Stopp! Det finns all anledning att tänka om på den punkten – datorer med några år på nacken har ofta mycket mer att ge än du tror.
Den främsta förklaringen till att en dator känns trött ligger många gånger i operativsystemet eller i de installerade programmen och inte i hårdvaran. Det är tur det, eftersom en förbättring av programmen inte nödvändigtvis behöver kosta något. För att få full fart på maskineriet igen är det oftast bäst att installera om det nuvarande operativsystemet eller installera en ny modernare variant. Det sistnämnda är att föredra om det nuvarande systemet är riktigt gammalt.
Nya gratis system
I dag finns det lyckligtvis ett stort antal kostnadsfria och moderna operativsystem som fungerar bra på lite äldre och klenare datorer.- Missa inte! Test: 3 bärbara med Google Chrome OS.
Googles Linux-baserade Chromium OS är ett bra exempel. Den grundläggande koden i systemet används i så kallade Chromebook-datorer, en typ av kompakta bärbara datorer designade för att alltid vara uppkopplade mot internet.
I dessa modeller går dock operativsystemet under namnet Chrome OS, och det har också förfinats en aning för att passa den här typen av datorer.

Har du ingen anslutning till internet är det med andra ord ingen idé att använda det. Chromium OS har också ett mycket sparsmakat gränssnitt som inte är särskilt anpassningsbart, något som kan vara en fördel för dig som bara vill komma ut på webben så snabbt som möjligt och inte känner för att trassla med en massa inställningar. En annan fördel är att det passar på många olika typer av skärmar, allt från tio tum och uppåt.
Problemet med Chromium OS är att det inte finns ute i någon officiell färdig version från Google. Däremot kan vem som helst ladda ned själva käll-koden, anpassa den efter eget huvud och kompilera den så att den blir körbar på en dator.
Det är dock ytterst få som besitter den typen av kunskaper, och därför är det enklast att ladda ned en färdig version från tredjepart.
Google själva hänvisar i första hand till chromeos.hexxeh.net, men där har det inte släppts någon uppdaterad version sedan april 2013. Ett annat alternativ är chromium.arnoldthebat.co.uk – där uppdateras operativsystemet näst intill varje dag. I övrigt skiljer sig de två versionerna åt på så sätt att de fungerar olika bra på olika datorer.
Räddar XP-datorn
En ominstallation med Chromium OS är inte minst intressant för dig med en gammal Windows XP-dator eftersom Microsoft avslutade supporten för den versionen i april. Sedan 8 april 2014 skickas det inte längre ut några ordinära uppdateringar för Windows XP, något som bland annat innebär att eventuella säkerhetsbrister som upptäcks efter det datumet aldrig kommer att åtgärdas. Det här betyder att du kommer att sitta med en mycket sårbar dator om du fortsätter att använda Windows XP.- Missa inte! Så påverkas du när XP-supporten läggs ned.
Däremot fortsätter Microsoft att skicka ut uppdateringar för det inbygga säkerhetsverktyget Malicious Software Removal Tool (MSRT) som rensar bort eventuell skadlig kod. Det är dock ingen ersättning för ett vanligt antivirusprogram.
En installation av Chromium OS är inte fullt lika enkel som att trycka in exempelvis Windows 8, och av den anledningen har vi satt samman den här steg för steg-guiden där vi går igenom hela proceduren från början till slut. Vi hjälper dig också att komma igång med det nya operativsystemet som trots en hög användarvänlighet ändå är en främmande miljö för de allra flesta.
Testa om det funkar
Innan du kör igång med guiden vill vi bara påpeka att Chromium OS inte fungerar på alla datorer. Det är i första hand utvecklat för netbook-datorer men fungerar också på andra datortyper.Det enda sättet att ta reda på om det går att köra på just din maskin är att testa dig fram. Eftersom programmet kommer från så kallad tredje part finns det för övrigt ingen support att tillgå om det skulle uppstå några problem på vägen.
Steg för steg:
Installera och kom igång med Chromium OS
1. Spara filer. Först av allt måste du se till att spara alla viktiga filer från den dator du har tänkt installera Chromium OS på. I samband med installationen raderas nämligen allt nuvarande innehåll. Enklaste metoden för det är att ansluta ett usb-minne eller en usb-hårddisk och spara filerna där. Tyvärr kan du inte spara ned hela program, men det skulle ändå inte vara någon nytta med det eftersom program från andra operativsystem inte fungerar i Chromium OS.

2. Notera lösenord. Gå igenom alla mappar med dina egna filer och överför dem till den externa lagringsenheten du har valt. Kom också ihåg att notera lösenord, användarnamn och inställningar som riskerar att försvinna vid installationen av det nya operativsystemet.

3. Ladda ned Chromium OS. Surfa in på chromeos.hexxeh.net eller chromium.arnoldthebat.co.uk och ladda ned den version av Chromium som passar din dator bäst.
I den här guiden har vi använt oss av versionen från den förstnämnda sajten eftersom det var den enda som fungerade på vår testdator.
På den sajten hittar du filen du ska ladda ned under Nightly build links lite längre ned på sidan. Där klickar du på USB i spalten längst till höger.

4. Uppackning. Packa upp den nedladdade zip-filen på sedvanligt sätt. Du får då fram en fil med ändelsen img. Har du inget uppackningsprogram kan vi rekommendera exempelvis 7-Zip (laddaner.nu/program/7-zip).

5. Lägg på minnet. Plugga in ett usb-minne på minst fyra gigabyte i den dator du laddade ned filen till. Därefter ska du skriva över img-filen till usb-minnet, något du fixar med exempelvis Win 32 Disk Imager (sourceforge.net/projects/win32diskimager). Packa upp Win 32 Disk Imager, kör programfilen, välj img-filen för Chromium OS under Image File och väl usb-minnet under Device. Det är mycket viktigt att du gör just det sistnämnda rätt. Tryck på Write.

6. Flytta minnet. När skrivprocessen är klar tar du ut usb-minnet och stoppar in det i den dator du vill installera Chromium OS på. Starta datorn, gå in i bios/uefi (det gör du enklast genom att trycka på exempelvis F2 eller Delete under tiden datorn startar) och ange att datorn ska starta från usb-minnet. Starta sedan om din dator.

7. Installera. Chromium OS startar nu på vanligt sätt men det installeras inte på hårddisken eller ssd-disken. Nu har du med andra ord chansen att kolla runt lite innan du går vidare. När du känner dig redo för installationen trycker du Ctrl + Alt + F2, anger chronos som användare och facepunch som lösenord. Skriv sedan bash -c /usr/sbin/chromeos-install, tryck på Retur-tangenten och följ vidare instruktioner. Om det frågas efter lösenord på nytt anger du samma lösenord som ovan. Om detta inte fungerar kan du testa med att skriva crosh och trycka Retur följt av install och Retur i stället för bash-kommandot.

8. Gör dina val. Efter en stund dyker Chromium OS-loggan upp och det blir dags att välja språk och tangentbord samt ange vilken nätverksanslutning du vill använda.

9. Inloggning. Logga in med ett Google-konto. Om du har inte har något kan du skapa ett genom att klicka på länken längst upp till höger. Om du klickar på länken längst ned till höger kan du för övrigt logga in som gäst, men det är inte att rekommendera.

10. Bildval. Välj nu vilken bild som ska associeras med ditt användarkonto. Tryck sedan på OK. Bilden kan ändras i efterhand, så du behöver inte vara orolig om du skulle känna dig missnöjd med ditt val.

11. Välkommen! Nu visas Chromium OS:s välkomstsida mitt på skrivbordsytan. Där finns en del nyttiga länkar du kan klicka på för att lära dig mer om operativsystemet, bland annat om hur du installerar en skrivare. Du har som synes också möjlighet att aktivera ditt kostnadsfria lagringsutrymme hos Google Drive. Klicka bort fönstret när du känner att du har fått kläm på det som behövs.

12. Starta webbläsaren. I Chromium OS kan du i princip inte göra något vettigt alls lokalt på datorn, i alla fall inte innan du har installerat någon app. Du måste med andra ord ut på internet. Den inbyggda webbläsaren startar du genom att klicka på den runda symbolen längst ned till vänster.

13. Startmeny. Startmenyn finns strax till höger om webbläsarikonen och är markerad med nio små rutor. Du kan också aktivera startmenyn genom att trycka på tangentbordets Windows-knapp om du nu har en sådan. I startmenyn finns till att börja med enbart symboler för webbläsaren, Store (butiken från vilken du laddar ned appar) och filer. Längst upp har du även en ruta för att söka bland installerade appar och göra sökningar med Googles sökmotor på webben.

14. App-dags. Tryck på Store i startmenyn. Då öppnas en ny webbsida där du har möjlighet att installera appar av alla möjliga slag. Klicka på en app och tryck på den blå installationssymbolen längst upp till höger och klicka därefter på Lägg till. Appen installeras nu på startmenyn där den är lätt att komma åt.

15. Filer. Öppna startmenyn på nytt och tryck på Files. Då öppnas ditt Google Drive-konto och du får se alla filer du har lagrade hos Google i molnet. Det finns även en mapp för nedladdade filer.

16. Aviseringar. Gå till den lilla meddelandesymbolen nere till höger och klicka där. Du ser då de senaste aviseringarna. Genom att högerklicka på samma ställe kan du stänga av aviseringarna under en timme, en dag eller för alltid.

17. Tid. Klicka på klockan eller din personliga bild längst ned till höger. I den ruta som dyker upp visas aktuellt datum, och du kan även ställa ljudet och stänga av eller låsa datorn där.

18. Inställningar. Genom att klicka på Inställningar i samma ruta kommer du till operativsystemets alla inställningar. Där ställer du in bakgrundsbild, justerar musens hastighet, anger sökmotor och en del annat.

19. Utforska vidare. Högerklicka slutligen på Skrivbordet. Via den lilla menyn kan du automatiskt dölja startfältet längst ned och även snabbt byta bakgrund.
Nu har vi gått igenom grunderna i Chromium OS som hjälper dig att komma igång. Gå nu vidare och använd och utforska operativsystemet på egen hand. Lycka till!
Så testkör du Chromium OS på en virtuell dator
Förutom att installera Chromium OS på sedvanligt sätt och använda det som primärt operativsystem kan du också köra det på en virtuell maskin i ditt befintliga operativsystem. Chromium OS körs då i ett separat programfönster, och du kan lätt hoppa fram och tillbaka mellan det fönstret och den andra miljön. Metoden fungerar även för andra operativsystem.Fördelen med den här varianten är du kan testa systemet i lugn och ro utan att behöva oroa dig över att Chromium OS skriver över något eller påverkar din dator på annat sätt.
Den stora nackdelen är att den virtuella datorn behöver en hel del resurser, och det är därför inget bra alternativ på en dator med ont om minne och processorkraft. För att skapa en virtuell maskin måste du ladda ned ett virtualiseringsprogram. Vi rekommenderar gratisalternativet Virtualbox (laddaner.nu/program/Virtualbox) – det finns i versioner för Windows, OS X, Linux och Solaris. Installera programmet och ladda sedan ned en version av Chromium OS anpassad för virtuella maskiner från antingen chromeos.hexxeh.net eller chromium.arnoldthebat.co.uk. Packa också upp filen.
Starta sedan Virtualbox och tryck på New för att skapa en ny virtuell maskin. Namnge den och välj Linux som operativsystem, förslagsvis Ubuntu. Här kan det dock krävas lite experimenterande för att det ska fungera.

Virtuellt och parallellt. Med hjälp av Oracle VM Virtualbox kan du köra Chromium OS på en virtuell dator i ditt ordinarie operativsystem.
Gå vidare och välj minnesstorlek, gärna en gigabyte eller mer, och gå därefter till nästa sida där du klickar i Use an existing virtual hard drive. Klicka på mappikonen längst till höger och välj Chromium OS-filen du laddade ned tidigare som ska vara i vdi-formatet. Tryck slutligen på Create. Den virtuella maskinen visas nu i vänsterspalten. Starta den genom att dubbelklicka på den.
Efter några sekunder startar Chromium OS. Klicka på fönstret för att aktivera mus och tangentbord. Om inte det fungerar högerklickar du på usb-symbolen längst ned i Virtualbox och gör nödvändiga justeringar. Övriga inställningar hittar du längst upp i den ordinarie menyn.
Därefter är det bara att konfigurera Chromium OS och använda det på vanligt sätt.
3 alternativ för dig som vill undvika Google
Google har rykte om sig att samla in personlig information på alla möjliga sätt. Känns det läskigt att använda jättens operativsystem finns det många andra Linux-baserade, enkla operativsystem som funkar på äldre datorer.

peppermintos.com

Zorin OS. Du som är van vid Windows 7 kommer att känna dig hemma i Zorin OS. De flesta program du behöver ingår redan från början och kompatibiliteten med externa tillbehör är hög.
zorin-os.com

Bodhi Linux. 128 megabyte minne, 2,5 gigabyte utrymme på hårddisk eller ssd-disk samt en processor på 300 megahertz – det är allt som krävs för att köra Bodhi Linux. I och med att det är så kompakt ingår ytterst få applikationer, men det går att ladda ned fler från Appcenter. www.bodhilinux.com
- Missa inte! Fler tips och skolor från PC för Alla.
Program: Chromium OS.
Tid: 1-3 timmar.
Det här behöver du:
- Dator (bärbar eller stationär).
- Körbar version av Chromium OS.
- Usb-minne på minst fyra gigabyte samt eventuellt ytterligare usb-minne eller usb-hårddisk för lagring av filer som ska sparas undan.
Det här lär du dig:
- Ladda ned rätt version av Chromium OS.
- Överföra Chromium OS till usb-minne.
- Installera, konfigurera och komma igång med operativsystemet.
- Installera Chromium OS på en virtuell dator.