Stort test: Här är bästa bärbara hårddisken för runt tusenlappen
En extern bärbar hårddisk kan vara bra till mycket. Vi har testat åtta kompakta diskar som ger dig minst en terabyte i fickan.
Av Mattias Inghe
PC för Alla
Även om ssd:er och molnlagring är framtidens melodi är det i vissa sammanhang inget som slår en gammal hederlig mekanisk hårddisk. Det är en beprövad och billig teknik som räcker långt i de allra flesta sammanhang. Speciellt för att lagra stora volymer data till ett bra pris.
Du behöver numera inte någon stor hårddiskkluns inmonterad i stationära datorn för att kunna lagra rejält med data och det krävs inte heller någon bjässe till nas eller skrivbordsdisk. Det har under flera år funnits snygga, behändiga 2,5-tumsdiskar i externt skal som du kopplar till datorn med usb 3.0. Och med konkurrens från större och större ssd:er, flash-minnen och molnalternativ har de sakta men säkert blivit billigare och billigare.
Terabyte under tusenlappen
Du får i dag en till två terabyte usb-disk i fickformat för under en tusenlapp. En vanlig notebook har för det mesta en ssd på 128 eller 256 gigabyte. Det innebär att du på en liten extern hårddisk kan göra en total backup av den minst fyra gånger om.
Medier vi hanterar blir också större och större. Är du en aktiv användare av mobilkameran och använder nya telefonen för att filma ditt liv i 4k, så behöver du någonstans att avlasta och arkivera rejäla mängder videofiler.
Snart kommer dessutom både hi-res-audio och video med 4k och hdr i digitala nerladdningar. Allt gör det möjligt att fylla datorns disk till bredden igen. En extern hårddisk i 2,5-tumsformat är en till två centimeter tjock och ungefär lika stor och tung som en smartphone.
Mängder av tillverkare
Så visst kan det finnas anledning att skaffa en extern disk. Men vilken ska du välja? Det finns galet många tillverkare med både namn du hör var dag, och sådana som du aldrig har hört talas om. Och de ser ut att fungera, se ut och kosta ungefär lika mycket. Är det någon kvalitetsskillnad? Får man något extra på köpet från någon av dem? Och är de alla lika, snabba, säkra och stabila att använda?
För att ta reda på det tog vi in ett axplock av de mest populära små externa diskarna som säljs i svenska butiker just nu. Vi valde att begränsa oss till diskar med usb 3.0-anslutning. Detta eftersom i princip varenda dator har det nu för tiden. Har du en gammal dator så fungerar de även med usb 2.0, så länge usb-porten inte är av en strömsnål typ. Däremot tycker vi ännu inte att det är läge att börja testa diskar med usb 3.1 och lilla usb typ c-kontakten, eftersom den inte har slagit igenom på någon bred front ännu.
Hastighet mindre viktigt
I vårt test mätte vi givetvis diskarnas prestanda, dess läs- och skrivhastighet och söktider. Men det var inte det viktigaste i testet och utgör bara en liten del av det sammanlagda betyget. Det viktigaste var istället det praktiska och det ekonomiska. Får vi mycket för pengarna? Hur är disken att hantera i vardagligt bruk? Är den bekväm att bära med sig? Får vi extra hjälpmedel som backupprogram, säkerhetsfunktioner och så vidare? Och oavsett hur snabb den är, verkar den pålitlig?
På den sista punkten kan vi faktiskt ge nästan alla diskarna (med ett förvirrande undantag, läs vidare!) i testet en stor tumme upp. Efter flitigt användande i ett par dagar med varje hade vi inga problem med sådant som genom tiderna har drabbat externa diskar – inkopplingsproblem, svårighet att få ström via usb, eller ojämna prestanda på grund av dålig kvalitet på styrelektroniken.Diskarna i detta test har alla (förutom en) mikro usb 3.0-utgång, och medföljande kabel till vanlig stor usb 3.0-kontakt. Men vill du ansluta till en usb 3.1 eller thunderbolt 3-port med typ c-kontakt är det lätt att skaffa en adapter eller en extra kabel för runt hundralappen. De säljs i de flesta större elektronikbutiker.
Så gjorde vi urvalet och testet
Vi sökte på Prisjakt.nu efter externa hårddiskar i 2,5-tumsformat med usb 3.0-kontakt, 1-2 TB lagringsplats och ett maxpris på 1 000 kronor. Vi valde ut diskar som gick att köpa hos minst två stora, rikstäckande butiker, och försökte få tag på dem direkt från respektive tillverkare. Efter dålig respons vände vi oss till Cdon.com, som har ett stort urval av de diskar vi sökte i lager och kunde ställa upp med fyra till. En åttonde disk lånades in privat.
Diskarna testades på en dator med 128 GB ssd, Intel Core i5 och Windows 10 Home. Prestanda mättes med HD Tune Pro, samt med läsning och skrivning av filkataloger med manuell tidtagning. Vi testade utöver det att spela upp 4k-film, göra filsökningar på disken och filbackup till den, antingen med medföljande program eller med Windows backupfunktioner.
Adata Dashdrive Durable HD710
Dashdrive tål vatten och stryk
Adata Dashdrive Durable HD710 är en grov och kantig historia med mestadels gummiytor och hårdplast på utsidan. Beroende på vilken storlek på disk du väljer får du olika färg på höljet. Det finns så vitt vi kan se tre – 500 GB, 1 TB och 2 TB. Vår testdisk på 1 terabyte är neturalt svart, men de andra två sticker ut mer.
Disken är inte direkt bekväm att stoppa i fickan med sina utstickande detaljer. Usb-kabeln är en vanlig lös standardkabel, men det finns fästen på sidan där den kan snäppas fast för transport. Adata Dashdrive Durable HD710 Det som gör Dashdrive Durable intressant är att den är rejält stryktålig. Den ska gå att tappa i backen utan problem, och klarar att dränkas i ner till en meter vatten i upp till 30 minuter. En nackdel med det är dock att usb-porten sitter bakom en gummilucka som du måste pilla med för att ansluta.
Det är inga extra program på disken, men ett par intressanta program går att ladda ner från Adatas webbsajt: Ostogo gör att du kan lägga in installationsdisk för Windows på enheten medan Hddtogo erbjuder låsning och lösenordsskydd samt synkning av mappar som ett alternativ till molndrive eller som backup.
Dashdrive hör inte till de snabbare i testet, och är dessutom formaterad som fat32. Det kan vara smart att byta till ntfs som filsystem, både för prestanda och så att det går att hantera större filer.
Fakta Adata Dashdrive Durable HD710
Kontakt: www.adata.com Lagringsplats: 1 TB Filsystem: FAT32 Gränssnitt: Usb 3.0 Program på disken: Nej Storlek: 13,2 x 9,9 x 2,2 cm Vikt: 220 g Hastighet, läsning: 73,1 MB/s Hastighet, skrivning: 71,8 MB/s Hastighet, sökning: 18 ms Övrigt: Vattentät (IPX7), stöttålig (Military MIL-STD-810G 516.5) Pris: Från 749 kronor hos Prisjakt.
Stöttålig och vattentät. Smart fäste för kabel. Bra medföljande program.
Stor och kantig. Opraktiskt med lucka. Något dyr.
Betyg 8 av 10
Buffalo Ministation Safe
Eleganta Buffalo rasslar för mycket
Buffalo Ministation Safe har ett väldigt snyggt och avskalat yttre, ett rätblock med lätt rundade hörn och ett skal helt i en gråsvart matt yta med skön kvalitetskänsla. Vill du ha en ljusare tillvaro går den också att få med vitt skal. Det ska också finnas en röd version av disken, men den har vi inte hittat i svenska butiker.Buffalo Ministation Safe Det ena som bryter av är usb-porten på ena kortsidan och en minimal diod i ena hörnet. Enheten ska enligt Buffalo vara lite extra stöttålig tack vare en ”patenterad konstruktion”, men exakt vad den tål hittar vi inga uppgifter om. Vad det än innebär har det inte gjort Ministation Safe särskilt tung eller tjock.
Prestandamässigt håller den sig ungefär i mitten av startfältet, och ger oss jämna och pålitliga läshastigheter. En sak som sticker ut är ett påtagligt rassel från sökhuvudet, av den typ vi brukar höra från större hårddiskar.
På disken får vi med ett program som heter Lock-and-Go. Det krypterar och låser enheten med lösenord. Fler program, till exempel ett behändigt backupverktyg, går att ladda hem från Buffalos webb.
Fakta Buffalo Ministation Safe
Kontakt: www.buffalo-technology.com Lagringsplats: 1 TB Filsystem: NTFS Gränssnitt: Usb 3.0 Program på disken: Kryptering Storlek: 11,5 x 7,6 x 1,4 cm Vikt: 170 g Hastighet, läsning: 83,9 MB/s Hastighet, skrivning: 83,9 MB/s Hastighet, sökning: 20 ms Övrigt: Stöttålig Pris: 949 kronor hos Proshop.
Elegant design. Behändig att bära. Något skyddad disk.
Relativt högljudd. Något dyr.
Betyg 7 av 10
Intenso Memory Home
Intensos tunnis glappar och skramlar
Intensos disk Memory Home är, med sina dryga 1,2 centimeter, tunnast i testet – men inte lättast. Det beror på att skalet är i ett ganska grovt stycke aluminium som täpps till i vardera ände med en plastbit. Det här kunde varit lyxigt och snyggt, men är tyvärr riktigt slarvigt ihopsatt, med glappande detaljer och lätt oroande skrammel inifrån skalet.
Intenso Memory Home
Av någon anledning identifieras disken av vårt testprogram HD Tune Pro som en 128 GB ssd. Windows säger dock korrekt att det är en hårddisk på en terabyte. Det gör dock att vi inte kunnat göra samma mätning av söktid på den, men rent allmänt verkar den inte snabbare eller långsammare än andra diskar. Hastighet mäter vi även med manuell filkopiering, så det gick bättre.
Memory Home är hyfsat snabb, men också ganska högljudd. Inget dämpar diskens vibrationer om den ligger på ett bord, och det hörs.
Det här är ytterligare en fat32-formaterad disk, så för Windows 7 eller senare och för Mac rekommenderar vi en formatering. Då det ändå inte ligger några program på disken, är det fritt fram att göra det direkt.
Disken säljs i like olika paket, och i vår version får vi av någon anledning med en 8 GB usb-pinne på köpet. Det är dock inte tillräckligt för att kompensera för den slarvigt byggda disken, så någon rekommendation blir det definitivt inte.
Fakta Intenso Memory Home
Kontakt: www.intenso.de Lagringsplats: 1 TB Filsystem: FAT32 Gränssnitt: Usb 3.0 Program på disken: Nej Storlek: 12,3 x 8,1 x 1,25 cm Vikt: 188 g Hastighet, läsning: 88,1 MB/s Hastighet, skrivning: 88,8 MB/s Hastighet, sökning: Ej mätt. Övrigt: 8 GB usb-pinne på köpet Pris: 597 kronor hos CDON.se
Tunn design. Usb-pinne på köpet.
Tveksam byggkvalitet. Högljudd disk. Inga medföljande program.
Betyg 4 av 10
Maxtor M3 Portable
Billigaste disken är stabilt byggd
En disk som heter M3 måste ju givetvis testas. Och Maxtor M3 Portable visar sig vara en riktigt trevlig historia. Det är en enkel kompakt byggd disk med lätt välvd ovansida. Undersida har med små gummipluppar för att stå stadigt på ett bord. Det mesta är i matt svart plast, men verkar reptåligt och är stadigt byggt.
Det går dock inte att komma bort från en viss billighetskänsla. Det är dock helt okej, då M3 Portable också är den billigaste 1 TB-disken i testet med sina 600 kronor.
Maxtor M3 Portable
På disken hittar vi ett redigt programpaket som installeras på din pc. Auto Backup kan kryptera och säkerhetskopiera med filhistorik. Secret Zone ordnar kryptering av en del av disken, som sedan dyker upp som en egen enhet i datorn. Sedan får man också felsöknings- och formateringsvektyg till disken. Alla program är på engelska.
Disken är inte särskilt snabb, endast Buffalo Ministation ger oss lägre prestanda. Men den gör inte bort sig och duger utmärkt till det mesta. Vi uppmäter och upplever inga jämnheter i prestanda.
M3 Portable är främst tänkt för Windows, men på disken ligger också ntfs-drivrutiner för OSX, så vill du ha en disk som du kan skyffla stora mängder data mellan en pc och en Mac är den ett prisvärt val.
Fakta Maxtor M3 Portable
Kontakt: maxtor.seagate.com Lagringsplats: 1 TB Filsystem: NTFS Gränssnitt: Usb 3.0 Program på disken: Backup, kryptering, underhåll Storlek: 11,1 x 8,2 x 1,8 cm Vikt: 159 g Hastighet, läsning: 85,7 MB/s Hastighet, skrivning: 82,6 MB/s Hastighet, sökning: 17,2 MB/s Pris: 520 kronor hos Proshop.
Låg vikt. Bra programpaket. Bra pris.
Inte så snabb.
Betyg 8 av 10
Seagate Expansion Portable
Dubbelt utrymme i högljudd disk
Två av diskarna i testet ger oss dubbla lagringsutrymmet. De har två terabyte i stället för en, men så är det också lite dyrare. Seagate Expansion är en kompakt och elegant designad disk på 2 TB med ett pris på precis under tusenlappen.
Chassit är helt i plast med en mönstrad ovansida och en flat undersida utan fötter. Den känns lite plastig men är fortfarande gediget byggd och bekväm att stoppa i fickan. Den tunna, avlånga ljusranden som indikerar att den är igång ger den en enkel men elegant egen stil. Seagate Expansion Portable
Prestanda är riktigt bra, framförallt har den övertygande korta söktider. Men liksom Intensos disk är surret från mekaniska hårddisken påtagligt. Lite bättre intern dämpning och ett par gummifötter på undersidan hade hjälpt.
På disken ligger vad som ser ut som ett installationsprogram, men startar vi det tas vi till en webbsida för produktregistrering, som inte verkar ge oss några fördelar förutom tillgång till support. Här finns inga program för till exempel backup eller kryptering och vi hittar inga på Seagates supportsidor heller.
Seagate Expansion är en duglig disk som gör sitt jobb och ger bra prisvärde om du behöver lite extra utrymme. Men den sticker inte ut på något sätt, varken positivt eller negativt.
Fakta Seagate Expansion Portable
Kontakt: www.seagate.com Lagringsplats: 2 TB Filsystem: NTFS Gränssnitt: Usb 3.0 Program på disken: Nej Storlek: 11,7 x 8 x 1,45 cm Vikt: 163 g Hastighet, läsning: 97,4 MB/s Hastighet, skrivning: 94,3 MB/s Hastighet, sökning: 15 ms Pris från: 799 kronor hos Proshop..
Välbyggd och tunn. Relativt snabb. Stor disk.
Inga extra program. Något högljudd.
Betyg 7 av 10
Silicon Power Armor A60
Tåliga Armor är inte värd sitt pris
Testets andra ruggade disk är en som vi testat tidigare, men då var det en 2 TB-version av disken. Sedan dess har den både fallit i pris och fått ett nytt program på köpet som inte fanns första gången. Den har ett ganska roligt yttre, men en hård, neonfärgad plastram runtom och svart men mjukt rundat på ovan- och undersidan. Den ger mest intrycket av att vara någon sorts badleksak.Silicon Power Armor A60
Men tyvärr rekommenderar vi inte att du badar med den. Den är klassad som ipx4. Det innebär att den klarar vattenstänk, men inte att sänkas ned i vatten. X-et innebär att den inte är testad för dammtäthet. På den punkten är Adata Dashdrive Durable bättre. Däremot har den i stort sett samma stöttålighet och ska klara fall från en dryg meter.
Även här går det att fästa usb-kabeln på disken, och kontakten sitter bakom en småbökig lucka.
Armor A60 har inga program på disken, men du får tillgång till programmet SP Widget för nedladdning. Det är ett funktionsrikt men lite bökigt program för Windows och Mac som ger dig backup, möjlighet att kryptera filer och analys- och underhållsverktyg för disken.
Det är absolut inget fel på Armor A60, och näst snabbaste läs- och skrivhastigheterna i testet är inte fy skam. Men den är inte direkt prisvärd för vad man får. Vill du ha ruggad disk är Adatas version bättre.
Fakta Silicon Power Armor A60
Kontakt: silicon-power.com Lagringsplats: 1 TB Filsystem: FAT32 Gränssnitt: Usb 3.0 Program på disken: Nej Storlek: 13,9 x 8,6 x 2,3 cm Vikt: 280 g Hastighet, läsning: 111,9 MB/s Hastighet, skrivning: 106,1 MB/s Hastighet, sökning: 17 ms Övrigt: Vattentålig (IPX4), stöttålig (MIL-STD-810G) Pris: 689 kronor hos Proshop.
Stöttålig och stänksäker. Smart kabelfäste. Bra prestanda.
Tjock och tung. Kontakt bakom lucka. Rörigt program. Dyr.
Betyg 5 av 10
Toshiba Canvio Premium
Läckra Canvio lockar med hög hastighet
Med Canvio Premium vill Toshiba, som namnet antyder, bjuda på lite lyx och premium-känsla. Och det tycker vi att de lyckas med. Det är en snygg och slimmad disk med skönt solid känsla och snygga avfasade kanter med metallglans. En cirkelformad statusdiod i ena hörnet och en Toshiba-logga i relief gör att den sticker ut designmässigt. Undersidan är dock i plast, med lätt välvd form och fyra gummifötter.
Toshiba Canvio Premium
Den är dyr för att vara en 1 TB-enhet, men det kan finnas orsaker att välja den ändå – och inte bara för designen. Canvio är den klart snabbaste disken i testet, med läshastigheter stadigt över 1000 MB/s och korta söktider. Den är dock tyvärr inte så tyst i drift – ytan surrar enerverande när den är inkopplad.
Här får vi också tre separata program, ett för låsning och lösenordsskydd av disken, ett riktigt bra backupprogram och Pogoplug. Det senare är ett program som gör att du kan få fjärråtkomst till disken via en molntjänst när den är inpluggad i en dator med internetuppkoppling. Ntfs-drivrutiner för Mac medföljer också, men Toshiba säljer dessutom en separat Mac-version med OSX-programvara på.
Förutom disken får vi med en liten påse att stoppa den i, samt en adapter så att du kan plugga in den i datorer med nya usb typ c-anslutningen.
Fakta Toshiba Canvio Premium
Kontakt: www.toshiba.se Lagringsplats: 1 TB Filsystem: NTFS Gränssnitt: Usb 3.0 Program på disken: Backup, kryptering, fjärråtkomst Storlek: 10,9 x 7,8 x 1,3 cm Vikt: 230 g Hastighet, läsning: 122,3 MB/s Hastighet, skrivning: 118,2 MB/s Hastighet, sökning: 14 ms Övrigt: Adapter till usb typ c, bärpåse Pris: 736 kronor hos Proshop.
Elegant design. Bra programutbud. Usb c-adapter. Bra prestanda.
Något högljudd. Dyr.
Betyg 7 av 10
WD My Passport Ultra II
Testvinnaren har bäst program
Sist men allt annat än minst är WD My Passport Ultra II. Den säljs ofta bara som My Passport Ultra, men det hette även föregångaren, som inte är lika bra. Det kan därför vara bra att dubbelkolla i butiken att det är den som släpptes 2016 som det handlar om.
Yttermåtten är kompakta, men den är också extra tjock och tyngst i testet med sina 241 gram. Skalet är i en kombination av blank och matt plast som både ser bra ut och är bekväm att hålla i. Den blanka ovansidan är dock rätt så mottaglig för små repor och fingeravtryck. Disken finns i röd, svart, vit och vår testade blå version. WD My Passport Ultra II
Prestanda är godkända, med ungefär medelbra resultat för läsning och skrivning, men med klart snabbare söktider än genomsnittet. Med 2 TB utrymme och ett pris på 980 kr ger den oss mest lagringsplats per krona, även om det bara är marginellt.
Styrkan med My Passport Ultra II är ett utmärkt programpaket. Vi får tre snygga och praktiska program på svenska. WD Backup är ett enkelt och lättanvänt säkerhetskopieringsprogram som förutom att göra filbackup även kan synka densamma mot Dropbox. På så sätt får du lokal och molnbaserad säkerhet på en och samma gång. WD Security ger dig låsning och kryptering, och WD Quickview är tillverkarens egna diskanalys- och reparationsprogram.
Trots det bastanta formatet blir WD:s disk vår testvinnare, då den kombinerar bra prisvärde med hög byggkvalitet och smarta, användarvänliga mervärden.
Fakta WD My Passport Ultra II
Kontakt: www.wdc.com Lagringsplats: 2 TB Filsystem: NTFS Gränssnitt: Usb 3.0 Program på disken: Backup, kryptering, underhåll Storlek: 10,05 x 8,2 x 2,1 cm Vikt: 241 g Hastighet, läsning: 84 MB/s Hastighet, skrivning: 85,1 MB/s Hastighet, sökning: 15 ms Pris: Från 969 kronor hos Prisjakt.
Stor disk. Stadigt byggd. Snabba söktider. Mycket bra medföljande program.