Surface Laptop är som alltid snygg och välbyggd, och bjuder på god klass på ljud och bild. Men det börjar bli dags för en uppgradering. Med tanke på prislappen finns det just nu många bättre alternativ, med högre prestanda och bättre anslutningsmöjligheter. Stort test av prestandatunga laptops
15-tumsmodellen av Surface Laptop 4 är Microsofts mest ”vanliga” dator, med traditionell laptopdesign, ett slimmat aluminiumchassi, och enkla metallytor istället för filtytan som 13-tumsmodellen av samma dator har runt mus och tangentbord. Den finns i två färger, matt silvergrå eller matt gråsvart. En del typisk Surface-estetik har den kvar, som avfasade sidor och relativt skarpa kanter.
Byggkvaliteten är i topp med hög stabilitet i chassit trots tunn design, och minimalt med svajighet i gångjärnet för skärm. Datorn har inte direkt supertunna skärmkanter, så det tillkommer någon centimeter på bredden. Det är skön svikt och tydlig respons i tangentbordets knappar, och det har väl balanserad bakbelysning. Du får en musplatta med bra precision, men den hade gärna kunnat vara större.
En egenhet vi aldrig har uppskattat med Microsofts datorer är att de envisas med att snåla med portarna. Här får du bara två. En usb-c och en stor usb-a-port, och utöver det samma 3,5 millimeters anslutning för headset som varenda laptop förutom enstaka ultratunna har. Du kan ansluta extern skärm via usb-c då den har displayportstöd, men då har du alltså bara en usb-port kvar.
Om du inte använder Microsofts proprietära laddport Surface Connect för att ansluta dockningsstation, vilket den har stöd för. Dess magnetlås gör den smidig att ansluta, men det finns också en viss risk att kabeln hoppar loss.
Snygg skärm i högt format
Surface laptop har en skarp och ljusstark skärm med 2496×1664 bildpunkter och det 3:2-bildförhållande som Microsoft har i alla sina Surface-enheter. Det gör att trots att diagonalmåttet är på 16 tum är datorn inte onödigt bred. Det är lite ojämn ljusstyrka i hörnen, men inget som på allvar stör. Det här är inte en proffsskärm, men i 15 000-kronorsklass är det inget vi begär. Med färgomfång i srgb-klass och duglig färgkorrekthet håller den bra lägstanivå för både film, surf och Office-jobbande.
Ovanför skärmen sitter en duglig men inte på något sätt imponerande webbkamera. Den har en ryckig ljushantering med ivrig kompensation för låga ljusnivåer. Den överkompenserar ofta om ljuset bakom användaren ändras, så vi är konstant antingen över- eller underexponerade. Bilden är också konstant något brusig.
Datorns högtalare levererar välbalanserat, klart och detaljerat ljud. Bastoner är tydliga, men det rätta djupet och kraften i dem uteblir. Med stöd för Dolby Atmos får du både bra surroundeffekt och detaljerad ljudkontroll. Drar vi upp volymen för högt blir dock mellanregistret påtagligt skränigt.
Äldre hårdvara och lite minne
Tittar vi i datorns systeminformation står det att processorn är en AMD Ryzen 7 Microsoft Surface Edition. Det är i själva verket en Ryzen 7 4980U med åtta kärnor. Den skiljer sig från andra Ryzen 7-varianter i samma generation med högre klockad grafikkrets. Här sitter inget extra grafikkort så datorn drar väl nytta av det.
Windows 11 hade vissa problem med AMD-processorer till en början som hyvlade av prestanda, men med en Windows-uppdatering i november uppges det ha åtgärdats, och vi kan inte säga att Surface Laptop 4 lider av att ha Ryzen-processor. Men det märks att det är 4000-serien och inte nya 5000-serien. En del nya laptops med nästa generation av Ryzen 7 är klart snabbare.
Grafikprestanda är däremot bra för att vara en dator utan extra grafikkort, tack vare den uppklockade Radeon Graphics-kretsen. Det kan ge skjuts till program som Photoshop, men ett separat, diskret grafikkort hade absolut varit att föredra. Med tanke på priset på strax över 15 000 kronor så kanske man borde begära det. Och desutom mer ram-minne. Att man för den prislappen bara får åtta gigabyte är snålt.
Datorns kylning är väl avvägd. Fläktarna håller sig passiva länge och det utan att vi upplever någon påtaglig temperaturökning i chassit. När fläktarna väl går igång är de inte heller särskilt högljudda. I alla fall inte i rena siffror när vi mäter med en decibelmätare. Men de har en påtagligt väsande ton som drar uppmärksamheten till sig.
Lång eller kort batteritid?
När vi mäter batteritid får vi något förvirrande resultat. Med processor på full belastning och skärmen i maxläge får vi mycket längre driftstid än vi väntat oss. Å andra sidan räcker batteriet kortare tid än vi tycker det borde vid snålkörning, med dämpad skärm och endast enkla sysslor som ordbehandling. En normallång arbetsdag bör du kunna få ut, men var inte helt säker på det, och ha laddaren tillhands.
Som de flesta datorer just nu får du den i skrivande stund med Windows 10 vid leverans, och Microsoft säger att de inte börjar leverera Surface Laptop med Windows 11 förrän en bit in i 2022. Vill du ha Windows 11 i den får du ladda hem och köra Microsofts installationsassistent. Det går dock både snabbt och problemfritt när vi gör det.
För en del datorer rekommenderar vi att du avvaktar med en uppgradering, så att du kan vara säker på att alla drivrutiner och tillverkares egna mjukvarutillägg är kompatibla och grundligt testade. Här har vi inga sådana reservationer, och en Microsoft Surface är en utmärkt dator att utforska och lära sig Windows 11 på. Speciellt tack vare dess bra pekskärm och pennstöd, två saker som fått stora förbättringar i nya Windows. Du får inte med en Surface Pen, det får du köpa separat, men det är ju kanske inte lika angeläget på en dator med vanlig laptop-design som på en Surface-platta.
Specifikationer
Produktnamn: Microsoft Surface Laptop 4 15 tumb (5UI-00013) Testad: November 2021 Tillverkare: Microsoft Processor: AMD Ryzen 7 4980U Surface Edition, 2 GHz octa core Grafik: AMD Radeon Vega 11 Graphics Minne: 8 GB ddr4x Lagring: 256 GB ssd Bildskärm: 15,6 tum blank ips, 2496×1664 bildpunkter, 3:2, multitouch Webbkamera: 720p, ir för Windows Hello Anslutningar: Usb c 3.2 gen 1 med displayport, usb a 3.2 gen 1, Surface Connect, headset Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.0 Operativsystem: Windows 10 Home, klar för Windows 11 Home Övrigt: Stöd för pekpenna (ingår ej) Ljudnivå: 0-41 dBa Batteritid: 4h 30min (hög belastning), 13h 50min (låg belastning) Storlek: 34 x 24,4 x 1,5 cm Vikt: 1,54 kg Rek. pris: 15 595 kr Aktuellt pris: 12 990 kronor hos MediaMarkt