Inledning
Under en kort tid runt 2012 och 2013 såg det ut som om surfplattan skulle till att ta över helt. Microsoft hade precis släppt Windows 8 med sitt extremt pekorienterade gränssnitt. Samtidigt släppte de den första Surface-plattan, som satte tonen för hur sådana skulle vara designade, ända fram till och med nu.Så blev nu inte fallet. Även om de andra tillverkarna av pc-datorer snabbt svarade med egna plattor i liknande stil så har surfplattor med Windows aldrig riktigt kommit att dominera. Påföljande versioner av Windows återgick till ett mer traditionellt gränssnitt med surfplatteläge som komplement, och Microsoft har sedermera själva breddat sig och tillverkar nu även dockbara hybrider och rena laptops.
Missa inte: 12 nr av PC för Alla + hörlurar eller högtalare från JBL för endast 999 kr!
Kvalitet som får kosta
Här har vi testat fem vassa plattor med Windows, med solida laptop-prestanda från moderna fyrkärniga Intel Core-processorer, högupplösta eller på andra sätt högkvalitativa skärmar med utmärkt touch- och pennstöd, snabb ssd-lagring och uppenbar fokus på proffsanvändning. Det här är både din stabila, snabba och framför allt mångsidiga jobbdator under dagen, och din underhållning när du kommer hem på kvällen och vill slappna av med en film.Det här är inga billiga datorer, priset för modellerna vi testat ligger på mellan strax under och stax över 20 000 kronor. Så det är en rejäl investering. Men tanken är att detta är din mobila huvuddator. Den kan ersätta en lättare laptop, eller till och med en äldre trotjänare till arbetshäst, om du kan acceptera ett kompaktare skärmformat.
Då samtliga plattor i testet har stöd för extern displayport-skärm, oftast via thunderbolt 3, kan du också plugga in dem och använda plattan som skrivbordsdator med mus och tangentbord, förslagsvis via bluetooth. Det enda du inte kan göra med dessa enheter är spela krävande pc-spel.
Huvudfokus som laptop
Vad vi sett av plattor i Surface-stil under åren i konversation med er läsare, är att de flesta användare har dem som en traditionell laptop uppdukad på ett bord, med möjlighet att använda som handhållen platta eller liggande ritplatta mest som ett komplement. Men den som väljer en sådan produkt uppskattar verkligen dessa egenskaper, även om de inte använder dem dagligen.Därför är det viktigt att vi testar dem för bägge ändamålen. Kvaliteten i tangentbord och muskontroll, både med traditionell platta och pek, blir en viktig faktor. Likaså vad vi kan ansluta till plattan i form av traditionella pc-tillbehör. Men också komforten i handhållet läge, plattans mediaegenskaper och kvaliteten på pennstyrningen av skärmen får lite extra uppmärksamhet.
Så gjorde vi urvalet och testet
Vi bjöd in samtliga tillverkare av Windowsbaserade plattor i samma prestandaklass som Microsoft Surface Pro 6, och bad dem ställa upp med en lämplig platta. Av de inbjudna sex leverantörerna fick vi in testmodeller från fyra. Vi kunde sedan komplettera med en Lenovo-enhet från en lokal butik. En ny platta från Fujitsu hann tyvärr inte komma in i tid till testet, och kommer att testas vid ett senare tillfälle.Datorerna prestandamättes med Cinebench R20, Geekbench 4 och HD Tune Pro. Batteritid mättes med Imtec Battery Mark 1.1, vid full processorbelastning och full skärmljusstyrka, samt med cirka fem procents processorbelastning och lägsta ljusstyrka för läsbarhet inomhus kvällstid. Övrig prestanda och kvaliteter bedömdes manuellt med vardagligt arbete i Microsoft Word och Excel, samt Adobe Acrobat och Adobe Photoshop Elements, surfande i systemets standardwebbläsare, och uppspelning av Youtube och Netflix-film.
Dell Latitude 7200 2-in-1 (betyg: 8)
Dell Latitude 7200 2-in-1: Kompetent och välbyggd platta med få brister
Dells bidrag till testet är en helt ny och stilren platta med räta vinklar, aluminiumbaksida och heltäckande svart glas framtill. Det är solid byggkvalitet rakt igenom och ett stadigt stöd baktill. Plattan är tyngst i testet med dryga nio hekto. Den går att bära runt på ett tag, men lite mer rundade kanter hade varit bra för långtidskomfort.

Du får välbalanserat ljud med bra stereospridning, och väl godkänd detaljåtergivning. Det går att dra upp rejäl volym, men kan bli lite skrällig i mellanregistret på full volym. Dell inkluderar en bra app för att ställa in ljudbild med detaljerad equalizer. Här finns också smarta funktioner för att isolera din röst om du vill videochatta.

På kortsidorna sitter dubbla thunderbolt 3 och en stor usb-port, en bra kombination av gammalt och nytt och vi uppskattar att lätt kunna plugga in ett gammalt usb-minne eller en extern mus utan att behöva ta till adapter.
Resetangentbord ingår, det vill säga samma sorts påsnäppbara typ som till en Microsoft Surface. Det är stabilt och bekvämt med matt metall runt tangentbord och musplatta, och med hög kvalitetskänsla i knappar och bra muskontroll. Pekpenna ingår inte, men köper du till Dells premiumpenna för runt 600 kronor får du pennkontroll av hög klass.
Trådlöst får du stabil ac-wifi med 2×2-mimo och bluetooth, samt snabbt inbyggt mobilt bredbandsmodem med en liten sim-kortslucka på sidan. Fingeravtrycksläsare sitter på baksidan och fungerar utmärkt. Beställer du din platta på Dell.se kan du även lägga till ir-stöd till kameran för ansiktsinloggning.
Det kostar en dryg hundralapp extra. Det kan det vara värt i en så här pass påkostad platta. I dagsläget säljs inte denna modell i andra butiker, och om den då kommer med eller utan ir-kamera återstår att se.
Latitude 7200 2-in-1 drivs av en fyrkärnig Core i5 som levererar solida prestanda för kontorsjobb och enklare mediaredigering. Den finns med 8 eller 16 GB ram, och har i grundutförande 256 GB ssd av väl godkänd typ, men det finns flera konkurrerande plattor med snäppet vassare lagring.

Plattan kan bli rejält varm baktill när processorn pressas, plus lite extra om du samtidigt försöker ladda batteriet. Det beror dock delvis på att det är extra snabbladdat med en medföljande högeffektsladdare. Och fläktkylningen blir tidvis ganska högljudd med påtagligt vinande fläktar som trycker ut luft åt sidorna. Det blir lite opraktiskt i handhållet läge, då det är precis där man vill greppa den.
Batteritiden är godkänd men inte fantastisk. Aktivt jobb kan definitivt leda till att batteriet dör under en arbetsdag. Så se till att ha laddaren till hands. Dell har en egen energihanterare som hjälper till och framför allt förlänger batteritiden i standbyläge. Annars är det avskalat med extra program. Vi får en separat app för support-information, men annars är det fritt från bloatware. Det uppskattar vi.
Omdöme
Få saker sticker ut som exceptionellt positiva med Dell Latitude 7200 2-in-1, men det är också inget med den som är direkt negativt. Alla aspekter som vi kollar på är kort och gott någonstans mellan väl godkända och riktigt bra. Det är ett bra omdöme. En dator ska för det första fungera utan att irritera. Står du ut med en lite högre vikt i din Windowsplatta är det här ett utmärkt val.
Specifikationer
Produktnamn: Dell Latitude 7200 2-in-1Testad: Augusti 2019
Kontakt: www.dell.se
Processor: Intel Core i5-8365U, 1,6 GHz quad core
Grafikkort: Intel UHD Graphics 620
Minne: 8 GB ddr3
Lagring: 256 GB ssd, plats för micro sd
Bildskärm: 12,3 tum blank ips, 1920×1280 bildpunkter, multitouch
Kamera: 2,1 MP fram och bak
Anslutningar: 2st thunderbolt 3, usb 3.0, headset, tangentbordsdockning
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5), bluetooth 4.2, 3g, 4g
Operativsystem: Windows 10 Pro
Övrigt: Resetangentbord, fingeravtrycksläsare
Batteritid: 1h 45min (hög belastning), 14h (låg belastning)
Storlek: 29,2 x 20,1 x 9,35 cm
Vikt: 935 gram
Pris: 20 331 kr (På Dell.se)
Prestanda
Cinebench R20, cpu: 1 199 poängGeekbench 4, cpu: 15 015 poäng
Geekbench 4, gpu: 23 038 poäng
Disk, läsning: 954,4 MB/s
Disk, sökning: < 0,1 ms

Goda prestanda
Bra anslutningsalternativ
Hög bild- och ljudkvalitet
Bra tangentbord och skärmkontroll

Något tung
Inte så ljusstark skärm
Kan bli varm på baksidan
HP Elite X2 (betyg: 8)
HP Elite X2 1013 G3: Påkostad platta med extra säkerhet och utmärkt skärm
Elite är HP:s lite lyxigare serie datorer främst tänkta för företag, men som alltid är det fritt fram att köpa för vem som helst. De adderar lite lyx och design till dess mer vardagliga men fortfarande kraftfulla och funktionsrika Probook-serie.Designen på denna platta sticker också tydligt ut, med en iögonfallande fördjupning runt hela kanten. Vi befarade först att det skulle göra plattan obekväm att bära, men tack vare mjuk avrundning precis runt kanterna är den greppvänligare än den ser ut. Baksidan är helt i grå, spänstig metall, med en tunn ram som fälls ut för stöd. Det ger mer plats för komponenter i plattan, men gör att den inte står riktigt lika stabilt som en del konkurrenter.
Elite X2 har tre usb c-kontakter tätt intill varandra på ena kortsidan. Två av dessa är thunderbolt 3 med fullt stöd för sådant som displayport, och den tredje är en usb 3.1, även den med displayportstöd. Riktigt vad vi ska med så många skärmutgångar till, eller varför inte alla för enkelhetens skull istället är thunderbolt, får vi inte förklarat.

Plattan har ingen plats för extra minneskort, men en sim-kortslucka till lte-modem kan hittas på motsatta sidan. Baktill sitter en riktigt hyfsad 8 megapixels kamera, och en fingeravtrycksläsare som är pålitlig men som av någon anledning tar någon tiondel extra på sig vid enstaka tillfällen. Förutom fingeravtrycksläsaren baktill har plattan också ir-kamera för Windows Hello-inloggning om du skulle föredra det.
Tangentbordsdel i påsnäppbart format medföljer, och det håller mycket hög kvalitet, som HP:s laptoptangentbord i allmänhet gör. Det har stabil metallplatta som bas, musplatta i matt glas med utmärkt kontroll, och stora knappar med distinkt men inte hård svikt.
Vi får också med en pekpenna, som kan fästas vid sidan av tangentbordet. Just med penna fungerar Elite X2 extra bra. Windows-plattor kan ibland ha en viss släpighet för stylus-penna, men här är responsen extra snabb.
Elite X2 har en 13-tumsskärm med bildförhållandet 3:2 och exakt 3000×2000 pixlar. Det är med andra ord inte riktigt 4k-upplösning, men ganska nära, och på 13 tum ger det en utomordentligt skarp och jämn bild. Ljusstyrkan i skärmen är även den lite extra hög, så att du vid behov kan jobba i starkt solljus. Det är i alla fall tanken, men vi tycker dock att den inte riktigt klarar det, utan reflexer i den blanka skärmen stör lite för mycket.
Skärmen har färgomfång nära srgb-standarden, men dess färgkorrekthet är inte riktigt pålitlig. Den är därför en utmärkt skärm för kontorsjobb, snygga presentationer och mediavisning, men räcker inte riktigt för alla typer av medieproffs.
Plattan finns liksom de flesta i denna kategori att få med lite olika konfigurationer. Dessutom kan priserna variera enormt för samma modeller mellan olika butiker. Så som köpare gäller det att vara uppmärksam och hålla koll på specifikationerna. Här är det en rätt så dyr modell med Core i7-processor och 16 GB ram-minne som testats. Men det finns mer prispressade enheter.

Kylningen i plattan är relativt tyst. Långa stunder krävs ingen alls, och när den drar igång är tonen i fläktbruset inte lika vass som en del andra plattors. Den kan dock bli rätt så varm på baksidan. Batteritiden i plattan är relativt bra vid intensivt jobb, men försöker vi snåla på strömförbrukningen kan vi inte maxa driftstiden lika bra som med vissa andra plattor.
Plattan har två framåtriktade högtalare som levererar överlag bra ljud med fin dynamik och stereo, men med lite brist på detaljer i mellanregistret för den riktigt kräsne. Vi får med en bra app för att finjustera ljudbilden.
Utöver denna får vi med en handfull andra program från HP, varav de flesta har med ökad säkerhet att göra, från egen lösenordshantering och återställningsfunktion till vad HP kallar hårdvarubaserat surfskydd.
En annan säkerhetsfunktion som finns i vissa konfigurationer av Elite X2 är Sureview, HP:s insynsfilter som aktiveras med en knapp i tangentbordet. Det har dock inte vår testade modell. Vi föredrar nog att inte ha det, då det har påverkat bildkvaliteten i de datorer vi testat med den funktionen.
Omdöme

Specifikationer
Produktnamn: HP Elite X2 1013 G3 2TT04EA#AK8Testad: Augusti 2019
Kontakt: www.hp.se
Processor: Intel Core i7-8250U, 1,9 GHz quad core
Grafikkort: Intel UHD Graphics 620
Minne: 16 GB ddr4
Lagring: 256 GB ssd
Bildskärm: 13 tum blank ips, 3000×2000 bildpunkter, multitouch
Kamera: 8 MP bak, 0,9 MP fram, ir för inloggning
Anslutningar: 2st thunderbolt 3, usb 3.1 gen 1 typ c, headset, tangentbordsdockning
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5), bluetooth 4.2
Operativsystem: Windows 10 Pro
Övrigt: Resetangentbord, styluspenna, fingeravtrycksläsare, ansiktsinloggning
Batteritid: 2h 40min (hög belastning), 12h (låg belastning)
Storlek: 30 x 21,35 x 0,8 cm
Vikt: 820 gram
Rek. pris: 24 999 kr
Pris: 25 495 kronor hos Dustinhome.
Prestanda
Cinebench R20, cpu: 1 279 poängGeekbench 4, cpu: 14 458 poäng
Geekbench 4, gpu: 24 923 poäng
Disk, läsning: 1 570,5 MB/s
Disk, sökning: < 0,1 ms

Högklassigt tangentbord och pennkontroll
Extra snabb lagring
Bra bild och ljud
Smarta säkerhetsfunktioner

Extra dyr och oklar prisbild
Inte färgmatchning i toppklass
Ingen plats för minneskort
Lenovo Thinkpad X1 (betyg: 7)
Lenovo Thinkpad X1: Seriös platta med ojämna kvaliteter
Lenovos Thinkpad X1-datorer är en serie ultratunna laptops för den lite mer krävande businessanvändaren, med fokus på extra prestanda, säkerhet och ofta även extra bra skärmar. Men med en lite stramare design än till exempel deras Yoga-datorer. Lenovo har kompletterat X1-serien med en platta i flera år nu. En ny modell sägs vara på gång, men i skrivande stund är Gen 3 den senaste modellen.Den har ett stramt utseende med mattsvarta ytor, skal i aluminium och magnesium, aningen avrundade hörn och ett stabilt utfällbart stöd baktill. Den har liksom de flesta liknande plattor en skåra runtom med kylningshål, plus ett par extra galler för luftflödet på kortsidorna. Överlag hör den till de mer greppvänliga av våra testade plattor. Detta trots att den är en av de tyngre.
På sidorna hittar vi dubbla thunderbolt 3-portar, hörlursport samt kortläsare för sim-kort och micro sd-kort. Plattan har en fingeravtrycksläsare som ovanligt nog sitter på framsidan och fungerar också som Windows-hemknapp om du kör plattan utan tangentbord. Marginalerna runt skärmen på kortsidorna är relativt små, vilket gör att vi vid ett par tillfällen råkar komma åt den av misstag, men det är lätt att hitta ett annat grepp som löser det problemet.

Tangentbordet är av snäpp-på-typ som till en Surface, men är byggt i plastkomposit och ser ut och känns som ett klassiskt, lite gammaldags Thinkpad-tangentbord, med lite extra slaghöjd i tangenterna och till och med en styrplupp i mitten av tangentbordet som alternativ till musplattan. Vi får också med en stylus-penna till pekskärmen. Den ger oss fin kontroll, och skärmen har bra precision och tryckkänslighet, men pennan hör till de klumpigaste och mest obekväma att greppa som vi testat på länge.
Bildskärmen hör till de bättre i klassen, en högupplöst ips-panel med ordentlig stuns i ljusstyrkan som gör att du inte behöver oroa dig för att ta den utomhus. Den har också skarphet i kontrasten, djup i svärtan som övertygar och färgomfång som matchar srgb. Ljusstyrkan är dock inte helt jämn, och den är klart svagare i hörnen. Även där är den dock fortfarande stark nog för bra läsbarhet i dagsljus.
Thinkpad X1 Tablet säljs i svenska butiker i två olika konfigurationer, med Core i5- eller Core i7-processor. Här har vi testat den enklare av de två, och vi känner inget vidare behov av att uppgradera. Det är fortfarande fyra kärnor och solid prestanda för alla former av kontorsjobb och lättare mediaredigering, även om det finns klart kraftfullare konkurrerande plattor i samma prisklass. Med skärmens bra egenskaper är det även en utmärkt platta för den som vill greppa pennan och vara artistisk.

Så länge inte ditt artisteri innefattar ljud och musik, vill säga, för Thinkpad X1 Tablet har kanske den svagaste uppsättningen högtalare i testet. De ger oss lövtunn ljudbild och inga som helst bastoner. De frekvenser vi hör är dessutom rätt så platta i ljudbilden, men har i alla fall god detaljåtergivning. Det medföljer en Dolby-app med equalizer, men inte heller den kan göra så mycket åt det tunna ljudet. Det här duger för en videokonferens eller för att titta på ett och annat Youtube-klipp, men är inte njutbart för film eller musik.
Thinkpad X1 Tablet får också ett klart minus för måttlig batteritid. Vi kommer inte upp över tio timmar i driftstid ens när vi knappt gör något på maskinen, har skärmljusstyrkan i botten och undviker trådlös kommunikation. Det är klart sämre än konkurrenterna. Här behöver du definitivt ha en laddare tillhands och kan komma att ofta behöva spana efter vägguttag.
Omdöme
Bitvis är Thinkpad X1 Tablet briljant, med övertygande bildskärm och det mesta i funktionsväg inbyggt. Det som tyvärr brister är dess egenskaper som mediaplatta, och att batteritiden ligger klart under genomsnittet.
Specifikationer
Produktnamn: Lenovo Thinkpad X1 Tablet Gen 3 20KJ001NMXTestad: Augusti 2019
Kontakt: www.lenovo.se
Processor: Intel Core i5-8250U, 1,6 GHz quad core
Grafikkort: Intel UHD Graphics 620
Minne: 8 GB ddr3
Lagring: 256GB ssd, plats för mikro sd
Bildskärm: 13 tum blank ips, 3000×2000 bildpunkter, multitouch
Kamera: 8 MP med led bak, 2,1 MP fram, ir för inloggning
Anslutningar: 2st Thunderbolt 3, headset, tangentbordsdockning
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5), bluetooth 4.1, a-gps, 3g, 4g
Operativsystem: Windows 10 Pro
Övrigt: Resetangentbord, styluspenna, fingeravtrycksläsare, ansiktsinloggning
Batteritid: 1h 50min (hög belastning), 9h (låg belastning)
Storlek: 30,4 x 22,6 x 0,9 cm
Vikt: 890 gram
Rek. pris: 20 999 kr
Pris: 19 944 kronor hos Proshop.
Prestanda
Cinebench R20, cpu: 1 019 poängGeekbench 4, cpu: 11 101 poäng
Geekbench 4, gpu: 22 325 poäng
Disk, läsning: 1 245,1 MB/s
Disk, sökning: < 0,1 ms

Utmärkt bildskärm
Bekvämt tangentbord
God pennkontroll

Lite efter i prestanda
Måttlig batteritid
Trist ljud
Microsoft Surface Pro 6 (betyg: 6)
Surface Pro 6: Stilren uppgradering, men Microsoft behöver förnya
Det vanligaste formatet av Windows-platta, med ett påsnäppbart tangentbord och stöd baktill, kommer ursprungligen från Surface, och Microsoft har genom åren varit trogen den designen. Senaste upplagan heter Surface Pro 6 och släpptes tidigare i år. Den finns i en handfull konfigurationer, antingen med Core i5 eller Core i7-processor. Värt att nämna är också att Surface Pro säljs separat som konsument- och företagsdator med lite olika konfigurationsval, samt att företagsversionen har Windows 10 Pro.Vi har tidigare testat Core i5-modellen, men här vill vi titta på den mer maxade och påkostade versionen med Core i7. En påtaglig skillnad mellan dem är att Core i5-modellen är helt fläktfri, medan vi i Core i7-modellen får aktiv fläktkylning. Den är dock fortfarande väldigt stillsam, och går bara igång ibland. Värmehantering är något som Microsoft verkligen lyckats med i Surface på senare tid, och här slipper vi en del av den värme på baksidan som fläktfria modellen dras med.
Det vi får extra med Core i7-processor är framförallt möjlighet att växla upp med lite extra prestanda under korta intervaller. Det innebär att enskilda operationer, som att applicera ett filter i Photoshop eller komprimera en fil, kan gå rappare. Det är kanske inget avgörande för flertalet användare, men för en och annan kan det vara värt en slant… och lite extra fläktbrus då och då.

Det är samma platta till det yttre, med kylningshål i en rand runt kortsidan, vinklade avfasade kanter och en grå eller stilrent mattsvart aluminiumyta i hela bakstycket, samt svart Gorilla Glass-yta framtill. Skärmmarginalerna är relativt små, men det går fortfarande att sätta en tumme i kanten utan att den inkräktar på skärmen. Surface Pro 6 hör visserligen till de lättare plattorna i testet, men med en vikt på strax under åtta hekto är den fortfarande småklumpig att använda handhållen en längre tid.
Utöver hårdvaran under huven är Surface Pro 6 väldigt lik förra generationens Surface. Om det inte är exakt samma chassi så är det väldigt likt. Det innebär att du fortfarande inte får moderna anslutningar som usb typ c eller thunderbolt 3 i plattan, utan får nöja dig med stor usb och mini displayport. Precis som i tidigare Surface har den en laddare med proprietär anslutning som också har dataanslutning. Det finns skrivbordsdocka att köpa till det. Det sitter också en extra usb-port på laddaren.
Bildskärmen är samma högupplösta ips-panel i 2:3-format, med fina färger och god ljusstyrka. Här är det faktiskt en liten förbättring mot tidigare, tack vare att kontrasten har trimmats upp något. Det ger framför allt en aning extra svärta i skärmbilden.
Vi får för övrigt åttamegapixelkamera baktill, och fem megapixel fram, ir-kamera för ansiktsinloggning med Windows Hello, och stereohögtalare med rent och klart ljud, men som lämnar lite att önska när det gäller dess maxvolym.

En sak vi oroade oss för med denna modell med högre prestanda och aktiv kylning, var batteritiden. Den har identiskt batteri och Windows standard-rutiner för energihantering som enklare modellen. Därmed borde livslängden bli kortare. Det blir den också, men bara marginellt. Den står sig bra i konkurrensen med andra plattor.
Skärmen har utmärkt kontroll för penna, och ett bekvämt och än lite sviktande tangentbord. Varken penna eller tangentbord ingår dock, utan får köpas till separat. Därför tycker vi att priset på plattan blir missvisande jämfört med konkurrenterna som alltid har åtminstone tangentbord med på köpet. Vi redovisar här priset på platta separat, samt totalen för platta plus tangentbord och penna.
Omdöme
Även då är detta ett relativt prisvärt paket, och kvaliteten i skärmen och renheten i Windows-systemet uppskattas. Men så saknar vi också en del funktioner som de bästa konkurrenterna har, som thunderbolt 3, möjlighet till nfc, fingeravtrycksläsare och mobilt bredbandsmodem. Surface må vara originalet, men just nu känns den tyvärr gammal.
Specifikationer
Produktnamn: Microsoft Surface Pro 6Testad: Augusti 2019
Kontakt: www.microsoft.se
Processor: Intel Core i7-8650U, 1,9 GHz quad core
Grafikkort: Intel UHD Graphics 620
Minne: 8 GB ddr3
Lagring: 256GB ssd, plats för mikro sd
Bildskärm: 12,3 tum blank ips, 2736×1840 bildpunkter, multitouch
Kamera: 8 MP bak, 5 MP fram, ir för inloggning
Anslutningar: Usb 3.0, mini displayport, headset
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5), bluetooth 4.1
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: Ansiktsinloggning. Penna och tangentbord som tillval.
Batteritid: 2h 45min (hög belastning), 13h 20min (låg belastning)
Storlek: 29,2 x 20,15 x 0,85
Vikt: 784 gram
Rek. pris: 18 928 kr*
Pris: 14 990 kronor hos CDON.
Prestanda
Cinebench R20, cpu: 1 398 poängGeekbench 4, cpu: 13 008 poäng
Geekbench 4, gpu: 24 228 poäng
Disk, läsning: 1 078,6 MB/s
Disk, sökning: < 0,1 ms
*Totalt pris för platta, tangentbord och pekpenna. Enbart plattan kostar 16 199 kr.

Bra bildskärm och pennkontroll
Låg vikt
Relativt tyst kylning

Ligger efter i funktionalitet
Omoderna anslutningar
Proprietär laddkontakt
Toshiba Dynabook X30T-E (betyg: 8)
Toshiba Dynabook Portégé X30T-E: Unik skärm och smart dockad nederdel
Toshibas pc-division är just nu på väg att bli ett eget bolag och byta namn till Dynabook (eller dynabook med litet d som de vill säga), så just nu har de bytt namn på befintliga datorer till “Toshiba dynabook”, medan de skippar ”Toshiba” helt i framtida modeller. De flesta butiker listar dock fortfarande nuvarande datorer som bara Toshiba. En av dessa är Portégé X30T-E, en platta med en hel del unika och intressanta egenskaper.

Plattan har också stöd baktill, och det finns möjlighet att ansluta ett påsnäppt tangentbord i Surface-stil istället. Trots att tangentbordet är stort och väger en del i sig så finns det risk att Portégé X30T-E blir baktung och tippar om du lutar skärmen för långt bak. Då kan det vara bra att även fälla ut stödet.
Påsnäppbara alternativet är ett tillval för större företagskunder och det är osäkert om det går att få tag på i butik. Vi skulle inte heller rekommendera det, eftersom plattan har ovanligt få egna externa anslutningar, bara en thunderbolt 3-port och ett hörlursuttag, medan resten av anslutningarna sitter i tangentbordet.

Här är uppsättningen istället imponerande, med extra thunderbolt 3, dubbla stora usb 3.0, fast nätverksport, och två skärmutgångar, både hdmi och gammal analog vga. Det är mer än på de flesta laptops i samma storleksklass. Tangentbordet är dessutom av utmärkt kvalitet, med fin svikt och respons i knapparna och tydlig bakbelysning. Det är dock onödigt kompakt, det känns som om tillverkaren hade kunnat utnyttja utrymmet bättre.
Men då kanske inte alla anslutningar fått plats. I tangentbordet sitter dessutom ett extra batteri, så är du inpluggad i det får du nästan dubbel driftstid jämfört med utan. Totala tiden är dock inte riktigt en fördubbling jämfört med andra konkurrenter, men ett antal extra timmar vid sparsam användning får vi ut.
Med Intel Core i7-processor och ddr4-minnen borde Portégé X30T-E prestera bland de bättre i testet, men vi blir inte riktigt kloka på de resultat vi får. I vissa moment är den blixtrande snabb, men i andra enbart medelbra. Det är inget som direkt upplevs vid vardaglig användning dock.
Kanske är det just därför som plattan inte är lika högljudd i kylningen som en del av konkurrenterna. Så det kanske på det hela taget är mer positivt än negativt. Dessutom är plattans ssd exceptionellt snabb, och wifi och inbyggt 4g-modem ger oss rapp och stabil uppkoppling.

Bildskärmen i Portégé X30T-E är lite speciell, med sin behagligt matta yta som minimerar problem med reflexer och fortfarande utmärkt kontroll för pek- och pennstyrning, något som Dynabook och Toshiba är ensamma om. Skärmen är för övrigt en rätt så ordinär men inte dålig 1080p-panel. Den har god kontrast och ljusstyrka, men brister i färgomfång och färgmatchning. Det gör att den fungerar bra för kontorsjobb, men sämre för kreativt skapande.
Dess högtalare är dessutom ovanligt klena, med tunt mellanregister och obefintlig bas. En DTS Studio Sound-app ska ge oss equalizer och “Bass Boost”, men den kan inte hjälpa upp ljudkvaliteten när inte hårdvaran finns där.
Omdöme
Vill du ha en platta med så många traditionella laptop-egenskaper som möjligt är Portégé X30T-E ett bra val. Den trevligt matta skärmen, mängden anslutningar och det extra batteriet är klara plus, men det är också en lite ojämn produkt som tar ett tag att vänja sig vid. Vi gillar dock att tillverkaren går sin egen väg och erbjuder något som sticker ut.
Specifikationer
Produktnamn: Toshiba Dynabook Portégé X30T-ETestad: Augusti 2019
Kontakt: www.dynabook.se
Processor: Intel Core i7-8550U, 1,8 GHz quad core
Grafikkort: Intel UHD Graphics 620
Minne: 8 GB ddr4
Lagring: 256GB ssd
Bildskärm: 12,3 tum matt ips, 1920×1080 bildpunkter, multitouch
Kamera: 2,1 MP bak, 0,9 MP fram, ir för inloggning
Anslutningar: Thunderbolt 3 och headset i platta, thunderbolt 3, 2 st usb 3.0, lan, hdmi, vga i tangentbord
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5), bluetooth 4.2, 3g, 4g
Operativsystem: Windows 10 Pro
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, ansiktsinloggning, clamshelltangentbord, pekpenna
Batteritid: 3h 20min (hög belastning), 18h (låg belastning)
Storlek: 31,6 x 20,7 x 0,9 cm
Vikt: 797 gram
Pris: 19 399 kr
Rek. pris: 19 390 kronor.
Prestanda
Cinebench R20, cpu: 1 091 poängGeekbench 4, cpu: 14 330 poäng
Geekbench 4, gpu: 22 547 poäng
Disk, läsning: 1 633,1 MB/s
Disk, sökning: < 0,1 ms

Behaglig reflexfri skärm
Gott om portar i tangentbordet
Extra snabb ssd
Bra batteritid

Bildkvalitet ej för mediejobb
Mycket få portar i plattan
Klena högtalare
Tre alternativ till Windows-plattan
Tre alternativ till Windows-plattan
En surfplatta med Windows är lika mycket en handhållen tablet som den är en riktig ersättare för din notebook. Men det är inte enda alternativet.Är en Windowsplatta för klumpig för dig? Söker du andra, kanske lite säkrare och mer lätthanterade alternativ, men som ändå kan göra det mesta som en Surface-liknande platta kan? De riktigt bra Windows-plattorna är ju också i en prisklass som inte alla är bekväma med. Här är tre intressanta alternativ.
1. Apple Ipad med Ipad OS
Traditionella surfplattor med mobila operativsystem har blivit allt bättre på att göra sysslor som vanligtvis hör hemma på en pc eller Mac-dator, tack vare bättre appar, dockade tangentbord och muspekarstöd som komplement till vanliga pekskärmen.Här har Apple nyligen tagit ett jättekliv med lanseringen av Ipad OS. Ipad har länge haft tillgång till massor av bra kontorsappar och ett stort antal både hel- och halvprofessionella appar för den som vill jobba med kreativt skapande, och dess bildskärmar och pekpenna som går att köpa till har länge hört till några av marknadens bästa.

Många illustratörer, fotografer, poddcastare och medieproducenter har länge haft Ipad som ett viktigt arbetsredskap. Vi har själva ibland redigerat video på Ipad när vi varit ute och filmat inslag på mässor och liknande.
Nyligen fick Ipad ett helt eget operativsystem, Ipad OS, istället för att behöva dela gränssnitt med Iphone-mobiler. Det bygger på samma kärna och har givetvis stöd för alla IOS-appar, men har ett gränssnitt som är bättre anpassat för en stor skärm och att kunna duka upp den på ett bord med ett ställ och ett tangentbord.
Dessutom har Ipad nu äntligen fått stöd för mus. Det gör faktiskt enorm skillnad i vissa situationer, om du till exempelvis använder en Office-app som Word eller Apples egna Pages. Nu kan du smidigt markera text och jobba precis som på vilken dator som helst. Behöver du inte specifika Windows-program kommer du väldigt långt med en Ipad Pro, även om Ipad OS gränssnittsmässigt är lite begränsat. Du har inte fri fönsterhantering på ett skrivbord, men kan ha två appar uppe parallellt.
Pris Ipad Pro (2018): 8 989 kronor hos Netonnet
Läs vårt test av bästa bästa Ipad-plattan Ipad Pro här (testades i vintras med IOS).
Läs vår separata djupdykning i nya Ipads OS här.

2. Samsung Galaxy Tab med Android och Dex
Ett ännu mer genomtänkt och ”datorlikt” system för skrivbordsjobbande på en platta är Dex, ett specialläge som finns i utvalda Samsung-prylar på senare tid, både telefoner och surfplattor. Det är egentligen från början ett system som ger dig ett Windows-liknande gränssnitt när du kopplar in en Samsung Galaxy-mobil till en dockningsstation med extern skärm, mus och tangentbord.Med förra höstens topp-platta från Samsung, Galaxy Tab S4, blev Dex också tillgängligt i en surfplatta. Du växlar till läget inne i själva plattan, så att den tillsammans med ett dockningsbart tangentbord ser ut och beter sig som en laptop. Det är en kompakt liten 10-tummare och tangentbordet ger dig inte musstyrning – det får du ansluta separat bluetooth-mus för, men annars fungerar det faktiskt riktigt bra.
Alla vanliga Android-appar kan köras i Dex-gränssnittet. En handfull appar, som Microsoft Office och en specialanpassad webbläsare, ger riktig desktop-upplevelse med fokus på musstyrd användning, och du har ett Windows-liknande gränssnitt med start- och inställningsmenyer, aktivitetsrad, och fönster som du kan flytta runt fritt.
Dex behöver dock växa till sig. Dels med appar som utnyttjar gränssnittet optimalt, dels med fler plattor att välja mellan. Nya och kraftfullare Galaxy Tab S6 stödjer också Dex, men det är fortfarande en 10-tummare. En högklassig platta från Samsung med 12-tumsskärm hade varit välkommet. Vi hoppas kunna testa Galaxy Tab S6 inom kort.
Pris Galaxy Tab S6: 7 990 kronor hos CDON.
Under tiden, läs vårt test av Samsung Galaxy Tab S4 här.

3. Surfplattor med Chrome OS
Chromebook har varit en utmanare till Windows-laptopen i många år nu, men 2018 såg vi Googles datorplattform prova på flera nya saker. Dels introducerades förbättrat pekskärmsstöd, och en hel drös datorer med pekskärm och vikbar 2-i-1-design släpptes också.Dels blev stödet för Android-appar, som tidigare varit experimentellt på enstaka Chromebooks, en standardfunktion. Nu finns Google Play-butiken sida vid sida med Chromes egna app-butik på nya Chromebooks mer som regel än som undantag. Därmed finns ett jätteutbud av surfplatte-anpassade appar, om bara tillverkare bygger maskiner som kan utnyttja det.
Och det gjorde de. Acer, Asus och HP har alla tre släppt surfplattor med Chrome OS. Framför allt har HP satsat på precis samma typ av upplevelse som i typiska Windowsplattor med sin Chromebook X2. Den har högupplöst 12-tumsskärm, och är dockningsbar i ett medföljande clamshell-tangentbord som gör den till en vanlig bärbar dator med mus och tangentbord när du hellre vill ha det.

Detta gör den ännu mer som en Windows-platta, som ju för de flesta användare är en liten Windows-laptop i första hand och surfplatta ibland vid behov. Här får du en Chromebook först och främst. Men en som även är riktigt smidig som Android-kompatibel platta då och då.
Pris HP Chromebook X2: 7 990 kronor hos Webhallen.
Läs vårt test av HP Chromebook X2 här.