Den ultralätta bärbara datorn har en lång historia. Vi kan blicka tillbaka så långt som till 2002 och Toshiba Portégé 2000 för att se en 13,3 tums laptop med vikt på bara 1,24 kilo. 2008 kom Apple med Macbook Air, och gjorde som Apple så ofta gör: Förde ut begreppet ultralätt till den stora massan och gjorde att suget efter ”Macbook Air-dödare” på pc-sidan blev större.
Fler bärbara datorer
Sedan dess har vi sett en strid ström av 12- och 13-tumsmodeller med allt mer avhyvlad vikt. Enstaka till och med vägandes under ett kilo. Det har varit förärat lyxiga och dyra premium-modeller, och det är fortfarande i den prisklassen som du kan hitta de flesta tunna och lätta modellerna. I alla fall de som samtidigt fortfarande har kvalitets-skärm, okej batteritid och fullgoda prestanda för krävande arbetsuppgifter.
Nu är vi framme vid 2023, och någon bländande utveckling av formatet har inte skett. Prestanda ökar från generation till generation, ssd:er har sedan länge ersatt mekaniska små hårddiskar, kvalitet på bildskärmar är nu så bra att du kan jobba proffsigt på de flesta av dem, och tillverkarna hittar nya sätt att optimera och förbättra batteritiden. Utan mer batteri, som adderar extra vikt.
Universalport för alla
Det andra som blivit klart bättre genom åren, och speciellt senare två åren, är datorernas dockningsbarhet. Med thunderbolt 3 eller 4 som standard på usb c-port garanteras strömförsörjning, snabb data och skärm via en och samma kontakt, och de flesta datorerna i storleksklassen har numera två sådana. Och en eller två extra vanliga usb-portar, och kanske till och med hdmi-utgång för en extra skärm eller tv.
Fast nätverksport är numera en mycket sällsynt syn, istället är det snabb wifi som gäller för anslutning till lokalt nätverk. Har du inte wifi 6 eller wifi 6e i datorn bör det ses som underkänt. Det börjar också bli vanligare med inbyggt lte- eller 5g-modem i datorn, och sim-kortslucka på sidan. Det kan göra mycket för mobiliteten.
När jag började leta reda på datorer för detta test så fick jag snabbt två tråkiga svar från ett par av mina favorittillverkare. Fujitsu ska helt sluta sälja datorer till konsumenter, och Dynabook (tidigare Toshiba), lämnar svenska marknaden helt. De är två tillverkare som har haft huvudfokus på att utrusta företag med datorer, men deras datorer har fortfarande gått att köpa som privatperson. Med några av de lättaste och mest bekväma datorerna genom åren har de varit ett välkommet tillskott till startfältet.
Stora märken dominerar
En annan uppstickare på senare år, Huawei, har inte släppt något nytt på länge, och deras Sverigesatsning på pc verkar vara lika död som deras mobilinitiativ. Istället är det klassikerna som dominerar, Apple givetvis med senaste Macbook Air, som utmanas av pc-märken som HP, Lenovo, Asus, Acer, Samsung, MSI och Dell. Microsoft finns också representerade i klassen med en Surface-dator.
Det är också en kamp innanför skalet mellan Apple och Intel. Macbook har sin tillverkares egen processor, som med vass grafik, smart optimering till Mac OS och sval arm-baserad arkitektur kan ge övertygande prestanda utan behov av aktiv kylning. De senaste Intel-processorerna slår Apple M2 i Macbook Air i ren processorkraft, men kan inte hålla vare sig energiåtgång eller temperaturer nere.
Var är AMD då? I kulisserna och förhoppningsvis snart i rampljuset, med nya zen 4-baserade processorer. De har briljerat i andra format, med tunga prestanda-processorer för stora tunga prestanda-datorer och en optimerad kompakt krets, Ryzen Z1 Extreme, för handhållen gaming. Snart kan de bli riktigt farliga även för ultralätta bärbara datorer, m mina mätningar på Ryzen Z1-processorn är en indikator. Kan de leverera, vågar tillverkarna satsa på det i datorer – och kommer kunder att våga köpa? Det återstår att se.
Don efter person
I ett test som detta bedöms mer än bara prestandapoäng. Det är givetvis inte oviktigt, och ska du ha en ny dator idag så ska den givetvis vara så snabb som möjligt, för att hänga med i framtida prestandautmaningar. Men dina behov kan variera, och vad en dator är bra på ska matcha dem. God ergonomi, bra skärm och en webbkamera med hög kvalitet kan slå högre än några poäng i ett benchmark-program. För att inte tala om skärm- och ljudkvalitet samt batteritid.
Men är en dator signifikant snabbare eller långsammare än konkurrenterna är det givetvis något som påverkar. En dator med hög enkärnig prestanda klarar av vissa saker som att hantera korta prestanda-spikar i vardagligt jobb, som när du initierar ett nytt program eller laddar ett tungt dokument. Här är också snabb lagring och ram-minne viktigt.
Hög flerkärnig prestanda och hög grafikprestanda ger dig kraften att snabbt och smidigt kunna jobba i kreativa program som foto- och videoredigering, där konverteringsjobb och många tunga beräkningar kan göra stor skillnad för att applicera filter eller exportera en videofil. Och givetvis, bra grafik är ett måste om du vill spela spel. Men det är det ingen grafikkrets i klassen som riktigt är bra på.
Så gjorde vi urvalet och testet
Jag sökte upp och bjöd in samtliga leverantörer att ställa upp med sin bästa lättvikts-laptop med 13 till 14 tums skärm. Sju datorer kom in och har testats. Förra höstens test av Dell XPS 13 har uppdaterats och en ny bedömning av dess prisvärde för maj 2023 har gjorts.
Datorerna testades en och en, fabriksnya eller systemåterställda med alla tillgängliga operativsystemsuppdateringar, firmware och drivrutiner installerade. Prestanda mättes med Cinebench R23, Geekbench 6 och Crystal Diskmark.
Acer Swift Go 14 Oled: Kompakt kraftpaket

Fördelar
- Riktigt tunga prestanda
- Ljusstark, skarp oled-skärm
- Utmärkt, högupplöst webbkamera
Nackdelar
- Inte bästa batteritiden
- Bättre färgkontroll, tack
Här får du väldigt mycket dator i ett litet format. Ingen annan tillverkare har stoppat en riktig prestandaprocessor i en ultralätt laptop, och Acer får det överraskande nog att funka. En bra oled-skärm är ett plus, men kontrollen på den för dig som användare kunde varit bättre.
Betyg: 4,5 av 5
Specifikationer
Testad: Maj 2023
Tillverkare: www.acer.se
Processor: Intel Core i7-13700H, 6 st Performance upp till 5 GHz + 8 st Efficient upp till 3,7 GHz
Grafik: Intel Iris Xe
Minne: 16 GB lpddr5
Lagring: 1 TB ssd, plats för mikro sd
Rek. pris: 15 490 kr
Aktuellt pris: 15 490 kronor hos Acer
Macbook Air (2022) med M2 är en helt fantastisk dator

Fördelar
- Designen
- Styrplattan
- Skärmen
- Batteritiden
Nackdelar
- Saknar hdmi
- Modeller med mindre ssd har långsammare lagring
Macbook Air M2 är helt enkelt en fantastisk dator. Ny design, ny processor, snäppet större skärm, mer kraft och lägre vikt än förra generationen. Här finns inte mycket att klaga på.
Betyg: 5 av 5
Macbook Air med M2 är testad av Macworld.se
Testad: Juli 2022
Tillverkare: Apple
Processor: Apple M2 8C 3,49 GHz
Grafik: Apple M2 graphics 10 kärnor
Minne: 16 GB LPDDR5
Lagring: En terabyte ssd
Testad modell: 25 495 kronor hos Apple
Pris: 16 490 kronor hos Webhallen
Läs hela Macworlds test av Macbook Air med M2
Asus Zenbook S 13 OLED (UX5304)

Fördelar
- Goda prestanda
- Lysande högupplöst oled-skärm
- Kompakt och lätt
Nackdelar
- Högljudd kylning
- Något dyr
Vore det inte för intensivt fläktbrus så hade Asus Zenbook S 13 Oled varit en allvarlig utmanare till titeln årets bästa ultrabärbara laptop hittills. Den har rätta prestandan, bra batteritid, en fantastisk skärm och väger under kilot. På ett par punkter är den dock för kompakt för sitt eget bästa, och tangentbordet och kylningen drar ned betyget.
Betyg: 4 av 5
Testad: Maj 2023
Tillverkare: Asus
Processor: Intel Core i5-1335U, 2 st Performance upp till 5 GHz + 8 st Efficient upp till 3,7 GHz
Grafik: Intel Iris Xe
Minne: 16 GB lpddr5
Lagring: 1 TB ssd
Rek. pris: 18 999 kr
Aktuellt pris: 18 999 kronor hos ASUS
Dell XPS 13 9315: Avskalad och strömsnål lättviktare

Fördelar
- Tunn, lätt och stabil
- Sval och för det mesta tyst
- Bra batteritid vid blandad användning
- Utmärkt ljud
- Bra pris
Nackdelar
- Anonymare design
- Visst fläktbrus vid hög last
- Minimalt med anslutningar
XPS 13 sticker inte ut i varken i design, prestanda, skärmkvalitet, eller funktioner, men inga av den är dåliga. Det är snyggt och den presterar väl för kontorsarbete och enklare produktivitet. Bättre ljud än väntat, bra batteritid när det gäller, och ett bra pris knyter ihop säcken. Ett par usb-portar och mer prispress hade gett en klar rekommendation. Då hade det varit värt att slå till istället för att vänta in en uppgradering.
Betyg: 3,5 av 5
Testad: September 2022
Tillverkare: Dell
Processor: Intel Core i5-1230U, 2st Performance upp till 4,4 GHz + 8st Efficient upp till 3,3 GHz
Grafik: Intel Iris Xe
Minne: 16 GB ddr4
Lagring: 512 GB ssd
Rek. pris: Från 12 099 kr, testad konfiguration 13 599 kr
Aktuellt pris: 13 599 kr hos Dell
HP Dragonfly G4: Lätt och lyxig jobb-laptop

Fördelar
- Tunn, lätt och välbyggd
- Behaglig skärm och bra ljud
- Flera smarta extra funktioner
- Lysande batteritid
Nackdelar
- Inga topp-prestanda
- Begränsande skärm
- Fortfarande ganska dyr
Från smart närhetssensor till extra artificiell intelligens för webbkameran – HP Dragonfly G4 bjuder på lyx i små extra funktioner, och inte bara i design och byggkvalitet. Den är bara halvsnabb och har inte bildskärm för mer än kontorsjobb, men inom sitt tänkta användningsområde är det väldigt mycket kvalitet här. Lysande batteritid gör att den förtjänar rekommendation.
Betyg: 4 av 5
Testad: Maj 2023
Tillverkare: HP
Processor: Intel Core i5-1335U, 2 st Performance upp till 5 GHz + 8 st Efficient upp till 3,7 GHz
Grafik: Intel Iris Xe
Minne: 16 GB lpddr5
Lagring: 512 GB ssd
Lenovo Yoga Slim 6 14: Budgetutmanaren

Fördelar
- Höga prestanda på flera kärnor
- Välbyggd och bekväm
- Högupplöst skärm
- Pressat pris
Nackdelar
- Måttligare prestanda på en kärna
- Inte så färgstark skärm
- Drar snabbt igång fläktar
Det är inte det senaste och bästa – vill du ha det så kommer det snart från Lenovo. Men vill du ha en stabil och överraskande bra laptop för surf och kontorsjobb, som har ett år på nacken men fortfarande står sig, så har du det här.
Betyg: 3,5 av 5
Testad: Maj 2023
Tillverkare: Lenovo
Processor: Intel Core i5-1240P, 4 st Performance upp till 4,4 GHz + 8 st Efficient upp till 3,3 GHz
Grafik: Intel Iris Xe
Minne: 16 GB lpddr5
Lagring: 512 GB
Surface Laptop 5 (13 tum) – välbyggd men kortlivad

Fördelar
- Hög byggkvalitet
- Bra precision i pekskärmen
- Tyst kylning
Nackdelar
- Låga prestanda för pengarna
- Tveksam batteritid
- Få anslutningar
- Dyr att uppgradera
Surface laptop är en snygg bärbar dator med hög kvalitetskänsla. Tills du slår på den och irriteras på begränsningar i prestanda, anslutningar och batteritid. Och inte ens Microsoft lyckas hålla Windows bloatware-fritt.
Betyg: 3 av 5
Testad: Maj 2023
Tillverkare: Microsoft
Processor: Intel Core i5-1235U, 2 st Performance upp till 4,4 GHz + 8 st Efficient upp till 3,3 GHz
Grafik: Intel Iris Xe
Minne: 8 GB lpddr5
Lagring: 512 GB ssd
MSI Summit 14 Flip Evo: Mångsidig jobbdator med rätta prestandan

Fördelar
- Höga grundprestanda
- Ljusstark skärm
- God ergonomi
Nackdelar
- Inte direkt tunn och lätt
- Måttlig batteritid
- Opålitlig webbkamera
Att kalla MSI Summit 14 Flip Evo för lätt är att vara väldigt generös. Men den levererar bra prestanda och är lätt att jobba på när den väl står på ett bord. Synd bara att skärmen och batteritiden inte är bättre.
Betyg: 3,5 av 5
Testad: Maj 2023
Tillverkare: MSI
Processor: Intel Core i7-1360P, 4 st Performance upp till 5 GHz + 8 st Efficient upp till 3,7 GHz
Grafik: Intel Iris Xe
Minne: 16 GB lpddr5
Lagring: 1 TB ssd, plats för mikro sd
Samsung Galaxy Book 3 360: Ultralätt två-i-ett

Fördelar
- Gediget välbyggd
- Tunn och lätt
- Bra bild och ljud
- Lång batteritid
Nackdelar
- Begränsade prestanda
- ”Bara” 1080p-skärm
Förutom att den inte är så löjligt lätt som jag hoppades på och att den inte har toppade prestanda för att på bästa sätt kunna utnyttja den färgglada skärmen, är det svårt att hitta stora fel. Hade det varit bra med mer pixlar i skärmen? Ja. Är det en deal-breaker? Nej.
Betyg: 4 av 5
Testad: Maj 2023
Tillverkare: Samsung
Processor: Intel Core i5-1340P, 4 st Performance upp till 4,6 GHz + 8 st Efficient upp till 3,4 GHz
Grafik: Intel Iris Xe
Minne: 16 GB lpddr4x
Lagring: 512 GB ssd, plats för mikro sd