Bitdefender gör alltid en högklassig säkerhetssvit, men det som du får extra med Premium Security innebär en massiv prishöjning om har få datorer men vill ha alla funktioner. En mer flexibel licenslösning hade varit bra. Och nog borde väl identitetsövervakning ingå? Läs vårt test av säkerhetspaket
Förra året korade jag Bitdefender Total Security till Bäst i test i PC för Allas genomgång av säkerhetspaket. Det var dock med en liten reservation. Det program jag fick tag på att testa var inte Bitdefenders premium-paket, utan det saknades en del funktioner. I maxade paketet Premium Security ingår Total Security-programmet, samt fullfjädrad vpn-tjänst och lösenordshanterare. Du ska också få prioriterad tillgång till support.
Det är framförallt vpn-tjänsten som lockar. Den fick högt betyg och rekommendation i ett separat test i höstas. Den har ett enkelt och smidigt gränssnitt och levererar framförallt överraskande höga hastigheter, så att du kan surfa och strömma snabbt med ip-nummer från flera hörn av världen.
Den är inte bäst i klassen på att smita runt strömningstjänsternas blockeringsförsök, men även på den punkten är den godkänd. Att skaffa vpn separat kostar cirka 500 kronor per år, och lösenordshanteraren kostar 300 kronor.
Efter ett introduktionspris på 600 kronor kostar Premium Security 1 400 kronor per år, eller 599,99 och 1399,99 kronor för att vara exakt. Det ger licens för tio datorer, surfplattor eller mobiler. Tyvärr har inte Bitdefender något billigare alternativ för till exempel fem installationer, som de flesta andra leverantörer erbjuder. Då får du gå ner till Total Security som är för fem enheter. Och vill du lägga till vpn separat till bara en användare så kostar det ändå lika mycket.
Bitdefenders antivirus-kärna får stabilt toppbetyg i virusexperternas omdömen när det gäller säkerheten. På den punkten står de sig även i de senaste testerna. Minimalt med hot går detekterade, och datorns prestanda påverkas bara marginellt av att programmet övervakar trafik och processer i bakgrunden. Det är ett lyft från året innan, då prestandapåverkningen var tydligare. Det kan bero på att integrationen med Windows 11 finputsats. Det är samma trend med fler säkerhetsprogram i år.
Inte felfritt i år
Däremot får Bitdefender för första gången på länge anmärkande från AV-Test att den ger lite fler falsklarm än genomsnittet. Det är ett potentiellt störningsmoment, men inte ett som gör datorn obrukbar, och det innebär bara att den inte får högsta betyg på den punkten, bara näst högsta. Faller Bitdefender dig i smaken och du håller med om att det är bäst att ta det säkra före det osäkra är det ingen orsak att välja bort dem.
Som användare är det inte mycket du behöver göra, men än att installera programmet. Bitdefender står som standard i ett autopilot-läge som har väl avvägda inställningar för de flesta användare och ger löpande tips om sätt att höja säkerheten.
Programmet kan också ställas in så att det detekterar vad du gör på datorn för att ställa den i rätt läge för spel, jobb, batteribesparing och anslutning till publika nät. Du kan göra relativt detaljerade inställningar om vad som ska scannas och övervakas, och allt är tydligt beskrivet på lekmannasvenska.
Många funktioner, men en som saknas
Programmet är fyllt med små och stora verktyg för ökad säkerhet. Spamfilter för e-post med möjlighet att hantera kyrilliska alfabetet och flera asiatiska skrivspråk, behändig kontroll för webbkameror och mikrofoner, djupradering av filer, rensning av onödiga filer och registerposter, blockering av spårningskakor, krypterat filarkiv som skydd mot utpressningsprogram, separat isolerad webbläsare för bankärenden – och mycket mer. Du får en funktionsrik föräldrakontroll, med extra bra övervakningsmöjligheter för mobiler. Du kan lokalisera barnens telefon, se vika appar de använder, vilka kontakter de lägger till i telefonboken, utöver de mer vanliga typerna av kontroll. Lokalisering kommer också väl tillhands i en annan funktion. Både datorer och mobiler går att aktivare stöldskydd på. Då kan du inte bara se var en försvunnen enhet är, utan också låsa eller till och med radera den på distans.
Är det något som saknas i Bitdefender Premium Security så är det dels en backup-funktion, dels den typ av darknet-övervakning av känsliga uppgifter som läckta lösenord, personnummer med mera som flera andra leverantörer inkluderar i sina paket. Bitdefender har en sådan tjänst, men vill ha extra betalt för den. Och då Premium Security redan är relativt dyrt, i alla fall om du inte har massor av datorer i hemmet, så tycker jag nog att det borde ingå.
Specifikationer
Produktnamn: Bitdefender Premium Security Testad: Januari 2023 Kontakt: Bitdefender Brandvägg: Ja E-postskydd: Ja Föräldrakontroll: Ja Separat bankskydd: Ja Svenskt gränssnitt: Ja Övrigt: Säkerhetsanalys, spårningsskydd, stöldskydd, nätverkskontroll, djupradering, räddningsmiljö, systemrensning med mera Systemkrav, Windows: Windows 7 (sp1) eller nyare, 2 GB ram, 2,5 GB ledig lagring Multiplattform: Windows, Mac, Android, IOS Pris helårsabonnemang: 599,99 kronor per år (10 enheter) Pris månadsabonnemang:139,99 kronor per månad (10 enheter)