Frågar du en del förståsigpåare så är det gamla internet med en öppen webb full av olika webbplatser på väg bort, till förmån för ”plattformar” som Facebook och Tiktok. Bloggar är inte lika vanliga som förr om åren, och allt färre väljer att ha sin e-post hos några andra än jättar som Google och Microsoft.
Men än är webben inte död, och många privatpersoner driver av olika anledningar egna sajter av olika slag. Det kan till exempel vara en webbplats för en förening, en blogg med egen adress eller en sida om något specialintresse. Oavsett orsak behöver sajten husera någonstans, och för de allra flesta innebär det en prenumeration hos ett webbhotell.
MARKNADSFÖRING
Köp webbhotell hos STRATO – första året gratis!

STRATO Webbhotell: Snabbt, säkert och enkelt. Professionellt webbhotell för dina webbplatser. Inklusive flera domännamn och SSL. Gratis installation ingår!
Inte riktat mot konsumenter
Nästan ingen av de aktörer jag har undersökt i det här testet har ett fokus på privatpersoner. Även för de minsta och billigaste paketen verkar firmorna räkna med att den som skaffar en webbplats gör det som en del av någon form av näringsverksamhet. Priserna anges alltid exklusive moms (även om ett fåtal har en inställning för att växla till priser inklusive moms) och marknadsföringen handlar mycket om hur enkelt det är att till exempel lägga till en webbutik.
Med det sagt är det inget som hindrar konsumenter att prenumerera på någon av tjänsterna, och de flesta aktörer på marknaden har paket som passar privata sajter både pris- och funktionsmässigt.
Trots att webbhotell är en mogen produkt och det finns många aktörer är skillnaderna i pris, ingående lagringsutrymme, tillåten trafik och inte minst verktyg för administration och webbplatsskapande stora. Tyvärr är företagen som driver webbhotellen inte alltid så tydliga med exakt vad som ingår och förutsätter kunniga kunder, vilket gör att det lätt kan kännas som en djungel för nybörjaren som bara vill ha en pålitlig, prisvärd tjänst. En del är värre än andra, ingen är exemplariskt bra.
Urval och testmetod
Målet med testet är att hitta de bästa tjänsterna för privatpersoner som vill ha en egen webbplats/hemsida med krypterad anslutning (https), eget domännamn och möjlighet att bygga sidor med ett enkelt verktyg. Tjänster som kostar över 100 kronor exklusive moms har valts bort, och jag har valt de minsta (billigaste) paketen från varje företag.
Enbart svenska och andra europeiska företag med svenska webbplatser och service på svenska ingår i testet. Alla har inte sina servrar i Sverige, men alla ligger inom EU.
Testförfarandet har varit enkelt: Jag har skapat ett konto hos respektive webbhotell med det valda tjänstepaketet och testat att bygga en enkel privat webbplats med företagets egen sajtbyggare (där en sådan erbjuds) eller med WordPress. Sedan har jag jämfört pris, lagringsutrymme och andra specifikationer eftersom de är viktiga aspekter i valet av tjänst, och till slut tittat på hur lättanvänt admingränssnittet är.
Obs! Notera att gamla välkända svenska webbhotellet FS Data har köpts upp av Miss Hosting.
Loopia – dyrt men prisvärt

Fördelar
- Enkel administration
- Bra sidbyggare
- Funktionsrikt
Nackdelar
- Saknar ett billigt minipaket
Loopia är en pålitlig leverantör med ett lättanvänt admingränssnitt, många funktioner och en enkel sidbyggare med snygga teman. Det minsta paketet är dock relativt dyrt för den som bara ha små behov.
Betyg: 4,5 av 5
Testad: Augusti 2023
Leverantör: Loopia
Utrymme: 75 GB
Pris: Från 39 kronor per månad
Inleed Standard – billigt och avancerat

Fördelar
- Billigt grundpaket
- Bra adminpanel
- Få begränsningar
Nackdelar
- Snålt utrymme
- Nästan obefintlig ledsagning för nybörjare
- Mer än 10 gigabyte utrymme blir dyrt
Inleeds grundpaket är ett av de billigaste fullfjädrade webbhotellen i Sverige, men det har begränsat utrymme och tjänsten är inte anpassad för totala nybörjare med fler manuella inställningar än konkurrenterna.
Betyg: 4 av 5
Testad: Augusti 2023
Leverantör: Inleed
Utrymme: 2 GB
Pris: 19 kronor per månad (med årsvis betalning)
One.com – saknar vettig adminpanel

Fördelar
- Mycket utrymme för pengarna
- Gratis tre månader
Nackdelar
- Adminpanel saknar grundläggande funktioner
- Testade paketet saknar enkel WordPress-installation
One.com har ett av de bästa priserna för den som behöver mycket utrymme och trafik till en enda webbplats och klarar sig med grundfunktioner och sidbyggare.
Betyg: 3 av 5
Testad: Augusti 2023
Leverantör: One.com
Utrymme: 50 GB
Pris: 59 kr/mån
Miss Hosting – billigaste webbhotellet

Fördelar
- Billigaste webbhotellet i Sverige
- Mycket trafik
Nackdelar
- Ingen möjlighet att installera något annat än sidbyggare
- Sämre support än konkurrenterna
- Ssl/tls-certifikat ingår inte
- Fula affärsmetoder
Miss Hosting är har Sveriges billigaste webbhotelltjänst, men den är så enkel att den bara duger för vissa ändamål, och supporten lämnar en del övrigt att önska.
Betyg: 2,5 av 5
Testad: Augusti 2023
Leverantör: Miss Hosting
Utrymme: 5 GB
Pris: 3 kronor per månad (Mini)
Läs hela testet av Miss Hosting
Egensajt – enkelt webbhotell med bästa sajtbyggaren

Fördelar
- Bästa sidbyggaren
- Bra support
- Billigt för små sajter
Nackdelar
- Dyrt för stora sajter
- Komplicerade inställningar för vissa saker
Egensajt är enkelt att använda och har den bästa sidbyggaren på marknaden. För små behov är den dessutom billig, men för större utrymmes- och trafikbehov blir det snabbt dyrt.
Betyg: 4,5 av 5
Testad: Augusti 2023
Leverantör: Egensajt
Utrymme: 1 GB
Pris: 10 kronor per månad
Strato – prisvärt webbhotell med vissa begränsningar

Fördelar
- Lågt pris och mycket för pengarna
- Domännamn ingår
- Enkelt när du väl är igång
Nackdelar
- Förvirrande utbud
- Krånglig adminpanel
- Domän måste hanteras av Strato
Strato har en del att jobba på vad gäller presentationen av sina tjänster och adminverktyg, men har ändå gjort en stark entré på den svenska marknaden med en prisvärd tjänst.
Betyg: 3,5 av 5
Testad: Augusti 2023
Leverantör: Strato
Utrymme: 25 GB
Pris: Från 29 kronor per månad (gratis första 3 månaderna) eller gratis första 12 månaderna för paketet Basic (därefter 59 kr per månad)
Wopsa – bra för dig med förkunskaper

Fördelar
- Avancerad sidbyggare
- Obegränsad trafik
- Billigt första året
Nackdelar
- Hög inlärningströskel
- Förhållandevis lite utrymme för pengarna
- Krångligt med dubbla konton
Wopsa är en fullt duglig webbhotelltjänst som främst passar den som inte vill meka med kod men samtidigt vill bygga en avancerad webbplats. Med ett bra öppningserbjudande är det värt att testa.
Betyg: 4 av 5
Testad: Augusti 2023
Leverantör: Wopsa
Utrymme: 50 GB
Pris: 69 kronor i månaden