Med tanke på prislappen får du här väldigt mycket dator. Prestanda som överträffar vad vi förväntar oss av specifikationerna, knivskarp oledskärm med rätta egenskaperna och lättanvänd kontroll av både skärm och prestanda. Dess kantiga design, aggressiva fläktar och en del osmarta detaljer irriterar. Men med såpass bra pris går det att tolerera mycket. Stort test – kraftfulla laptops för kreativa jobb
Gigabytes nya laptop för kreativt jobb med namnet Aero 5 XE4 ser vid första anblicken ut som en typisk gaming-laptop av större modell. Den har den där karaktäristiskt kantiga designen, med udda vinklar och fokus på effektiv kylning istället för avskalad elegans. Och även bland sådana är den ovanligt bastant och kantig i formen. Chassi och skal är mstadels i tjock, svart aluminium som ger den stabil konstruktion men också lägger på en hel del på vikten. Men datorn saknar de färgklickar vi ofta ser i gaming-laptops och inte heller bakbelysning i tangentbordet är av rgb-typ, utan vanligt neutralt vit. Trots sitt kantiga yttre som gör den obekväm att bära runt på är den trevligt ergonomisk att jobba på när den väl är uppfälld. Skärmen är några centimeter upphöjd för bekvämare arbetsställning och du får skönt matta ytor att vila handlederna på.
Tangentbordet är stort i måtten och sträcker sig ända ut i kanterna, med en fullstor sifferknappsats på sidan. Det är bra respons och kvalitetskänsla i knapparna, och bakbelysningen är så kraftfull att vi aldrig känner behov att att gå upp till det högre av de två ljusstyrkorna som går att ställa in.
På sidorna sitter det gott om externa portar, inklusive fast nätverk, flera skärmutgångar och många usb-portar. Du får även sd-kortläsare. Är det något som det känns som att den saknar så är det en extra Thunderbolt 4-port. Nu har den bara en typ c-port. Å andra sidan används den inte för strömförsörjning, det är det separat port för som ansluts till en stor kraftkloss. Men istället för datorns mini displayport kunde en mer mångsidig usb c-port ha varit bra.
4k-oled för kreatörer
Tittar vi närmare på specifikationerna så blir det mer tydligt vem den är till för. Det är framför allt skärmen som gör Aero 5 XE4 till en dator för medieredigering. Här sitter en amoled-skärm från Samsung med 4k-upplösning och 60 Hz bildfrekvens. Svarstiderna i panelen är föredömligt korta, men det är ändå inte det mest optimala för den som vill ha bästa flytet i grafiktunga spel. Högupplösta, ljusstarka och färgglada oled-skärmen är kanske det allra bästa med datorn. Inte ens det Geforce RTX 3070ti som sitter i datorn kan leverera jämna 60 bilder per sekund i alla spel på 4k, och den som vill ha högre frekvens och mer kontroll än så bör titta på en riktig gamingdator istället. Det faktum att grafikkortet är installerat med Nvidias Creator-drivrutin som fokuserar på stabilitet vid jobb istället för Game Ready som optimerar för spel, är också en fingervisning om var datorns fokus ligger.
Skärmen har istället utmärkta egenskaper för den som vill ha bästa färgrymd och färgkontroll. Den har en godkänd ljusstyrka på ungefär 440 cd/m2 och är certifierad för Vesa DisplayHDR400 True Black. True Black är standarden för oled-skärmar och har högre krav än mediokra Vesa DisplayHDR400, även när det kommer till färgomfång, så de ska inte förväxlas.
Här får du ett färgomfång som uppges matcha dci-p3, men i själva verket ser ut att vara ännu större. Men en Pantone-validerad färgprofil får du exakt matchning mot standarden, eller så kör du panelens ”native”-inställning för extra intensitet. Du kan också välja mellan olika fasta färgtemperaturer. Är det något vi saknar så är det en AdobeRGB-profil, men det är möjligt att det saknas vissa färgtoner i panelen för att skärmen ska kunna leverera just det.
Prestanda över förväntan
Du får en så bra bio-upplevelse man kan begära ut en laptop, med skärmens goda hdr och förluster, kombinerat med kraftfulla högtalare som passar bra för just film, som lyfts upp av DTS:Ultra-surround och ljudförbättring. De har inte riktigt finessen i diskanten för att göra en audiofil nöjd vid musikuppspelning, men ljudbilden är välbalanserad, och för det mesta låter det behagligt.
Prestanda har datorn så det räcker och blir över för all typ av verksamhet. Den har som sagt ett kraftfullt grafikkort, och processorn är Intel Core i7-12700H. Gigabyte lyckas bäst av alla laptops vi testat hittills med att få maximalt med prestanda ur den, speciellt för multitrådade operationer. Den drar faktiskt jämnt med de laptops med Core i9-12900HK som vi kört benchmarks på. Det är imponerande. Tunga prestanda kan kräva tung kylning. Och det har Aero 5 XE4 definitivt. Det är stora fläktutblås, som det kan låta mycket ifrån. På en punkt hade vi hoppats på mer, datorns ram-minne är dels av långsammare ddr4-typ, dels snålt tilltaget med bara 16 gigabyte under huven. Någon modell av datorn med mer än så finns såvitt vi kan se inte att köpa, i alla fall inte i Sverige. Men det är en enkelt byggd laptop utan speciallösningar i moderkort och konstruktion, så du kan lätt öppna upp den, och byta ut de två åtta-gigabyteskretsarna mot större.
I gengäld är datorns ssd på en terabyte en av de snabbaste vi sett i en laptop hittills. I alla fall när det gäller läsning där den klockar in på över sju gigabyte i sekunden för sekventiella läsningar. Den är stabilt snabb även på att skriva data, men inte lika extrem på den punkten.
Håll koll på fläktflåset
Tyvärr kommer den höga prestandanivån med en jättelik asterisk. För att komma upp dit krävs intensiv fläktkylning som får datorn att väsnas jobbigt mycket. Är fläktarna ställda till dynamisk kylning så stegar de snabbt upp i varvtal när last på processor och grafikkort blir tunga. Det finns också manuella gaming- och turbo-lägen som sätter varvtalen på konstant hög nivå. Gaming låter lite mindre, då det främst är Geforce-grafikkortet med separat kylning som behöver kylas där.
Den aggressiva kylningen har faktiskt en fördel, då överskottsvärme leds bort effektivt jämfört med många andra kraftfulla bärbara pc, så vi upplever aldrig att undersida eller tangentbord blir obekvämt varma. Och för att fläktarna inte ska vara ett konstant irritationsmoment har Gigabyte gjort det mycket lätt att växla mellan kylningslägen. Det finns ett par färdiga profiler som är nästan helt tysta, en är till och med såvitt vi kan se helt fläktlös. Då går dock prestanda ner till kontorsjobbsnivå. Gigabyte Control Center ger bra kontroll på mycket, men ser ut att vara designat för en speldator med fler saker att meka med. Under flera flikar finns nästan inget alls. Bäst är kontrollen över kylnings- och prestandaprofiler som du också kommer åt med snabbkommandon på tangentbordet. Om du bara ska surfa, köra Office och strömma en dag så passar det utmärkt. Då kan du dessutom få ut nästan en hel arbetsdag batteritid utan att behöva plugga in ström. Men bara nästan, med dess stora skärm och högra grundeffekt på processor sätter gränser för hur länge du kan jobba, även om du är försiktig.
Pressat pris lockar
Vi får här prestanda som på flera punkter slår både de flesta pc-konkurrenter liksom senaste Macbook Pro, och en knivskarp skärm som håller utmärkt kvalitet. Och det till bara halva priset mot Apples värsting och många andra konkurrenters prestanda-laptops. I skrivande stund kan den köpas för bara 19 990 kronor, och Gigabytes rekommenderade pris är på 23 490, fortfarande lågt för vad du får.
Men den kommer i ett ovanligt kantigt och klumpigt chassi och har den del mindre lyckade detaljer. Till exempel en webbkamera placerad under skärmen så det blir grodperspektiv, och som dessutom levererar medelmåttig bild. Den får oss att vilja köpa och haka på en separat usb-kamera istället.
Datorn illustrerar också tydligare än de flesta dilemmat som pc-plattformen dras med och behöver lösa – värmeutvecklingen och energieffektiviteten i Intel- och AMD-processorerna. Den kan köras tyst och sval, men inte om du vill utnyttja prestandan. Det är upp till dig och det går att tolerera. Med dess pressade pris kan det dock gå att tolerera mycket. Vad gör kameran här nere? Ingen som vet. Så stor att den inte fått plats i ovankant ser den inte ut att vara.
Specifikationer
Produktnamn: Aero 5 XE4-73NE614SH Testad: September 2022 Tillverkare: Gigabyte Processor: Intel Core i7-12700H, 6st Performance upp till 4,7 GHz + 8st Efficient 2,3 GHz Grafik: Nvidia Geforce RTX 3070ti, 8 GB Minne: 16 GB ddr4 Lagring: 1 TB ssd, plats för sd-kort Bildskärm: 15,5 tum blank oled, 3840×2160 bildpunkter Webbkamera: 720p Anslutningar: Thunderbolt 4, 2st usb 3 gen 1 typ a, lan, hdmi, mini displayport, headset Trådlöst: Wifi 6E, Bluetooth 5.2 Operativsystem: Windows 11 Home Ljudnivå: 0-44 dBa Batteritid: 50 min (hög belastning, full ljusstyrka), 8 tim 50 min (låg belastning, låg ljusstyrka) Storlek: 35,7 x 25,4 x 2,36 cm Vikt: 2,3 kg Rek. pris: 23 490 kr Aktuellt pris: Från 23 990 kronor via Prisjakt
Prestanda
Cinebench R23, cpu: 16 278 poäng Cinebench R23, cpu en kärna: 1 815 poäng Geekbench 5, cpu: 12 242 poäng Geekbench 5, cpu en kärna: 1 799 poäng Geekbench 5, gpu: 131 684 poäng 3dmark Fire Strike (DirectX 11): 23 981 poäng 3dmark Time Spy (DirectX 12): 10 295 poäng 3dmark Port Royal (Strålspårning): 6 747 poäng Disk, läsning: upp till 7 018,12 MB/s Disk, skrivning: upp till 4 607.19 MB/s