Lenovo Thinkpad X13s: Bäst hittills, men har långt kvar
Går det att göra en bärbar pc som är lika snabb, sval och långlivad som en Macbook Air? Nästan, men inte riktigt. Thinkpad X13s klarar energifrågan, men ligger efter i prestanda och framför allt kompatibilitet.
Lenovos Snapdragon-laptop övertygar tekniskt och är en bekväm och välbyggd dator med bra nog prestanda och lysande batteritid. Men utan storsatsning från både Microsoft och mjukvarupartners är det lätt att se varför pc-datorer med Arm-baserad hårdvara inte tagit fart. Stort test: Bärbara datorer i den lägsta viktklassen
Apples Macbook-datorer med egna arm-baserad processorn M1 rörde om rejält i grytan. De var minst lika snabba som dåvarande x86-processorer, och mycket mer strömsnåla och svala. Men de var faktiskt inte först. Microsoft hade redan i flera år experimenterat med Windows på arm-arkitektur, både med egna Surface och tredje parts laptoptillverkare. Någon succé har det dock aldrig blivit, med tveksamma prestanda och kompatibilitet för viktiga program.
I våras presenterade Lenovo Thinkpad X13s, en version av ultralätta 13-tummaren Thinkpad X13, där tillägget “s” står för Snapdragon…antagligen. Lenovo säger inget, men det verkar rimligt, då systemkretsen i den just är en Snapdragon 8cx gen 3. Det är Qualcomms senaste krets för Windows på arm, något som tillverkaren varit med och utvecklat tillsammans med Microsoft och hittills varit enda leverantören av kretsar till.
Thinkpad X13s är en slimmad och lätt dator, med chassi i styv magnesium, rundade kanter och hörn och en matt, nästan gummiaktiv ytbehandling som gör den både bekväm att greppa och reptålig. Den vinner inga stilpoäng för lyxig design, men när har en Thinkpad gjort det? Det här är en dator utformad för praktisk hanterbarhet i jobbet. Och på den punkten levererar den.
Du får den där typiska dubbel-musstyrningen som fascinerande nog ibland finns kvar på businessdatorer, med både en bekväm musplatta och styrplupp mitt i tangentbordet. Du får ett välbyggt om än något kompakt tangentbord med bra slaghöjd på knapparna för att sitta i en ultratunn laptop. Du får fingeravtrycksläsare i en på-knapp strax ovanför tangentbordet, samt ir-kamera intill webbkameran för ansiktsigenkänning. Slimmad, seriös och helt utan hål för kylning, då datorn är fläktlös.
Fin grundkvalitet på det mesta
Datorn är försedd med en godkänt bra, om än inte särskilt märkvärdig, skärm. Den har full hd-upplösning, eller snarare 1 920 x 1 200 pixlar, då den är i 16:10-format istället för 16:9. Du får en ljusstyrka på cirka 300 cd/m2, utmärkt för inomhusbruk men aningen svagt för dagsljus, och färgomfång precis strax över srgb-standarden. Färgkorrekthet är inte direkt på proffsnivå, utan det här är en skärm främst tänkt för kontorsarbete och mediekonsumtion. Och det är den bra för, med utmärkta betraktningsvinklar, behagligt reflexfri matt yta och Eyesafe-certifierat blåljusfilter.
På vardera sida av tangentbordet sitter uppåtriktade högtalare som ger kraftfullt och distinkt ljud, med mycket detaljer i mellanregister och diskant. Ljudet kontrolleras av Dolby Audio. Via appen Dolby Access får du tillgång till sådant som equalizer. Det kan vara en poäng att dra upp basen, som är rätt svag. Någon direkt tyngd blir det dock aldrig, det finns det helt enkelt inte tillräckligt med högtalarkapacitet.
Vi vill ge ett extra plus i kanten för datorns utmärkta webbkamera. Den har upplösning på hela fem megapixel. Du kan både fota högupplöst och snyggt med den, samt filma i upp till nästan, men inte riktigt, 4k-upplösning. Oavsett upplösning ser du dock ut att vara begränsad till 30 bilder per sekund. En av de bästa sakerna med Lenovo Thinkpad X13s.
Kristallklar webbkamera
Det är lite synd, men något vi kan förlåta eftersom bildkvaliteten är utmärkt. Brusfri även i halvdant ljus, bra hantering av ljusnivåer och färgtemperatur och inte en tillstymmelse till släp i bilden. Det här är bland det mest proffsiga vi sett i en dator, såvida du inte hakar på extern webbkamera.
Mikrofonerna, med en extra på baksidan för att filtrera bort oönskade bakgrundsljud, håller också bra nivå och gör ett bra jobb med att lyfta fram rösten på den som sitter framför kameran. Vill du att ljudet ska matcha bilden i professionalitet skulle vi nog ändå rekommendera en bra extern mikrofon.
Datorn har två usb c-portar med stöd för extern skärm, de används också för att ladda batteriet i datorn. Det gör att det ofta kan bli trångt med anslutningar. Annars är uppkopplingsmöjligheterna utmärkta, med wifi 6e-stöd och stabil uppkoppling, samt möjlighet att få 5g-modem i datorn.
Ligger en generation efter
Men nog om det. Vi vet att Lenovo kan bygga en bra jobbdator. Kan de bygga en med Snapdragon-processor? På den punkten är vi inte lika övertygade. Det här är en laptop med ett pris på runt 20 000 kronor i butik, dryga 19 000 kronor för grundmodellen och ett par tusen kronor till för modellen med 5g-modem. Den matta ytan är tålig mot repor, men det finns en viss risk att den drar åt sig fettfläckar och fingeravtryck. Beställd från Lenovo går den också att utöka med mer ram-minne och större lagring än de 256 gigabyte som sitter i standard-datorn. Där kan du också hålla koll på specialerbjudanden, vilket Lenovo ofta har på datorer köpta direkt från dem. I skrivande stund går datorn att köpa för drygt 16 000 kronor. Tyvärr är det ändå ett relativt dyrt köp.
Prestanda i datorn är…sådär. Ingenting vi gör på datorn känns direkt segt, och alla vardagssysslor, från att Googla fram information på webben, med ett gäng flikar öppna, till att arbeta i Excel-ark eller strömma media gör den snabbt och snärtigt. Med sina 16 gigabyte ramminne (i den vi testat), uppgraderbart till 32, och totalt åtta processorkärnor, fyra snabbare och fyra långsammare, sköter den multitasking bra.
Men tyngre uppgifter, som att hantera stora bilder eller redigera film i 1080p med 60 bilder per sekund, med ett par lager av spår och någon enklare effekt, gör att vi slår i prestandataket. Allt det går att genomföra, men då med krav på ditt tålamod. Det gör också att vi till slut börjar märka av värmeutveckling i datorn, den blir dock fortfarande bara ljummen. Men det kan bli svettigt att ha den i knät.
Svårt att avgöra exakt prestanda
Det är helt enkelt uppenbart att det är en processor som mer hör hemma i förra generationen än den nuvarande. Den presenterades hösten 2021 och blev tillgänglig för datortillverkare strax efter årsskiftet. Jämfört med den generationens Apple M1, Intel Core i7-1165G7 och AMD Ryzen 7 5800U kan den matcha enstaka siffror i enstaka benchmarks, men ligger för det mesta steget efter.
Vi kör våra vanliga benchmarkprogram Geekbench och Cinebench på Thinkpad X13s och får vitt skilda resultat. Cinebench är troligen missvisande. Där dyker processorn upp som en ”Virtual CPU” till skillnad från Geekbench där den visas korrekt, och Geekbench ger oss också prestandapoäng som mer stämmer överens med hur vi upplever prestanda i datorn. Det ser ut som vanliga Windows, det känns som vanliga Windows, och det är vanliga Windows, så när som på att en del Windows-program inte fungerar. Och det är svårt att förutspå vilka. Tyvärr kan vi inte köra Geekbenchs Compute-test för grafikprocessorn, vilket är det vi vanligen kör för icke gaming-laptops. Windows-versionen av Geekbench är tydligen inte kompatibel med grafikkretsen. Vi kunde dock köra 3dmark Night Raid på den, ett benchmark som är tänkt för just integrerade grafikkretsar. I de nätningarna matchar den på ett ungefär gamla Intel UHD Graphics, men ligger efter modern Intel Iris-grafik. Men återigen, om det ger en rättvis bild av dess verkliga prestanda är svårt att säga.
Batteritiden levererar
Du får i alla fall vad som främst utlovas med datorn: Lysande batteritid, nära dubbelt så bra som många Intel och AMD-baserade laptops i samma storlek. Särskilt när den faktiskt används. Många Windows-laptops kan räcka länge, upp emot 20 timmar, om de körs på absolut minsta skärmljusstyrka och att du nästan inte gör något på den, utöver att skriva anteckningar. Här spelar vi film på datorn med medelhög ljusstyrka, lagom för ett dämpat rum, och behöver inte plugga in strömadapter förrän efter drygt 16 timmar. Det är nästan precis vad vi fått ur en Macbook Air vid tidigare test.
Datorn kommer dock inte undan de stora bristerna i Windows för arm-plattformen. Microsoft ser fortfarande ut att ligga långt efter det Apple gjorde för programkompatibilitet, med snabb adoptering bland app-utvecklare, och det (nästan) sömlösa emuleringslagret Rosetta och senare det ännu bättre (men fortfarande inte felfria) Rosetta 2 för äldre program.
Microsoft har sakta blivit bättre, men startade från en svagare position, där du från början bara kunde köra enstaka utvalda Microsoft-program, och en del av dem till och med med prestandaproblem. Nu har du i princip stöd för alla 64 bitars Windowsprogram, även för x86-arkitekturen. I teorin i alla fall. Det kan fortfarande finnas hinder, till exempel om ett program har behov av vissa versioner av OpenCL-grafik.
Blandade resultat
Vi har testat program som Microsoft Office-alternativet Libre Office, videoredigeringsprogrammet Shotcut och Adobe Photoshop Elements 2022, och alla fungerar problemfritt utan att vara anpassade för plattformen. Men vissa program som kan vara viktiga för en Windows-användare, som många säkerhetspaket och vpn-lösningar fungerar inte alls och vägrar installeras.
Det är svårt för ett företag som Microsoft att få rätt kontroll på alla rörliga delar, hårdvara som de inte tillverkar själva, ett operativsystem som inte är byggt från grunden för arm, apputveckling de inte kan ha samma stenkoll på, och inte samma möjlighet att tokfokusera på en omställning som Apple, när arm-kompatibilitet bara ska vara ett komplement, och inte huvudfokus. Det gör att även om Lenovo Thinkpad X13s är den bästa datorn för sin typ, betyder det inte att den är bra nog som Windows-laptop. Kanske kan en ny generation av Snapdragon lyfta prestandan till rätt nivå, men Microsoft behöver ta ett krafttag med kompatibiliteten om det ska bli en pc-plattform för alla. Vet du med dig att allt du ska göra i din laptop är köra Office, ett par tre extra program, som du verifierat att de funkar här, och surfa med webbläsaren Edge, så visst gör den ett bra jobb.
Men inte så bra att det är värt pengarna. I dagsläget skulle vi istället rekommendera en Macbook Air. M1-versionen kostar mindre, ger dig högre prestanda, en utmärkt bildskärm, även för mediaproduktion, och samma lysande tysta drift och långa batteritid. Och ja, numera kan du köra Windows för ARM på den, om du saknar det. Tredjepartsprogrammet Parallells låter dig emulera en pc och installera just Windows för arm, och det funkar lika bra (eller dåligt) där som här. Och går faktiskt snäppet snabbare.
Specifikationer
Produktnamn: Thinkpad X13s Testad: September 2022 Tillverkare: Lenovo Processor: Qualcomm Snapdragon 8cx gen 3, 4st Kryo 680 3 GHz + 4st Kryo 680 2,4 GHz Grafik: Adreno 690 Minne: 16/32 GB ddr4 Lagring: 256 GB/512 GB/1 TB ssd Bildskärm: 13,3 tum matt ips, 1920×1200 bildpunkter Webbkamera: 720p, ir för Windows Hello Anslutningar: 2 st thunderbolt 4 Trådlöst: Wifi 6e, Bluetooth 5.2, 5g som tillval Operativsystem: Windows 11 Home Ljudnivå: Ljudlös Batteritid: 3 tim 10 min (hög belastning, full ljusstyrka), ca 22 tim (låg belastning, låg ljusstyrka) Storlek: 29,9 x 20,7 x 1, 4 cm Vikt: 1,06 kg Rek. pris: Från 19 139 kr Aktuellt pris: 16 268 kr hos Lenovo (16/256/wi-fi)
Prestanda
Cinebench R23, cpu: 3 606 poäng Cinebench R23, cpu en kärna: 594 poäng Geekbench 5, cpu: 5 895 poäng Geekbench 5, cpu en kärna: 1 104 poäng Geekbench 5, gpu: Ej mätt Disk, läsning: upp till 2 588,16 MB/s Disk, skrivning: upp till 1 972,72 MB/s