De är små, extremt portabla och lagrar data i hög hastighet. Vare sig du behöver en mobil backup eller en snabb och trygg transport av stora filer kan en usb-ssd vara lösningen. Vi har testat ett gäng lovande alternativ.
Har du en modern bärbar dator är chansen stor att din hårddisk av ssd-typ och har en storlek mellan 256-500 gigabyte. Så fort du ska ha storlekar bortom det skenar priset iväg. Något alla Mac-ägare är smärtsamt medvetna om.
Mekaniska diskar är mycket billiga, dessvärre är de också långsamma. Andra nackdelar är att de innehåller rörliga delar, vilket innebär att de kan gå sönder om de utsätts för ovarsam behandling eller helt enkelt slits ut.
Alla ni som försökt att redigera film, som legat på en slö mekanisk extern hårddisk, är medvetna om hur långsam en sådan kan vara. Ofta får du vänta på att programmet ska hinna läsa in data. Samma sak om du har ditt bildbibliotek på en extern mekanisk hårddisk. En hårddisk av ssd-typ har inga rörliga delar och är mycket snabbare, då de har nästan omedelbar åtkomsttid.
Att de tål hårdare tag är också en fördel. Ska du och resa är det bara att slänga i hårddisken i första bästa väska. Då upptäcker den tredje fördelen: de väger mindre.
En ssd är perfekt när du är ute och reser och vill ha med dig ett filmbibliotek som tar mycket plats på hårddisken. Eller om du vet med dig att du ska filma i 4 eller 8k och har lite plats på hårddisken.
För övrigt kan vi tillägga att en hårddisk med 500 gigabyte lagringsminne rymmer ungefär 131 000 musikfiler, 142 000 digitalbilder eller 220 långfilmer.
Så gjorde vi testet
Vi testade hårddiskarna genom att koppla dem via den medföljande kabeln till en Macbook Air med M2 processor. Läs- och skrivhastigheten uppmättes sedan med programmet Blackmagic Speed Test. Vi testade också att manuellt föra över en film på 2,56 gigabyte samt en mapp innehållande 56,4 gigabyte foton och filmklipp. Samtliga diskar formaterades i Exfat.
Intenso Extern SSD 500 GB Business
Betyg 3 av 5
Omdöme
En hårddisk som håller vad den lovar hastighetsmässigt. Men då du betalar i princip samma pris per gigabyte som de andra diskarna är det svårt att lyfta fram den här som en het kandidat att spendera dina pengar på.
Positivt
Håller vad den lovar
Smidigt format
Negativt
Ingen ip-klassning
Dyr med tanke på dess prestanda
Vi har tidigare testart en hårddisk från Intenso. Ett märke som inte är känt hos den breda massan, men de tillverkar hårddiskar, usb-minnen, minneskort med mera. Den tidigare testade ssd:n från Intenso, men namnet Premium, var visserligen billig, men långsammare än de andra vi testat.
Den här ssd:n, med det spännande och samtidigt helt intetsägande tillägget ”business”, torde vara snabbare – med tanke på att den verkar vända sig mot just företag. Storleksmässigt är det en avlång historia med ett litet lock som döljer en usb c-kontakt. Det följer också en med en usb c hane till hona-kontakt. Usb-gränssnittet har stöd för usb 3.0.Med och utan lock.
När vi testar med Blackmagic Speed Test och låter programmet läsa och skriva en fil på en gigabyte når vi en skrivhastighet på 379,1 MB/s och en läshastighet på 363 MB/s.
I vårt praktiska test förde vi över en långfilm på 2,56 gigabyte. Det tog 6,1 sekunder. Fem sekunder snabbare än Intenso Premium. I vårt andra praktiska test, där en mapp innehållande 56,4 gigabyte bilder och filmklipp kopierades från datorn till disken tog det en två minuter och 22 sekunder. Dryga 20 sekunder snabbare än Intenso Premium men över en minut långsammare än testets vinnare, Samsung T7.
Intenso Business är snabbare än deras Premium-modell, men långsammare än resten av de testade ssd-diskarna.
Betyg: 3 av 5
Specifikationer Anslutning: Usb, sladd ingår Protokoll: Usb 3.0 Storlek: 0,5 terabyte Läsa: 363 MB/s Skriva: 379,1 MB/s Föra över 2,65 GB: 6,1 sekunder Föra över 56,4 GB: 2 minuter och 22 sekunder Pris per megabyte: 1 krona Pris:Kostar 560 kronor hos Amazon Sverige
Intenso Premium
Betyg 2,5 av 5
Omdöme
En billig hårddisk som presterar vad den lovar, vilket innebär att den är långsammast i testet. Hade inte priset varit i samma nivå som de andra testade hårddiskarna, som i vissa fall är dubbelt så snabba, hade betyget blivit högre.
Positivt
Håller vad den lovar
Negativt
Ingen ip-klassning
Långsam
Relativt dyr för sina prestanda
Jag antar att namnet Intenso är lika obekant för er som för mig. Vi tänkte att det skulle vara kul att testa en ”no name”-hårddisk och se hur den står sig mot de kända märkena vi har testat. Utseendemässigt är det inte mycket att snacka om. Intenso Premium ser ut som en portabel hårddisk. Ett nätt format med anodiserat aluminiumhölje. Inga konstigheter. Till skillnad från de andra diskarna använder den usb micro b istället för usb c och har enbart stöd för usb 3.0. Usb micro b är förmodligen inte en sladd du har flera av, tappar du bort den här eller om den går sönder lär du behöva köpa en ny.
Intenso anger den maximala hastigheten till 320 MB/s, vilket är väldigt nära det uppmätta resultatet i Blackmagic Speed Test. Det pendlar mellan 310-318 MB/s.
Som resultat betraktat är det inte mycket att skriva hem om, men Intenso är den enda disken som mer eller mindre uppnår uppgiven hastighet.
Långsam
I vårt praktiska test förde vi över en långfilm på 2,56 gigabyte. Det tog 11 sekunder. Mer än dubbelt så lång tid som Samsung T7. I vårt andra praktiska test, där en mapp innehållande 56,4 gigabyte bilder och filmklipp kopierades från datorn till disken tog det en två minuter och 44 sekunder.
Återigen mer än dubbelt så lång tid än vad det tog Samsung T7 och klart sämst av samtliga testade diskar.
Intenso är snabbare än en mekanisk hårddisk, men långsammare än alla andra testade ssd-diskar i det här testet. Vilket inte hade varit så farligt om du bara ska säkerhetskopiera någon gång ibland, men med tanke på att den bara är 200 kronor billigare än Samsungs T7 och saknar usb c blir det svårt att ge den ett högre betyg än 2,5.
Specifikationer Anslutning: Usb, sladd ingår. Protokoll: Usb 3.0 Storlek: 1 terabyte Läsa: 311 MB/s Skriva: 318 MB/s Föra över 2,65 GB: 11 sekunder Föra över 56,4 GB: 2 minuter och 44 sekunder Pris per megabyte: 0,83 kronor Pris:Kostar 831 kronor hos Amazon Sverige
Samsung T7 Shield Portable SSD
Betyg 4,5 av 5
Omdöme
Samsungs T7 är en snabb rackare förpackad i ett skyddande gummiskal. Förutom att den är snabbast i vårt test är den dessutom billigast. Det här är en ssd att ta med på strapatser eller för dig som vill ha möjlighet att göra snabb backup.
Positivt
Snabb!
Bra pris
Dammtät
Negativt
Höljet drar åt sig damm och smuts
Hårddisken från Samsung, som hållit ssd-fanan högt med sina förträffliga Evo-diskar, är en disk tillverkad för att tåla hårdare tag. Höljet är tillverkat i slitstarkt gummi och skänker en gedigen känsla till konstruktionen.
Enligt Samsung klarar den fall från tre meter, är ip65-klassad, vilket innebär att den helt säker mot damm samt klarar att den är spolsäker.
På insidan sitter ett NVMe-minne på en terrabyte. Anslutningen sker via usb c (3.2 gen 2). I kartongen som medföljer kabel typ-c till c och typ-c till a. Du kan med andra ord ansluta den till det mesta. På hårddisken medföljer ett program för såväl pc som Mac som kan användas för att lösenordsskydda disken. Men hur snabb är Samsung T7? Snabb. Vi lyckas inte få samma hastigheter som tillverkaren uppger, 1 000 MB/s, men nog är den kvick som tusan.
När vi testar med Blackmagic Speed Test och låter programmet läsa och skriva en fil på en gigabyte når vi en skrivhastighet på 784,1 MB/s och en läshastighet på 703,1 MB/s.
När gör samma test med Blackmagic Speed Test och låter programmet läsa och skriva en fil på fem gigabyte når vi en skrivhastighet på 783,7 och en läshastighet på 698,9 MB/s.
I vårt praktiska test förde vi över en långfilm på 2,56 gigabyte. Det tog 4,38 sekunder. Det är snabbt. I vårt andra praktiska test, men en mapp innehållande 56,4 gigabyte bilder och filmklipp tog det en minut och 16 sekunder. Det är snabbt.
Samsung T7 är den snabbaste disken i vårt test, dessutom får du mest gigabyte för pengarna. Det är inte alltid enkelt att utse en vinnare i ett test. Den här gången var det enkelt: Samsung T7!
Specifikationer
Anslutning: Usb-c, sladd för usb-a och c ingår. Protokoll: Usb 3.2 Storlek: 1 terabyte Läsa: 698,9 MB/s Skriva: 784,1 MB/s Föra över 2,65 GB: 4,38 sekunder Föra över 56,4 GB: 1 minut och 16 sekunder Pris per gigabyte: 1,27 kronor Pris:Kostar 1 228 kronor hos Amazon Sverige
Sandisk SDSSDE61-1T00-G25
Betyg 4 av 5
Omdöme
Även Sandisk satsar med sin ssd på äventyrslystna fotografer och filmmakare. Den har inte samma höga ip-klassning som Samsung. Den är inte heller lika snabb, men vi gillar formatet och möjligheten att kunna fästa den med en karbinhake.
Positivt
Snabb
Bra format
Negativt
Klen ip-klassning
Även Sandisk portabla ssd är gjord för hårdare tag, dock inte alls lika hårda som Samsungs T7. Men vi tar det från början. Även den här är en liten och nätt disk som slinker ned i jeansfickan om så behövs. Den är ip55-klassad, vilket innebär att den är skyddad mot dammintrång, som kan vara skadlig för normal användning, men den är inte helt dammtät. Den klarar vattenstrålar från alla håll. Samsungs T7 är helt dammsäker.
På insidan sitter ett NVMe-minne på en terabyte. Du ansluter till disken genom usb c (usb 3.2 Gen 2). Du får med väldans kort kabel samt en usb c till a-adapter.
Men hur snabb är Sandisk? Jorå. Den är inte snabbast, men inte heller långsam. Men vi kom inte i närheten av hastigheter som tillverkaren uppger, 1 000 MB/s. När vi testar med Blackmagic Speed Test och låter programmet läsa och skriva en fil på en gigabyte når vi en skrivhastighet på 840,5 MB/s och en läshastighet på 716,3 MB/s.
När gör samma test med Blackmagic Speed Test och låter programmet läsa och skriva en fil på fem gigabyte når vi en skrivhastighet på 638,9 och en läshastighet på 666,7 MB/s.
I vårt praktiska test förde vi över en långfilm på 2,56 gigabyte. Det tog 4,37 sekunder. En tiondels sekund snabbare än Samsung T7. I vårt andra praktiska test, men en mapp innehållande 56,4 gigabyte bilder och filmklipp tog det en minut och 56 sekunder – 40 sekunder längre än Samsung T7.
Sandisk är lika snabb när vi för över mindre filer manuellt. Men när det gäller större överföringar släpar den efter Samsungs T7. Men att kalla den dålig vore att ljuga.
Specifikationer
Anslutning: Usb-c, adapter för usb-a till c Protokoll: Usb-c, usb 3.2 Storlek: 1 terabyte Läsa 5 GB: 666,7 MB/s Skriva 5 GB: 638,9 MB/s Föra över 2,65 GB: 4,37 sekunder Föra över 56,4 GB: 1 minut och 56 sekunder Pris per gigabyte: 1,23 kronor Pris:Kostar 1 221 kronor hos Amazon Sverige
Lacie Rugged SSD 1 TB
Betyg 3 av 5
Omdöme
Lacie är allt annat än duvungar i landet Portabla Hårddiskar. De har funnits som ett alternativ i decenier. Den gör vad den ska, men placerar sig bakom både Sandisk och Samsung i pris och hastighet.
Positivt
Rejält gummiöverdrag
Snabb
Negativt
Dyr!
Lacie Rugged SSD är precis vad det låter som. En portabel hårddisk som skyddas av ett tjockt, orangefärgat gummerat yttre. Det är inte enbart av kosmetiska anledningar. Den här handstora hårddisken är vattentålig (ip67-certifierad), dammtålig, klarar fall från tre meter samt två tons tryck. Att det är en ssd (solid state drive) innebär att det inte finns några rörliga delar, vilket gör den idealisk för dig som ofta är på språng och gillar att bara slänga ned grejerna i en ryggsäck eller om du bara har en fallenhet för att tappa saker i golvet.
Det här är en disk med usb-c-kontakt. Som tur är skickar Lacie med två sladdar, en med usb-c till usb-c och med usb-a. Ssd:n som sitter i den här är en nvme usb 3.1 gen 2, vilket innebär teoretiska hastigheter uppåt 1 050 MB/s. Teoretiska alltså. När vi testar med Blackmagic Speed Test och låter programmet läsa och skriva en fil på en gigabyte når vi en skrivhastighet på 632,4 MB/s och en läshastighet på 663,6 MB/s.
När gör samma test med Blackmagic Speed Test och låter programmet läsa och skriva en fil på fem gigabyte når vi en skrivhastighet på 638,9 och en läshastighet på 666,7 MB/s.
I vårt praktiska test förde vi över en långfilm på 2,56 gigabyte. Det tog 4,38 sekunder. Lika snabbt som Samsung T7. I vårt andra praktiska test, men en mapp innehållande 56,4 gigabyte bilder och filmklipp tog det exakt 2 minuter, det vill säga några sekunder långsammare än Sandisk och 45 sekunder långsammare än Samsung T7.
Det går inte att säga att Lacie är en dålig hårddisk, problemet är att de andra testade hårddiskarna är bättre. Och av någon anledning är priset skyhögt!
Specifikationer
Anslutning: Usb-c, sladd för usb-a och c ingår. Protokoll: Thunderbolt 3, usb-c, usb 3.0 Storlek: 1 TB Läsa 5GB: 666,7 MB/s Skriva: 638,9 MB/s Föra över 2,56GB: 4,38 sekunder Pris per gigabyte: 2 kronor Pris:Från 1 990 kronor hos Amazon Sverige
Samsung MU-PC500T 500 GB
Betyg 3,5 av 5
Omdöme
Samsungs MU-PC500T presterar riktigt bra i våra teoretiska tester, men när vi för över 56 gigabyte går det långsammare. Är det en dålig disk? Nej, inte alls, den är bara inte lika bra som de andra. Men den har ett bra pris!
Positivt
Slimmat format
Okej prestanda för de flesta
Negativt
I långsammaste laget om du har krav
Snyggast i klassen är utan tvekan Samsungs MU-PC500T. Det här är en liten portabel hårddisk i borstad aluminium som utan problem slinked ned i fickan på ett par jeans. Den är dessutom snygg. När kallade du en hårddisk snygg sist? Precis! Den finns i flera olika färger.
Det följer med ett krypteringsprogram, både till pc, Android och – fanfar! – Mac. De flesta tillverkare brukar bara lägga på ett program för pc, men hatten av för Samsung som täcker upp alla operativsystem.
Än är det inte slut på berömmet. När vi kopplade in disken till en Xbox Series S gick det utmärkt att dels använda disken som lagringsenhet, dels att köra vissa spel från den. Men det finns begränsningar, exempelvis gick det inte att köra Halo: Infinite från disken. Men undertecknad skulle hellre lägga 770 kronor på den här hårddisken än ett svindyrt proprietärt minne som enbart går att använda i Xbox. Sist men inte minst, du får med sladdar så du kan koppla den till äldre usb-a-portar. När vi testar med Blackmagic Speed Test och låter programmet läsa och skriva en fil på en gigabyte når vi en skrivhastighet på 713,2 MB/s och en läshastighet på 727,6 MB/s.
När gör samma test med Blackmagic Speed Test och låter programmet läsa och skriva en fil på fem gigabyte når vi en skrivhastighet på 721 och en läshastighet på 725,3 MB/s.
I vårt praktiska test förde vi över en långfilm på 2,56 gigabyte. Det tog 4,40 sekunder, ett resultat som i princip är likadant för samtliga hårddiskar i testet. I vårt andra praktiska test, med en mapp innehållande 56,4 gigabyte bilder och filmklipp tog det exakt 2 minuter och 10 sekunder, det vill nästan en minut långsammare än Samsung T7.
Den här disken presterade överlag bättre i de teoretiska testerna, men hamnade på efterkälken i de praktiska.
Skulle vi betygsätta efter utseende har vi en vinnare, men det är som sagt prestanda och pris som avgör. Och då vinner den inte, men det är fortfarande en bra, smidig och snabb hårddisk.
Specifikationer
Anslutning: Usb-c Protokoll: Thunderbolt 3, usb-c, usb 3.0 Storlek: 1 TB Läsa 5GB: 725,3 MB/s Skriva 5GB: 721 MB/s Föra över 56,4 GB: 2 minuter och 10 sekunder Föra över 2,56GB: 4,40 sekunder Pris per gigabyte: 1 krona Pris: 1 059 kronor hos Amazon Sverige