Stavfel kan förta det du vill skriva, oavsett sammanhang. Det spelar ingen roll hur klokt du skriver – ett enkelt stavfel eller en grammatisk miss kan göra att läsarna fokuserar på helt fel saker.
Lyckligtvis kan många digitala verktyg hjälpa dig. Här tipsar vi om några riktiga guldkorn.

Språkappen alla svenskar måste ha
För att skriva god svenska räcker det inte att stava rätt. Det är också viktigt att böja orden korrekt – och att förstå vad de betyder.
Det finns många bra verktyg, och det viktigaste är Svenska Akademiens ordlista (SAOL). Det här är den inofficiella ”lagboken” för hur ord ska stavas och böjas.
SAOL finns förstås som app och en kul funktion här är korsordshjälpen. Om du ersätter en bokstav med ett mellanslag får du fram alla möjliga kombinationer.

En historisk ordbok
Vill du veta mer om ett ord finns Svensk Ordbok. Här ligger tyngdpunkten inte på stavning utan på vad orden betyder. I likhet med SAOL finns Svensk Ordbok som gratisapp för mobil och platta.

Tre böcker på en sajt
För att göra det lättare att söka efter ord lanserade Svenska Akademien nyligen sajten Svenska.se. Skriv in ett ord så får du alla träffar från SAOL och SO i samma skal. Du får även text från den Svenska Akademiens ordbok, som beskriver ordens utveckling från 1500-talet och framåt.
Skriv som en journalist
Vid sidan om Svenska Akademien har nyhetsbyrån TT en av de viktigaste språktjänsterna i Sverige. TT:s språkregler används av de flesta nyhetsredaktioner. De beskriver hur man skriver nationalitet och valuta, utländska namn – men också mer grundläggande frågor som när man ska använda stor bokstav och hur man skriver sifferuttryck.

Hitta synonymerna
Det finns ytterligare ett viktigt språkverktyg, och det är en synonymbok. Den bästa digitala varianten heter Synonymer.se och innehåller över 95 000 synonymer och motsatsord.
Bättre språkhjälp än att googla
Ett populärt sätt att ta reda på hur man ska skriva är att googla ett ord eller en fras. Problemet är att internet kryllar av språkfel.
Ett bättre sätt kan vara en Korpus. Det här är en stor samling professionella texter, exempelvis böcker, uppsatser och artiklar. Korp är en populär tjänst som är öppen för alla.
Svar på vanliga språkfrågor
Sveriges officiella språkvårdsorgan Språkrådet har en bra sajt. Här hittar du svar på de vanligaste frågorna om svenska språket. En verklig guldgruva!
Koll på alla termer
Det finns många specialord inom olika områden, och du hittar dem i Rikstermbanken.
Det här är Sveriges nationella termbank, och här finns ord och begrepp från 3 000 officiella och privata ordlistor. Det handlar om allt från juridik och medicin till matlagning.
Rikstermbanken

Foundry
15 000 krångliga it-ord
Du som är teknikintresserad får inte missa sajten IT-ord. Denna ordlista drivs av PC för Allas förlag IDG/Foundry, och den innehåller nästan 15 000 termer inom teknikområdet. Förutom att söka efter enskilda ord kan du välja Slumpa för att lära dig något nytt ord.

Foundry
Inte bara julklappsrim
Julklappsrim, poesi eller visor? Oavsett när du behöver hjälp att rimma kan Rimlexikon komma till hjälp. Skriv bara in ett ord så får du förslag på rimord.
Rimlexikon
Så används orden
Ibland blir ett svårbegripligt ord lättare att förstå om man ser det i ett sammanhang. Det kan du göra på Tyda, som är en ordlista med 1,5 miljoner uppslagsord. Orden visas tillsammans med en översättning till engelska, ett antal synonymer – och i många fall även med några realistiska exempelmeningar.
Tyda
Koll på invandrarspråken
Somaliska, bosniska och nordkurdiska. Många invandrargrupper pratar språk som vi tidigare knappt visste fanns. För alla som behöver hjälp med översättningen till något av de stora invandrarspråken kan Lexin vara till stor hjälp. Här finns digitala lexikon mellan svenska och 15 olika språk.
Får några av språken finns även något som kallas för bildtema. Genom att få se en bild kan du lära dig orden i ett sammanhang.

Foundry