Expertbetyg
Fördelar
- Snabb för kontor och multitasking
- Snabb och högupplöst skärm
- Utmärkt byggkvalitet
- Rent, kraftfullt ljud
Nackdelar
- Måttlig prestandahöjning
- Hej då, hörlursport
- Dyrt med uppgradering och tillbehör
Omdöme
Viss trimning av batteritiden, bättre hdr-funktion i skärmen och ny processor är de största nyheterna. Men det innebär inte konsekvent bättre prestanda och när den andra stora nyheten är att Microsoft slopar hörlursport, finns det inte så många orsaker att rekommendera Surface Pro 9 över föregångaren, som säkert kommer gå att fynda i butiker vintern och våren ut.
Stort test: Bärbara datorer i den lägsta viktklassen
Testad produkt: Surface Pro 9
Pris:Från 14 795 kronor via Prisjakt
När Surface Pro 8 kom i början av året var det den största förändringen av Microsofts tablet-dator på länge. Ny mer rundad design, tunnare skärmkanter och efterlängtad utökning av antalet usb-portar. Redan nu är uppföljaren här, med en ny generation Intel Core-processor vilket är den främsta uppgraderingen. Men också enstaka andra förändringar i hårdvaran och utseendet.
Chassit är som i Surface Pro 8, mer rundade kanter och mer greppvänligt än äldre Surface-plattor, men fortfarande med det breda utfällbara stödet på baksidan och smal en list runt hela plattan med kylningsgaller. Den enda påtagliga skillnaden är att Surface Pro 9 plockat bort 3,5-millimeters hörlutsuttaget. Av någon anledning. Vi har sett fler laptoptillverkare göra det i år, och undrar om det verkligen ska vara nödvändigt.
Utöver det får du två thunderbolt 4-portar, och Microsofts egna Surface Connect-port. Du får med en laddare som ansluter till Surface Connect, men det går också bra att ladda plattan via valfri thunderbolt-port med dito usb c-laddare. För att få ut det mesta av din Surface måste du som vanligt kombinera den med ett separat tangentbord, vilket plattan har kontakt för i botten. Vi fick med ett Surface Pro Signature-tangentbord med medföljande penna, vilket kostar ungefär 3 000 kronor.
Det finns nu fler färger att välja mellan, med namnen Grafit, Platina, Safir och Skog. De två första är olika metallgrå toner, medan de två sista är milt pastellfärgade. Vi gillar verkligen den sobra tonen på den grafitfärgade modell vi fått in för test, då den ger lyx-vibbar.

Nu med arm-alternativ
En av de största nyheterna är att Microsoft nu erbjuder en arm-baserad version av Surface Pro med SQ3, tillverkarens egna systemkrets. Tidigare var det en egen serie plattor, Surface Pro X, men nu slås de alltså ihop och blir en variant av Surface Pro 9. Var noga med vilken du greppar i en butikshylla, eller lägger i den virtuella varukorgen. Här testar vi den traditionella Intel-modellen, som finns med Intel Core i5-1235U eller Intel Core i7-1275U.
Vår enhet är den billigaste grundmodellen, med Core i5-processor åtta gigabyte ramminne och 256 gigabyte ssd. Core i5-modellen går inte att få med större ssd, men du kan uppgradera till dubbelt så mycket arbetsminne. Det är dock en dyr uppgradering, som de flesta användare som har sin Surface för webb och kontorsjobb inte lär behöva.
Processorn i Surface Pro 9 är inte en uppenbar uppgradering. Den enkärniga prestandan är snäppet lägre än i föregående generation och det är bara två riktigt högpresterande kärnor mot fyra i förra modellen. Det gör att vissa saker, som läsning och visning av en enskild extra krävande webbsida eller ett stort pdf- eller Office-dokument kan gå marginellt långsammare.

Fler kärnor för multitasking
I gengäld har Core i5-1235U åtta extra så kallade Efficient-kärnor, mindre, enklare och mer strömsnåla processorkärnor med lägre klockfrekvens, som dels avlastar processorn genom att ta hand om bakgrundsprocesser, dels hjälper till att sprida lasten i multitrådade applikationer. Det gör att sådant som videorendering och multitaskande kan gå smidigare.
Hur mycket du kan utnyttja det varierar markant från program till program. Ska du satsa på en dyrare Surface 9 Pro för att jobba kreativt är det lika bra att gå upp till en Surface Pro 9 med Core i7, med högre klockade prestandakärnor, eftersom du där kan få så mycket som 32 gigabyte ramminne och en större ssd. Det blir snabbt dyrt, men uppskattar du den rena arbetsmiljön i en Surface kan det vara värt det.
Surface Pro 9 har samma bildskärm som föregångaren, 13 tum i 3:2-format, knivskarp punkttäthet med
2 880 x 1 900 pixlar, och 120 Hz bildfrekvens. Färgomfånget är i srgb-klass, eller aningen över, och med utmärkt automatik för vitbalans, som anpassar sig efter ljuset i rummet. En uppgradering av skärmen till dci-p3-klass hade varit ett efterlängtat lyft. Du kan välja mellan färglägena srgb och ”vivid”, men det senare innebär inget stort lyft i färgintensitet. Nytt i Surface Pro 9 är att skärmen fått förbättrat hdr-stöd, och nu stödjer Dolby Vision IQ, standarden som automatiskt anpassar sådant som gammakurvor utefter ljusförhållanden i rummet vid filmuppspelning.
120 Hz bildfrekvens gör skärmen smidig att jobba på, speciellt som surfplatta, med snabb pekrespons och utmärkt precision med pennan bidrar till en proffsig känsla. Det finns ett dynamiskt läge som automatiskt växlar mellan 60 och 120 Hz efter behov. Det är något vi inte kan minnas att vi sett i en Windows-dator förut.

Fler timmar, om du snålar
Det kan innebära besparingar för batteritiden, och det är kanske den största framgången för Surface Pro 9. Med dämpad ljusstyrka och snålkörning får vi betydligt längre driftstid med Surface Pro 9 än vi fick med Surface Pro 8. Det innebär inte nödvändigtvis att batteriet räcker längre överlag, men även vid mer normal körning över en dag ser det ut att innebära ett par timmar längre aktivt användande, innan laddare behöver pluggas in. Hur mycket av det som kan tillskrivas skärmen, processorn och eventuella andra chipset- och systemuppgraderingar vet vi inte, men slutresultatet är försiktigt positivt.
Det kan summera helhetsintrycket av Surface pro 9. Försiktigt positivt. Det är fortfarande en utmärkt välbyggd tablet-dator som gör mycket rätt, men som lämmar oss suktande efter mer, framför allt en färgstarkare skärm. Annars trampas det också vatten en hel del. När nya färgval och bortplockat hörlursuttag hamnar på listan över de största nyheterna är det kort och gott inte många fler att skriva om. Nya processorn höjer prestandan på vissa sätt, men innebär ingen förbättring i andra situationer.
Mycket i plattan var tidigare bra i 8:an, och är fortsatt bra i 9:an. Till exempel rent och kraftfullt ljud ur högtalarna, två kameror som bägge ger kvalitetsbild, snabb, säker och smidig ansiktsigenkänning och snabb ssd. Det gör att vi inte har något nytt att klaga på heller. Förutom avsaknaden av innovation.

Microsoft kör sitt eget race
Surface-plattan har nu tio år på nacken, de första modellerna kom hösten 2012. Och fortfarande känns det som om vi väntar på att Microsoft ska hitta rätta svaret på vad den egentligen är till för. Det är inte ett format som mer än enstaka andra pc-tillverkare anammat på bred front, och vi ser inte någon indikation på att det skulle förändras.
Vill du ha en surfplatta finns det ingen Windows-baserad sådan som är lika smidig som en Ipad eller en bra Android-platta. Vill du ha en laptop är det för det mesta mer praktiskt med just en laptop, och Microsoft gör ju även utmärkta egna sådana numera. Vi ska inom kort också testa lika nya Surface Laptop 5.
Tillhör du dem som trots det tycker att Surface träffar exakt rätt för dina behov då är nya Surface Pro 9 absolut en kvalitetsprodukt. Men fördelarna jämfört med en Surface Pro 8, och ett par marginella nackdelar som måttliga prestandauppgradering och avsaknad av hörtlursuttag, gör att det kan vara ett smartare val att försöka fynda just en Surface Pro 8 istället.
Specifikationer
Produktnamn: Surface Pro 9 QEZ-00005
Testad: November 2022
Tillverkare: Microsoft
Processor: Intel Core i5-1235U, 2st Performance upp till 4,4 GHz + 8st Efficient upp till 3,3 GHz
Grafik: Intel Iris Xe 80 EU
Minne: 8 GB ddr5
Lagring: 256 GB
Bildskärm: 13 tum blank ips, 2880×1900 bildpunkter, 3:2, 120 Hz
Kameror: 1080p med ir fram, 10 megapixlar bak
Anslutningar: 2 st thunderbolt 4, Surface Connect, tangentbordsdockning
Trådlöst: Wifi 6e, Bluetooth 5.1
Operativsystem: Windows 11 Home
Ljudnivå: 0-35 dBa
Batteritid: 2 tim 10 min (hög belastning, full ljusstyrka, 120 Hz), ca 14 tim (låg belastning, låg ljusstyrka, 60 Hz)
Storlek*: 28,7 × 20,83 × 0,94 mm
Vikt*: 879 gram
Rek. pris: 14 799 kr
Aktuellt pris: Från 14 795 kronor via Prisjakt
*Enbart plattan
Prestanda
Cinebench R23, cpu: 8 624 poäng
Cinebench R23, cpu en kärna: 1 521 poäng
Geekbench 5, cpu: 8 389 poäng
Geekbench 5, cpu en kärna: 1 619 poäng
Geekbench 5, gpu: 13 936 poäng
Disk, läsning: upp till 5 305,63 MB/s
Disk, skrivning: upp till 2 518,13 MB/s