Information och marknadsföring är två av föreningslivets svåraste uppgifter. Hur bra verksamheten än må vara är det svårt att nå ut.
egen sajt är ett måste. Både medlemmar och intresserade finns på nätet, och en enkel informationssajt är ett absolut minimum.
Det finns enkla gratistjänster som Wix (www.wix.com), men med en sådan får ni tyvärr inte välja webbadress. En mer proffsig lösning är därför att bli kund hos ett så kallad webbhotell. För några hundralappar om året får ni en egen hemsida och ett eget domännamn. Då ingår även som regel ett enkelt verktyg för att skapa, publicera och uppdatera sajten. Behöver ni något mer avancerat kan ni välja det populära gratisprogrammet WordPress (sv.wordpress.org).
Det finns många tjänster för nyhetsbrev. Getanewsletter (www.getanewsletter.com) har exempelvis ett gratisabonnemang för upp till 100 mejl i månaden. Skickar ni ut fler måste ni betala.
billigt alternativ är Microsoft Publisher som ingår i vissa varianter av Office-paketet (office.microsoft.com/sv-se/publisher). För dig som behöver fler finesser finns svindyra proffsprogram som Indesign eller gratisalternativ som Scribus (se guiden nedan).



För alla. Det går att göra alla sorters Google-dokument offentliga med funktionen Länkdelning.

1. Gå in på sites.google.com och logga in. För att skapa en ny sajt klickar du på Skapa.
2. Om du väljer Bläddra i galleriet efter mer finns där ett antal färdiga mallsidor inom kategorier som Klubbar och organisationer. Vill du i stället bygga sajten från grunden klickar du på Tom mall. Ange namnet på din webbplats och adressen.
3. För att använda en bakgrund på sajten klickar du på Välj ett tema. Du kan också välja Fler alternativ för att lägga in beskrivningar av sajten. När du är nöjd klickar du på Skapa.
4. Nu öppnas din administrationssida. Om du vill ändra sajtens inställningar klickar du på Fler åtgärder (kugghjulet). Du kan exempelvis välja Redigera webbplatslayout för att bestämma vilka komponenter du vill ha på sidan. Mitt på sidan ser du ordet Hem. Det är din förstasida och för att ändra
den klickar du på Redigera sida (pennan).
5. Redigeringsverktyget påminner om en enkel ordbehandlare. Du skriver rubrik och text i respektive formulär, och i verktygsfältet kan du ändra typsnitt, storlek, färg och så vidare. Härifrån kan du även lägga in olika sorters listor. Genom att klicka på länkverktyget kan du länka till en annan sajt eller en undersida på din egen. För att infoga exempelvis bilder, linjer och rutor väljer du Infoga i rullgardinsmenyn. Vill du ändra upplägg på sidan, till exempel lägga till fler kolumner väljer du Layout. Bekräfta med Spara.
6. Du skapar nya undersidor med Ny sida (plus-tecknet). Ge sidan ett namn och använd rätt mall, till exempel Webbsida, Filarkiv eller Lista. Du väljer också hur sidan ska hänga ihop med förstasidan. Välj Skapa så öppnas din nya sida i redigeringsverktyget.
7. För att publicera din sida klickar du på Dela. Du måste nu också göra den offentlig genom att klicka på Ändra under rubriken Vem har åtkomst. Som du ser kan du välja att bara låta vissa personer komma åt den, men det naturliga för en öppen sajt förstås Offentligt på webben. Bekräfta med Spara.
8. Som standard får din sida en krånglig adress. Du som har ett eget domännamn kan ändra adressen genom att logga in på admin.google.com. Klicka på Företagsprofil, Google Apps. Välj Webbplatser, Mappning av webbadresser, Lägg till en ny webbadress. Skriv in din långa och krångliga webbadress överst och direktadressen direkt under. Bekräfta med Spara ändringar.

1. Gå in på www.blogger.com, logga in med ditt Google-konto och klicka på Ny blogg. Nu får du välja utseende, namn och webbadress. Den här adressen kan du dela på din sajt eller Facebook-sida. Bekräfta genom att klicka på Skapa blogg.
2. Nu visas din blogg. För att skriva ett inlägg klickar du på Börja blogga. Du kommer direkt till en inmatningssida, och som du ser påminner den om övriga Google-tjänster. Skriv in rubrik, text och komplettera med eventuella länkar och bilder. För att lägga ut inlägget trycker du på Publicera men du kan även välja Spara om du vill kunna återgå till det senare.
3. Om du vill veta mer om hur många besökare din blogg har behöver du bara klicka på den. Du kan också välja Inlägg för att ta upp det på nytt och redigera det.

Gratis. I programmet Scribus kan du layouta föreningens nyhetstidning.
hej vilt!
När vi nu har kommit fram till den fjärde och sista delen i Föreningsskolan ska vi därför vidga horisonterna. Hittills har fokus framför allt legat på föreningens interna liv. Du har exempelvis fått bekanta dig med hur du gör ett medlemsregister, skickar ut protokoll och skapar gemensamma kalendrar.
Nu är det dags att titta närmare på hur föreningen kan nå ut med sitt budskap.
? Hur skaffar vi en egen sajt?
Internet är i dag föreningsvärldens viktigaste informationskanal, och att ha enegen sajt är ett måste. Både medlemmar och intresserade finns på nätet, och en enkel informationssajt är ett absolut minimum.
Det finns många sätt att skaffa en sajt. Om föreningen är medlem i någon central organisation har de ofta en gemensam lösning. Annars får du ta saken i egna händer.
Ett annat intressant alternativ är Googles webbpubliceringsverktyg Sites. Den passar framför allt alla som kör Google Apps och har ett eget domännamn (se del 1 av Föreningsskolan). Nedan visar vi hur du kommer igång.
? Hur startar vi en blogg?
Skillnaden mellan en sajt och en blogg handlar mest om utseendet. Bloggen är mer avskalad och används framför allt för att snabbt sprida uppdateringar. Den är också betydligt enklare att hantera än en sajt.Ni behöver dock sällan skaffa bloggen separat. Om föreningen har en sajt genom någon centralorganisation eller ett webbhotell får ni som regel även en blogg här. Ni som är Google-användare kan även köra deras bloggtjänst Blogger (se nedan), medan konkurrenten Microsoft har ett kostnadsfritt bloggverktyg som heter Windows Live Writer (download.live.com).
? Hur skickar vi ut nyhetsbrev?
Ett effektivt sätt att nå ut till medlemmar och intresserade är att skicka ut digitala nyhetsbrev. Om ni har få medlemmar går det här förstås att göra via föreningens vanliga e-postkonto, men det blir ganska snabbt osmidigt.Ett bättre alternativ kan då vara att använda en speciell nyhetsbrevstjänst. Ni skapar då ert nyhetsbrev på en sajt och skickar snabbt ut det till samtliga mottagare. Användarna tar själva hand om registrering och avregistrering.
Det finns många tjänster för nyhetsbrev. Getanewsletter (www.getanewsletter.com) har exempelvis ett gratisabonnemang för upp till 100 mejl i månaden. Skickar ni ut fler måste ni betala.

? Hur gör jag en föreningstidning?
Digital information i all ära, men många vill göra en föreningstidning på papper. Enkla föreningsblad går att göra i vanliga ordbehandlingsprogram, men om du skaffar ett riktigt layoutprogram får du större möjligheter. Ettbilligt alternativ är Microsoft Publisher som ingår i vissa varianter av Office-paketet (office.microsoft.com/sv-se/publisher). För dig som behöver fler finesser finns svindyra proffsprogram som Indesign eller gratisalternativ som Scribus (se guiden nedan).
? Hur syns vi på Facebook?
Att synas på Facebook blir också ett allt viktigare sätt att marknadsföra sin förening. Ja, många skippar helt sajter och bloggar till förmån för en Facebook-sida. Poängen är förstås att över 60 procent av svenskarna använder Facebook.Den som ska skapa en sida för något annat än en privatperson måste använda tjänsten Facebook Business. Det är gratis att skapa en sida, men besökarna kommer att få se extern reklam, precis som på vanliga Facebook-sidor.
Läs mer och registrera föreningens sida på www.facebook.com/business/overview.
? Ska vi twittra?
Twitter är ett snabbt och effektivt sätt att nå ut med information. Ett Twitter-inlägg får högst vara 140 tecken långt. Det kan både användas för praktisk information till medlemmar och för att nå ut till andra.För att registrera er förening på Twitter går ni in på www.twitter.com. Här finns tydliga instruktioner till hur ni kommer igång.

? Kan vi använda Youtube?
Har föreningen intressanta föreläsningar eller något annat som passar för video? I så fall kan ni lägga ut materialet på Youtube. Det här är varken dyrt eller svårt. En smartphone eller kompaktkamera duger för att filma, och ni kan redigera i Microsofts gratisprogram Movie Maker (download.live.com).På www.youtube.com läggs filmen upp med ett klick på Ladda upp. Logga in med Google-kontot och bestäm om filmen ska vara Offentlig eller inte.
Till sist är det dags att lägga in en beskrivning av filmen och klicka på Klar. Nu visas länken till klippet och den går exempelvis att lägga ut på sajten eller sprida via Facebook.
? Hur gör vi poddsändningar?
Ett enklare alternativ till videoklipp är förstås att nöja sig med ljudet. Så kallade poddsändningar (podcast) är ett annorlunda sätt att komma ut med informationen, och även det är superenkelt.Det går att göra inspelningen med datorns inbyggda mikrofon, men ljudkvaliteten blir bättre om ni köper en extern mikrofon för några hundralappar. Det krävs även ett ljudprogram, exempelvis gratisprogrammet Audacity (audacity.sourceforge.net). Det klarar av att spela in, redigera och spara ljudet som en mp3-fil. Filen går att lägga ut direkt på föreningens sajt, men det går även att använda Soundcloud (www.soundcloud.com) som är ett slags ”Youtube för ljud”.
Önskas större spridning kan ni även publicera podden via Apples tjänst Itunes. Det är lite krångligt, men du hittar instruktioner på www.apple.com/itunes/podcasts/specs.html.

? Hur blir Google-dokument offentliga?
I Föreningsskolans tidigare delar har vi delat protokoll, adresslistor och kalendrar inom styrelsen, men det går förstås lika bra att göra dokument helt offentliga. Stadgarna, styrelselistan eller kalendern med era öppna möten kanske är något ni vill visa för alla.Att göra ett Google-dokument offentligt är lätt. Klicka på Dela-knappen högst upp till höger och välj Hämta länk som kan delas. Klicka på pilen under Länkdelning är på och välj Mer. Ändra till Offentlig på webben, klicka på Spara och kopiera den länk som visas. Den går att klistra in på exempelvis sajten, Facebook-sidan eller i ett nyhetsbrev.

För alla. Det går att göra alla sorters Google-dokument offentliga med funktionen Länkdelning.
? Finns det alternativ till Google Apps?
Google Apps kostar några hundra kronor om året. Vill din förening inte betala det kan ni välja Googles annonsfinansierade gratistjänster, men ett mer intressant alternativ är Microsoft Office 365.Office 365 är Microsofts motsvarighet till Google Apps. Det är med andra ord en lösning där exempelvis kontorsprogrammen, mejlen, kalendern och filhanteringen är tillgängligt för alla i ”molnet”.
För vanliga användare kostar Office 365 pengar, men Microsoft skänker bort tjänsten till ideella föreningar. Satsningen är en del av Microsofts filantropiska satsningar. Läs mer på surftips.se/o365forening.
Kom igång med Google-tjänsterna
Om er förening inte redan har ett Google-konto skaffar ni det online. För att få gratisversionen går ni in på accounts.google.com klickar på Skapa ett konto. Betalversionen, som kallas Google Apps, kostar cirka 360 kronor per år. Surfa till google.se/apps, klicka på Starta din kostnadsfria provversion och följ instruktionerna. I tidigare delar av Föreningsskolan skrev vi om registrering och hur du kommer igång med tjänsten.
Så här bygger du en sajt – steg för steg

1. Gå in på sites.google.com och logga in. För att skapa en ny sajt klickar du på Skapa.

2. Om du väljer Bläddra i galleriet efter mer finns där ett antal färdiga mallsidor inom kategorier som Klubbar och organisationer. Vill du i stället bygga sajten från grunden klickar du på Tom mall. Ange namnet på din webbplats och adressen.

3. För att använda en bakgrund på sajten klickar du på Välj ett tema. Du kan också välja Fler alternativ för att lägga in beskrivningar av sajten. När du är nöjd klickar du på Skapa.

4. Nu öppnas din administrationssida. Om du vill ändra sajtens inställningar klickar du på Fler åtgärder (kugghjulet). Du kan exempelvis välja Redigera webbplatslayout för att bestämma vilka komponenter du vill ha på sidan. Mitt på sidan ser du ordet Hem. Det är din förstasida och för att ändra
den klickar du på Redigera sida (pennan).

5. Redigeringsverktyget påminner om en enkel ordbehandlare. Du skriver rubrik och text i respektive formulär, och i verktygsfältet kan du ändra typsnitt, storlek, färg och så vidare. Härifrån kan du även lägga in olika sorters listor. Genom att klicka på länkverktyget kan du länka till en annan sajt eller en undersida på din egen. För att infoga exempelvis bilder, linjer och rutor väljer du Infoga i rullgardinsmenyn. Vill du ändra upplägg på sidan, till exempel lägga till fler kolumner väljer du Layout. Bekräfta med Spara.

6. Du skapar nya undersidor med Ny sida (plus-tecknet). Ge sidan ett namn och använd rätt mall, till exempel Webbsida, Filarkiv eller Lista. Du väljer också hur sidan ska hänga ihop med förstasidan. Välj Skapa så öppnas din nya sida i redigeringsverktyget.

7. För att publicera din sida klickar du på Dela. Du måste nu också göra den offentlig genom att klicka på Ändra under rubriken Vem har åtkomst. Som du ser kan du välja att bara låta vissa personer komma åt den, men det naturliga för en öppen sajt förstås Offentligt på webben. Bekräfta med Spara.

8. Som standard får din sida en krånglig adress. Du som har ett eget domännamn kan ändra adressen genom att logga in på admin.google.com. Klicka på Företagsprofil, Google Apps. Välj Webbplatser, Mappning av webbadresser, Lägg till en ny webbadress. Skriv in din långa och krångliga webbadress överst och direktadressen direkt under. Bekräfta med Spara ändringar.
Så skapar du en egen blogg

1. Gå in på www.blogger.com, logga in med ditt Google-konto och klicka på Ny blogg. Nu får du välja utseende, namn och webbadress. Den här adressen kan du dela på din sajt eller Facebook-sida. Bekräfta genom att klicka på Skapa blogg.

2. Nu visas din blogg. För att skriva ett inlägg klickar du på Börja blogga. Du kommer direkt till en inmatningssida, och som du ser påminner den om övriga Google-tjänster. Skriv in rubrik, text och komplettera med eventuella länkar och bilder. För att lägga ut inlägget trycker du på Publicera men du kan även välja Spara om du vill kunna återgå till det senare.

3. Om du vill veta mer om hur många besökare din blogg har behöver du bara klicka på den. Du kan också välja Inlägg för att ta upp det på nytt och redigera det.
Formge föreningstidningen – utan kostnad

Gratis. I programmet Scribus kan du layouta föreningens nyhetstidning.
Scribus är ett gratis layoutprogram som låter dig skapa en föreningstidning eller andra dokument som behöver lite avancerad formgivning. Du laddar hem det genom att surfa till www.scribus.net. Välj Download, klicka på rätt operativsystem och spara filen på Skrivbordet. Dubbelklicka på filen och följ de självförklarande instruktionerna för att installera.
När du öppnar programmet får du välja format på din tidning, exempelvis stående eller liggande, A4 eller A5, enkelsidig eller dubbelsidig. Du kan också välja New from Template för att exempelvis skapa ett nyhetsbrev utifrån en färdig mall.
När du har öppnat ditt dokument visas ditt nyhetsbrev. Grundtanken är att du lägger in allt material i ramar (frames).
Du kan skapa text- och bildramar (A), och du kan också infoga tabeller och geometriska figurer (B). För att flytta en ram använder du verktyget Välj objekt (C). Dubbelklickar du på ett textblock kan du skriva och redigera texten (D). Om du vill lägga in en text från ett annat dokument högerklickar du på ett textblock och väljer Hämta text. Väljer du i stället Egenskaper kan du byta färg och typsnitt.
Om du vill förstora eller förminska vyn på skärmen använder du förstoringsglaset (E) och du kan förstås bäddra mellan sidorna (F).
När du är nöjd med resultatet kan du skriva ut tidningen eller spara den som en pdf-fil (G). Den kan distribueras digital såväl som lämnas till ett tryckeri för tryck.
Scribus är ett finessrikt program, men det har rätt många år på nacken. Du lär med andra ord märka att det kanske inte är fullt så användarvänligt som du hade önskat. Som du ser blandas dessutom engelska och svenska ord
hej vilt!
Svårighetsnivå: Enkel.
Tid: 30 minuter.
Det här behöver du:
Att skapa en sajt i Google Sites.
Hur du skickar ut digitala nyhetsbrev.
Så gör du en tidning på papper.
Andra sätt att göra föreningen känd.
____________________________________________________________
Här är alla 4 delarna i Föreningsskolan
Del 1. Kom igång. Skapa ett medlemsregister och håll ordning på ekonomin. Skaffa mejl och kontorsprogram med smarta molntjänsten Google Apps. (Klicka här för att komma till del 1.)
Del 2. Skriva. Skriv protokoll tillsammans med andra och skicka ut dem till medlemmarna. Skapa gemensamma dokument – och dela dem på nätet. (Klicka här för att komma till del 2.)
Del 3. Möten. Gör en gemensam kalender och boka möten. Ordna videokonferenser på Hangout och diskutera aktuella frågor via olika kanaler. (Klicka här för att komma till del 3.)
Del 4. Informera. Skapa en sajt eller blogg för medlemmar och andra intresserade. Skicka ut digitala nyhetsbrev eller klubbtidningar på papper. (Den här skolan.)
Tid: 30 minuter.
Det här behöver du:
- En internetuppkopplad dator.
Att skapa en sajt i Google Sites.
Hur du skickar ut digitala nyhetsbrev.
Så gör du en tidning på papper.
Andra sätt att göra föreningen känd.
____________________________________________________________
Här är alla 4 delarna i Föreningsskolan
Del 1. Kom igång. Skapa ett medlemsregister och håll ordning på ekonomin. Skaffa mejl och kontorsprogram med smarta molntjänsten Google Apps. (Klicka här för att komma till del 1.)
Del 2. Skriva. Skriv protokoll tillsammans med andra och skicka ut dem till medlemmarna. Skapa gemensamma dokument – och dela dem på nätet. (Klicka här för att komma till del 2.)
Del 3. Möten. Gör en gemensam kalender och boka möten. Ordna videokonferenser på Hangout och diskutera aktuella frågor via olika kanaler. (Klicka här för att komma till del 3.)
Del 4. Informera. Skapa en sajt eller blogg för medlemmar och andra intresserade. Skicka ut digitala nyhetsbrev eller klubbtidningar på papper. (Den här skolan.)