter. Med McAfees säkerhetsapp är du skyddad mot virus, men kan även göra automatisk backup av sms och kontakter och spara bilder du tagit. De flesta säkerhetspaket du hittar till pc finns även till mobilen.
Pris: 200 kronor/år.
Plattform: Android.
Safe Tan
Solresedags? Safe Tan som talar om för dig hur länge du kan vara i solen utan att bränna dig. Du ställer in hudtyp, ålder och vilken solskyddsfaktor du använder, sedan solar du säkert!
Pris: 7 kronor.
Plattform: Iphone.
Vassa verktyg
3G Watch Dog

Se hur mycket datatrafik du gör av med. Extra praktiskt för dig som har ett lågt tak hos din operatör. En smart funktion är att du kan ställa in hur mycket datatrafik du får göra av med, sedan varnar appen när du närmar dig gränsen. En liknande app till Iphone heter Dataförbrukning Pro och kostar sju kronor.
Pris: Gratis.
Plattform: Android
Bredbandskollen
Att mäta hastigheten på sitt bredband är ofta något du gör på datorn, men med Bredbandskollens app kan du nu testa hur snabb din mobila uppkoppling är. Dessutom bidrar du anonymt till statistiken som visar hur hastigheten är på olika platser.
Pris: Gratis.
Plattform: Andriod, Iphone.
Setting Profiles
Med Setting Profiles behöver du inte oroa dig för att mobilen ska ringa under viktiga möten, eller att du ska somna på bussen. Den här appen låter dig ställa in olika profiler som du kan välja att aktivera själv, eller att de aktiveras automatiskt.
Pris: Gratis (fullversion för 25 kronor).
Plattform: Android
Unified Remote
Styr det mesta på datorn från din mobiltelefon. En väldigt praktisk app om du till exempel har datorn inkopplad till tv:n. Styr bland annat mus, tangentbord, Windows Media Center och Spotify.
Pris: Gratis (fullversion för 25 kronor).
Plattform: Android.
Wifi Analyzer
Bor du i ett område där det är många grannar som har trådlösa nätverk är det ofta svårt att hitta frekvensband som inte är knökfulla. Wifi Analyzer är appen som låter din Android-telefon söka efter en kanal som inte är överbelastad, och på så sätt få lite vettig signalstyrka i ditt trådlösa nätverk.
Pris: Gratis.
Plattform: Android.
Nyheter och sport
Texttv

Ta del av snabba nyheter från svensk text-tv. Fungerar precis som på tv – bara text, inga bilder, vilket kan vara en fördel i mobilen då det drar mindre datatrafik.
Pris: Gratis/7 kronor.
Plattform: Android, Iphone.
Eurosport
Nyheter om fotboll, hockey, tennis, formel 1, cykling och annat som täcks av Eurosport. När det gäller fotboll och hockey finns de svenska ligorna representerade och nyheterna är givetvis på svenska. Förutom att få resultat och nyheter kan du också se spelscheman och följa matcher minut för minut med målrapportering samt se utvalda videoklipp direkt i telefonen.
Pris: Gratis.
Plattform: Android, Iphone.
IDG.se
Nyheter och tester med fokus på it. Här hittar du artiklar från exempelvis Computer Sweden, M3 och PC för Alla. Om du vill läsa PC för Alla i mobilen kan du även surfa in på m.pcforalla.se för de senaste nyheterna, skolorna och tipsen.
Pris: Gratis.
Plattform: Android, Iphone.
Aftonbladet Supernytt
En lättöverskådlig app från Sveriges största nyhetssajt. Du får nyheter, sport och nöje. Här finns bildspel, relaterade artiklar och läsarnas kommentarer.
Pris: Gratis.
Plattform: Android, Iphone.
För de minsta
Hatch!

I spelet Hatch dyker det upp ett stort ägg på skärmen. När du knackar på ägget med fingret börjar ägget spricka för att slutligen gå sönder helt. I äggen gömmer sig olika roliga figurer. Totalt gömmer sig nio olika figurer och textrader bakom skalet.
Pris: Gratis.
Plattform: Android, Iphone
Kids Piano
Enkelt lekpiano med åtta toner. Välj mellan en rad olika söta pianomodeller som exempelvis en rosa anka med färgglada tangenter. Spela genom att peka med fingret på tangenterna. Lite äldre barn kan träna på sånger med hjälp av enkla instruktioner. Det finns en liknande app för Windows Phone 7 som heter Baby Xylophone för cirka 7 kronor.
Pris: Gratis.
Plattform: Android, Iphone.
Bubble Jump
Spelet kräver visserligen lite tempo, men kan ändå passa fingerfärdiga barn över fem år. Spelet går ut på att hoppa på bubblor och ta sig upp mot himlen. Se upp för fiender som luftballonger och pappersflygplan.
Pris: Gratis.
Plattform: Iphone
Matching Zoo
Matching Zoo är ett memoryspel med söta figurer, ljudeffekter och musik. Du vänder brickorna genom att peka på dem med fingrarna. Köper du fullversionen kan du välja mellan fyra olika svårighetsgrader, och du får överraskningar ur skattkistan varje gång du lyckas para ihop två brickor. Det finns en likande app för Nokia som heter Match Animals och kostar 10 kronor.
Pris: Gratis (fullversion för 7 kronor)/7 kronor.
Plattform: Android, Iphone.