Mobilt bredband växer så det knakar. Poängen är förstås att du kan flytta med dig din uppkoppling till sommarstugan eller husvagnen, för att kunna surfa även där.
De senaste åren har det gamla 3g-nätet fått konkurrens av den nya tekniken 4g. Den erbjuder teoretiska nedladdningshastigheter på upp till 100 megabit per sekund.
3g klarar i teorin av nedladdningshastigheter på upp till 30 megabit per sekund. Det är fullt tillräckligt för de flesta singelhushåll, men räcker inte långt för en familj där flera personer ska surfa, se på film eller spela spel över nätet samtidigt.
En annan vikig skillnad är att 4g-näten helt databaserade, vilket innebär att traditionella mobiltelefonsamtal inte kan göras. I stället ringer du via internet med så kallad ip-telefoni.
Att avgöra vilken operatör som erbjuder bäst mobilt bredband är inte helt lätt. De täckningskartor som operatörerna erbjuder är nämligen baserade på teoretiska beräkningar som gäller för utomhustäckning. Med andra ord kan mottagningen vara bra på gatan utanför ditt hus, medan det inte alls är säkert att du får lika bra mottagning inne i huset.
Utöver täckningen spelar även många andra faktorer in för hur bra det mobila bredbandet fungerar. I mobilnätet delar användarna på kapaciteten, vilket gör att det går långsammare ju fler användare det finns i samma nät som du.
Belastningen i nätet kan variera kraftigt beroende på tid på dygnet eller årstid. Har du en sommarstuga där du tänkt surfa via mobilt bredband lär det till exempel gå segare på sommaren, när en massa andra sommargäster delar på kapaciteten tillsammans med dig.
- Missa inte: Så väljer du rätt bredband
Det är också viktigt att titta på det så kallade maxtaket, alltså hur mycket data du får skicka och ta emot per månad, och vad det kostar att köpa till mer data. Överskrider du gränsen sänks nämligen hastigheten till att bli så gott som oanvändbart för allt annat än att bara surfa.
Telia har exempelvis ett maxtak på 10 gigabyte i sitt kraftfullaste abonnemang. Med tanke på att högupplöst film hos Netflix och SVT Play förbrukar drygt 1 gigabyte per timme räcker det inte speciellt långt. (Läs mer i vår guide på
pcforalla.se/forbrukning)
Testa själv
Det säkraste sättet att få ett mobilt bredband du är nöjd med är att du själv testar på de platser där du har tänkt använda det innan du tecknar ett abonnemang. Enligt konsumentköpslagen har du 14 dagars ångerrätt om du har beställt på distans. Vid köp i butik gäller det att du kollar med försäljaren vad som gäller innan du köper.
PC för Alla har testat alla operatörer i tre tester: ett på landsbygden, ett i en mellanstor svensk stad och ett i storstaden för att se vilka abonnemang som fungerat bäst.
Ett tydligt resultat av vårt test är att ingen operatör kommer i närheten av de 100 megabit per sekund som det ibland pratas om i reklamen. Testerna visar att operatörernas utlovade ”upp till”-hastigheter har ganska lite med verkligheten att göra. l
Vi testar 4g – i praktiken
Hur bra fungerar mobilt bredband i praktiken? Vi testade – på tre platser i Sverige.
Vi bad operatörerna förse oss med sina snabbaste mobila bredbandsabonnemang och de routrar som de säljer med dessa abonnemang till sina kunder. Vi har med andra ord inte testat några usb-modem.
För varje hastighetstest placerades routrarna på samma plats, och sedan kopplade vi datorn till den aktuella routern med en nätverkssladd. Vi har gjort två mätningar för varje operatör på varje plats och tagit det bästa resultatet. För att mäta hastigheterna använde vi Bredbandskollen.se. Vi tankade också hem en 100 megabyte stor fil från Sunets ftp-server och tog fram ett medelvärde. För samtliga operatörer utom Net1 låste vi routrarna till 4g-nätet under mätningarna. I övrigt baserar sig tabellerna på uppgifter från operatörerna och var aktuella den 6 maj.
Betygen är satta utifrån abonnemangsvillkor och täckning. Här har vi förlitat oss på operatörernas täckningskartor, men vi har inte tagit någon hänsyn till utsatta maxhastigheter, utan har bara tittat på om det finns täckning eller inte.
För att se vad det kostar för storförbrukare av data att använda de olika abonnemangen har vi också jämfört vad månadskostnaden blir för användarna att hämta hem 100 gigabyte data varje månad.
Resultaten i våra egna stickprover har förstås också betyelse för det totala betyget.
Utrustning:
- En bärbar dator.
- Nätverkskabel.
- Huawei E5172-router med abonnemang från 3.
- Gateway R-90-router med abonnemang från Net1.
- Huawei B593-router med abonnemang från Tele2.
- D-Link DWR-923-router med abonnemang från Telenor.
- Huawei B593-router med abonnemang från Telia.
Rond 1: Storstaden

Olov Hamilton och Julia Pustovitova bor i en tvåa i Stockholms innerstad. I dagsläget har de en fast internetanslutning och vill ha mobilt bredband som komplement.
Olov Hamilton, 31, surfar mestadels med sin Macbook som är ansluten till den trådlösa routern. Även Julia Pustovitova, 30, har en bärbar dator. Att paret är intresserat av en mobil bredbandsanslutning beror på att båda två reser en del och därför vill kunna komplettera den fasta anslutning man redan har.
Olov studerar till lärare medan Julia arbetar som sjukgymnast. Judo är ett stort intresse för Julia och hon är ofta iväg på olika turneringar.
– Det vore smidigt att ha mobilt bredband så att jag kan ha med mig datorn och surfa när jag är iväg, säger hon.
Lägenheten är belägen på en plats i Stockholm där samtliga operatörer säger sig ha sin bästa täckning och bästa hastighet. Samtidigt är Stockholms innerstad väldigt tätbefolkad, vilket innebär att det är många som använder näten. Den som surfat med mobiltelefonen på tunnelbanan i Stockholm har säkert märkt att det emellanåt går ruskigt långsamt, vilket kan tillskrivas överbelastade nät.
Kämpigt för Net1
Det första testet av hastigheten för mobilt bredband i Olovs och Julias lägenhet gör vi i köket, där vi ställer utrustningen i fönstret. Här får vi, relativt sett, bra hastigheter i 4g-näten hos mobiloperatören 3, Telia och Tele2. Net1 får bottenresultat och orkar här knappt upp i mer än runt en halv megabit per sekund.
Även Telenor har det kämpigt och orkar bara upp i knappt
9 megabit per sekund för 4g – och 2 megabit per sekund i 3g-nätet. Vi byter sedan testposition till vardagsrummet i lägenheten, där vi placerar routrarna i ett fönster som vetter åt andra sidan från huset jämfört med köket. Nu sjunker 3g-hastigheten för Telenor ytterligare till långt ifrån acceptabla 0,35 megabit per sekund. 4g-mottagningen är dock bättre i vardagsrummet och tuffar på i drygt 15 megabit per sekund.
Rent allmänt är responstiderna för alla operatörer, förutom Net1, bättre i Stockholm än på våra två andra testorter, Bodafors och Jönköping. Det här spelar ingen större roll för nedladdningshastigheten, men är däremot avgörande för att tjänster som video/röstsamtal och onlinespelande ska flyta på bra.
Alltför långa responstider gör att det blir fördröjningar på dessa tjänster, vilket gör att de blir om inte oanvändbara så i alla fall jobbiga att använda.
Ett Skype-samtal över en anslutning med långa responstider påminner nästan mer om att prata i en walkie talkie än i en telefon.
Bäst i storstaden: 3

I Sveriges tre storstäder Malmö, Göteborg och Stockholm har alla operatörer (förutom Net1) 4g-stöd. I våra hastighetstester i Stockholm nådde Telia och mobiloperatören 3 upp till bäst hastigheter, sedan kom Tele2 och därefter Telenor.
Jämför man 4g-täckningskartorna för operatörerna finner man ett fåtal småfläckar utan täckning i Göteborg, Stockholm och Malmö för både Tre och Telia, men i allt väsentligt täcker näten städerna nästan fullständigt. Avgörande faktor i storstäderna, där täckningen är god för alla operatörer, blir därför i hög grad abonnemangsvillkoren. Här är 3 billigare och har högre tak för maxförbrukning än konkurrenterna, och vinner därför denna rond.
Rond 2: Staden

I Jönköping bor Martin Ljungström och Malin Arvidsson. De har haft bekymmer med sitt mobila bredband och vårt test bjöd på en del intressanta resultat.
Med över hundratusen invånare är Jönköping en av Sveriges medelstora städer, och vi gör vårt test hemma hos Martin Ljungström, 31, och Malin Arvidsson, 26. Deras rymliga lägenhet är uppdelad i två våningar.
Paret har en stationär dator placerad i sovrummet på nedre våningen, men oftast blir det på den övre våningen med en bärbar dator som de surfar. För uppkopplingen i hemmet står ett 4g-abonnemang från Telenor, men abonnemanget har varit långt ifrån problemfritt och Martin är inte nöjd med den hastighet han har fått med det.
– Det gick snabbt att surfa i början, säger Martin.
Efter ett tag märkte han dock att hastigheten blev långsammare. Runt 10-15 megabit per sekund, långt ifrån den utlovade maxhastigheten på 80 megabit per sekund som Telenors snabbaste mobila bredbandsabonnemang erbjuder. Täckningen ska det heller inte vara något fel på enligt operatörens täckningskartor, och routern visar på full mottagning.
Blev snabbare
När Martin ringde till kundtjänsten för att klaga på hastigheten gick det plötsligt snabbare igen, för att ett par veckor senare åter gå lika långsamt.
Medan Martin och Malins egna 4g-abonnemang hos Telenor alltså går långsamt, lyckas vi under testtillfället komma upp i klart godkända hastigheter, relativt sett, med det 4g-abonnemang från Telenor vi hade med oss. Vi testar båda sim-korten i samma bredbandsrouter från Telenor, på samma ställe och med samma inställningar, och skillnaden är stor. Med Martins och Malins Telenor-abonnemang kommer vi aldrig upp i mer än 13 megabit per sekund i nedladdningshastighet. Med det abonnemang som Telenor försett PC för Alla med för mobilbredbandstestet kommer hastigheten dock upp till 27 megabit per sekund.
– Det är inte möjligt för oss att göra en djupare analys av kundens abonnemang utan vidare uppgifter, säger Alexandra Carlsson på Telenors pressavdelning, när vi söker en förklaring på den märkliga hastighetsskillnaden.
Men, konstaterar hon, det finns en rad faktorer som kan påverka hastigheten vid en viss tidpunkt så som position, tid på dygnet man surfar, överbelastning av basstationen, med mera.
Värt att notera för våra mätningar hos Martin och Malin, var att vi i mätningarna för Tele2 fick bättre hastighet med 3g-nätet än med 4g-nätet på den nedre våningen.
Bäst i staden: Tele2

I Jönköping har mobiloperatören 3 byggt ut kapaciteten efter testets avslutande, men redan innan presterade man bra i våra tester. 3, som lanserade sitt 4g-nät sist, finns dock inte på lika många orter som konkurrenterna, och blir därför ingen vinnare.
Telia har, enligt täckningskartorna, högst 4g-hastighet på flest orter, men de är dyra och har dåliga abonnemangsvillkor. Vinnare blir Tele2, som tillsammans med Telenor har bäst total 4g-täckning.
Kostnaden för storförbrukare är betydligt högre hos Telenor och maxgränsen för månatlig dataförbrukning är avsevärt mycket bättre hos Tele2, vilket gör operatören till rondens vinnare. Net1 är enormt mycket långsammare än de andra och är inget prisvärt alternativ där täckning finns med andra operatörer.
Rond 3: Landsbygd

Småländska Bodafors är en liten ort med knappt 1 900 invånare. Här hälsar vi på hos Anders Espling, 28, som i dagsläget surfar med fast bredband.
– Det är lite si och så med mobiltäckningen här ute, säger Anders Espling, men berättar att han ändå är intresserad av att skaffa ett mobilt bredband eftersom han kan flytta det med sig när det vankas studier i Lund till hösten.
Trots Bodafors läge mitt ute i den småländska skogen har samtliga operatörer bra täckning i orten, om man får tro deras egna kartor. Net1 har, enligt täckningskartorna, sämst mottagning i Bodafors, då de flaggar för att det bara finns täckning utomhus. Av de återstående fyra operatörerna är det bara Telia som inte har byggt ut sitt 4g-nät i orten. I stället utlovar de turbo 3g+, vilket ska ge upp till 20 megabit per sekund.

– Det viktigaste för mig när det gäller internetuppkopplingen är att den är stabil, säger Anders Espling och berättar om hur den nuvarande fasta uppkopplingen som familjen delar på har en tendens att sluta fungera precis när han är som mest koncentrerad i någon tuff match i favoritspelet World of Tanks.
Dator till tv:n
Det stora huset där Anders Espling bor tillsammans med sin yngre bror och sina föräldrar, har två våningar. Det finns flera arbetsrum med datorer i huset och både stationära och bärbara datorer tycks stå lite över allt. På nedre våningen har Anders kopplat en stationär dator till en 32-tums tv, och det är här han brukar sitta och spela.
Den första testen av mobilt bredband ser vi således till att göra här, genom att placera routrarna en i taget i fönstret i samma rum.
På övre våningen har Anders sitt sovrum och en bärbar dator. Det stora fönstret på kortsidan av husets övre våning blir den plats vi väljer att återigen montera upp routrarna var för sig för att testa vilket abonnemang som fungerar bäst.
Ganska snabbt kan vi konstatera att Net1 inte heller här genererar några hastigheter som kan mäta sig med de andra operatörerna.
– I storstäderna och tätorter kommer vi aldrig att vara lika bra eller erbjuda lika höga hastigheter som övriga operatörer, säger Ann Winitsky, marknadschef på Net1.
Till Net1:s försvar ska också sägas att Net1 själva rekommenderar sina kunder att använda externa antenner för att få bra täckning ute på landet.
– Det är utanför tätort vi fungerar bäst, säger Ann Winitsky.
Snabbast av alla
Att placeringen av routrarna på husets övre våning gav positiv inverkan på hastigheten stod klart för samtliga operatörer, och enligt routrarnas egna indikatorer för den aktuella mottagningen var mottagningen också bättre där uppe. Bäst mottagning enligt indikatorerna hade Telenor och 3, som pendlade på mellan tre-fyra staplar på över våningen.
Vad gäller just hastigheten på abonnemangen sopade 3 banan med konkurrenterna i Bodafors. Med 51,74 megabit per sekund i hastighet enligt Bredbandskollen blev det uppmätta värdet ett av de högsta i alla testerna.
Bäst i landsbygd: Tele2

Bor du långt från närmsta tätort och saknar täckning med andra operatörer så är Net1 ett alternativ värt att kika på. Har du täckning med någon av de andra operatörerna är det dock troligen mer kostnadseffektivt och snabbare att surfa med någon av dem.
I våra tester fick mobiloperatören 3 betydligt högre hastighet än konkurrenterna, men bäst riksomfattande 4g-täckning har Tele2 och Telenor, som ju delar 4g-nät. Här kniper Tele2 förstaplatsen eftersom man ligger lägre prismässigt vad gäller totalkostnad för storförbrukare och har en generösare gräns för maxförbrukning av data.
Under den här delen av testet märkte vi för övrigt tydligt att routerns placering var väldigt viktig för hastigheten.
Så snabbt kunde vi surfa – runt om i Sverige
Klicka på tabellerna för att se i stort format


Här surfar du med 4g

Till en början fanns 4g bara i Stockholms innerstad, men nu är nätverken utbyggda i nästan hela Sverige. På den här kartan ser du var i Sverige som någon (eller några) av operatörerna kan erbjuda 4g. Ju mörkare grön färg desto högre hastighet.
Vill du kolla täckningen där du bor? Du hittar alla täckningskartor på pcforalla.se/tackningskartor!
7 snabba tips för bättre 4g-surf
1. Kontrollera närmaste basstation. Bor du ute på landsbygden? Se efter var närmaste basstation för din operatör finns, så att du kan placera routern i den ände av din bostad som är närmast mot basstationen. Det här kan göra skillnad. På opensignalmaps.com finns en karta över operatörernas basstationer.
2. Ställ routern i fönstret. Betongväggar och plåttak kan dämpa signalen rejält. Placera routern vid en fönsteröppning. Undvik även att placera den nära annan elektronisk utrustning som radio/tv-apparater, kylskåp, akvarium eller enheter med bluetooth.
3. Testa dig fram. Använd Bredbandskollen.se och se var i din bostad du får bäst hastighet och hur du ska rikta eventuella antenner på routern.
4. Lås routern på 3g/4g. Är uppkopplingen skakig kan det hända att modemet försöker ansluta till 3g-nätet i stället för 4g-nätet. Det här riskerar att försämra din uppkopplingshastighet. I routerns inställningar kan du låsa routern till att bara ansluta till en viss typ av nät.
5. Använd nätverkssladd. Har du din datorplats placerad nära routern är det att föredra att ha din dator ansluten med nätverkssladd till den. Ytterligare hastighet går nämligen förlorad med trådlös nätverksanslutning.
6. Skaffa en extern antenn. Det finns prisvärda rundstråle- och riktantenner som du kan ansluta till din router för att få bättre mottagning. Allra bäst är förstås om du har möjlighet att placera din antenn utomhus.
7. Tänk på kabellängden. Med en extern antenn behövs också en antennkabel. Ju längre kabel, desto större signalförluster sker i själva kabeln. Försök därför att placera routern nära antennen, så att kabeln blir kortare.