Har du kvar gamla videoband, vinylskivor, kassettband och disketter? I den här guiden visar vi hur du digitaliserar dina gamla minnen och vad du behöver.
Säg den som fortfarande inte har vhs-band, några backar med vinylskivor eller en låda med kassettband stående på vinden eller i källaren. Där för de en tynande tillvaro medan de sakta förstörs. Jo, oavsett om du använder dem eller inte kommer i varje fall dina vhs-band och kassettband att sakta men säkert förlora sin magnetism och därmed sitt innehåll. Vinylskivor är en annan femma, så länge de inte förvaras i direkt solljus eller allt för varmt, håller de i evigheter.
Vhs och kassettband lagrar informationen på ett tunt magnetiskt band. Ett problem är att limmet som håller fast de magnetiska partiklarna på bandet skadas av luftfuktighet och löses upp. Det kan leda till att innehållet på bandet försämras eller helt enkelt att bandlagren klibbar ihop och gör kassetten ospelbar.
Det finns således flera skäl att konvertera dina gamla kassettband till ett digitalt format. Hållbarheten på kassettband är inte den bästa. Räkna med att ljudet försämras efter 30 år och framför allt är det diskanten som tar stryk. Detta beror på att de magnetiska partiklar som lagrar ljudet förlorar sin magnetisering med tiden. Ett kassettband kan i bästa fall behålla bra kvalitet i 50 år, sedan blir det värre.
”Varför digitalisera överhuvudtaget?” kanske vän av ordning frågar sig och pekar på Spotify, Netflix och Youtube med sina gigantiska bibliotek. Sant, men det kan röra sig om intervjuer från radio, de första stapplande stegen ni tog i replokalen som spelades in på kassettband, en inspelning när ditt barn sa sina första ord. Du kanske har ditt barns första steg förevigade på ett gammalt vhs-band, din bröllopsfest, en studentmottagning… Musik, tal och film som helt enkelt inte finns någon annanstans.
Att konvertera analogt material till digitalt format krävde snudd på ingenjörsutbildning och en ängels tålamod i början av 2000-talet. Som regel krävdes ett tv-kort, som dels kostade en rejäl slant, dels behövde monteras in på en ledig kortplats i datorn. När detta var gjort skulle drivrutiner installeras, som i bästa fall fungerade med din dators hårdvara. Undertecknad testade mängder av olika lösningar under tidigt 2000-tal och regeln var att det fungerade ibland. Oftast inte.
Det står nu 2022 i kalendern och tekniken har faktiskt utvecklats. I den här artikeln har vi använt ett billigt externt tv-kort som vi har köpt in från Amazon för 385 kronor och ett externt ljudkort som kostar 231 kronor. Om du bara ska konvertera musik behöver du bara det billigare kortet. Om du har en stationär dator och bara ska konvertera ljud behöver du ingen extra hårdvara alls.
Installation
1. Videokortet som vi köpt in kräver lyckligtvis inga drivrutiner. Det är 100 procent plug’n’play. Allt du behöver är en ledig usb-port. Det fungerar både på pc och Mac-datorer. Om du har en Mac behöver du inte ens ladda ned ett program för att spela in videosignalen. Det går alldeles utmärkt att spela in via Quicktime, som finns i alla Mac-datorer.
Om du använder en pc behöver du hämta en ett program som kan spela in signalen. Kortets tillverkare rekommenderar open source-programmet OBS Studio. Programmet är gratis.
Koppla in din video
2. På baksidan av din vhs-spelare hittar du kontakterna för att ansluta videokortet. Det är bara att följa färgerna. Om du använder s-video måste du även koppla in sladdar för ljudet (den vita och röda kontakten).
Förbered videon
3. Stoppa in ett videoband i din gamla vhs-spelare och tryck på play. Öppna programmet OBS Studio.
Konfigurera OBS Studio
4. I nederkanten av programmet finns några fönster. Ett av dessa heter Källor. Här måste du lägga till videokortet som källa. Klicka på +-tecknet och välj Videoinmatningsenhet. 5. I dialogrutan som nu dyker upp väljer du Skapa ny och ser till att USB till video är synligt. I fönstret Källor ser du nu att Videoinmatningsenhet har skapats. Högerklicka på namnet och välj Egenskaper.
6. I menyn som nu dyker upp klickar du på rullgardinsmenyn i nederkant och väljer AV TO USB2.0 och klickar sedan på OK.
Ställ in bilden
7. Om allt fungerar som det ska ser du nu bilden som skickas från videobandspelaren i OBS Studios videofönster. Som du kanske märker är bilden liten. Detta beror på att videosignalen inte alls har samma upplösning, 720p, som OBS Studio har som standard. Men detta är enkelt att fixa.
8. Klicka på fyrkanten i det nedre högra hörnet av den röda ramen och dra så att fönstret fylls. Du kan behöva justera ytterligare genom att dra i någon av de andra kanterna.
Börja spela in
9. Längs ned till höger finns ett fönster med olika funktioner, bland annat inspelning. Klicka på Börja spela in. Klart! Inspelningarna sparas i mkw-format, ett utrymmesbesparande format som kan spelas upp av exempelvis VLC Player, ett av de bästa gratisprogrammen för att spela upp film. VLC Player klarar av de flesta formaten. Om du använder en Mac-dator öppnar du Quicktime och väljer Ny filminspelning, i rutan som dyker upp markerar du AV TO USB2.0 och klickar på inspelningsknappen. Inspelningen sparas som en .mov-fil, som du sedan kan redigera i Imovie, som följer med alla Mac-datorer.
Fler funktioner
OBS Studio har mängder av olika funktioner. Det finns brusreducering, skärpa, färg och enklare redigeringsmöjligheter. Det är bara att börja experimentera med de olika reglagen tills du hittar en inställning som passar dig.
Så spelar du in ljud
Om du bara ska spela in ljud, till exempel från gamla kassettband eller vinyl behöver du bara ett så kallat externt ljudkort. Vi beställde en som kostade 230 kronor hos Amazon.
Digital Life AV202-B är ett smidigt litet ljudkort som kopplas in via usb till din dator, som sedan konverterar analog musik till digitalt format. Enheten kopplas till datorn via usb. Till skillnad från videofångarkortet har den här en 3,5 millimeters kontakt istället för en gul rca-sladd. Digital Life AV202-B är plug’n’play och behöver inga drivrutiner.
Du kan givetvis använda videofångarkortet som vi gått igenom ovan till att konvertera kassettband och vinylskivor. Följ stegen nedan, de är identiska, förutom att videofångarkortet inte går att koppla till en 3,5-millimeters ingång – källan du spelar in från måste ha rca-kontakter.
Digital Life AV202-B fungerar oavsett om det är en Ipod, en gammal Walkman, vinylspelare eller en rullbandspelare. Det enda kravet för att den ska fungera är att källmaterialet kan kopplas in via rca- eller 3,5-millimeterskontakt. Om du ska koppla in en vinylspelare måste den ha inbyggd riaa-förstärkare. Om du är osäker på om den har det eller inte kan du googla namnet och beteckningen på din skivspelare, oddsen är stora att all information du behöver finns online. Annars kan du köpa en riaa-förstärkare för cirka 300 kronor.
Gör så här
1. Börja med att koppla in Digital Life AV202-B till din dator eller också kan du fortsätta att använda Digitnow Video Capture. När du installerat Digital Life AV202-B är det dags att hämta ljudprogrammet Audacity. Det är gratis och mycket kompetent. Du kan ladda ned den senaste versionen av programmet här.
2. Starta Audacity. Nu måste du välja ljudinmatning. Alldeles under den gröna Play-knappen finns en rullgardinsmeny. Klicka på den och välj Windows DirectSound.Nu kan Audacity spela in ljudet från usb-porten. 3. Om du har en kassettbandspelare är det nu dags att plocka fram den. Koppla in den via rca-kontakterna. Om din bandspelare inte har sådana, som till exempel en gammal Walkman, väljer du istället hörlursutgången. Om du har en vinylspelare kopplar du istället in den med rca-sladdarna.
4. Klicka på den röda inspelningsknappen i Audacity. Om du ska spela in från vinyl är det bra om inspelningen startar innan skivan sätts igång. Det är också bra om du får med knaster innan musiken börjar – mer om det i punkt 7. Bredvid mätaren som visar inspelningsnivån finns en ikon som ser ut som en mikrofon. Här kan du justera inspelningsnivån. En tumregel är att mätarna bara ska snudda vid rött. Om du spelar in från kassettband startar du först inspelningen i Audacity sedan sätter du på bandspelaren.Justera inspelningsvolymen genom att dra i reglaget. 5. Om du gjort allt rätt kommer du nu att se hur ljudet spelas in på spåren. Om du ska spela in en hel skiva låter du bara inspelningen fortlöpa. Samma om det är ett helt kassettband som ska spelas in. Du kan stoppa inspelningen mellan låtarna, men det är enklare att spela in allt på en gång. Mer om det senare.
6. Okej, inspelningen är klar och finns nu digitalt på datorn. Dags att analysera musiken. Den lilla snutten av knaster som spelades in i början av skivan kommer nu till användning. Till höger om in- och uppspelningsknapparna sitter en grupp med fyra ikoner. Klicka på den som är ett lodrätt streck, detta är markeringsverktyget. Markera nu början av inspelningen, innan musiken börjar, det vill säga avsnittet när nålen sänks ned på skivan. 7. Klicka på menyn Effekt. Där finns det ett val som heter Brusreducering. Markeringen som du nu har gjort innan musiken börjar innehåller knaster och brus som Audacity kan filtrera bort. Klicka på Hämta brusprofil. Audacity analyserar nu resten av din inspelning och filtrerar bort den typen av ljud. 8. När du nu har avlägsnat knaster och oljud från din inspelningen kan du lyssna på den. Om du tycker att den saknar bas eller diskant, hittar du reglage för det under Effekt. Där går det också att justera volymen om inspelningsnivån är alldeles för hög. Det finns hur många olika effekter och filter som helst, du kan testa dig fram för att hitta ett ljud som du gillar. 9. När du har lagt på filter, equaliser eller vad det nu kan vara är det dags att exportera filen. Klicka på menyn Arkiv och välj Exportera. Vi har valt mp3 som format, i underkanten av dialogrutan kan du ställa in vilken kvalitet du vill ha. När du är klar klickar du på Exportera,här kan du välja vilket format du vill att låten ska ha. Vi väljer mp3 med högsta bitrate. Efter du gjort det dyker det upp en ruta där du kan skriva in information om musiken, som artist, skivtitel, årtal med mera. Om du inte bryr dig är det bara att hoppa över och spara filen. 10. Klart!
Klipp ljudspåret
Om du har spelat in en hel skiva eller kassettband och du vill ha låtarna separat följer du först stegen 1 till 8. Innan du exporterar filen måste du dela upp den. Som tur är det enkelt. Använd markeringsverktyget, lokalisera början och slutet på en låt, detta är enkelt då du kan se hur inspelningen smalnar av till ett streck mellan låtarna – det mellanrummet är pausen mellan låtarna. Klicka och markera en låt tills markeringen är ungefär i mitten av två låtar, tryck Ctrl-X. Nu är låten urklippt. Tryck Ctrl-N, ett nytt fönster öppnas, klistra sedan in musiken genom tangentkommandot Ctrl-V. Du kan nu välja att spara låten som ett nytt projekt eller att exportera den enligt steg 9.
Om du har en stationär dator
Sitter du med en stationär dator lär du ha ett externt ljudkort i datorn eller inbyggt på moderkortet. Då kan du koppla in alla ljudkällor som har 3,5-millimeters utgång direkt i mikrofoningången på datorn. Enda skillnaden när du spelar in musiken i Audacity är du kan behöva välja en annan källa i steg två.
Ännu äldre format
Har en låda full av gamla super-8-filmer? Så länge du har en projektor och ett vitt papper är det ingen ko på isen. Visst, det finns företag som tar emot gamla filmer och konverterar dessa till lämpligt digitalt format. Grejen är bara att det brukar kosta en hel del. Och varför betala när du kan göra det själv hemma?
Super 8
Rigga projektorn så att den visar bilden på ett A4- eller A3-papper. Montera en mobilkamera på ett stativ, du kan köpa sådana för några hundralappar, och filma av projektionen. Placera den så nära projektorn som möjligt för att undvika så kallat parallaxfel. Se till att använda så hög upplösning som möjligt i telefonens kamera.
Dv-video
Även digitalt inspelade filmer kan orsaka problem. Om du spelat in video på en mini dv-kamera är risken stor att den bara ansluts till en dator via firewire. Ett snabbt men dött gränssnitt som inte finns på moderna datorer. Det finns dock lösningar på detta. Du kan köpa en firewire till usb-adapter. Men det är inte säkert att det fungerar om inte datorn har stöd för gränssnittet. Det går säkert att hitta drivrutiner, men huruvida de fungerar eller ej är inte en självklarhet. Om du har en stationär dator med lediga kortplatser går det fortfarande att köpa firewire-kort.Cerrxian 3-portars IEEE 1394 Firewire-kort PCI Firewire-adapter kostar 250 kronor på Amazon.
Diskett
Disketten är som bekant redan digital, men kan alla som har en diskettläsare i sin dator räcka upp handen? Det var inte många… Som tur är finns de fortfarande att köpa hos exempelvis Amazon. De ansluts via usb och kostar runt 200-300 kronor.
Konvertera andra format Om du redan har gamla filmer liggandes på en hårddisk, men som är av ett format som antingen är snudd på obsolet eller väldigt utrymmeskrävande, som exempelvis avi-filer, då finns det program för det med. Handbrake är ett open source-program som kan konvertera det flesta filformat till exempelvis h264, ett av de vanligaste formaten i dag.