Det har blivit mycket gravöl på Microsoft den senaste tiden. Många av företagets populära gratisprogram har gått i graven, till exempel fotoprogrammet Windows Photo Gallery, videoredigeraren Windows Movie Maker och mejlverktyget Windows Live Mail. Google har, på exakt samma sätt, pensionerat sitt fotoprogram Picasa.
Låt mig därför presentera ett förslag till Google och Microsoft: Släpp programmen fria! Skänk bort dem som öppen källkod.
Förklaringen är enkel. Alla it-företag satsar numera på appar och tjänster i molnet, och då är mossiga gamla pc-program inget de vill jobba med.
Att tekniken utvecklas och förändras är givetvis inget konstigt och att företag vill fokusera är också fullt naturligt. Det är helt enkelt inte längre lönsamt för Microsoft och Google att arbeta vidare med traditionella gratisprogram.
Det tråkiga är att programmen fortfarande älskas av många användare. Jag får varje vecka frågor från våra läsare kring hur man får tag på exempelvis Movie Maker – och vad det finns för alternativ.
Mer från Martin: Därför slåss teknikjättarna om en plats i ditt vardagsrum
Öppen källkod handlar – enkelt uttryckt – om program som sprids fritt och som vem som helst kan modifiera. Operativsystemet Linux, bildbehandlingsprogrammet Gimp och mediespelaren VLC är exempel på populära program som följer den här principen.
Skulle Microsoft och Google släppa sina program fria kunde de utvecklas vidare av kreativa entusiaster.
Min idé är varken konstig eller orimlig. Många företag har, av goodwill-skäl, gjort just så här. De har skänkt bort program de inte längre har någon nytta av och förvandlat dem till öppen källkod. År 2011 gav it-jätten Oracle bort kontorspaketet Openoffice till organisationen Apache Software Foundation. Programmet blev gratis, och kunde leva vidare, bland annat under namnet Libreoffice.
Ja, även Microsoft har faktiskt valt att på det här sättet återanvända program. Bloggverktyget Windows Live Writer förvandlades till Open Live Writer i och med att det blev öppen källkod och det går nu att hämta gratis på nätet.
Historien är full av program som har gått i graven, men som skulle kunna vidareutvecklas – eller omvandlas till webbtjänster. Runt millennieskiftet togs det exempelvis fram många interaktiva utbildningsprogram när det gäller språk. Dessa skulle utan problem gå att modernisera. Det fanns också gott om kul lek- och lärprogram som nu skulle kunna lära en ny generation barn att läsa och räkna.
Många smarta små verktygsprogram har också försvunnit utan att ha fått någon ersättare. Själv minns jag med saknad det svenska programmet SPCS Kix, som analyserade karaktären på en text och gav tips om hur de kunde bli bättre.
I programtillverkarnas digitala kassaskåp ligger helt enkelt en gigantisk skattkista som vi alla kunde ha nytta av – utan att någon skulle förlora på det. Så länge tillverkaren inte tjänar pengar på någon likadan produkt har de inget att förlora på att släppa programmen fria.
Microsoft skulle exempelvis kunna förvandla sitt videoredigeringsprogram till Open Movie Maker. Och i stället för gravöl skulle de kunna dricka champagne för att fira något nytt.
Mer från Martin: Därför är engångsmobilerna en skandal