Att ha en egen domän och en sajt till det kan vara värdefullt, oavsett om du är ett företag, en förening eller bara dig själv. Som privatperson kan du ge hela släkten personliga e-postadresser, slänga upp en blogg på helt egna domänen eller dedicera en sajt eller undersajt som portfolio för en kreativ hobby.
Är du aktiv i en lokal förening eller klubb och vill samla dess information och kontakter på ett lätthittat ställe finns det få saker som slår en egen webbadress. Och som egen- eller småföretagare kan det vara livsviktigt att finnas och synas på en egen url som är lätt att ha med i dekaler och på annonser.
För det mesta behöver du varken särskilt stora summor pengar eller förkunskaper för att komma igång. Med ett abonnemang på ett modernt webbhotell kan du få allt du behöver, från domännamn och serverplats till smart och lätthanterligt webbgränssnitt där du gör all administration och ofta till och med enkelt bygger din webbsajt utan att behöva krångla med kodande, eller ofta ens med webbdesign tack vare färdiga snygga mallar.
Testade webbhotell
Smart sajt utan egen kod
Det kan också finnas sådant som färdiga mediagallerier, e-handelslösningar och mycket mer att tillgå, ibland på köpet, ibland som tilläggstjänster. En sak som kan vara intressant att kolla upp är om ditt webbhotell erbjuder ssl-certifiering på köpet. Ssl är standardsättet för att kryptera webbtrafik. Varje sajt där du vill hantera användarinloggning lär behöva det. Hos de flesta ingår det, men hos andra kan det innebära en extra kostnad.
Att se vad ett webbhotell kostar dig kan vara lite knepigt. Leverantörerna är inte väldigt tydliga med att deras utsatta priser är angivna exklusive moms. Det verkar vara branschstandard, då de flesta som skaffar hotell antas vara företag. Därmed behöver du lägga på 25 procent på priset som privatperson. Det finns dock undantag även på den punkten, ett fåtal hotell anger priser med moms.
Sedan är det flera leverantörer som lockar med rejäl rabatt första året, eller lockpriser på domännamn, som sedan kostar mellan en och ett par hundralappar per år att förnya. Det kan också förekomma rabatt för en viss betalningsmetod, vid lång bindningstid, extra faktureringsavgifter, och så vidare.
Här har vi räknat ut och anger vad ett abonnemang kostar löpande efter eventuella rabatter första året. Alla leverantörer skriver ut månadskostnad i marknadsföringen. Därför har vi använt det här. Men det är inte alltid säkert att det går att betala månadsvis. Vanligare är en månads- eller kvartalsfaktura.
Många fler att välja bland
Det här är en bransch med väldigt många tjänster och företag, från stora koncerner till små familjeföretag som erbjuder samma saker. Här har vi begränsat oss till helsvenska leverantörer, och i de fall flera tjänster ägs av samma bolag, något som exempelvis kan hända om ett företag köper upp ett annat, har vi valt att testa deras mest populära tjänst med privatanvändarfokus.
En del webbhotell är mer fokuserade på större företagskunder och erbjuder också sådant som avancerade databaslösningar, extra hög bandbredd för sajter som får mycket trafik, datorvirtualisering, Office 365-abonnemang och mycket mer. Och flera operatörer, till exempel en jätte som Telia, säljer bara sina tjänster till företag.
Det är inget vi tittar på här, utan ett webbhotell ska funka för alla. Vi räknar inte med att du har varken eget bolag eller djupa webb- eller generella it-kunskaper, men att du är nyfiken och villig att ge dig in i ett webbhotells verktyg, få igång din första sajt och sedan utforska möjligheterna vidare.
Så gjorde vi urvalet och testet
Vi sökte upp webbhotell med svenska ägare och svensk support via Google och tredje parts referenslistor, och bjöd in samtliga vi kunde hitta som säljer abonnemang till privatpersoner. Av tio tillfrågade leverantörer fick vi svar och tillgång till testabonnemang från sex stycken. Vi testade vardera leverantörs enklaste bas-abonnemang där vi manuellt gått igenom och bedömt prisvärde, funktionsutbud och användarvänlighet.
Ballou Webbhotell Lilla: Komplett och funktionellt
Erbjuder det mesta du kan tänkas behöva

Ballou Webbhotell Lilla: Omdöme
Positivt
- Mycket kapacitet och funktioner.
- Få begränsningar.
- Stort utbud av funktioner.
Negativt
- Aningen högt pris.
- Kan kräva en del förkunskaper.
Ballou Webbhotell Lilla kostar 99 kronor i månaden innan moms, och är ett kraftfullt startpaket, med obegränsad trafikmängd, gigabit-hastighet på servern, 100 GB lagringsplats och inga begränsningar i sådant som antal e-postadresser. Det är ett funktionsrikt system som bland annat ger dig många smarta e-postfunktioner, flera alternativ för statistik för din sajt, en handfull smarta säkerhetsverktyg och fria ssl-certifikat.
Det är kort och gott ett mycket funktionsfyllt paket, men också ett som kan vara lite överväldigande att sätta sig in i för en nybörjare. Det är dock lätt att komma igång och skapa en sajt, tack vare dels en snygg inbyggd mallbaserad sajtbyggare, och ett stort utbud av färdiga webbsajtsystem som kan installeras för den lite mer ambitiöse. Har du inte en snäv budget får du här alla verktyg du kan tänkas behöva, men du förväntas också veta hur du använder dem.
Läs hela testet av Ballou Webbhotell
Specifikationer
Testad: April 2020
Leverantör: ballouwebbhotell.se
Lagring: 100 GB
Cirkapris: Kostar 49,50 kr/mån
Egensajt Hemsida: Snyggt och prisvärt för enklare sajter
Har allt som behövs och smart skalbart.

Omdöme
Positivt
- Bra sajtbyggare.
- Snyggt och lättnavigerat.
- Alla grundläggande funktioner.
- Smidigt att uppgradera det som behövs.
Negativt
- Få extra funktioner.
- Lite utrymme och trafikkvot.

Egensajt har lågt ingångspris, för relativt lite plats. Gott och väl för många, och vill du ha mer är det enkelt att köpa några extra gig efter behov. Du får enkel e-posthantering, WordPress och en smidig egen sidbyggare med över 200 färdiga, snyggt utformade mallar. Dessa passar bra för en infosajt där du då och då vill kunna uppdatera lite information. Vill du ha en innehållsrik sajt i bloggstil rekommenderar vi istället WordPress. Det är dock lite mer jobb att komma igång med.
Du får också en enkel dns-hantering där du kan sätta upp subdomäner, fast det krävs ett par extra steg som är lätt att missa för att sedan kunna använda dem. Mer komplett dns-hantering finns också men är inget du bör ge dig in och peta i om du inte har koll på sådant redan. Det finns bra hjälpsidor och alert support som bör kunna guida dig rätt, för detta och andra frågor du som nybörjare kan tänkas ha.
Läs hela testet av Egensajt Hemsida
Specifikationer
Testad: April 2020
Leverantör: egensajt.se
Lagring: 5 GB
Cirkapris: Webbhotell från 8 kr/mån
FS Data Premium: Kraftfullt och funktionsspäckat, men dyrt
Webbhotell för seriösa användare

Omdöme
Positivt
- Höga prestanda och kapacitet.
- Många funktioner.
- Utmärkt sajtbyggare.
Negativt
- Högt pris.
- Kan kräva en del förkunskaper.
FS Datas enklaste abonnemang heter Premium, och ger dig hela 20 GB sajtutrymme, ingen trafikkvot, och en bandbredd på hela 1 GB per sekund, plus dedikerade processorkärnor och mycket tilldelat minne. men så kostar det också därefter. Huvudgränssnittet heter Cpanel och är rätt så lätt att navigera i. I alla fall om du är insatt i hur webbservrar och webbhotell fungerar.
Här finns smarta verktyg för det mesta, avancerad kontroll av e-postkonton, innehållsrik statistik, bra säkerhetsverktyg och mängder av olika webbsajtsystem som du kan ladda hem och installera. Framförallt har FS Data en funktionsrik och lättanvänd mallbaserad sajtbyggare med mycket flexibilitet och stora möjligheter trots avskalat gränssnitt.
Läs hela testet av FS Data Premium
Specifikationer
Testad: April 2020
Leverantör: fsdata.se
Lagring: 20 GB
Cirkapris: Från 1 kr / månad för Premium (ord. 169 kr) 12 månader, eller för Pro 1 kr / månad i 12 månader (ord. 299 kr)
Inleed Standard: Prispressat och funktionsrikt
Webbhotell för en snäv budget

Inleed Standard: Omdöme
Positivt
- Extra lågt pris.
- Trots det ganska gott om funktioner.
Negativt
- Snålt med utrymme.
- Kan kräva en del förkunskaper.
Tjänsten har två admin-gränssnitt, ett enklare där du kan hantera vissa funktioner som domäner och e-post samt installera ett urval sajtsystem som WordPress och Joomla. Sedan finns ett avancerat läge, kallat DirectAdmin där det finns möjlighet till mer avancerade inställningar och större urval sajtsystem att använda. Här hittar vi även en riktigt bra sajtbyggare, en funktion vi tycker de kunde ha lyft fram mer centralt.
Läs hela testet av Inleed Standard webbhotell
Specifikationer
Testad: April 2020
Leverantör: inleed.se
Lagring: 2 GB
CirkaprisFrån 19 kr/mån
Loopia Privatpaket: Smidigt och extra nybörjarvänligt
Extra användarvänligt – om du är beredd att betala

Omdöme
Positivt
- Stort utrymme.
- Utmärkt hjälp för nybörjare.
- God kvalitet på funktionerna.
Negativt
- Något begränsat funktionsutbud.
- Ssl kostar extra.
Loopia Privatpaket ger dig 75 gigabyte plats till webbsajt respektive e-post. Loopia specificerar ingen övre bandbredd eller datakvot för ditt hotell. Du får full dns-hantering som är extra lätt att använda tack vare nybörjarvänligt upplägg. Du får verktyg för att skicka nyhetsbrev, och e-postkonton med både spam-filter och virusskydd, som går att kontrollera individuellt per mejladress. I gränssnittet ser det ut att ingå sådant som ssl, och optimering för sökmotor med mera. Men det är tilläggstjänster som kostar extra. Just ssl känns lite snålt då flera andra webbhotell inkluderar det.
För att bygga din sajt erbjuder Loopia en handfull alternativ. För det första en enkel men väl fungerande mallbaserad sajtbyggare. Det är en extern webbtjänst men sammankopplad med Loopia så att sajten laddas upp på din domän automatiskt. För det andra finns WordPress, en Wiki, Joomla och två alternativ för webbshop du kan installera.
Läs hela testet av Loopia Privatpaket
Specifikationer
Testad: April 2020
Leverantör: loopia.se
Lagring: 75 GB
Cirkapris: Från 39 kr / månad (första året) för paketet Privat eller 89 kr / månad för paketet Företag
Miss Hosting Basic: Mycket hotell för pengarna
Stor lagringsplats och gott om funktioner

Omdöme
Positivt
- Stort utrymme och hög bandbredd.
- Många funktioner att utforska.
- Smidig egen sajtbyggare.
Negativt
- Viss inlärningströskel för en nybörjare.
Miss Hosting startades 2014 och har växt till sig snabbt på senare år. Deras Basic-abonnemang ger dig hela 100 gigabyte lagringsplats och obegränsad trafik trots ett överkomligt pris. Det är dock inte samma höga tilldelning av processor och minne på servern som hos några av de dyrare konkurrenterna.
Gränssnittet är samma Cpanel-system som ett par andra konkurrenter kör, och här finns funktionsrik e-posthantering, kontroll över säkerhetskopiering, massor av statistik- och säkerhetsfunktioner för sajten, till exempel en inbyggd virus-skanner och möjlighet att installera mängder av olika sajtsystem och köra om du känner dig manad. annars finns här också en snygg och smidig sajtbyggare som gör det lätt att sätta upp en elegant hemsida.
Läs hela testet av Miss Hosting Basic
Specifikationer
Testad: April 2020
Leverantör: misshosting.se
Lagring: 100 GB
Cirkapris inkl. moms: 1 kr/mån första 12 månader (kraftfull rabatt första året)
Oderland Standard: Seriöst hotell för den kunnige
Proffsigt webbhotell med smarta funktioner för företag

Omdöme
Positivt
- Gott om utrymme och bandbredd.
- Skalbara prestanda.
- Bra uppsättning verktyg för den kunnige.
Negativt
- Hög tröskel för den ovane.
- Ingen egen sajtbyggare.
- Relativt högt pris.
Oderland är främst riktad till företag. Men det är fritt fram för vem som helst att skaffa ett abonnemang. Standard-paketet har ett visserligen ett högt men inte orimligt pris och ger dig 20 gigabyte och två terabyte trafik per månad. Det räcker och blir över för vilken mindre sajt som helst. Så länge du håller dig till dina 20 gigabyte kan du ha hur många sajter som helst. Köp domäner separat eller lägg upp hur många subdomäner du vill och allt sköts i samma webbhotell under samma konto.
Som flera andra webbhotell kör Oderland med en separat del för kontohanteringen, och systemet Cpanel, med alla de tekniska inställningarna. Här får du kraftfulla verktyg för din webbverksamhet, från e-post till sajter. Du får många säkerhetsverktyg för din sajt. Och du får Softcalulous Apps Installer, samma som i andra Cpanel-baserade webbhotell, med dess hundratals installationsklara sajtsystem. Det du inte får är en enkel egen sajtbyggare eller särskilt mycket hjälp på vägen med att konfigurera och göra inställningar i ditt webbhotells alla komponenter. Här förväntas du ha grundkompetensen för det.
Läs hela testet av Oderland Standard
Specifikationer
Testad: April 2020
Leverantör: oderland.se
Lagring: 20 GB
Cirkapris inkl. moms: Från 185 kr/mån