Laptops med Intels nya 13:e generation av Core-processorer har nu börjat dyka upp i butikerna. Den första jag fick tillfälle att testa var slimmade Samsung Galaxy Book 3 Pro 360 med Core i7-1360P, för mobilitet och bättre kontorsprestanda. Nu har jag istället testat en tung spel- och utvecklardator med det mest kraftfulla för bärbara från Intel, Core i9-13980HX. Asus var snabbast med att ställa upp med en dator bestyckad med det allra senaste. Här är ROG Strix Scar 16 G634.
Betyg 4,5 av 5
Omdöme
Nya värsting-processorn imponerar. Asus verkar pressa det bästa ur både den och RTX 4080-grafiken. Ofta med anständigt dämpad kylning, om än inte alltid. Överraskande god ergonomi och mångsidig skärm gör detta till en laptop som kan mer än bara vrålsnabb och bra för spel. Den är vrålsnabb och bra för allt.
Asus kombinerar processorn med nya Geforce RTX 4080, 32 gigabyte ramminne och en mycket snabb ssd på en terabyte. Den går att köpa i Asus webbshop för 41 999 kronor. Det finns också varianter som säljs i enstaka svenska butiker, till exempel Webhallen. Men alla har samma tunga Core-processor, som ger något alldeles extra i ren beräkningskraft.
Med åtta snabba performance-kärnor som kan köras på hela 5,6 GHz och multi-trådas, plus 16 lägre klockade efficient-kärnor, kan den hantera hela 32 parallella trådar. Utmärkt i en aktiv dator där du vill kunna spela ett spel, strömma, spela in video, surfa och hålla bakgrundsprocesser för allt från virusskydd till externa tillbehör igång. Eller så kombinerar du rubbet för att fokusera på ett massivt jobb, som videorendering eller tung kompilering.
Det här är helt enkelt den mest kraftfulla laptop som någonsin landat på mitt bord, och det med så bred marginal att jag får dubbelkolla att jag inte läst fel i mätresultaten. Ingen dator som vi tidigare testat, varken stationär eller bärbar, har kommit upp i 20 000 Geekbench 5-poäng, eller 2 000 poäng för enkärniga operationer. Apples M2 Max i senaste Macbook Pro är den som hittills kommit närmast.
Intel spränger nu de gränserna. Även om de gör det med mer energiåtgång, värmeutveckling och fläktflås än Apples processorer. Mycket kraft kräver stora kylgaller. Asus gör sitt bästa för att liva upp tillvaron runt dem. Om man gillar sådant.
Mäktigt försprång i vissa moment
I det andra programmet vi kör för cpu-prestanda, Cinebench R23, är dess försprång ännu mer krossande. Där var Apple M2 Max inte bäst, utan förra generationens Core i9 hade tätposition bland de datorer som vi testat, i en Asus-laptop för kreativt jobb. Den fick strax under 19 000 poäng flertrådigt och strax under 1 800 poäng entrådigt. Den nya datorn kommer lätt över 2 000 poäng för en tråd, och lika lätt över 30 000 poäng multitrådat.
Ja, du läste 30 000, inte 20 000. 31 270 poäng för att vara exakt. Nästan det dubbla jämfört med vad de flesta prestanda-laptops vi tidigare testat ger i samma mätning. Det svindlar lite. För vissa typer av arbete, till exempel en videoexportering, kan det dra ned väntetider enormt.
Grafikkortet är inte det mest kraftfulla från Nvidia, datorn finns också med RTX 4090 för den som vill betala extra. Ett RTX 4080 passar dock utmärkt här, då den för det mesta ändå inte ska driva en 4k-skärm. Men då skärmen har extra hög bildfrekvens på 240 Hz vore det kul om den faktiskt kan träffa och synka mot det. Och jodå, i många spel som inte är extremt krävande når datorn dit, utan att behöva kompromissa med bildkvaliteten. I alla fall på 1080p upplösning.
Kör jag nyare och mer krävande spel på skärmens fulla upplösning 1600p (eller 1440p med marginaler, beroende på spelet) så ligger bildfrekvensen fortfarande för det mesta mellan 80 och 110 bilder per sekund – även med strålspårning på, så länge även grundläggande dlss är aktiverat. Enstaka krävande titlar som Cyberpunk 2077 och F1 2022 utmanar, men lyckas inte pressa ned bildfrekvensen under 70. Delar av plastiga ytterhöljet tonar ut och blir halvtransparent på sidorna och i ovankant av tangentbordet, så att du kan se chassit bakom. Snyggt? Fult? Fulsnyggt? Annorlunda är det i alla fall.
Gaming-stil på gott och ont
ROG är kort för Republic of Gamers, Asus varumärke för sina mest gaming-inriktade produkter, både datorer och tillbehör. Med det namnet, en typisk kantig gamer-estetisk i designen, stora kylningsgaller på sidorna och massor av färgglada rgb-dioder både i chassit, skärmlocket och tangentbordet är det inget snack om att det är en dator främst tänkt att spela på.
Jag kommer aldrig riktigt att fatta poängen. Jag struntar fullständigt i färgglatt spektakel runt datorn när jag spelar spel, det är på skärmen det ska ske underverk. Och formen, som en gaming-laptop tydligen måste ha, gör den bara onödigt knölig och opraktisk att greppa. Detta trots att datorn egentligen inte är varken onödigt tjock eller tung med tanke på hårdvaran i den.
Men men, jag är inte här för att vara stilpolis. Om det gör dig glad att ha disco under händerna medan du spelar eller jobbar, och tycker att pansar-rymdskepps-stil känns tilltalande är inte jag den som dömer. Bara lite.
Det är faktiskt en mer seriös laptop än den först ger intrycket av. Vill du slippa diodkavalkaden är det lätt att stänga av, och då har du bara ett kvalitets-tangentbord och en halvstor musplatta med bra kontroll. Musplattan kan också fungera som en sifferknappsats i ett alternativt läge. Det kan vara ett plus om du ändå har en riktig mus inpluggad.
För spelare, och spelskapare, och andra
På Asus webb står det skrivet att det är en dator för gamers – och spelutvecklare, vare sig du programmerar, slöjdar 3d-världar eller annat artistiskt. Grunden för detta är givetvis dess kompromisslösa prestanda, snabbt är snabbt, vare sig om du skjuter pixlar eller skapar världarna där andra ska kunna skjuta pixlar. Eller gör något annat krävande, som animerar film eller redigerar 4k hdr-video i många lager och med tunga effekter. Näst efter den hisnanade prestandan är det den skarpa, färgrika, färgsäkra och ljusa skärmen som är datorns främsta styrka. En viktig komponent för detta är skärmen, en 16 tums ips-baserad skärm med mini led-teknik. Den har upp till 240 Hz bildfrekvens, korta svarstider ned till tre millisekunder och stöd för Nvidia G-Sync. Men den är också högupplöst, 2 400 x 1 600 bildpunkter, har fullt dci p3-färgomfång samt är Pantone-validerad för hög färgkorrekthet. Det gör den mycket bra för både produktivitet, filmtittande, och spel.
Mini-led-tekniken kan ställa till det en aning för enstaka gamers. Mini-led ger en lcd-skärm (ips är en typ av lcd) nästan samma hundraprocentiga kontrast som oled, tack vare hundratals små lokala dimningszoner. Det ger fantastisk dynamik både för media och spel, men bakbelysningen hänger inte med för snabba uppdateringar som själva skärmen. I vissa fall, som reaktionskänsliga esport-spel, kan det vara bättre att avaktivera lokal dimning. Vill du främst ha en vacker upplevelse i ditt spel och inte jagar frekvens och svarstider funkar det utmärkt.
Skärm med äkta hdr
Skärmen är också ovanligt ljusstark, toppljusstyrkan är uppgiven till 1 100 cd/m2, extremt mycket för en laptop. Det är alltså på mindre ytor och tillfälligt, för sådant som ökad hdr-effekt. Skärmen är både certifierad för Vesa Display HDR1000 och Dolby Vision. Även med helskärm kan den bli bländande ljusstark, och det finns få anledningar att köra den på max-styrka.
Skärmen, eller i alla fall dess bakljus och läget för snabb svarstid, kan kontrolleras från Asus kontrollprogram Armoury Crate, där du också har kontroll över rgb-belysningen, olika prestandalägen för grafikkort och kylning, brusreducering för mikrofon, tangentbordsmakron och mycket mer. Programmet lider av gamer-sjukan, som gör att det ska se mer coolt ut än praktiskt och översiktligt, men alla funktioner du kan tänkas behöva finns där, om du letar.
Datorn har fyra högtalare, två diskant och två bas, som levererar välbalanserat ljud med hög grundkvalitet. Den har kanske inte riktigt den perfekt kristallklara detaljåtergivningen, och inget riktigt tryck i volymen, men i de flesta situationer levererar den tillfredsställande audio. Dolby Atmos-stöd gör definitivt sitt för att lyfta ljudbilden. Har du annat sätt att styra musen kan musplattan bli en extra knappsats.
Godkänt med anslutningar
Vill du ha mer ljud, eller annat extra, får du ansluta externt. Det finns bra möjligheter för det. Ett par extra usb-portar hade inte varit fel på en så här stor dator, men två usb 3 typ a, en usb 3 typ c och en fullfunktions thunderbolt 4 är ändå godkänt. Du får också snabb 2,5 gigabits fast nätverk och en hdmi-port. Det får duga, med tanke på hur mycket plats som tas upp av galler för fläktutblås kanske mer inte var möjligt. Du får stöd för wifi 6e. Wifi 7-laptops får vi tydligen vänta på.
Tunga prestanda till trots är det här inte en extremt högljudd dator, inte ens när processorn pressas hårt. Ett märkbart, men inte överdrivet bakgrundsbrus, som i alla fall jag lätt kan ignorera. Krävande gaming utmanar kylningen mer. Då går fläktarna upp på högvarv för att hindra grafikkortet från att smälta. En krävande spelsession kan genomföras med ett konstant väsande. Men då håller sig å andra sidan prestanda väldigt stabil.
Datorn går faktiskt att köra nästan helt fläktlös i ett ”tyst” läge, fast då med klart reducerad prestanda. Ska du bara surfa mellan varven kan du göra det i lugn och ro. Eller nästan i alla fall. Det är en hel del elektroniskt vinande och knäppande från både processor och ssd. Just ssd:n låter nästan som en gammal traditionell mekanisk disk när den läser och skriver. Jag var tvungen att dubbelkolla att det verkligen var en ssd och inget annat som satt i.
Men ingen mekanisk hårddisk är så här hisnande snabb. Just ”hisnande snabb”, är också helhetsintrycket av ROG Strix Scar 16. Trots sin plastiga och kantiga design, som gör den bökig att kånka runt, vinner den över mig med briljant skärm, hisnande prestanda och den rätta komfortabla känslan när jag väl sitter och använder den.
Specifikationer
Produktnamn: ROG Strix Scar 16 G634JZ-MN105W Testad: Mars 2023 Tillverkare: Asus Processor: Intel Core i9-13980HX, 8st Performance upp till 5,6 GHz + 16st Efficient upp till 4 GHz Grafik: Nvidia Geforce RTX 4080, 12 GB Minne: 32 GB ddr5 Lagring: 1 TB ssd, Bildskärm: 16 tum matt mini-led ips, 2560 x 1600 bildpunkter, 240 Hz Webbkamera: 720p, ir för Windows Hello Anslutningar: Thunderbolt 4, usb 3 typ c, 2st usb 3 typ a, 2,5g lan, hdmi, headset Trådlöst: Wifi 6e, Bluetooth 5.2 Operativsystem: Windows 11 Home Ljudnivå: 0-41 dBa Batteritid: 1 tim 10 min (hög belastning, full ljusstyrka), ca 6 tim 30 min (låg belastning, låg ljusstyrka) Storlek: 35,4 x 26,4 x 3,1 cm Vikt: 2,5 kg Rek. pris: 41 999 kr Aktuellt pris: 41 999 kr hos Asus
Prestanda
Cinebench R23, cpu: 31 270 poäng Cinebench R23, cpu en kärna: 2 133 poäng Geekbench 5, cpu: 20 081 poäng Geekbench 5, cpu en kärna: 2 090 poäng Geekbench 5, gpu: 197 042 poäng Geekbench 6, cpu*: 16 393 poäng Geekbench 6, cpu en kärna*: 2 838 poäng Geekbench 6, gpu*: 181 443 poäng 3dmark Fire Strike (DirectX 11): 30 534 poäng 3dmark Time Spy (DirectX 12): 17 364 poäng 3dmark Port Royal (Strålspårning): 11 199 poäng Disk, läsning: upp till 7 107,24 MB/s Disk, skrivning: upp till 5 275,69 MB/s
* Geekbench 6 släpptes i februari, och dess mätmetoder och poäng är inte jämförbara med Geekbench 5. Därför mäter vi med bägge under en tid, tills det finns fler datorer med Geekbench 6-poäng att jämföra med.