Intro – bästa gamingmus 2019
För dig som tänkt spela på din dator räcker det knappast med ett maffigt grafikkort, du kommer även vilja ha ett bra tangentbord, en skärm med låg responstid och inte minst en mus som både är rapp och bekväm att använda under långa sessioner.
Testet uppdaterat:
2019-03-19 med tester av Corsair Harpoon RGB Wireless och M65 RGB Elite samt Xtrfy XG-M1.
Att välja rätt mus är dock knappast enkelt, särskilt inte eftersom det finns mängder med varianter på marknaden. Här hittar vi allt från avancerade skrytbyggen med otaliga inställningsmöjligheter till möss som är framtagna för att fungera bäst i specifika genrer.

Olika möss har olika grepp
Egentligen finns det inte något facit för vilken mus som kommer passa dig bäst. Förutom det uppenbara att den ska kunna läsa rörelserna bra handlar mycket om hur den sitter i handen. Exempelvis finns möss som du kan vilar handflatan på, och andra i mindre storlek som du håller mer i ett “klo”-grepp. Även vikten varierar, och flera tillverkare erbjuder möjligheten att lägga till viktsatser för den som vill ha större tyngd.
Läs även: Bästa tangentbord för gaming
Många av mössen kommer också med andra delar som du kan byta ut, ifall att du exempelvis inte tycker att knapparna passar perfekt.
Bäst att testa själv
Det absolut bästa är att gå till en välsorterad elektronikbutik och helt enkelt känna efter själv. Med det sagt finns det ändå en del punkter som vi kan använda för att se hur väl en gamingmus fungerar. På de kommande sidorna har vi testat några av marknadens mest populära modeller, utifrån punkter som funktion, mjukvara och kvalitetskänsla. Mycket är som sagt en fråga om tycke och smak – men förhoppningsvis kan vi hjälpa till på vägen för att du ska hitta rätt i djungeln.

Håll koll på mjukvaran – och inställningsmöjligheterna
Den som tänker köpa en gamingmus spelar förmodligen en hel del – och då finns det några saker att tänka på. Förutom ovan nämnda saker är det viktigt att den tillhörande mjukvaran fungerar bra, och låter dig ställa in saker som vilka knappar som ska göra vad och hur musens lampor ska lysa och blinka (jodå, det är nog så viktigt). Överlag snackar vi bra program – de flesta tillverkarna i det här testet har varit med ett tag och med tiden kunnat optimera sin mjukvara. Två sticker dock ut lite mer åt det positiva: Logitech med sin Gaming Software och Steelseries med sin Steelseries Engine.
Läs även: Guide till grafikkort – från billiga till värstingkort

Passar alla möss min spelstil?
Det korta svaret är: nej. Vissa av mössen vi testar här lämpar sig bättre för snabba actionspel medan andra passar bättre för strategispel. En del av mössen har dessutom extrafunktioner, som dedikerade knappar för sniper rifle. Det bästa är att fundera på vilka spel du lirar mest och välja mus utefter det.
Hur mycket ska jag betala?
Gamingmöss är generellt sett dyrare än vanliga möss, men då får du i regel också bra byggkvalitet, avancerade sensorer och goda inställningsmöjligheter. Dyrast är inte alltid bäst, men var beredd på att åtminstone lägga en bit över 1 000 kronor om du vill ha toppkvalitet – och strax under det om du nöjer dig med helt okej prylar.
Acer Predator Cestus 500 (betyg: 6)

Acer Predator Cestus 500 – unika funktioner med udda design
Acer Predator Cestus 500 är inte direkt den mest traditionella musen till det yttre. Förutom att den är liten till formen och hålls i ett klo-grepp, har den två vingar som sticker upp på respektive musknapp. Ett något märkligt designval, men som gör att musen passar bra ihop med Acers övriga Predator-serie, som har en liknande aggressiv och lite udda design. Vad vingarna ska vara bra till vetitusan, förmodligen är de tänkta att låta ringfingret vila mot kanterna, men vi tycker mest de är i vägen.
Det bör också sägas att Predator Cestus 500 passar båd höger- och vänsterhänta eftersom musen är identisk på båda sidor. En annan relativt unik funktion är att det går att ställa in motståndet på musknapparna genom två reglage på undersidan. Här kan du exempelvis ha lägre motstånd på vänsterknappen än på högerknappen, om du skulle önska. Kanske inte supernödvändigt, men en kul funktion.

I övrigt får vi två funktionsknappar på vardera sida, en dpi och ett gummibeklätt mushul. Inget utöver det vanliga alltså. Det går dessutom att plocka bort vardera sidokåpa och sätta dit extra stora sådana, med vingar nedtill. Särskilt bekvämt blir det dock inte, framför allt har vingarna en lite obekväm böjning, som gör att tummen hamnar i ett onaturligt läge.
Om Predator Cestus 500 lämnar en del att önska rent ergonomiskt presterar den desto bättre. Storleken till trots passar den till de flesta genrer, även om antalet knappar och avsaknaden av makron (märkligt) gör att strategifantaster kanske bör snegla på andra alternativ. Vi får en optisk läsare med upp till 7 200 dpi, så prestandamässigt hänger den med konkurrenterna väl, även om den inte är bäst i klassen.
Men om vi ska sammanfatta är det ändå svårt att inte bli lite besviken. Att kunna ändra motståndet i knapparna är super, men annars sticker inte Predator Cestus 500 ut nämnvärt, och formen är på sina håll direkt obekväm. Testa innan köp, är vårt råd.
Fakta Acer Predator Cestus 500
Testad: Maj 2018Tillverkare: Acer
Typ: Trådad mus
Knappar: 7 (exklusive knappar för motstånd)
Sensor: Optisk
Upplösning: Upp till 7 200 DPI
Storlek: 9,6 × 4,3 × 12,4 cm (utan sidopaneler)
Vikt: Uppgift saknas.
Pris vid test: 1 225 kronor.
Pris nu: 745 kronor hos Proshop.

Möjlighet att ändra motstånd i knapparna.
Presterar överlag bra.

Inte särskilt ergonomisk.
Inga makron.
För dyr.
Asus Rog Spatha (betyg: 6)

Asus Rog Spatha – bra för stora händer
Som vi tidigare har slagit fast kommer spelmöss i en rad olika utformanden. Asus Rog Spatha sällar sig definitivt till den mer udda skaran. Här snackar vi en rejäl skapelse, som knappast är något för den med små händer.Formen är också annorlunda sett till att Asus Rog Spatha inte smalnar av nedtill. Tvärtom, sticker den ut en hel del på nedansidan, vilket får till följd att det känns som att musen ligger på en platta. Det gör också att det blir svårt att lyfta upp musen, om man skulle vilja justera placeringen. Det här är uppenbart en mus som är designad för att kännas robust. Just därför passar den bättre för lugnare spelgenrer, som exempelvis strategi. Att spela Counter Strike eller andra intensiva actionspel med krav på snabba musrörelser är kanske inte att rekommendera.
Läs mer: Stort test av bästa laptop just nu
Knappuppsättningen på ovansidan består av ett scrollhjul, två standardknappar, fyra extraknappar – två på vardera sida – samt en minimal knapp ovanför scrolljulet som ändrar dpi:n. På vänstra sidan av musen finns en uppsättning av sex sidoknappar som naturligtvis går att ställa in via den medföljande mjukvaran. Placeringen på dessa är dock inte idealisk, mycket på grund av att de sitter så tätt att det är alldeles för lätt att trycka fel (eller trycka på flera knappar samtidigt). Dessutom känns de stumma och inte alls av den kvalitet vi förväntar oss på en sådan här dyr mus.

När vi ändå är inne på prislappen så landar Asus Rog Spatha på 1 400 kronor. Visst, det finns flera andra möss i den prisklassen men då handlar det oftast också om riktigt bra grejer. Asus Rog Spatha är en klart godkänd mus för den med stora händer, men dras med lite för många nackdelar för att dess höga prislapp ska kännas motiverad.
Fakta Asus Rog Spatha
Tillverkare: Asus
Typ: Trådlös mus
Sensor: Laser
Knappar: 14
Uppläsning: Upp till 12 000 DPI
Storlek: 8,9 × 4,5 × 13,7 cm
Vikt: 157 g
Pris vid test: 1 390 kronor.
Pris nu: 1 289 kronor hos CDON.

Bra sensor.
Goda inställningsmöjligheter.

Dyr sett till vad man får.
Knapparna på vänstersidan.
Otymplig.
Asus Rog Pugio (betyg: 7)

Asus Rog Pugio – Lättviktigare som passar de flesta
Om Asus Rog Spatha är en udda skapelse är dess mindre syskon Asus Rog Pugio en betydligt mer traditionell modell. Storleken passar vilken hand som helst och knappuppsättningen ser ut ungefär som den brukar på gamingmöss. Vi hittar scrollhjul, knapp för dpi, vänster- och högerknapp samt fyra extraknappar (två på vardera sida av musen).Läs även: Bästa smartphone just nu
Asus Rog Pugio är verkligen en lättviktare i konkurrensen. Förutom en avskalad design väger den enbart strax över 100 gram, därmed är det inga problem alls att flytta runt den under intensiva sessioner. Den skrala vikten gör också att Asus Rog Pugio passar utmärkt till annat än spel. Värt att nämna är att det handlar om en trådad mus, så om du vill slippa kabel bör du titta åt ett annat håll.

En smart designlösning är att sidorna på Asus Rog Pugio är identiska. Musen kan därför användas både i höger- och vänsterfattning. Det här får som resultat att musen inte ligger helt hundra i handen, även om det aldrig blir obekvämt att hålla den. Det går också att anpassa musen något genom att täcka över sidoknapparna med ett medföljande skydd på önskad sida. I likhet med Asus Rog Spatha går det också att byta ut knapparna.
Asus Rog Pugio är helt enkelt en avskalad lättviktare till gamingmus, som visserligen inte är bäst på något men tillräckligt mångsidig och smidig för att den ska kunna användas i de flesta sammanhang.
Fakta Asus Rog Pugio
Tillverkare: Asus
Typ: Trådad mus
Knappar: 8
Sensor: Optisk
Uppläsning: Upp till 7 200 DPI
Storlek: 6,8 × 3,7 × 12,0 cm
Vikt: 103 g
Pris: 699 kronor hos CDON.

Passar både höger- och vänsterhänta.
Avskalad design.
Klarar mer än bara spel.

Inget optimalt grepp.
Står inte ut på någon punkt.
Corsair Harpoon RGB Wireless (betyg: 7)
Corsair Harpoon RGB Wireless – prisvärd med mindre missar
Amerikanska Corsair är en favorit i gamingkretsar, något inte minst vi själva har blivit varse om. När vi först publicerade detta test kunde vi inte få tag i någon Corsair-mus, och att företaget saknades var det många läsare som uppmärksammade oss på. Nu är man dock med i form av hela två intressanta varianter. Vi börjar med Harpoon RGB Wireless.
Det ska sägas direkt att det här är en trådlös mus för 600 kronor. Bara det är imponerande, oftast brukar ju trådlösa möss gå på mer än så. Designmässigt är den hyfsat traditionell, med skrollhjul, dpi-knapp, och två funktionsknappar på vänster sida. Båda sidorna är klädda i gummimaterial, i övrigt består musen av matt plast (antingen i vitt eller svart).
Storleken hamnar någonstans i mellansegmentet – den är inte tillräckligt liten för att vi ska behöva använda klo-grepp, men heller inte stor nog för att den ska kunna vila hela handen på den. Det är dock ett mellanting som fungerar bra, även under längre sessioner är den bekväm att använda.
Den enda designmissen känns dock dum. Längst fram har Harpoon RGB Wireless väldigt vassa kanter, faktiskt så vassa att de gör ont om vi råkar placera fingret fel. Här hade Corsair kunnat runda av hörnen för en bättre komfort.
Mjukvaran heter Icue, och är inte den mest logiska vi har varit med om. Efter en del träning fungerar den dock bra, och vi kan enkelt ändra färg på led-loggan, och vilka knappar som ska göra vad.

600 spänn för en trådlös mus bör möjligen innebära någon form av varningsflagg. Men faktum är att Harpoon RGB Wireless presterar riktigt bra sett till vad den faktiskt kostar. Här kan vi också välja mellan 2,4 GHz via usb-sticka eller bluetooth – eller så klart att köra trådat. I övrigt är det en mångsidig mus som passar för det mesta, men som också saknar något som verkligen sticker ut.
Harpoon RGB Wireless är helt enkelt en prisvärd gamingmus. Några få anmärkningar finns, men överlag får du väldigt mycket för pengarna här.
Fakta Corsair Harpoon RGB Wireless
Tillverkare: CorsairTyp: Trådlös mus
Sensor: Optisk
Knappar: 6
Dpi: Upp till 10 000
Storlek: 116 x 68 x 40 mm
Vikt: 99 g
Pris: 599 kronor hos CDON.

Riktigt prisvärd.
Mångsidig.
Bekväm att använda.

Vassa kanter på framsidan.
Känns aningen plastig.
Corsair M65 RGB Elite (betyg: 7)
Corsair M65 RGB Elite – prisvärd för fps-fantasten
På föregående sida testade vi prisvärda Harpoon RGB Wireless. I samma serie hittar vi M65 RGB Elite. Det är ytterligare en mus i det lite lägre prissegmentet, som är framtagen för att passa som allra bäst med fps-spel. Precis som andra liknande möss har den därmed en lite klumpig design, med en utstickande del där vi kan vila tummen.Materialet är matt plast. Här hade vi önskat någon form av gummigrepp, då det blir aningen halt. Musen känns överlag lite för plastig för sitt eget bästa.

Knappuppsättningen är i stort sett den förväntade. Vi får naturligtvis ett skrollhjul, två dpi-knappar ovanför det, och två funktionsknappar på vänster sida. Nedanför dem har vi en röd knapp med ett sikte i mitten – som för att understryka hur bra den här musen är för att använda med fps-spel. I sitt standardutförande sänker den här knappen dpi:n när du håller in den – bra för dig som vill kunna prickskjuta utan att fippla dig fram med dpi:n överlag. Den, liksom övriga knappar, kan givetvis programmeras om genom mjukvaran Icue.
Det bör också nämnas att vi kan justera musens vikt (mellan 97 gram och 115 gram) genom att skruva loss någon av skruvarna på undersidan.

Prestationsmässigt gör M65 RGB Elite vad som utlovas. Det här är en riktigt bra mus för fps-spelande, som ligger bekvämt i handen och där du kommer åt samtliga knappar utan att flytta handen. Prislappen hamnar dessutom på runt 500 kronor – något som får ses som ett riktigt kap. Tyvärr får vi samma sylvassa front som vi anmärkte på med Harpoon RGB Wireless. Utöver det har vi inte mycket att klaga på.
Fakta Corsair M65 RGB Elite
Tillverkare: CorsairTyp: Trådad mus
Sensor: Optisk
Knappar: 8
Dpi: Upp till 10 000
Storlek: 116 x 76 x 39 mm
Vikt: 97-115 g
Pris: 499 kronor hos Netonnet.

Prisvärd.
Bra till fps.

Vassa kanter på framsidan.
Känns plastig.
Hade behövt gummigrepp.
Creative Sound Blaster X Siege M04 (betyg: 8)
Sound Blaster X Siege M04 – färgsprakande och avlång
Creative är mest kända för sina ljudprylar till pc, men de har också en del andra saker i sortimentet, till exempel webbkameror. Och nu tydligen också möss och tangentbord. Dessa säljs under varumärket Sound Blaster X, vilket kanske känns udda för prylar som inte har något med ljud att göra.
Sound Blaster X Siege M04 är en bastant spelmus med rätt så avlång form. Den fyller ut en större hand nästan helt, vilket gör att den kan vara för stor i måtten för en del användare. Samtidigt är den relativt smal på bredden. Den är vagt ergonomiskt utformad för högerhandsgrepp, med matt plast i chassit och gummigrepp på sidorna. Rent allmänt ger den ett gediget intryck, med lagom tyngd i musen och tydlig men inte tungt klickmotstånd i alla knappar.
Läs även: Bästa tangentbord för gaming
Förutom standardknappar – höger vänster och rullhjul och fram, och backknapp på sidan – har vi en knapp ovanpå som växlar mellan känslighetslägen, samt en ”sniper”-knapp på vänster sida. Den sänker tillfälligt muskänsligheten rejält när du håller den intryckt. Tanken är alltså att ge dig ett extra övertag när du siktar i spel. Vi tycker dock att den sitter lite dumt till för det. För att nå den behöver vi justera greppet om musen och sträcka fram tummen. Känsligheten i den knappen, känsligheten och andra rörelseinställningar för musen, och funktion och programmerbara makron för precis alla knappar går att ställa in i programmet Soundblaster Connect. Det finns tyvärr bara till Windows 7 eller nyare.

Det som gör att Siege M04 sticker ut är att den har en hel del diodljus inbyggda, i rullhjulet, en logga ovanpå, och en hel krans runt botten av musen. Alla går att kontrollera från Soundblaster Connect på samma sätt som du kan kontrollera bakbelysningen i många gamer-tangentbord. Det är till och med full rgb-dioduppsättning på de flesta av dem, så du kan ha en mus i regnbågens alla färger, konfigurera disco-pulserande ljusspel eller låta färger rotera runt, runt musen i allt från makligt till hysteriskt tempo.

Gör det dig till en bättre gamer? Nej. Är det något du vill visa upp för polarna? Kanske. Det beror på vilken sorts vänner du har. Är det lite småkul för den som inte tar sig själv på allt för stort allvar? Absolut. Och i grund och botten är det ju också en bra med bekvämt grepp som levererar god kvalitet för sitt pris.
Fakta Sound Blaster X Siege M04
Tillverkare: CreativeKnappar: 7
Upplösning: Upp till 12 000 DPI
Sensor: Optisk
Storlek: 6,8 × 4,3 × 13,6 cm
Vikt: 134 g
Pris vid test: 645 kronor.
Pris nu: 349 kronor hos CDON

Bekvämt grepp, om du har händerna för det
Fullt programmerbar.
Sniper-knappen
Kul rgb-dioder

Kan vara för stor för många
Alla knappar inte optimalt placerade
Kräver Windows-program
Fnatic Clutch G1 (betyg: 8)
Fnatic Clutch G1 – clean och bekväm, men inget utöver det vanliga
När vi testade e-sportspecilisterna Fnatics headset Duel TMA-2 klagade vi lite på prislappen i förhållande till vad man fick för pengarna. Därför är det glädjande att spelmusen från samma gäng, Clutch G1, har en human prislapp om cirka 450 kronor.
Clutch G1 är en stor, helsvart mus med extremt avskalad design. Räknar vi in skrollhjulet blir knapparna blott sju till antalet. Med andra ord är det här inte ett optimalt styrdon för strategirävar som vill skapa minst det dubbla antalet knappgenvägar för att hinna med i alla svängar och få din apm att skjuta genom taket. Musens gummibeklädda ovansida ger ett stadigt grepp oavsett om du föredrar claw- eller palm-tekniken. Den senare, som innebär att en större del av handen vilar på musen, passar dock extra bra på grund av G1:ans storlek.
Läs även: Bästa tangentbord för gaming
De två huvudknapparna är långa för att passa så många handstorlekar som möjligt. Om du är högerhänt, vill säga. Sidoknapparna och själva musens utformning skvallrar om att vänsterhänta inte behöver göra sig besvär med den här modellen. Ett distinkt ljud avges vid användning av de stora knapparna, och det ligger en skön tyngd i brytarna. Övriga knappar är från början konfigurerade för att låta dig byta musprofil och navigera i webbläsaren, men kan enkelt programmeras om efter tycke och smak i den fullt godkända mjukvaran.

I Fnatics Gear-mjukvara har du naturligtvis även möjlighet att ställa in saker som dpi (upp till 5 000), pek- och skrollkänslighet och skapa egna makron om det är din kopp te. Led-belysningen på skrollhjulet är generöst inställningsbar och låter dig ställa in i stort sett vilken färg som helst, eller ange om du hellre kör på en dynamisk färgcykel.
Trots varumärket Fnatics profilering inom e-sport känner vi spontant att Clutch G1 gör sig bäst hemma hos vardagsspelare som inte går all-in inom specifika spelnischer. Såväl ergonomi som design gör att G1 även lämpar sig väl som “kontorsmus.” Med en skälig prislapp, minimalt med lull-lull och simpel funktionalitet kan vi rekommendera den här musen till en bred målgrupp.
Fakta Fnatic Clutch G1
Tillverkare: FnaticTyp: Trådad mus.
Knappar: 7
Sensor: Optisk, PMW 3310
Upplösning: Upp till 5 000 DPI
Storlek: 6,8 × 4,3 × 13 cm
Vikt: 116 g
Pris vid test: 600 kronor (2017)
Pris nu: Från 449 kronor hos Prisjakt.
Bra att veta: En nyare variant – Clutch G2 – har släppts sedan testet.

Bra, enkel instegsmodell.
Inte bara för spel.
Snygg, bekväm design.

Allround-tänket passar inte alla.
Bjuder inte på några överraskningar.
Kingston Hyperx Pulsefire FPS (betyg: 7)
Kingston Hyperx Pulsefire FPS – Enkelt och bekvämt från minnesmästerna
Alla vill visst göra gamerprylar nuförtiden. Skärmtillverkaren Benq står bakom Zowie-mössen, Coolermaster gör tangentbord och Corsair gör gaming-headsets. Nu har även minnes- och ssd-tillverkaren Kingston gett sig in i leken. Här är deras spelmus Hyperx Pulsefire FPS. Det är en välbyggd mus för högerhanden, men med nästan symmetrisk form, så det går bra att växla till vänster hand till och från, även om det inte är optimalt.
Rullhulet och en logga glöder rött och en knapp som växlar mellan fyra känslighetslägen byter färg när vi trycker på den. Känslighetsnivåerna är 400 dpi, 800 dpi, 1600 dpi, och 3200 dpi, vilken färg som gäller för vilken hastighet (gul, vit blå och röd) får man lära sig genom att testa, vi kan inte se att det följer någon storts logik.
Musen har överlag bekväm passform i handen, med gummisidor och len yta upptill. Möjligen är rullhjulet lite för känsligt, och vi lyckades komma åt det och scrolla av misstag vid enstaka tillfällen. En sak vi märker är att den gliden lite trögare på musmattan än många andra möss, detta trots att det är en relativt lätt mus. Det ser ut att bero på att kontaktytorna på undersidan är rätt så stora. Det är ingen egentlig nackdel, men det tog någon minut eller tre att vänja sig vid.
Läs även: Bästa tangentbord för gaming
Hyperx Pulsefire FPS kräver inga program och har inga inställningsmöjligheter, du pluggar bara in den i en usb-port och kör. Så du kan med andra ord inte stänga av det ganska påträngande röda ljuset från dioderna under rullhjul och logga. Fördelen med det är givetvis att den funkar lika bra i till exempel en Mac eller Linux-dator som i Windows.
Fakta Hyperx Pulsefire FPS
Tillverkare: KingstonTyp av mus: Trådad
Knappar: 6
Sensor: Optisk
Upplösning: Upp till 3 200 DPI
Storlek: 7,1 × 4,2 × 12,7 cm
Vikt: 134 g
Pris vid test: 649 kronor.
Pris nu: 429 kronor hos Webhallen.

Bra grepp
Låg vikt
Enkel att installera

Inga inställningsmöjligheter
Något överkänsligt rullhjul
Logitech G203 Prodigy (betyg: 6)
Logitech G203 Prodigy – Liten, enkel och prisvärd
Det finns många exempel på massiva och specialanpassade gamingmöss med saftiga prislappar. Logitech G203 Prodigy är en spelmus i den andra ändan av skalan – billig,, liten och lätt, och med bara de mest grundläggande fysiska egenskaperna vi brukar förknippa med behoven en gamer har. Den har upp till 6 000 dpi upplösning, 1000Hz rapporteringsfrekvens, snabbknapp för att växla mellan känslighetslägen och ett par extra navigationsknappar på vänster sida. Det är allt.I alla fall vid första intrycket. När vi pluggar in den ser vi också att loggan mitt på och en list runt om musen börjar pulsera och växla färg. Installerar vi sedan Logitechs kontrollprogram så kan vi styra både färg. Ljusstyrka och tempo på ljusskiftningarna. Eller stänga av dem helt, om vi är så tråkiga.

Mer matnyttigt är att du här i detalj kan ställa in rapporteringsfrekvens, muskänslighet i upp till fem nivåer samtidigt (de som du växlar mellan med knappen på musen) och musacceleration. Med programmet kan också alla knappar på musen bli helt programmerbara. Vill du byta plats på höger- och vänsterklick? Vill du lägga ett tangentbordkommando på mittenknappen? Inga problem. Det finns också ett helt gäng färdiga inställningar som ska passa mängder av de mest populäras spelen.
Det här är en av de kompaktaste, lättaste och smalaste spelmöss vi sett. Den väger så lite som 85 gram och är bara 6,2 centimeter bred. För en lite större hand är den definitivt i underkant och kan vara irriterande pillig att greppa. Alla ytor är i matt plast som kanske inte direkt känns lyxig, men som är bekväm att greppa och funktionell. Rullhjulet och höger och vänster musklick är behagligt distinkta, däremot känns de två knapparna på sidan lite stumma.

Logitech G203 Prodigy är kanske inget för en inbiten gamer som vill ha bästa ergonomi och mekaniska feedback, men som en bra och bekväm allroundmus för vardags-spelande för alla oss som även gör annat än spelar på vår dator, är den riktigt prisvärd.
Fakta Logitech G203 Prodigy
Tillverkare: LogitechTyp: Trådad mus
Knappar: 6
Sensor: Optisk
Upplösning: Upp till 6 000 DPI
Storlek: 6,2 × 3,8 × 11,7 cm
Vikt: 85 g
Pris vid test: 405 kronor.
Pris nu: Från 341 kronor hos Prisjakt.

Extra låg vikt
Överraskande anpassningsbar
Lågt pris

För kompakt för många användare
Få extra knappar
Rätt så plastig
Logitech G900 (betyg: 9)

Logitech G900 – nästan full pott
Logitech tillhör de mer rutinerade på tillbehörsfronten, och har mängder med prylar i olika prisklasser i sin gamingkatalog. Musen G900 tillhör en av våra favoriter – så länge du trivs med att musen ligger i handflatan (en del vill ju ha klo-grepp) så är det här en närmast perfekt gaming-mus. Formmässigt skiljer den sig en del från sina mer traditionella konkurrenter.Designen är lite mer av det futuristiska stuket, med skarpa kanter och musknappar som är avskiljda från basen. I övrigt handlar det om en hyfsat lättviktig mus, men som ändå har precis den tyngd en gamingmus behöver. Den är lagom tung för att vi enkelt ska kunna lyfta upp den, men samtidigt inte för lätt för att kännas fladdrig. Knappmässigt hittar vi ett scrollhjul som går att låsa upp, två knappar ovanför hjulet för att justera dpi samt två avlånga knappar på vänstersidan. Den som vill ha G900 lite mer avskalad än så kan ta bort de sistnämnda knapparna.

G900 är en trådlös mus, men går givetvis att använda även för sladd vid de tillfällen då du behöver göra det. Den trådlösa funktionen fungerar klanderfritt, och vi har inga problem alls under vår testperiod. Däremot hade det varit på sin plats med någon typ av dockningsstation för laddning, något många konkurrenter erbjuder. G900 tvingas vi ladda upp med kabel. En laddning tar ungefär två timmar, och håller i över 20 timmar.
Hur presterar musen i spel då? Jo, här sopar Logitech banan med de flesta konkurrenter. G900 är mångsidig nog att fungera i allt från strategispel till snabba spel som Counter Strike och Starcraft II, och ligger perfekt i handen. Givetvis går det att skräddarsy vad knapparna ska göra via Logitechs utmärkta mjukvara (som är bland de bästa i klassen).

Logitech G900 är helt enkelt en riktigt bra gamingmus. Den ligger på strax över tusenlappen, men då får du också utmärkt mjukvara, bra trådlös funktion och det mesta du behöver i funktion.
Fakta Logitech G900
Tillverkare: Logitech
Typ: Trådlös mus
Sensor: Optisk
Knappar: 8
Upplösning: Upp till 12 000
Storlek: 6,7x4x13 cm
Vikt: 107 g
Pris vid test: 1 349 kronor.
Pris nu: 1 279 kronor hos Proshop.

Ligger riktigt bra i handen.
Bra till alla spelgenrer.
Goda inställningsmöjligheter.
Bra sensor.

Kan bara laddas med kabel.
Mastermouse MM520 (betyg: 7)
Cooler Masters Mastermouse MM520 är designad för strategispelaren, det vill säga realtidsstradegi-spel som exempel Starcraft. Med andra ord spel där det händer mycket och det gäller att ha en mus som hänger med i det höga tempot. Musen är därför utformad för det så kallade klo-greppet, med stöd för ringfingret samt gummerat grepp för lillfingret. EN textur för ytterligare grepp för tummen hade varit välkommet, speciellt för den med klo-grepp.
MM520 är av modell något större, vilket innebär att den som gör på det så kallade klogreppet med lite mindre händer inte når särskilt bra till skrollhjulet. Det slutar med att vi byter till det så kallade palm-greppet istället för att nå ordentligt. Då hamnar dock den ganska stora bakåtknappen i vägen vilket gör att vi ett par gånger råkar backa ofrivilligt.
Mjukvaran är har fler intressanta inställningar. Samtliga knappar kan programmeras efter våra behov, inklusive bak- och framåtknapparna på sidan samt den extra macroknappen på ovansidan. För den som tycker bra led-effekter är viktiga finns det gott om inställningar att testa här.
Omdöme
För strax under 500 spänn får du ändå mycket för pengarna. Den har högt DPI, laggar aldrig och har alla funktioner du kan tänkas behöva. För den med klogrepp och lite större händer är det här definitivt ett alternativ att kika på!
Fakta Cooler Master Mastermouse MM520
Testad: November 2017Tillverkare: Coolermaster
Kabellängd: 1,8 meter
Knappar: 6
Sensor: Optisk
Upplösning: 400/1200/4000/12000 dpi
Storlek: 78,5 × 29,5 × 118 mm
Vikt: 135 g
Pris vid test: 479 kronor.
Pris nu: 399 kronor hos CDON.

Bra mjukvara
Schyssta led-effekter
Högt DPI för pengarna

Störande bak- och framåtknappar
Mastermouse MM530 (betyg: 7)
Mastermouse MM530 är en ganska diskret gaming-mus, men har de distinkta element som skiljer de flesta spelmöss från kontorsditon, däribland kurvad form, extra greppvänligt material på sidorna och, förstås, töntiga pulserande led-lampor. Det som är Mastermouse MM530s styrka är priset.
För relativt låga priset på 400 kronor får du många funktioner för pengarna. Bland annat har musen sju programmerbara knappar, en 1,8 meter lång sladd med guldpläderad usb, samt en optisk sensor på upp till 12 000 dpi. De inbyggda ledslingorna ska klara att visa upp till 16,7 miljoner olika färger. Vi vill helst bara stänga av dem, men lyckas inte i den medföljande mjukvaran. Men diggar du ledfärger har du några stycken att välja på, om man säger så.

Mjukvara
Mjukvaran (som du laddar ner från Cooler Masters sajt) är lite buggig och tjatar om installation och uppdatering av firmware även fast det redan är gjort. Men när du väl får igång programmet så funkar det… okej. Du kan ställa in vad de olika knapparna ska göra, välja andra färger, dpi-nivåer och en hel del annat smått och gott. Det mesta fungerar, men det är svårlästa menyer och att stänga av led-belysningen helt lyckas vi inte med.
Omdöme
Den ser inte mycket ut för världen, men det är ingen dålig mus det här, tvärt om. Ser du bara till priset på 400 kronor så får du väldigt mycket för pengarna. Jämfört med andra möss i den här prisklassen så ligger MM530 i toppskiktet. Men är du ute efter absolut bästa mus för gaming, då ska du nog leta dig upp några steg i prisskalan.Fakta Mastermouse MM530
Testad: November 2017Tillverkare: Cooler Master
Typ: Trådad mus
Sensor: PMW-3360, optisk
Knappar: 7
Uppläsning: Upp till 12 000 DPI
Storlek: 60,4 × 40,2 × 124,8 millimeter
Vikt: 132,5 gram
Pris vid test: 463 kronor.
Pris nu: Från 424 kronor hos Prisjakt.

Priset
Många funktioner

Dålig mjukvara
MSI Clutch GM60 (betyg: 6)
MSI Clutch GM60 – Ambitiös och anpassningsbar
MSI är mest kända som tillverkare av datorer, moderkort och grafikkort, alla riktade mot just gamers, och då känns det naturligt att de också precis som, Asus skulle släppa ett gäng spelmöss. Clutch GM60 är en av deras mer avancerade modeller i testet, en bastant och rätt så avlång mus med ett pris på runt 750-800 kronor ute i butik.Den har det mesta i funktionsväg som vi kan önska av en spelmus. Snabb läsfrekvens, hög maximal dpi, detaljerade inställningar för dpi och frekvens, musacceleration. Här hittar vi också olika profiler för olika spelare eller spel, programmerbara knappar, anpassningsbar ergonomi och ett gäng färgglada individuellt kontrollerade rgb-dioder i loggan och i en list under musknapparna.

Musen är helt symmetrisk, med två sidoknappar på vardera sida, och alla knappar kan programmeras individuellt. Det går med andra ord lika bra att använda den med vänster och höger hand. På sidorna sitter det löstagbara paneler med magnetlås som kan tas bort eller bytas ut för att anpassa stödet för tumme och fingrar på vardera sida om musen. Av någon anledning går även en stor del av musens toppsida att bytas ut, men bara mot en exakt likadan. Även usb-kabeln går att ta loss, och ersätta med en kortare.
Det här är en mus byggd för lite större händer, men vi är osäkra på om en användare med ens extremt stora labbar kan greppa den på ett bekvämt sätt. Ytan på ovansidan är ovanligt hal och vi får aldrig något riktigt bra grepp om den utan halkar konstant bakåt med handen, så att vi får anstränga oss för att få bra placering av fingrarna på musknapparna. Sidorna är också obekvämt kantiga, med onödiga detaljer som sticker ut och gör den knepig att greppa.

Höger och vänster musknapp samt rullhjul har snabb och distinkt respons. Sidoknapparna är vi mindre förtjusta i. De är stora och tydliga och väl placerade, men vi får trycka så hårt på dem för ett klick att musen riskerar att rubbas, vilket ju inte kan vara bra för precisionskontrollen.
Clutch GM60 är en ambitiös mus som har intressanta tekniska förutsättningar och många smarta funktioner, men den grundläggande ergonomin brister. Om vi behöver kämpa med en mus för att inte tappa greppet om den, och utstickande detaljer gör att vi då och då råkar högerklicka av misstag, så är det inte en vi kan fullt ut rekommendera för alla.
Fakta MSI Clutch GM60
Tillverkare: MSITyp: Trådad mus
Knappar: 8
Sensor: Optisk
Upplösning: Upp till 10 800 DPI
Storlek: 6,6 × 3,9 × 12,5 cm (utan sidopaneler)
Vikt: 115 g
Pris vid test: 759 kronor.
Pris nu: 869 kronor hos Webhallen.

Funkar för höger och vänster hand.
Detaljerade muskontrollinställningar.
Anpassningsbara sidor.
Inte alltför dyr för vad man får.

Kantig design.
Endast för dig med stora händer.
Vissa ergonomiska problem även då.
Razer Basilisk (betyg: 8)
Razer Basilisk – spännande form med bra funktion
Razer Basilisk marknadsför sig som en fps-mus, framtagen för att dels vara bekväm under längre sessioner, och dels för att kunna erbjuda bästa möjliga precision. Formen är hyfsat standardmässig, sånär som på en utstickande del på vänstersidan där vi kan vila tummen. Det tar ett litet tag att vänja sig vid detta men efter några timmar ligger musen riktigt bra i handen. Särskilt tumdelen är väldigt bra designad. Många liknande möss som specialiserar sig på precision är stora och otympliga, men Basilisk lyckas faktiskt både vara smidig och bekväm. Här ska Razer ha en eloge.
Knappmässigt är Basilisk inte direkt någon revolution. Här får vi fyra knappar på ovansidan, ett klickbart hjul och tre knappar på vänstersidan, varav den ena passande nog är placerad vid tummen och utformad som en paddel. Just den knappen är faktiskt intressant. Tänk dig att du skräddarsyr den för att det ska bli enklare att träffa i situationer som kräver extra mycket precision. Den är busenkel att komma åt, och ännu enklare att aktivera. Skulle du av någon anledning irritera dig på den går det att ta bort den helt. Flexibelt värre.
I övrigt är som sagt Basilisk en hyfsat standardmässig mus. Här får vi kabelanslutning, optisk läsare (upp till 16 000 dpi) och samma

Fakta Razer Basilisk
Tillverkare: Razer
Gränssnitt: Usb 2.0/3.0 plug n play
Knappar: 8
Sensor: Optisk
Uppläsning: Upp till 16 000 dpi
Storlek: 7,5 × 4,3 × 12,4 cm
Vikt: 107 g
Pris vid test: 599 kronor.
Pris nu: Från 549 kronor hos Prisjakt
Razer Lancehead Wireless (betyg: 7)
Razer Lancehead Wireless – påkostad men inte utan brister
Snackar vi spelmöss (och det gör vi ju här) är Razer kanske den mest kända tillverkaren, och erbjuder en mängd olika varianter för alla behov. Razer Lancehead är framtagen för e-sport i första hand, och finns i två olika utföranden: en trådlös (som vi kollar in på nästa sida) och en trådad. Den förstnämnda ska vara utvecklad för att faktiskt kunna användas av professionella spelare, som annars har extremt höga krav på möss – något som trådlösa varianter inte alltid klarar av att möta.
Huruvida Lancehead fungerar i dessa sammanhang låter vi vara osagt, men under testperioden har vi åtminstone inga som helst problem med de trådlösa funktionerna oavsett spelgenre.
Till utseendet är Razer Lancehead inte särskilt spektakulär, men det behöver knappast en bra mus vara. Här får vi det mesta vi kan önska oss i form av bra grepp, där framför allt gummibeklädda ytor på höger- och vänstersidan märks mest. Ytorna har skåror i sig för en mer greppvänlig yta, och det känns också riktigt bra. I övrigt får vi den vanliga uppsättningen av knappar som vi hittar i de flesta gamingmöss: två musknappar på ovansidan, ett scrollhjul, två knappar för dpi och två knappar på vardera sida.
Prestandamässigt känns det lite tråkigt att det sitter samma lasersensor som vi tidigare sett bland Razers gamingmöss, och som inte riktigt når upp till de bästa på marknaden. Nåväl, överlag klarar musen ändå av att stå upp för sig i konkurrensen, men med tanke på den väl tilltagna prislappen hade vi gärna sett en bättre sensor.
En trevlig sak är att Razer, lagom till Lancehead-lanseringen, uppdaterat sitt Synapse-program. Synapse 3.0, som det numera heter, är betydligt trevligare att använda än tidigare, med en enklare design och behagligare färgval. Tummen upp! Här går det som vanligt att skräddarsy musen efter behov, ställa in makron och leka runt bland olika ljussättningar.
Sammanfattningsvis är Razer Lancehead en fullt duglig gamingmus, men på grund av en mindre bra sensor når den inte upp till topp i testet.
Fakta Razer Lancehead Wireless
Tillverkare: Razer
Gränssnitt: Usb 2.0/3.0 plug n play
Knappar: 9
Sensor: Laser
Uppläsning: Upp till 16 000 dpi
Storlek: 7,1 × 3,8 × 11,7 cm
Vikt: 50 g
Pris vid test: 1 489 kronor.
Pris nu: Från 850 kronor hos Prisjakt.
Razer Lancehead Tournament Edition (betyg: 8)
På föregående sida testade vi Razer Lancehead Wireless – en riktigt bra mus som drogs ned något av en sensor som inte riktigt höll toppklass. Som nämnt har Razer samma modell i trådad variant, som till ytan alltså är exakt samma mus, med samma typ av knappuppsättning och form. Anledningen att den ändå testas separat är helt enkelt att det är ett betydligt bättre val.
Här får vi en riktigt bra optisk sensor, som i det närmaste utklassar Wireless-musen i våra tester. Faktum är att mätresultaten är ordentligt bra, bland de bättre i hela testet. Om du är Razer-frälst och inte nödvändigtvis måste ha en trådlös mus är alltså Razer Lancehead Tournament Edition ett mycket bra val. Den ligger skönt i handen, är hyfsat stilren och mångsidig nog att fungera för de allra flesta spel.

I övrigt är det bara att läsa vårt test på Razer Lancehead Wireless för detaljer kring mjukvara, funktion och form – det här är som sagt samma variant förutom tråden och sensorn.
Fakta Razer Lancehead Tournamnet Edition
Tillverkare: Razer
Gränssnitt: Usb 2.0/3.0 plug n play
Knappar: 9
Sensor: Optisk
Uppläsning: Upp till 16 000 dpi
Storlek: 7,1 × 3,8 × 11,7 cm
Vikt: 104 g
Pris vid test: 699 kronor.
Pris nu: 849 kronor hos Proshop.
Razer Viper 2019 (betyg: 8)
Razer Viper – smidig, snabb och mångsidig
Razer har genom åren levererat mängder av spelmöss i toppkvalitet, och några av våra absoluta favoriter. Ansluter sig nya Viper till dessa? Eller snarare, ansluter sig nya Viper till dessa? Razer har en gammal mus med samma namn. Därför kan det bara bra att kolla upp att det är 2019 års modell du hittat i en butik. Det är en enkelt utformad mus med låg vikt och stadigt ambidextröst grepp som gör att den funkar lika bra höger och vänster hand, Den har också precis samma sidoknappar på bägge sidorna.
Musen är usb-ansluten och har en trevligt mjuk sladd. Det gör att den till skillnad från många andra möss med styvare ”svans” inte påverkas av att sladden stöter i något eller att du kommer åt den. Det kan vara lite irriterande annars, speciellt i en så pass lätt mus som denna.
Vi har sju musknappar, de vanliga tre upptill och sedan dubbla uppsättningar navigeringsknappar på vardera sida, de som till exempel som standard bläddrar fram och tillbaka i en webbläsare. Rullhjulet har pålitlig precision om än lite skramlig mekanik, men är kanske inte det som lagts mer mest omsorg på här. Det är istället höger och vänster musknapp som är byggda med optisk teknik för extra snabb och konsekvent respons. Trots det har den dock ett väldigt distinkt mekaniskt klick som kan bli rätt så påträngande.

På undersidan sitter också en åttonde knapp, som cyklar mellan fem förinställda känslighetslägen, som mest upp till 16 000 dpi. Sensorn ska vara en ny kallad ”5G Advanced Optical Sensor”, men riktigt vad detta betyder har vi ingen bättre information än så att dela med oss av. Men det är ju slutresultatet som räknas och den levererar en mycket direkt och stabil kontroll.
Vi föredrar mittläget för vardagligt användande, men ett och annat fps-spel där de krävs snabba rörelser tjänar på extra hastighet, och då går vi lyckligt vis inte miste om den höga precisionen. Eller snarare, då begränsas vi av vår egen finmotorik. Det här bör kunna vara en bra mus för en fps eller rts-esportare.
På ovansidan hittar vi en Razer-logga med rgb-diod bakom som kan kontrolleras med programmet Chroma från en pc, där du till exempel kan få färgsynkning med Philips Hue-lampor. Eller givetvis släcka mer dioden helt.
Viper stödjer också nya Synapse 3 för fininställningar och knapprogrammering. Det är fortfarande officiellt i beta-version, men väl värt att köra istället för föregångaren, som var en onödigt rörig historia. Laddar du hem Synapse 3 från Razers webb så installerar den både Synapse och Chroma åt dig.

Omdöme
Viper är en mus som passar bra för långvarig och varierad användning. Den är lite lättast i klassen, men riktigt bekväm att greppa , kan anpassas på flera sätt och har rätta precisionen för kräsna gamers. Dess högljudda rullhjul och knappar kan dock irritera.
Specifikationer
Produktnamn: Razer Viper 2019Testad: September 2019
Tillverkare: Razer
Gränssnitt: Usb 2.0/3.0 plug n play
Knappar: 8
Sensor: Optisk
Upplösning: Upp till äkta 16 000 dpi
Storlek: 12,7 × 6,6 × 3,8 cm
Vikt: 69 g
Pris vid test: 999 kronor.

Bekvämt grepp
Ny högprecisionssensor
Ambidextrös

Något högljudd
Roccat Kain 120 Aimo (betyg: 7)
Roccat Kain 120 Aimo – hög komfort och smart mjukvara
Vi har testat en Roccat-mus tidigare, påkostade trådlösa musen Leadr som utmärker sig genom att vara fullspäckad med extra knappar, vilket gav den lite klumpigt intryck men en enorm mångsidighet. Roccat Kain 120 Aimo är lite av dess raka motsats, mindre och lättare, billigare, trådbunden och klart enklare med bara de vanligaste fem musknapparna – höger- och vänsterklick, mittenknapp i rullhjulet, samt fram- och bakknapp på vänstersidan.Extremt billig är den dock inte, utan en ordentlig slant för en usb-mus. För pengarna får du dock en väldigt välbyggd mus med gedigen kvalitetskänsla i allt. Musen är nästan symmetrisk vilket gör att den nästan hade kunnat vara för bägge händerna, men sidoknapparna finns bara på ena sidan, och höger och vänster musknappasfunktion går inte att byta. En extra knapp upptill bakom rullhjulet växlar mellan fem olika muskänslighetslägen.

Dessa och mycket annat kan detaljjusteras i programmet Roccat Swarm som du laddar hem och installerar. Musen har ett rätt så extremt spann från ca 50 dpi till 16 000. Så låg känslighet blir även intressant om du till exempel redigerar foton på pixelnivå. Så det är inte bara en mus för gaming, utan den har bra egenskaper som allroundmus. Precisionen i musen är riktigt övertygande i alla känslighetsnivåer, även om de högsta är svåra att hantera.
Funktionsrikt program och färgglada dioder
Knappar (då förutom höger- och vänsterklick) går alla att programmera individuellt med allt från Windows gränssnittsfunktioner till speciella spelkommandon för ett stort antal populära spel. Du kan också spela in egna makron.Musen har också rgb-dioder inbyggda, dels i rullhjulet, dels i en stor Roccat-logga på ovansidan. Vore det inte för dessa hade vi faktiskt kunna kalla musen för plug-and-play, om du inte vill utnyttja knapp-programmering. Men då standardinställningen för dioderna är ett evinnerligt regnbågspulserade lär du ändå behöva installera Swarm för att tygla den lite.
Musen har en lent matt yta som gör den skön att greppa, men också lite hal. Vi får tänka efter för att hitta ett grepp där den inte riskerar att glida ur handen som en blöt tvål. Lite mer gummiaktigt grepp ut mot sidorna hade inte varit helt fel. Musknapparna håller annars toppklass, med tydligt men inte högljutt klick utan större ansträngning. Speciellt rullhjul och sidoknapparna uppskattas då de är ovanligt stora.

Omdöme
Kain 120 Aimo är ytterligare en kvalitetsmus från Roccat, som passar lika bra i spel som i vardagen. Men den hala ytan drar ner betyget ett snäpp. Likaså prislappen, det r mycket pengar för en usb-mus med begränsat funktionsutbud.
Specifikationer
Produktnamn: Roccat Kain 120 AimoTestad: November 2019
Tillverkare: Roccat
Anslutning: Usb
Knappar: 5
Sensor: Optisk
Upplösning: Upp till 16 000 DPI
Storlek: 6,5 × 4,3 × 12,4 cm
Vikt: 89 g
Ca-pris: 749 kronor.

Hög precision
Toppkvalitet i knappar
Behändigt kontrollprogram

Hal yta
Endast för höger hand
Något dyr
Roccat Leadr (betyg: 8)

Roccat Leadr – knappkalas i udda skapelse
Spelmöss kommer i alla möjliga utformningar, en del mer bekväma än andra. Roccat Leadr tillhör ett slags mellanting av en traditionell spelmus och en mer vågad sådan. Greppet är hyfsat traditionellt, och musen ligger riktigt bra i handen. Vad som är annorlunda här är knappuppsättningen. På ovansidan märks fyra utstickande knappar på vardera sida – dessutom har vi en paddel nedanför scrollhjulet och ytterligare en paddel på vänstersidan av musen.Läs även: Bästa tangentbord för gaming
På vänstersidan hittar vi också tre extra knappar, två ovanför tummen och en nedanför. Den på nedansidan aktiverar Roccats så kallade Easy-Shift-läge, vilket kort och gott betyder att du ändrar vad de övriga knapparna gör när du trycker in den. Förvirrande? Ja, det tar ett tag att lära sig men fungerar faktiskt helt okej efter ett tag. Framför allt leder knappuppsättningen till stora möjligheter att skräddarsy inställningarna beroende på vilket spel du spelar.

Nackdelen med den här typen av design är naturligtvis mångsidigheten. Roccat Leadr är en spelmus som är till för att spela med. Att kombinera den med annat arbete fungerar visserligen, men då finns det bättre alternativ.

Förutom designen är det främst den trådlösa funktionen som märks. Och det med eftertryck – sändaren är nämligen ovanligt stor. Å andra sidan utlovas minimalt lagg och bra räckvidd, vilket Roccat också håller. Under vårt test har vi inga problem alls. Pluspoäng också för batteritiden på över 20 timmar.
Fakta Roccat Leadr
Tillverkare: Roccat
Knappar: 12
Sensor: Optisk
Upplösning: Upp till 12 000 DPI
Storlek: 8 × 4,5 × 12,6 cm
Vikt: 134 g
Pris vid test: 798 kronor.
Pris nu: 1 497 kronor hos Proshop.

Stora möjligheter för spelfantasten.
Skön att hålla i.
Trådlösa funktionen.

Knappast en modell som passar alla.
Dyr.
Steelseries Rival 600 (betyg: 9)

Steelseries Rival 600 – dansk design med dubbla sensorer
Danska Steelseries är ett välkänt namn i gamingvärlden, och levererar allt från headsets till tangentbord och gamingmöss. Deras produkter brukar hålla väldigt hög kvalitet sett till funktion, och är oftast riktigt läckert designade. Här snackar vi diskret skandinavisk design framför flådig gamingestetik, ett stort plus om ni frågar oss.
Gamingmusen Rival 600 har samma läckra formspråk. Förutom att den är upphöjd i fronten påminner den väldigt mycket om ursprungliga Rival-musen (och Rival 700, som vi recenserar på nästa sida). Vi får tydligt markerade musknappar längst upp, en dpi-knapp och ett gummibeklätt hjul i mitten. Gummi hittar vi även på sidorna, två ytor till höger och en till vänster, för att musen inte ska slinka ur handen under intensiva sessioner. På vänstersidan har vi också tre funktionsknappar, som givetvis kan ställas in efter behov. På insidan av de löstagbara sidokåporna kan vi placera vikter (åtta stycken ingår i paketet).
I övrigt ligger Rival 600 riktigt bra i handen. Konstruktionen är gedigen, och vi kommer enkelt åt samtliga knappar utan problem, samtidigt som vi inte riskerar att klicka på dem i onödan. Tummen upp!

Funktionsmässigt bjuder Rival 600 på en intressant sak: den är nämligen utrustad med dubbla sensorer. Dels har vi utmärkta Pixart PMW 3360, som vi även hittar i Rival 700, dels har vi Truemove 3+, som läser av avstånden mellan mus och musmatta för att eliminera onödiga musrörelser när vi lyfter och sätter ner musen. Avståndet går att kalibrera antingen med hjälp av Steelseries mjukvara, eller genom att hålla in dpi-knappen. Minsta avstånd är 0,5 millimeter, så det går att få till hyfsat precist. Huruvida funktionen är särskilt nödvändig beror nog på hur petig du är. Vi kan inte påstå att vi har irriterat oss på detta tidigare.

Överlag är Rival 600 en riktigt bra mus, som klarar av att tampas med de främsta i testet. Nackdelarna är väldigt få, men måste vi anmärka på något är det lite svårt att få till vikterna. Nu har Rival 600 redan från början en skön tyngd, så det är verkligen en petitess. Och ja, för den här prislappen hade vi önskat oss trådlös funktion.
Fakta Rival 600
Testad: Maj 2018
Tillverkare: Steelseries
Knappar: 7
Sensor: Optisk, lift-off-sensor
Uppläsning: 100–16 000 DPI
Storlek: 13,1 x 6,9 x 4,3 cm
Vikt: 96 g, 126 g med vikter
Pris vid test: 799 kronor.
Pris nu: Från 499 kronor hos Prisjakt.

Snygg.
Dubbla sensorer.
Ergonomisk.

Knepigt att få till rätt vikt.
Steelseries Rival 700 (betyg: 8)

Steelseries Rival 700 – bekväm och välbyggd
Steelseries har som sagt en diger historia i gamingkretsar. Musen Rival 300 länge tillhört våra favoriter, och det känns därför otroligt glädjande att Rival 700 erbjuder samma utmärkta byggkvalitet och form. Precis som med Rival 300 får vi sju knappar – och det är egentligen inget som sticker ut här jämfört med övriga möss i gamingsegmentet. Däremot har knapparna riktigt bra motstånd, med gedigna klick som sig bör med möss i den här prisklassen.Läs även: Bästa tangentbord för gaming
Förutom knapparna har vi en liten display, längst ner i framkanten på vänstersidan. Som standard visas här Steelseries logotyp, men det går bra att skriva in något annat med hjälp om du hellre vill det. Vissa spel har även stöd för att visa information via displayen, men det känns knappast som en särskilt nödvändig funktion.

Då är den haptiska motorn en mer välkommen nyhet. Med hjälp av den kan du bland annat få notifikationer i form av en liten vibration när du börjar få slut på ammunition.
Mjukvaran i Rival 700 sköts, i likhet med Steelseries övriga produkter, med hjälp av utmärkta Steelseries Engine. Här kan du ställa in en mängd olika

I övrigt är Steelseries Rival 700 en högpresterande mus, som ger riktigt goda testresultat. Sensorn som används är en Pixart PMW 3360, och den fungerar utan några som helst problem oavsett vilka genrer du spelar. Värt att notera är att det går att byta ut sensorn om så önskas.
Steelseries Rival 700 är kort och gott en av de bästa spelmössen vi har testat. Den må ha en del funktioner som inte känns helt nödvändiga, men överlag är det svårt att bli missnöjd med denna.
Fakta Rival 700
Tillverkare: Steelseries
Knappar: 7
Sensor: Optisk
Uppläsning: 100–16 000 DPI
Storlek: 12,5 x 6,8 x 4,2 cm
Vikt: 136 g
Pris vid test: 789 kronor.
Pris nu: 92,61 euro (cirka 930 kronor) hos Amazon.de.

Bra byggkvalitet.
Mjukvaran.
Sensorn.

Displayen känns ärligt talat inte helt nödvändig.
Xtrfy XG-M1 (betyg: 7)
Xtrfy XG-M1 – svensk e-sportfavorit
Ninjas in Pyjamas behöver väl knappast någon närmare förklaring. Det svenska e-sportlaget är ett av världens mest välkända – något man också försökt kapitalisera på flertalet gånger under åren. Bland annat genom den här hårdvarusatsningen, som man gör tillsammans med Xtrify (som också ägs av Ninjas in Pyjamas). Kort och gott har Xtrfy tagit fram flera möss, tangentbord och gamingheadsets som ska passa extra bra för just e-sportfantasten. .Med det sagt är Xtrfy XG-M1 en till utseendet väldigt traditionell spelmus. Vi får en relativt sparsmakad design utan någon påtaglig gamingestetik. Ja, förutom då att en led-list löper längs med fronten på musen. Även mushjulet är utrustat med en led-list. Musen är annars till för högerfattade, har enbart fem knappar och kommer i klassisk form för att passa handflatan. Den väger endast 95 gram, vilket gör den till en av de lättaste mössen i det här testet.

Formen och den lätta vikten gör att den är väldigt bekväm att använda, även under längre sessioner. Knapparna är gediget konstruerade, och ger ifrån sig ett tydligt och behagligt klick. Den enda anmärkningen vi har är de två knapparna på vänstersidan, där den främre sitter lite dumt placerad. För att nå den behöver vi sträcka på tummen, vilket inte är optimalt under stressiga situationer.
Prestationsmässigt får vi en PMW 3310-sensor, som levererar riktigt bra i våra mätningar. För den petiga är det här inte den senaste generationens sensor, men väl en omtyckt sådan som är utbredd i just e-sportkretsar. I övrigt är det här en mus som fungerar riktigt bra oavsett vilken genre du hade tänkt att spela. Många tillverkare satsar ju på skräddarsydda möss för exempelvis strategi och fps. Det fyller väldigt sällan någon funktion – och det är oftast bättre att satsa på en mer mångsidig variant.
På minussidan får vi inte med någon mjukvara, vilket gör att vi inte kan justera i detalj. Inte för att musen är särskilt dyr, men för priset borde Xtrfy kunnat slänga med en mjukvara.
Och där hamnar också den största delen av vår kritik. Xtrfy XG-M1 gör ett riktigt bra jobb oavsett vad du spelar, är väldigt bekväm och känns gedigen – men i konkurrensen som råder bjuder den egentligen inte på något extra.
Fakta Xtrfy XG-M1
Tillverkare: XtrfyTyp: Trådad mus
Sensor: Optisk
Knappar: 6
Dpi: Upp till 4 000
Storlek: 59x129x39 mm
Vikt: 95 g
Pris: 699 kronor hos Webhallen.

Väldigt bekväm.
Mångsidig.

Saknar mjukvara.
Sidoknapparna borde sitta bättre.
Zowie FK1 (betyg: 8)
Zowie FK1 – kvalitet för stora händer
Vid första intrycket är Zowie FK1 bara e större variant av Zowie ZA13. Den har samma spartanska design, samma dps-switch på undersidan, samma symmetriska form och samma konstruktion med två sidoknappar på höger och vänster sida med identisk funktion, så att man utan problem man byta från höger till vänster hand. Även här får vi en enkel plug-n-play-installation i Windows, inga extra program eller drivrutiner behövs. Det är till och med exakt samma sensor.Läs även: Bästa tangentbord för gaming
Men det är en, i vårt tycke, snäppet bättre byggd mus. Lenare, mer handvänligt ytmaterial, mjukare, mindre skramligt rullhjul och en lite annan känsla i höger och vänster musknapp. Inte bättre eller sämre, men med en annan switch som ger lättare motstånd och samtidigt ett tydligare klick.
Det är också en betydligt större modell, gjord för dig som har extra stora

Fakta Zowie FK1
Tillverkare: Benq
Gränssnitt: Usb 2.0/3.0 plug n play
Kabellängd: 2 meter
Knappar: 5
Sensor: Optisk
Uppläsning: 400 / 800 / 1600 / 3200 dpi
Storlek: 12,8 x 6,7 x 3,7 cm
Vikt: 87 g
Pris: 649 kronor hos Teknikmagasinet.

Lätt att installera
Bra byggkvalitet
Passar höger och vänster hand

Få inställningsmöjligheter
Inget för små händer
Zowie ZA13 (betyg: 7)
Zowie ZA13 – enkel och välbyggd med bra respons
Gamingmöss behöver inte vara extrema byggen med ergonomiskt högerhandsgrepp, mängder av extraknappar eller justerbara vikter. Det viktiga är en bra, pålitlig sensor och distinkt kontroll. Det, och inte så mycket mer, får vi i Zowie ZA13. Här får vi inga programmerbara knappar eller kontrollpårogram. Allt är plug n play, bara att trycka in och köra.Det finns tre möss i samma serie, fast i olika storlek; ZA13, 12 och 11. Lite förvirrande blir det, då det är de med lägre nummer som har större mått. ZA13 är minsta modellen, och den ligger perfekt i handen för undertecknad testare. Men de finns många med mindre händer än så som kan uppleva till och med den som stor. Musen har en enkel, matt plastyta som är bekväm att greppa, och musen känns precis så där lagom massiv. Klicket i musknapparna är betryggande distinkt, men rullhjulet är kanske lite väl skramligt.
Läs även: Bästa tangentbord för gaming
ZA13 är en ambidextriös mus, det innebär att den är byggd för att kunna byta mellan höger- och vänstergrepp. Den har totalt sju knappar, men de två knapparna på vardera sida är egentligen samma, så i praktiken har du fem knappar, och du använder de som din tumme kommer åt. Det kan vara välkommet för den som riskerar musarm och vill avlasta med ”fel” hand då och då. På undersidan sitter en knapp som du kan cykla igenom tre fyra känslighetsinställningar på, från 400 till 3 200 dpi.
Fakta Zowie ZA13
Tillverkare: Benq
Gränssnitt: Usb 2.0/3.0 plug n play
Kabellängd: 2 meter
Knappar: 5
Sensor: Optisk
Uppläsning: 400 / 800 / 1600 / 3200 dpi
Storlek: 12, 5,6 3,8 cm
Vikt: 80 g
Pris: 649 kronor hos Teknikmagasinet.

Lätt att installera
Bra byggkvalitet
Passar höger och vänster hand

Få inställningsmöjligheter
Inget för stora händer
Sammanfattning
De flesta spelmöss i det här testet håller hög kvalitet, och vilken som kommer passa dig bäst är i slutändan en smakfråga. Kanske föredrar du en mindre spelmus? Eller så vill du lägga hela handflatan på. Många spelmöss i detta testet kommer också med en hel del extrafunktioner, som kan vara bra att ha beroende på vad du tänker spela.I slutändan har vi gjort en sammanlagd bedömning om hur bekvämt mössen ligger i handen, hur väl de presterar, hur många funktioner de har och hur bra mjukvaran är.
Nio möss får vår rekommendation:
Creative Soundblaster X Siege. Pris: 349 kronor hos CDON
Fnatic Clutch G1. Pris: Från 449 kronor hos Prisjakt.
Logitech G900. Pris: 1 279 kronor hos Proshop.
Razer Basilisk. Pris: Från 549 kronor hos Prisjakt
Razer Lancehead Tournament Edition. Pris: 849 kronor hos Proshop.
Roccat Leadr. Pris: 1 497 kronor hos Proshop.
Steelseries Rival 600. Pris: Från 499 kronor hos Prisjakt.
Steelseries Rival 700. Pris: 92,61 euro (cirka 930 kronor) hos Amazon.de.
Zowie FK1. Pris: 649 kronor hos Teknikmagasinet.
Den allra bästa av dessa är Logitech G900. Den är både mångsidig, snygg, bekväm och presterar riktigt bra. Visst kostar den en del, men då får du också valuta för pengarna.
