Huawei Matebook D 14: Snygg och bekväm laptop till rätt pris
Med den senaste datorn i Huaweis Matebook D-serie får du mycket för pengarna. Det är kvalitet i det mesta, även om det också finns ett par små frågetecken.
Det mesta med Matebook D 14 övertygar. Du får pålitlig kontorsprestanda, bra bild och ljud, elegant design, behagligt tyst kylning och ett avskalat system utan många onödigheter. Batteritiden ligger den i fatet, men är fortfarande godkänd. Ett par design- och funktionsdetaljer irriterar, men inte tillräckligt för att frånta den vår rekommendation. Stort test: Bästa laptop – under 10 000 kronor
Huawei har nu levererat laptops i Europa sedan 2017 med samma inriktning. Avskalad design, rent operativsystem, bra grundkvalitet och högt prisvärde. Matebook D är en serie laptops i mellanprisklass, som genom åren gjort ett bra jobb med att införliva dessa värden. 2022 års Matebook D släpptes tidigare i våras, och består av två modeller, en 14- och en 15,6-tummare. Här testar vi först Matebook D 14. Det säljs bara en modell av Matebook D 14, med Intel Core i5-processor, 8 gigabyte ramminne och 512 gigabyte ssd, till ett pris på 8 990 kronor. Med chassi i mörkgrå aluminium ger den ett lyxigare intryck än många andra laptops i samma prisklass, samt är överlag gediget byggd.
Måtten är relativt kompakta, men den kan inte räknas in bland de riktigt ultratunna datorerna. Den är 1,6 centimeter tjock som mest och väger strax under 1,4 kilo. Inte extremtungt, men det finns lättare alternativ. Skärmen har tre tunna skärmkanter och ett par centimeter extra i botten, vilket höjer upp skärmytan något.
Värt att notera är att det inte sitter en webbkamera ovanför skärmen. Här sitter istället Huaweis udda lösning, som vi sett i en del modeller, med en webbkamera dold mellan F6 och F7 i tangentbordet, som poppar upp med ett klick om du trycker på den. Det är inget fel på bildkvaliteten, det är en 720p-kamera som levererar anständig bild med rätt färger och en acceptabel brusnivå, men den ger dig ett osnyggt grodperspektiv. Särskilt när du samtidigt vill använda tangentbordet.
Bekväm att använda
Du får ett välbyggt tangentbord med tydlig klickkänsla i knapparna. Det hade kanske kunnat vara bredare för att slippa kompromissa med storleken på enstaka tangenter, men då är vi petiga. Du får också bakbelysning i tangenterna, om än i svagaste laget. Musplattan håller också hög klass, med rätt kontroll och bekväm yta. Huawei Matebook D 14 sticker ut genom att inte sticka ut. Designen är mycket enkel och elegant avskalad. Årets Matebook D 14 har såvitt vi kan se exakt samma design som i 2021 års modell. Det var en dator vi inte testade, så vi kan inte säga helt säkert. Men allt ser bekant ut, formen, färgen, placeringen av portar och så vidare. Det gör att du behöver vara uppmärksam, förra årets modell av Matebook D 14 finns fortfarande i butiker, som verkar säljas exklusivt av Elgiganten. Och de heter bägge just Matebook D 14.
Står det inte utmärkt att det är 2022 års modell får du titta på processorn. Här sitter det en Intel Core i5-1135G7, mot en Core i5-10210U i föregångaren. Det är alltså inte senaste 12:e generationens processor. Men det är inte förvånande, lågeffektsmodellerna av den har kommit första denna vår. I skrivande stund är det faktiskt bara Samsung som släppts datorer med dessa processorer. I alla fall i Sverige. I prispressade datorer som den här lär vi se mycket av generation 11 ett bra tag framöver.
Rätta prestandan och skärmen
Och det är ju inte automatiskt fel. Här jagar vi inte maximal datorkraft utan pålitlig surf- och Office-prestanda. Med en Core i5 är det precis vad vi får. Fyra kärnor, åtta trådar och en problemfri upplevelse vid enklare vardagligt arbete. Vi navigerar webbsidor, strömmar media och kör kontorsprogram utan någon påtaglig seghet. En snygg men inte särskilt ljusstark skärm. Det finns ett “prestandaläge” i datorn som kan aktiveras med ett knappkommando. Men det höjer inte prestanda egentligen, utan gör bara fläktar mer aktiva. Det kan hjälpa till att unvika så kallad throttling om datorn skulle bli för varm under längre körning. Inte heller då är kylningen särskilt högljudd.
Även enklare fotoredigering klarar datorn av utan större problem, Iris Xe-grafiken i processorn hjälper till med detta. Möjligen hade det varit välkommet med mer lagringsminne, åtta gigabyte kan bli i underkant om du vill ha många program och webbläsarflikar öppna. En för prisklassen snabb ssd på 512 gigabyte rundar av det hela och gör laddtider av större program och filer trevligt kvicka.
Skärmen är en ips-panel med 1080p-upplösning och är ett av de största lyften mot den senaste Matebook D-modell, som vi testade 2020. Den hade bleka färger, men dagens skärm uppges matcha srgb i färgomfång. De testfoton som visas på skärmen ser ut att bekräfta det. Betraktningsvinklarna är breda, färgtemperaturen ser neutral ut och toningar är jämna och snygga. Ljusstyrkan, som är runt 250 cd/m2, är dess svagaste egenskap. Det räcker bra i inomhusmiljöer, men i solljus blir det problem med läsbarheten. Strömbrytarknappen fungerar även som fingeravtrycksläsare.
Anslutningar utan överraskningar
Du får också högtalare av hög kvalitet, som ger distinkt, detaljerat och fylligt stereoljud. Datorn har ljudkontrollprogram från Nahimic installerat, men när vi försöker starta det får vi beskedet att ljuddrivrutinen inte är kompatibel och vi hittar inga uppdateringar som löser det. Ljudet är dock så bra från början att vi inte egentligen bryr oss.
Matebook D 14 har en snabb usb c-port med tio gigabit datahastighet, som även används för batteriladdning. Den har tyvärr inte stöd för Displayport, det går alltså inte få komplett dockning via en port. Istället har den separat hdmi för anslutning till extern skärm.
Två usb typ a-portar rundar av de externa anslutningarna, en av usb 3 och en av usb 2-typ. Vilken som är vilken får du klura ut själv, det finns tyvärr inget som indikerar vad som är vad. Främsta sättet att ansluta är ju dock med wifi. Vi kan konstatera att datorn stödjer wifi 6 och att det går att få riktigt snabb uppkoppling med rätt dator.
Vill du bluetooth-koppla sådant som mus, hörlurar samt även parkoppla en telefon, har Huaweis datorer en extra finess för det i form av inbyggd nfc-krets. Den fungerar dock bara på utvalda Huawei-tillbehör. Samma sak gäller för funktionen Superenhet, som kopplar samman olika enheter för enkel fil- och skärmdelning. Det fungerar bara på Huawei-produkter, varav flera inte säljs i Sverige. Förväntad uppsättning externa portar.
Minimalt med bloatware
Utöver det är datorn fri från distraktioner och extra program, förutom Huawei Control Panel, där Huaweis sammankoppling av enheter administreras, samt en valfri snabbkontrollpanel för en handfull inställningar och funktioner, som till exempel skärminspelning. Utöver vad Microsoft själva lägger in i Windows är det fritt från bloatware.
Batteritiden är långt ifrån den bästa vi sett, men den får ändå godkänt. Den klarar en normal arbetsdag med försiktig användning. Huawei pratar själva om över tio timmars videouppspelning, men det är optimistiskt enligt våra erfarenheter. Du bör nog inte lämna hemmet på morgonen utan att också packa ned en batteriladdare.
Med ett pris under 9 000 kronor ställer vi inte skyhöga krav på topprestanda, funktioner och kvalitet, utan förväntar oss snarare en viss lägstanivå. Huawei lyckas överträffa förväntningarna på vissa punkter. En behaglig bildskärm, utmärkt ljud och hög byggkvalitet lyfter den. Batteritiden ligger dock efter en del annars jämförbara konkurrenter, även om den inte är dålig. Det blir helt enkelt en fråga om vad du själv värdesätter.
Specifikationer
Produktnamn: Matebook D 14 NbD-WDH9 Testad: Maj 2022 Tillverkare: Huawei Processor: Intel Core i5-1135G7, 4st kärnor 2,4 GHz Grafik: Intel Iris Xe Graphics Minne: 8 GB ddr4 Lagring: 512 GB ssd Bildskärm: 14 tum matt ips, 1920 x 1080 bildpunkter Webbkamera: 720p Anslutningar: Usb 3 gen 2 typ c med displayport, usb 3 gen 1 typ a, usb 2.0, hdmi, headset Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.1, nfc (för Huawei Share) Operativsystem: Windows 11 Home Ljudnivå: 0-37 dBa Batteritid: 1 tim 10 min (hög belastning), 11h 50 tim (låg belastning) Storlek: 31,2 x 22,7 x 1,95 cm Vikt: 1,72 kg Rek. pris: 8 990 kr Aktuellt pris: 8 990 kr hos Elgiganten
Prestanda
Cinebench R23, cpu: 5 178 poäng Cinebench R23, cpu en kärna: 1 303 poäng Geekbench 5, cpu: 4 893 poäng Geekbench 5, cpu en kärna: 1 363 poäng Geekbench 5, gpu: 15 463 poäng Disk, läsning: upp till 2 502,63 MB/s Disk, skrivning: upp till 1 865,86 MB/s