När vi pratar om it-säkerhet handlar det som regel om datorer, men inte så mycket om plattor och mobiltelefoner. Det är dock med sådana enheter vi tillbringar mest av vår uppkopplade tid.
Dessutom är det inte alls lika lätt att hålla koll på vad som händer i en Android- eller IOS-enhet som det är i Windows på en dator. Med andra ord är du mer i riskzonen med din mobila enhet. Detta har även skurkarna upptäckt och hoten mot telefoner och plattor har ökat lavinartat.
Så oavsett om du har en Iphone, en Ipad eller en Android finns det all anledning till försiktighet.
Precis som virus och spionprogram som kan infektera din dator, finns det en mängd olika säkerhetshot som kan påverka mobila enheter. Här är de viktigaste:
Exklusivt partnererbjudande: Testa antivirusprogrammet F-Secure SAFE gratis i 3 månader, värde 162 kr!
1. Appbaserade hot
Nedladdningsbara program kan innehålla många faror för mobila enheter. Appar kan se bra ut på en nedladdningsplats, men vara särskilt utformade för att begå bedrägerier. Även seriösa program kan utnyttjas i bedrägligt syfte. Appbaserade hot kan vara så kallad malware, alltså program som utför skadliga åtgärder.
De kan också vara spionprogram som använder privata data utan din vetskap eller godkännande. Vanliga måltavlor för spionprogram är samtalshistorik, textmeddelanden, användarens plats, webbläsarhistorik, kontaktlista, e-post, och privata bilder. Den stulna informationen kan användas för identitetsstöld eller ekonomiska bedrägerier. Integritetshot kan orsakas av program som inte är skadliga, men samlar eller använder mer känslig information än vad som krävs för att programmet ska kunna utföra sin funktion.
Sårbara appar är program som innehåller brister som kan utnyttjas för skadliga syften. Sådana sårbarheter kan tillåta en angripare att få tillgång till känslig information, utföra oönskade åtgärder, stoppa en tjänst från att fungera korrekt eller ladda ner appar till enheten utan din vetskap.
2. Webbaserade hot
Eftersom mobila enheter är ständigt uppkopplade till internet är webbaserade angrepp ett ständigt hot.
Vid exemepelvis nätfiske används mejl, sms, Facebook och Twitter för att skicka länkar till webbplatser som är utformade för att lura dig att ge information som lösenord eller kontonummer. Ofta är dessa meddelanden och platser mycket svåra att skilja från legitima källor.
Så kallade drive-by-downloads kan automatiskt ladda ned ett program när du besöker en webbsida. Normalt måste du vidta åtgärder för att öppna det nedladdade programmet, medan det i vissa fall kan starta automatiskt.
Det som utnyttjas är sårbarheter i mobilens webbläsare eller mjukvara som startas av webbläsare. Helt enkelt genom att besöka en osäker webbsida kan du utlösa en webbläsarsårbarhet som kan installera skadlig kod eller utföra andra åtgärder på enheten.
Läs även: Så skyddar du din integritet online
3. Nätverkshot
Mobila enheter stöder vanligtvis mobilnät samt lokala trådlösa nätverk. Mobilnäten kan betraktas som säkra, medan wifi och även bluetooth kan utgöra risker. Okrypterade data kan ganska enkelt fångas upp och utnyttjas.
Det är också mycket enkelt för vem som helst att sätta upp ett eget öppet wifi-nätverk som lockar till anslutning genom att se officiellt eller äkta ut. Sedan kan all trafik från anslutna enheter enkelt avlyssnas eller till och med modifieras innan den skickas vidare.
4. Fysiska hot
Mobila enheter är små och värdefulla och vi bär dem med oss överallt. Deras fysiska säkerhet är med andra ord också en viktig faktor.
Borttappade eller stulna enheter är ett av de vanligaste mobila hoten. Den mobila enheten är värdefull inte bara för att själva hårdvaran kan säljas vidare på den svarta marknaden, utan också på grund av den känsliga person- och organisationsinformation den kan innehålla.
Vilket system är säkrast?
Apple har gott rykte om sig när det gäller säkerhet, Android har ett sämre. Så vilket system bör den säkerhetsmedvetne rikta in sig på?
Bortsett från en del obskyra småaktörer finns det egentligen bara två mobila system på marknaden: Apples IOS och Goggles Android. Av dessa står Android för 80 procent av användarna, vilket gör systemet till ett självklart attackmål.
Android har också fått ett dåligt rykte i det avseendet. Till detta bidrar att det har varit hänt att illasinnade appar letat sig in i Google Play-butiken. Båda butikerna, Apple App Store och Google Play, kontrollerar appar innan de släpps in, men Apple har varit betydligt mer bestämt på den punkten.
Trots det har elak kod tagit sig in även i App Store. 2015 uppstod en liten skandal när det visade sig att 25 IOS-appar var infekterade av en falsk version av en komponent kallad Xcode. Även konton i Apples molntjänst Icloud har blivit hackade, så det goda ryktet har fått sig en liten törn.
Den mycket omskrivna historien där FBI ville ha Apples hjälp att ta sig in i en krypterad telefon talar däremot väl om IOS kryptering och Apples bestämda hållning. Iphone och Ipad har haft kryptering av alla lagrade data sedan år 2014.
För Android kom möjligheten tidigare, redan 2011, men den var avslagen som standard och inte många utnyttjade möjligheten. Först med Android 5.0 (Lollipop) år 2014 var krypteringen påslagen som standard, men det fanns inget krav från Google på tillverkarna att lämna den så. Detta krav infördes först 2015, med Android 6.0 (Marshmallow).
Huvudhotet mot alla system är enheter där skyddet tas bort genom så kallad jailbreaking eller rootning. Så länge du avhåller dig från detta och håller dig till kloka säkerhetsvanor kan alla tre betraktas som säkra, möjligen med Android något litet steg bakom.
13 smarta tips du inte vill missa
Med rätt inställningar kan du öka säkerheten i din mobil eller surftplatta. Här är några av de viktigaste tipsen. Observera att menyerna i Android-världen kan se lite olika ut beroende på tillverkare. I våra exempel har vi använt en Google Pixel med Android 13.
Öppna inställningarna
De flesta säkerhetsinställningar i din mobil/surfplatta når du via mobilens inställningsmeny.
HUR? Öppna appen Inställningar via programlistan eller svep med fingret från skärmens överkant och tryck på ikonen som ser ut som ett kugghjul.

Foundry
Lås skärmen
Att skydda sin mobiltelefon med ett skärmlås är ett måste för att inte vem som helst ska kunna komma åt din personliga information. Om din telefon har en möjlighet att använda fingeravtryck, ansiktsigenkänning eller något liknande är det en smidig lösning som ger hög säkerhet.
HUR? I Android öppnar du Inställningar och går till Säkerhet och integritet, Enhetslås. I Iphone väljer du Inställningar, Touch/Face ID och lösenkod.

Foundry
Lås automatiskt
Du väljer själv efter hur lång tid telefonen ska låsas automatiskt.
HUR? I Android öppnar du Inställningar och går till Skärm, Skärmens tidsgräns och anger tidsgränsen. I Iphone går du till Inställningar, Visning och ljusstyrka, Autolås.
Begränsa behörigheterna
Apparna i mobilen får som regel stora behörigheter. Du väljer dem när du installerar appen, men du kan även ändra dem i efterhand. Det kan med andra ord vara klokt att gå igenom behörigheterna till kamera, kontakter och stänga av allt du inte ser något behov av att tillåta – i de fall det är möjligt.
HUR? I Android väljer du Inställningar, Säkerhet och integritet, Integritet, Behörighetshantering. I Iphone Inställningar, Integritetsskydd.
Stoppa riktad reklam
I Android-världen anpassas reklamen utifrån vad du gör på internet. Om det här känns obehagligt kan du minska den här övervakningen.
HUR? I Android väljer du Inställningar, Säkerhet och integritet, Fler integritetsinställningar, Annonser, Radera reklam-ID (eller Återställ reklam-id). I Iphone Inställningar, Integritet och säkerhet, Spårning. Här kan du avgöra vad apparna ska få tillåtelse att göra.

Foundry
Uppdatera systemet …
För att en enhet ska vara maximalt säker måste systemet vara uppdaterat. Det enklaste sättet är att regelbundet starta om mobilen, men du kan även starta uppdateringarna manuellt.
HUR? I Android öppnar du Inställningar, System, Systemuppdateringar. Välj Sök efter uppdateringar och följ instruktionerna. I Iphone går du till Inställningar, Allmänt och väljer Programuppdatering.
… och apparna
Även apparna bör vara uppdaterade för att du ska få maximal säkerhet. Om detta inte har skett automatiskt kan du göra det manuellt.
HUR? I Android öppnar du Google Play Butik och trycker på profilbilden uppe till höger. Välj Hantera appar och enheter, gå till Tillgängliga uppdateringar och välj Uppdatera alla. I Iphone öppnar du App Store och trycker på profilikonen uppe på skärmen, letar upp uppdateringarna och väljer Uppdatera alla.
Återställ telefonen
Har du drabbats av några allvarliga säkerhetsproblem kan den bästa lösningen vara att göra en återställning, alltså att ta bort allt som du själv har installerat och låta den återgå till det läge som den hade när du köpte den.
HUR? I Android öppnar du Inställningar, och väljer System, Återställningsalternativ. Här finns flera olika möjligheter, men det mest omfattande är att välja Rensa all data. I en Iphone väljer du Inställningar, Allmänt, Överför eller Nollställ iPhone, Nollställ.
LÄS MER: Dölj dina spår på nätet – tips, appar och inställningar
Avinstallera appar du inte använder
Det är bra att ibland kolla vilka appar du har installerade och ta bort allt du inte använder. Appar kan nämligen ligga i bakgrunden och skicka data om dig. Ta bort de appar du inte känner att du behöver.
Håll dig till butiken
I en Android kan du installera appar från många ställen, men det säkraste är att bara använda telefonens inbyggda tjänst Google Play Butik.
Hitta försvunnen mobil …
Det är lätt att bli av med en mobil eller surfplatta, men både Iphone och Android har en inbyggd funktion som hjälper dig att hitta den. Om enheten har platsfunktionen och internet påslaget kan du se var den befinner sig och du kan låta den börja ringa så att du kan leta rätt på den. Har den hamnat på avvägar kan du skicka kontaktuppgifter till upphittaren, och om allt är hopplöst kan du även radera känslig information.
HUR? I Android slår du på funktionen med Inställningar, Google, (Säkerhet), Hitta min enhet. I Iphone väljer du Icloud, Hitta min Iphone.

Foundry
… och använd funktionen
Om det värsta händer är hitta-funktionen lätt att använda.
HUR? För att hitta din enhet surfar du till www.android.com/find (eller www.icloud.com/find). Du kan även installera appen Google Hitta min enhet från Google Play Butik (eller Hitta min Iphone från App Store).

Foundry
Slå på backup
Våra mobiler är inställda på att säkerhetskopiera all information så att den kan återställas om du blir av med din mobil. Innan olyckan är framme är det dock viktigt att se till att backup-funktionen är aktiverad.
HUR? I Android väljer du Inställningar, System, Säkerhetskopiering. I Iphone Inställningar, <ditt namn>, Icloud.