Det var minst sagt dags för en rejäl Surface Pro-uppdatering, och här fick vi en. Modernare design, moderna portar, en markant prestandahöjning, förbättrade tillbehör, bättre ljud och nya Windows 11 förinstallerat. Bara ett par saker håller den från att vara en fullträff, men tyvärr inte helt oviktiga saker. Stort test: Bärbara datorer i den lägsta viktklassen
Surface-plattor och datorer har under åren bjudit på många trendsättande format, nyheter och alltid unik design. Men när Microsoft väl har låst in en design så är de inte så ivriga på att vidareutveckla den. Surface-plattor har sett likadana ut i flera år med endast minimala justeringar, och förutom enstaka nya färger och en liten uppgradering av portar har vi inte sett någon nämnvärd ny design på en Surface Pro sedan Surface Pro 4 som kom 2015. Det gör Surface Pro 8 till den mesta intressanta plattan från Intel på mycket länge. I alla fall om vi bortser från Snapdragon-baserade experimentet Surface Pro X som aldrig blev någon riktig succé. Det är också den som Surface Pro 8 har lånat nya designelement ifrån – rundade kanter och hörn istället för de vassa avfasade på gamla Surface-modeller, större bildskärmspanel men tunnare skärmkanter, och ett chassi i magnesium istället för aluminium.
Plattan är dock tjockare och tyngre än Surface Pro X och till och med lite maffigare än Surface Pro 7. Men med den nya formen är den ändå mycket mer bekväm att greppa och använda som handhållen surfplatta. Annan klassisk Surface-design som breda stödet baktill och en springa runtom för fläktutblås finns kvar.
Surface Pro 8 har också fått en efterlängtad uppgradering av dess anslutningar. Nu har den två thunderbolt 4-portar istället för en enklare usb typ c och en usb typ a. Den har också fått ny dockningsport för tangentbord, samma typ som i Surface Pro X, och är därmed inte kompatibel med eventuellt gammalt Surface eller Surface Pro-tangentbord du kan tänkas ha.
Inte komplett utan tillbehören
Så ska du uppgradera från en tidigare modell och få en ”komplett” Surface-upplevelse, behöver du investera minst 1 699 kronor för ett nytt Surface Pro Keyboard. Vill du ha det bästa ska du dock uppgradera till ett Surface Pro Signature Keyboard för minst 1 999 kronor, eller ett paket med Microsofts pekpenna Surface Slim-penna 2 för drygt tusen kronor till. I Signature-tangentbordet sitter en plats för pennan som också laddar upp batteriet i den. Surface Pro 8 i nytt, mer greppvänligt format. Då själva plattan redan är i dyraste laget så blir det en ordentlig investering. Enklaste modellen med 11:e generationens Intel Core i5-processor, 8 GB ram-minne och 128 GB ssd kostar 12 590 kronor hos Microsoft, och allra dyraste modellen med Core i7, 32 GB ram och 1 TB ssd går på svindlande 29 090 kronor. Det är en del iögonfallande prishöjningar på vägen dit, och det finns mycket att spara på att till exempel ta det lugnt med ssd-storleken. Vår testade modell är mitt i startfältet med Core i7, 16 GB minne och 256 GB ssd, och kostar då 17 990 kronor beställd från Microsoft. I skrivande stund ser den inte heller ut att finnas billigare i andra butiker.
Med den hårdvaran är det en kompetent liten laptop och en klart överdimensionerad surfplatta. Men det är ju just som laptop som de flesta använder sin Surface, och då får vi pigga kontorsprestanda för både surf, mejl, Office och videokonferensen, och den klarar givetvis medieströmmande utan några som helst problem. Delvis tack vare snabb och stabil wifi 6.
Markant mer ljud
Fyra högtalare, två på vardera kortsida, levererar snyggt och kraftfullt ljud, som passar bra både för musik och filmer. Du har stöd för Dolby Atmos-surround och ljudförbättring, samt ett par olika sätt att optimera ljudet med hörlurar anslutna. Det som dock saknas är en grafisk equalizer. I vissa tillfällen, till exempel vid röstsamtal, hade det varit bra att kunna dra ner bastonerna en aning. Visst är det lite vemodigt att säga adjö till stora usb typ a. Men det kanske var på tiden. Iris Xe-grafiken i processorn gör att enklare foto- och filmjobbande får ett välbehövligt prestandalyft. Så vi kör Photoshop med högupplösta bilder och även enklare videoprojekt på plattan utan omedelbara problem. Visst går det i beskedlig takt då och då, men det är fullt hanterbart. När grafikkretsen får jobba kan plattan bli varm att hålla i, både i program som Photoshop och i spel. Nu är inte det här någon gaming-pc direkt, men en del enklare spel klarar Iris Xe-grafiken av.
Det lilla skärmformatet är inte idealiskt för överblicken, men med bra pennkontroll är det fortfarande en behaglig upplevelse. Att skärmytan växt från 12,3 till 13 tum är givetvis ett plus, men så stor skillnad för överblicken gör det inte. Det är i alla fall fortfarande en utmärkt högupplöst skärm med god ljusstyrka och smart automatik som justerar färgtemperatur. Den ser ut att hitta en perfekt vitpunkt i alla situationer vi utsätter den för.
Det som däremot fortfarande saknas är riktigt stort färgomfång. Den matchar srgb-standard bra, men ligger långt efter dci-p3 eller Adobe RGB-standard för de mest intensiva gröna och röda färgtonerna. För en platta med så goda egenskaper för kreativt skapande för övrigt blir det en viss besvikelse.
Snabb skärm drar batteri
En annan nyhet är att skärmen stödjer 120 Hz bildfrekvens. Det är inte aktiverat som standard, men vill du ha extra silkeslen scrollning så kan du aktivera det. Det kan dock påverka batteritiden, och tyvärr är det osäkert om den är lika bra på att dynamiskt anpassa bildfrekvensen utefter behov. Med 120 Hz på får vi överlag konstant ungefär 20 procent lägre batteritid. Ljusstyrkan och hur hårt du belastar processorn är dock större energibovar. Surface Pro Signature Keyboard och Surface Slim-penna 2. Driftstiden är ungefär vad vi kommit att förvänta oss av en Windows-tablet. Det får inte plats lika mycket batteri som i en riktig laptop, och just pekskärm drar alltid lite extra. Batteritiden landar för oss som bäst på ungefär tolv timmar. Microsoft uppger själva ”upp till 16 timmar”, mer hur de lyckats uppmäta det har vi ingen aning om. Med medföljande 65 watts laddare i Surface Connect-porten går det därefter snabbt att fylla på. Det går även att ladda batteriet via thunderbolt-portarna, men då går det inte lika snabbt.
Det satt långt inne, men med Surface Pro 8 känns Microsofts Windowsplatta äntligen modern igen. Hårdvaran och formatet känns som gjort för Windows 11 och nya Signature-tangentbordet och pennan med sin väl avvägda haptiska feedback förhöjer upplevelsen. Men ska du få ut allt ur plattan behöver du också just dessa två tillbehör. Det lägger ytterligare kostnad på en redan relativt dyr platta. Vi efterlyser också ett steg till i skärmkvalitet, och batteritiden lever inte riktigt upp till vad Microsoft lovar.
Specifikationer
Produktnamn: Surface Pro 8 i7/16/256 Testad: Januari 2022 Tillverkare: Microsoft Processor: Intel Core i7-1185G7, 3 GHz quad core Grafik: Intel Iris Xe Graphics G7 96EUs Minne: 16 GB ddr4 Lagring: 256 GB ssd Bildskärm: 13 tum blank ips, 2880×1900 bildpunkter, 3:2, 120 Hz Kameror: 10 megapixel bak, 5 megapixel fram Anslutningar: 2 st Thunderbolt 4, 3,5 mm headset, tangentbordsdockning, Surface Connect Trådlöst: wifi 6, bluetooth 5.1 Operativsystem: Windows 11 Pro Ljudnivå: 0-34 dBa Batteritid: 2 tim 5 min (hög belastning, 120 Hz), ca 10 tim (låg belastning, 60 Hz) Storlek: 28,7 x 20,8 x 0,9 cm Vikt: 891 gram Rek. pris: 17 990 kr Aktuellt pris: 17 990 kronor hos Microsoft
Prestanda
Cinebench R23, cpu: 5 103 poäng Cinebench R23, cpu en kärna: 1 299 poäng Geekbench 5, cpu: 4 897 poäng Geekbench 5, cpu en kärna: 1 135 poäng Geekbench 5, grafik: 18 879 poäng Disk, läsning: upp till 2 379,70 MB/s Disk, skrivning: upp till 1 621,28 MB/s