Expertbetyg
Fördelar
- Hög byggkvalitet
- Rent, lättanvänt gränssnitt
- Förbättrad skärm och grafik
- Bra batteritid
Nackdelar
- Svaga högtalare
- Fortfarande inte särskilt snabb
- En del bloatware
Omdöme
Det är en prishöjning från föregångaren, men också en kvalitetshöjning på två viktiga punkter, skärm och grafikprestanda. Med mer minne, lagring och inbyggt 4g-modem. Kan du sträcka dig strax över 3 000 kronor för en surfplatta är den ett godkänt köp. Kan du gå upp bara lite till i pris finns det dock betydligt bättre.
Stort test: Bästa surfplattan runt 10 tum (alla under 5 000 kronor)
Testad produkt: Nokia T21 LTE
Aktuellt pris: Från 3 212 kronor via Prisjakt
Deras mobilutbud har haft varierande kvalitet senaste åren, en del ris och en del ros, men Nokia har klivit fram som en desto mer pålitlig leverantör av surfplattor i budgetklassen. Deras senaste heter T21 och riktar sig till dig som vill ha mer än bara det mest grundläggande. Det är en uppgradering av Nokia T20 som kom för ett knappt år sedan. Den delar flera egenskaper med den, framförallt hög byggkvalitet och premium-känsla.
Men det är en steget dyrare platta. Det finns två versioner av den, en med 64 gigabyte lagring, och en med 128 gigabyte, som dessutom även har inbyggt 4g-modem och simkortsläsare. Så det är i princip en mobiltelefon, fast i jätteformat. Och ja, det går utmärkt att ringa med den. I alla fall med ett headset anslutet. Skillnaden i pris mellan de två modellerna är intestor, de kostar 2 790 respektive 3 290 kronor.
Är det värt att snåla och skaffa den billigare? Det tycker jag inte, att ha ett kort i plattan för att få uppkoppling var som helst i vårt avlånga land kan vara guld värt. Det är också den som testats.
Plattan har ett elegant och snyggt chassi med bakstycke och sidor i matt metall, med lätt rundade kanter som gör den mycket greppvänlig. Bakstycket är uppdelat så att en list på sidan är i plast, detta för att få att få bättre signal till de många antennerna i den, från 4g och wifi till gps och nfc. Wifi-uppkopplingen är wifi 5, vilket kan leda till täckningsproblem på 5 GHz-bandet, men det räcker gott och väl att surfa på 2,4 GHz för bättre täckning och fortfarande strömma 1080p-film.

Får rätsida på färgerna
Vilket är vad skärmen mäktar med. Den har en upplösning på 2 000 x 1 200 pixel och 60 Hz bildfrekvens. Samma som T20, men antingen är det en annan panel eller så har tillverkaren gjort något på mjukvarusidan, för färgpaletten har mer intensitet. I T20 var det tveksamt om den ens nådde upp till srgb-nivå, men T21 ser ut att mer eller mindre matcha det, även om färgtemperaturen i standardläge är ovanligt sval. Det går dock lätt att justera.
I gengäld är T21 inte riktigt lika ljusstark som T20. Vill du använda den utomhus kan det finnas tillfällen då reflexer och bakgrundsljus ställer till det. Men skillnaden är marginell och det är inget du ska förvänta dig för mycket av från en halvbillig surfplatta.
I vilket fall som helst var det en trevlig surfplatta att spendera mellandagarna med för att sträcktitta på serier och filmer jag missat. I alla fall med hörlurar anslutna, antingen via bluetooth eller 3,5-millimetersjacket. Högtalarna är det inget fel på, de ger rent klart ljud och luftig stereo, men saknar kraft och fyllighet. De ger inte direkt den rätta biokänslan, men passar perfekt för till exempel ett videosamtal.

Svag cpu men bättre grafik
Nokia T21 drivs av en systemkrets från uppstickaren Unisoc, T612. Det är precis samma processoruppsättning som i Unisoc T610, som sitter i Nokia T20, två prestandakärnor och sex enklare strömsnåla. Skillnaden är att T612 har fått uppgraderad grafikkrets. En sak jag inte gillade med Nokia T20 var en släpig svep- och scrollhantering, som inte verkade ha att göra med själva prestandan.
Webbsidor och dokument laddade snabbt, och gör det även här. Men nu är pekrespons och dokumentnavigering rappare. Troligen just tack vare bättre grafikkrets, och kanske också för att Nokia T21 har mer ramminne, fyra gigabyte istället för tre.
Men mer än surf, mejl, enstaka appar och filmströmning ska du fortfarande inte utsätta plattan för, det här är en relativt seg surfplatta som klarar det mest grundläggande och inte så mycket mer. Till exempel laggar det rejält om jag försöker använda den för att navigera i Google Maps. Visst går det, men inte utan viss frustration.

Godkänd batteritid
Batteritiden i Nokia T20 var bra för prisklassen, och du får mer eller mindre samma resultat med Nokia T21. I billigare plattor som dessa sitter inte de mest avancerade processorerna med tunna halvledare, och framförallt inte oledskärmar som kan pressa upp driftstiden om du använder den smart. Faktumet att det går att tryggt använda plattan en hel arbetsdag och strömma film nästan lika länge på full ljusstyrka får anses vara bra.
Nokia T21 har Android 12. Tillverkaren utlovar två generationsuppdateringar och tre års säkerhetsuppdateringar. Kanske i minsta laget, men sånt är livet i budgetsegmetet, tydligen.
Nokia gör som vanligt inget eget med gränssnittet, utan du får Android som Google tänkte sig det. Tyvärr är det inte surfplatteanpassade Android 12L, så i vissa situationer känns den verkligen som en förvuxen mobiltelefon. Nokia lägger också till en del rena bloatware-appar som vi gärna hade varit utan. Men de går lätt att ignorera.
Specifikationer
Produktnamn: Nokia T21 LTE
Testad: Januari 2023, uppdaterad april 2023
Tillverkare: HMD / Nokia
Systemkrets: Unisoc Tiger T612
Processor: 2 st Cortex-A75 1,8 GHz + 6 st Cortex-A55 1,8 GHz
Grafik: Mali-G57
Minne: 4 GB
Lagring: 128 GB, plats för mikro sd
Skärm: 10,4 tum ips, 1200×2000 bildpunkter
Kameror: 8 megapixel med led bak, 8 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2 typ c med displayport
Kommunikation: 4g, wifi 5, bluetooth 5.0, gps, nfc
Operativsystem: Android 12
Batteri: 8 200 mAh, 7 tim 40 min onlinevideo (hög ljusstyrka), ca 9 tim blandad användning (låg ljusstyrka)
Batteriladdning: 18 W usb (usb-pd 3.0)
Övrigt: Stänktålig (ip52)
Storlek: 24,7 x 15,7 x 0,75 cm
Vikt: 471 gram
Rek. pris: 3 290 kr
Aktuellt pris: Från 3 212 kronor via Prisjakt
Prestanda
Antutu Benchmark: 198 291 poäng
Geekbench 5: 1 418 poäng
Geekbench 5 en kärna: 343 poäng
Geekbench 5 gpu: 544 poäng
3dmark Wild Life: 426 poäng
Lagring, läsning: 267 MB/s
Lagring, skrivning: 229,6 MB/s