Två bärbara datorer. En stationär. Fyra smarta telefoner. En surfplatta. En smart-tv. En spelkonsol.
Ja, i en vanlig familj är det här ingen extrem teknikpark, och det finns numera fler datorer än människor i ett svenskt genomsnittshushåll. Genombrottet för de uppkopplade prylarna gör att behovet av mobilt bredband växer, och det här märks i statistiken. Det finns i dag över fyra miljoner mobilabonnemang i Sverige, vilket är betydligt fler än antalet fasta abonnemang.
Mobilt bredband är den optimala lösningen för alla som vill kunna surfa överallt – men det finns ett problem. Eftersom vi som regel använder en usb-dongel krävs det en uppkoppling per dator. För den som vill kunna surfa på flera prylar är det här inget bra alternativ, i synnerhet som många nya apparater saknar usb-ingång.
I år hårdlanserar mobiloperatörerna därför lösningen för alla som vill dela på sin mobila uppkoppling: Routrar för mobilt bredband. Samtidigt bygger de i snabb takt ut 4g-nätet, vilket gör det möjligt med snabbare uppkopplingar.
Vad sjutton är 4g?
4g är den nya generationens mobinät. På samma sätt som nmt (generation 1) byttes ut mot gsm (generation 2) och senare mot 3g (generation 3) går vi nu över till 4g.
Den stora skillnaden mellan 3g och 4g är hastigheterna. Medan 3g i bästa fall kommer upp i 30 megabit per sekund kan 4g ge oss 80. Ja, på sikt kan det bli möjligt att surfa i hela 300 megabit per sekund. 4g är dessutom stabilare och har kortare svarstid än 3g, vilket märks tydligt i våra tester. Det här är framför allt viktigt för den som exempelvis spelar snabba dataspel.
Ibland används förkortningen lte (long term evolution)
i stället för 4g. Det är det tekniska namnet på den standard som används i Sverige, medan man exempelvis har en annan 4g-standard i USA. I vardagligt tal har lte och 4g blivit synonymt, även om det inte tekniskt är helt korrekt.
Vad är en 4g-router?
För att surfa krävs en dongel (se nedan) eller router. De ser ut som vanliga trådlösa routrar, och används på samma sätt. Hela familjens datorer, surfplattor och mobiler kan dela samma uppkoppling. Precis som donglarna växlar routrarna automatiskt mellan 4g och 3g.
Hur styr jag routern?
Skulle du vilja byta lösenord eller ändra routerns inställning öppnar du webbläsaren och skriver den webbadress och det lösenord som står i handboken. Du kommer nu in i routerns gränssnitt, som tyvärr sällan är speciellt användarvänligt.
Behöver jag verkligen 4g?
För att kunna titta på strömmande video krävs en uppkoppling på 3,5 megabit per sekund. För att lyssna på musik räcker det med 0,3 megabit per sekund, och internettelefoni kräver ännu mindre.
Så vem behöver egentligen 80 megabit per sekund?
Svaret beror på hur du använder din dator. Om du bara gör bankärenden, mejlar och surfar lite är 4g ganska onödigt. Är ni däremot en familj där alla vill surfa samtidigt lär ni uppskatta de högre hastigheterna – och för att hämta film eller andra stora filer är förbättringen påtaglig. En filhämtning som tidigare tog en timme går nu på under minuten.
Hur lång är räckvidden?
En 4g-router brottas med precis samma problem som en vanlig. Befinner den sig i närheten av datorn går det snabbt, medan hastigheten kan halveras om du förflyttar dig till ett annat rum med ett par väggar och dörrar emellan.
Vill du slippa det här problemet kan du koppla in datorn med hjälp av en kabel. Alla routrar i vårt test har fyra så kallade lan-ingångar, alltså kontakter där du kan ansluta din dator.
Hur snabbt går det – egentligen?
Precis som för tidigare generationers mobila bredband varierar hastigheten kraftigt i 4g-nätet. Som du ser i vårt test kunde vi komma upp i de utlovade hastigheterna på 80 megabit per sekund – men det hör till ovanligheterna.
Var du bor i landet och hur långt det är till närmaste mast styr din hastighet, liksom var du befinner dig i rummet. Befinner du dig nära ett fönster får du bättre surfhastighet än om du sitter bakom tjocka väggar. Medelvärdet i våra storstadsmätningar blev hastigheter på runt 40 megabit per sekund.
Måste jag byta dongel?
Du som mobilsurfar i dag stoppar sannolikt in en 3g-dongel i datorns usb-ingång. Vill du skaffa 4g måste du tyvärr byta ut den, eftersom 3g och 4g använder olika teknik. En 4g-dongel kostar som regel strax under tusenlappen, och du köper den samtidigt som du tecknar ett abonnemang.
Din nya dongel är lyckligtvis bakåtkompatibel, vilket betyder att den automatiskt växlar till 3g eller föregångaren gprs om du befinner dig i ett område utan 4g-täckning.
VARNING FÖR MAXTAKET!
En stor skillnad mellan en fast internetuppkoppling (som adsl eller fiber) och mobilt bredband handlar om hur mycket du får surfa. Med en fast uppkoppling finns det sällan några gränser, medan alla mobila abonnemang har någon form av maxtak.
Mobilnäten har inte tillräckligt stor kapacitet för att klara av att alla användare tittar på högupplösta filmer eller tankar hem gigantiska filer – och därför finns en gräns för hur många gigabyte du får använda varje månad. I vissa fall är det här maxtaket fast. Du får med andra ord inte förbruka mer än ett visst antal gigabyte. I andra fall talar operatörerna om ”fri surf” men skriver i det finstilta att de förbehåller sig rätten att begränsa hastigheten om du surfar för mycket. När du har förbrukat dina gigabyte stryps trafiken till några hundra kilobit per sekund.
Vad som är mycket och lite är individuellt, men att titta på webb-tv förbrukar ungefär 1 gigabyte per timme och en högupplöst film nästan dubbelt så mycket. Att lyssna på musik via exempelvis Spotify drar cirka 150 megabyte i timmen.
I de billigaste mobila bredbandsabonnemangen ingår bara 2 gigabyte, och det här räcker inte långt om du vill titta på webb-tv. Men även de största abonnemangen har maxtak som många användare kan slå i.
Testaren tycker
Det viktigaste testet måste du göra själv
Faktatester är som regel ganska okomplicerade. Det är enkelt att slå fast att en Ferrari är snabbare än en Kia och att en billig dammsugare låter mer än en dyr. Med mobilt bredband är det annorlunda. Att utse en vinnare som passar alla är inte svårt. Det är omöjligt. Efter flera hundra tester blir det tydligt hur stora skillnaderna kan vara från plats till plats.
Sätter vi oss och surfar på Engelbrektsgatan i centrala Göteborg utklassar Tele2 konkurrenterna med svindlande 82 megabit per sekund. Tar vi några skutt ned på Avenyn blir Tele2 näst sämst med under 20 megabit per sekund. På samma sätt briljerar Telia i våra tester på Sergels Torg i Stockholm, medan de gör uselt i från sig när vi åker till Rådhuset, en tunnelbanestation bort.
I just det här testet valde vi att koncentrera oss på Stockholm och Göteborg, de orter där 4g-utbyggnaden har kommit längst. Hade vi däremot åkt runt i landet hade resultatet blivit ännu mer förvirrande. I glesbygden är testets stora förlorare Net1 den enda operatör som över huvud taget fungerar.
Slutsatsen är enkel. Det viktigaste testet av mobilt bredband måste du göra själv. För det spelar förstås ingen roll hur snabbt det går på Sergels Torg och Avenyn för dig som bara ska använda ditt mobila bredband i din egen sommarstuga. Operatörernas täckningskartor (som du hittar på pcforalla.se/tackningskartor) kan ge lite vägledning men inte ens de är heltäckande.
Det bästa är därför att testa din operatör innan du binder dig. Butikskedjan The Phonehouse har exempelvis tio dagars ångerrätt från alla operatörer. Det här är ett bra sätt att undvika att binda dig vid en operatör som inte visar sig fungera där just du ska surfa.

Martin Appel, konsumentredaktör på PC för Alla
Telenor vinner på målfoto

När vi testade mobilt bredband förra året hade Telenor inte kommit speciellt långt med sin 4g-utbyggnad, och de utklassades av Telia. I år ser det annorlunda ut.
Telenor har i dag ett 4g-nät som täcker stora delar av landet, och i våra storstadstester gör de bra ifrån sig. De klår visserligen inte Telia, men går i mål som god tvåa. Ja, när det gäller filhämtning och svarstid är de faktiskt marginellt bättre. Våra tester visar med andra ord att det blir mellan Telenor och Telia som slutstriden står, och trots att Telenor bara kommer tvåa i våra hastighetstester får de vår guldmedalj.
Förklaringen ser du i prislistan på nästa sida. Telenors routerpaket Bredband Stor kostar en 50-lapp mindre än Telia Total trots att maxtaket ligger betydligt högre. Medan Telia bara låter dig förbruka 40 gigabyte sätter Telenor gränsen vid 100 gigabyte. Telenors tak är dessutom mer flexibelt. Telenor ”förbehåller sig rätten” att begränsa ditt surfande efter 100 gigabyte. Hos Telia är gränsen definitiv.

Till skillnad från konkurrenterna använder Telenor en D-Link-router. Den är större och klumpigare, men kan vara en förklaring till att Telenor uppnår betydligt bättre testvärden än Tele2, som använder samma nätverk.

3 har äntligen 4g

Mobiloperatören 3 var sist ut bland de stora operatörerna att satsa på 4g. Medan konkurrenterna har varit igång i över ett år är det först nu som 3 kan erbjuda 4g.
Att vara sist på banan är sällan någon vinnarstrategi, och våra tester visar att 3 har hamnat på efterkälken. När vi gör vårt test har 3 bara täckning i de tre storstadsområdena, men även här är de betydligt långsammare. Förhoppningsvis hinner 3 i kapp, och de har ambitiösa planer. Till sommaren ska de erbjuda 4g i 70 kommuner och vid slutet av året i 140.
Om det här blir verklighet betyder det att 3 är tillbaka i loppet igen. Men i dag hamnar de utanför toppstriden.

Segt för Net1

Om man bara tittar på testresultaten är det svårt att förstå att någon väljer Net1. De kommer som bäst upp i en tiondel av konkurrenternas hastighet, och deras budgetabonnemang är dubbelt så dyrt.
Men hastighet och pris är förstås inte allt, och när det gäller geografisk täckning vinner Net1 en promenadseger. Net1 har nämligen valt en annan teknisk lösning (cdma i stället för umts/lte) och det betyder att de täcker 99 procent av Sveriges yta. Konkurrenterna täcker bara 99 procent av befolkningen.
Net1 är med andra ord det enda alternativet i stora delar av Sverige, till exempel där många har sina sommarstugor. Det här betyder också att Net1 får betyget godkänt, trots högt lägstapris och låg hastighet.

Jojo från Tele2

Tele2 har profilerat sig som en prispressare, men när det gäller 4g stämmer det inte. Deras kraftfullaste 4g-abonnemang är en 50-lapp dyrare än både 3 och Telenor.
Det här hade varit förlåtligt om Tele2 erbjudit högre hastigheter, men i våra tester gör både Telenor och Telia betydligt bättre ifrån sig. Framför allt är Tele2 mindre pålitligt. Medan Telia och Telenor håller en jämn och hög kvalitet åker Tele2 jojo i våra tester, och det här märks när vi hämtar stora filer. Här hamnar Tele2 näst sist och får alltså se sig slaget av 3 – som annars gör sämre ifrån sig i våra hastighetstester.
Det här är förvånande med tanke på att Tele2 delar 4g-nät med testvinnaren Telenor – men ett annorlunda val av router kan vara en del av förklaringen.

Telia är för snikna

Telia var först ut med 4g – i hela världen. I vårt test förra året märktes det försprånget tydligt och Telia gjorde mos av konkurrenterna. I dag är läget ett annat. Telia gör visserligen bäst ifrån sig i våra tester, men det är långt ifrån samma utklassningsseger som 2011.
I och med det blir kampen hårdare, och här förlorar Telia på sin snålhet. Maxtaket för hur mycket du får surfa under en månad är bara hälften så högt som hos konkurrenterna. Med tanke på att 4g-routrar delas av flera användare kan det här bli ett problem, och det gör att vi utser Telenor som vinnare.

Telia är dock en lysande tvåa, och för dig som inte är någon storförbrukare är Telia det självklara valet. Samma sak gäller dig som ofta är på resande fot och kan utnyttja Telias surfzoner.

Korta fakta om 5 operatörer
Klicka på tabellerna för att se i stort format

5 andra routrar – om du vill välja själv
Du måste naturligtvis inte köpa din 4g-router från en mobil-operatör. Du kan även skaffa den separat.
Det finns ett tiotal modeller, och flera av dem kräver att du redan har en usb-dongel för 4g. Du tar alltså din befintliga dongel, stoppar in den i routern och börjar surfa. Så fungerar exempelvis den lilla och smidiga Dovado Tiny (bilden). Du kan få den från din operatör eller köpa den separat för cirka 500 kronor.
I vintras testade vi fem olika 4g- routrar, och du hittar hela testet här: pcforalla.se/4groutrar.
Så snabbt kunde vi surfa – i Stockholm och Göteborg

Tågsurf tar tid
Kan en mobil bredbandsrouter vara ett alternativ för tågresenären? Vi såg framför oss hur smidigt det skulle vara att plugga in routern i eluttaget och sedan låta hela resesällskapet surfa fritt. För att se hur bra det fungerar i tog vi snabbtåget mellan Stockholm och Göteborg, och testade våra fem routrar.
I början gick det bra. Mellan Stockholm och Södertälje kom vi upp till cirka 5 megabit per sekund. Men när vi närmade oss Katrineholm gick hastigheten ned i runt 2 megabit per sekund och efter några mil tog det helt stopp. Varken mobiloperatörerna 3, Telenor eller Net1 lyckades koppla upp sig alls och med Telia och Tele2 fick vi bara några hundra kilobit per sekund.
Förklaringen till det här är teknisk. Ett snabbtåg fungerar som en termos som hindrar radiovågor att tränga in. Dessutom gör den snabba resan att routern ofta måste byta master, vilket också kan orsaka problem.
Det skulle förstås vara möjligt att sätta upp 4g-sändare utefter stambanorna, men här sätter tekniken stopp. 4g-sändare stör nämligen tågtrafikens kommunikationssystem, och därför har sändare i närheten av spåren lägre signalstyrka än sådana som ligger en bit ifrån.
Urval. Vi har testat de operatörer som har ett eget nätverk. I testet ingick med andra ord inte de företag som hyr in sig på andras nätverk, exempelvis Bredbandsbolaget, Com Hem och Glocalnet.
Teknik. Det vi har testat är operatörernas snabbaste paketlösningar med trådlös router, oavsett teknik. Vi har inte har gjort några ändringar i routern så den väljer själv 4g eller 3g.
Plats. Vi har gjort ett hundratal mätningar per operatör i Stockholm och Göteborg. Här bor ungefär en tredjedel av Sveriges befolkning, och här kan samtliga operatörer just nu kan erbjuda 4g.
Testmetodik. Våra tester har gjorts på en ny bärbar dator (Lenovo Thinkpad) med en ren Windows 7-installation. Testerna gjordes med hjälp av Bredbandskollen (www.bredbandskollen.se) och efter diskussioner med operatörerna och Bredbandskollen valde vi att både använda standardinställningar och den betaversion som tagits fram för att bättre anpassa sig till 4g-tekniken. I våra diagram på förra sidan visar vi de bästa värdena.
Vi har dessutom testat att hämta hem en 150 megabyte stor fil från Sunet.
Fakta. Alla faktauppgifter i tabellen är hämtade från operatörerna själva, och de var aktuella i början av maj 2012. Det vi anger är ordinariepriserna.