Expertbetyg
Fördelar
- Bra prestanda för pengarna
- Elegant design med lyxkänsla
- Skarp skärm och bra ljud
- Lång batteritid
Nackdelar
- Snålt med ramminne
- Inte det bästa gränssnittet för surfplatta
- Ingen fingeravtrycksläsare
Omdöme
Luras inte av den snygga, lyxiga ytan, när det gäller prestanda och funktionalitet är Redmi Pad en platta som matchar den övre budgetklassen. Bra ljud, snygg bild och utmärkt batteritid gör att den blir väl värd pengarna, samt passar perfekt för film och surfande i vardagen. Mer minne och lagring hade varit ett plus, och ibland saknar vi fingeravtrycksläsare. Men det är svårt att klaga, med tanke på priset.
Stort test: Bästa surfplattan runt 10 tum
Testad produkt: Xiaomi Redmi Pad
Pris: 3 290 kronor hos Webhallen
Redmi, Xiaomis mer budgetinriktade varumärke, hamnar ofta i skymundan och glöms bort. Mycket för att Xiaomi inte kan hålla begreppen isär men också genom åren ha släppt halvbilliga Xiaomi-brandade mobiler och surfplattor i samma prissegment som de bättre Redmi-produkterna. Det märks mest på mobilsidan, där det är trängsel bland modellerna. Surfplattor finns det färre av, så nya Redmi Pad får mer chans att sticka ut.
Det är en tunn och mycket välbyggd platta med 10,6-tumsskärm, bara sju millimeter tjock, och med en vikt under ett halvt kilo. Den har snygg stram design med raka sidor, tunna skärmkanter runt en högupplöst skärm med en ram och baksida i aluminium. Det ger den riktig premiumkänsla att hålla i, trots sitt låga pris. Även detaljer som knappar och kamerahuset på baksidan har fått extra omsorg när det gäller konstruktion och design, vilket ger intrycket av en mycket dyrare platta.
Men det är rätt enkel hårdvara under ytan, om än inte dålig. Redmi Pad drivs av Mediatek-systemkretsen Helio G99 som har sex processorkärnor varav två snabbare. Den har relativt svag grafik, vilket gör spelande på Redmi Pad till ingen höjdare, men den levererar med marginal fullgoda prestanda för problemfritt surfande, mediaströmmande och hanterande av de flesta appar.
I alla fall så länge du inte försöker multitaska, för det är snålt med minne. Den version som officiellt finns att köpa i Sverige går på cirka 3 000 kronor och ger dig tre gigabyte ramminne och 64 gigabyte lagring. Lagringen kan du öka med mikro sd-kort, men arbetsminnet kan du inte göra mycket åt.

Bra grundfunktioner, inget extra
Det här är en pekstyrd platta och ingenting annat. Det finns inga tillbehör som tangentbord och bordsstöd. Förutom kompatibla tredjepartsprylar, du kan ju alltid ansluta tangentbord och mus till en Andoid-enhet via bluetooth. Men Xiaomi har inga designade specifikt för plattan. Skärmen stödjer inte stylus-penna, det är ingen vattentålighet angiven, och du får inte heller någon fingeravtrycksläsare för säkrare inloggning. Det går att konfigurera ansiktsinloggning, men den håller som vanligt på Android inte hög säkerhetsnivå nog för att kunna användas för riktig identifiering.
Plattans kameror håller dock överraskande hög klass. Det är åtta megapixlar både på fram- och baksidan. Det gör att det stora kamerahuset på baksidan känns löjligt stort och onödigt utstickande. Kanske är det en kamera med större sensoryta som kräver mer utrymme, men vi tycker bägge sidorna fotar och filmar ungefär lika bra. Selfie-kameran på framsidan har vidvinkeln, och passar utmärkt för just videosamtal. Bra inbyggd mikrofon finns också. Det här här är inte en premiummobil med monsterkamera varken fram eller bak, det känns som om Xiaomi borde ha kunnat implementera den mer diskret och mindre utstickande på baksidan.
Fyra högtalare, två på varje kortsida, ger bra stereoljud i liggande läge men inte lika bra spridning horisontellt. Men ljudkvaliteten kan vi inte klaga på. Det är både hyfsat detaljerat och fin fyllig klang för både film och musik. Volymen går att dra upp högt utan att det börjar låta illa. Du får Dolby Atmos-stöd, komplett med detaljerade inställningar, inklusive grafisk equalizer. Plattan har inget hörlursuttag, vill du lyssna i lurar är det bluetooth eller anslutning via usb c som gäller.

Skarp och behaglig skärm
Skärmen, en ips-panel med 1 200 x 2 000 bildpunkter, med ungefär 400 cd/m2 i ljusstyrka och upp till 90 Hz bildfrekvens, bidrar till att plattan känns dyrare än den är. Den ger skarp och detaljerad bild, har utmärkt bred betraktningsvinkel och kontrast med djup svärta för att vara en ips-panel, även rakt framifrån. Färgomfånget matchar inga specifika standarder, men den har mer färgrymd än srgb i läget Vivid, fast med kalla färgtoner, som ser ut att bli mer srgb-matchande och neutrala i läget Standard.
När det gäller bildfrekvensen hoppar den vanligtvis automatiskt mellan 60 och 90 Hz beroende på app, men går också att ställa till en fast frekvens. Automatiken fungerar dock såvitt vi kan se utmärkt och 90 Hz frekvens drar inte enormt mycket mer ström. Ljusstyrkan verkar vara mer avgörande för batteriförbrukningen.
Ett visst irritationsmoment är att Redmi Pad gärna vill ställa ljusstyrkan jobbigt lågt om den gör det automatiskt. Visst, vi fattar att den vill spara batteri, men den blir för överentusiastisk på den punkten. Batteritiden är fortfarande bra, även om vi håller ljusstyrkan hög. Här sitter ett 8 000 milliamperetimmars batteri, som räcker för ungefär 15 timmars videoströmning på full ljustyrka, eller några timmars surfande med dämpad ljusstyrka.

Det är långt över förväntan. Vi får ut bara hälften av det ur konkurrerande lågprisplattor som Samsung Galaxy Tab A8 och Lenovo Tab M10 Plus. Redmi Pad slår dem både i prestanda och batteritid. Och är bara marginellt dyrare. Att ladda batteriet går halvsnabbt. Den stödjer som mest 18 Watts laddning, vilket gör att det tar ungefär två och en halv timme från noll till fulladdat med medföljande laddaren som har 22,5 Watts effekt.
Mer anpassning behövs
Operativsystemet är Android 12, med Xiaomis egna MIUI 13 ovanpå. Det är inte Android 12L med funktioner och gränssnittsanpassningar för surfplatteformatet, så Androids egna taskbar i botten får du till exempel inte. Men MIUI har en egen lösning för det, med en taskbar du kan svepa upp från nederkant i de flesta situationer. En del appar, som Inställningar och Filhanterare, har också ett bredbildsanpassat gränssnitt som gör de lättare att använda.
Däremot är det alltför mobil-anpassat på andra sätt. Kontrollpanel och notifikationsfält vid nedsvepning är smala spalter som ser väldigt fåniga ut i horisontellt läge. Och hanteringen av delad skärm och flytande fönster är rätt begränsad. Å andra sidan undviker vi gärna att multitaska på plattan av minnesskäl, så det kanske inte är viktigt.

Plattan har två år av Android-uppdateringar och tre år säkerhetsuppdateringar. Det är ungefär förväntat i budgetklass, men vi hoppas konstant på att Android-branschen i allmänhet ska bli bättre på den punkten. Men det kanske är en fråga för Google att göra implementering av uppdateringar smidigare och samtidigt ställa krav på tillverkarna.
Ska du bara ha en platta hemma eller på resan, som du kan surfa, mejla, kolla Facebook och se på film eller serier i, då gör Redmi Pad jobbet galant, med extra plus för premium-designen, mycket ljud och lång batteritid. Kommer du ihåg att det trots allt är en budgetplatta du håller i, då är det svårt att bli besviken.
Specifikationer
Produktnamn: Redmi Pad
Testad: December 2022
Tillverkare: Xiaomi
Systemkrets: Mediatek Helio G99
Processor: 2 st Cortex-A76 2,2 GHz + 6 st Cortex-A55 2 GHz
Grafik: Mali-G57 MC2
Minne: 3 GB
Lagring: 64 GB, plats för mikro sd
Skärm: 10,6 tum ips, 1200×2000 bildpunkter, 90 Hz
Kameror: 8 megapixel, 8 megapixel vidvinkel fram
Anslutningar: Usb 2 typ c
Kommunikation: Wifi 5, bluetooth 5.0
Operativsystem: Android 12 med MIUI 13.1
Batteri: 8 000 mAh, 15 tim onlinevideo (wifi, hög ljusstyrka, 60 Hz), 19 tim 20 min blandad användning (wifi, låg ljusstyrka, 90 Hz)
Batteriladdning: 18 W usb
Storlek: 25,1 x 15,8 x 0,7 cm
Vikt: 465 gram
Rek. pris: 3 290 kr
Aktuellt pris: 3 290 kronor hos Webhallen
Prestanda
Antutu Benchmark: 313 260 poäng
Geekbench 5: 1 866 poäng
Geekbench 5 en kärna: 548 poäng
Geekbench 5 gpu: 1 485 poäng
3dmark Wild Life: 1 243 poäng
Lagring, läsning: 922,6 MB/s
Lagring, skrivning: 672,3 MB/s