Test: Busenkelt att skapa egen fotobok – vi testar 12 tjänster
Vi testar 12 tjänster som låter dig formge en personlig fotobok med dina digitala bilder.
Av Jan Sandbladh
PC för Alla
Fotoalbumens storhetstid må vara förbi, men det betyder inte att vi är hänvisade till att enbart titta på alla våra bilder digitalt. Det har nämligen aldrig varit enklare att skapa en egen snygg fotobok, vare sig det handlar om att dokumentera ett speciellt tillfälle som ett bröllop, en födelsedagsfest eller bara bilderna från den senaste semestern.
Fotoböckerna i detta test kan beskrivas som ett slags avancerade fotoalbum som både är enklare att skapa och roligare att titta i. Detta eftersom de på ett lätt sätt kan layoutas med, förutom de foton man väljer, texter, olika bakgrundsbilder, färger och mönster, clipart och mycket annat.
Det finns också en mängd olika format, bindningar och sidantal att välja bland, vilket gör att man kan skräddarsy sin fotobok ytterligare för att göra den ännu mer personlig.
Eget program för redigeringen
I stort sett alla av de tjänster vi har testat låter en skapa sin fotobok direkt i webbläsaren (tio av tolv tjänster) eller ladda ned en speciell programvara (även här tio av tolv). Några av dem erbjuder dessutom layout i en app för IOS eller Android.
Fördelen med att skapa fotoboken direkt i webbläsaren är att det både är snabbare och smidigare. Nackdelen är att man då går miste om mer avancerade funktioner och verktyg. Kort sagt är det den personliga ambitionsnivån som får styra.
För om man har specifika önskemål om hur man vill att fotoboken ska se ut och vara utformad finns det alla möjligheter att verkligen vara kreativ. Det går att ägna timmar och åter timmar åt att finslipa layouten, flytta runt och ändra storleken på bilderna, vinkla dem åt olika håll, finjustera kvaliteten på dem, lägga in beskrivande eller putslustiga texter, prova sig fram med olika bakgrundsfärger och mönster och piffa upp det hela med färdiga clipart-bilder.
Har man inte tid eller lust med detta erbjuder de flesta tjänsterna även en funktion för automatisk montering. Man klickar då bara på en knapp så lägger programmet självt in alla bilder snyggt och prydligt. Man kan sedan förstås gå in och finjustera det automatiskt skapade förslaget.
Olika papperskvalitet
Den papperstyp och tryck som erbjuds som standard håller generellt sett en hög kvalitet och slutresultatet är faktiskt i nästan samtliga fall bra eller mycket bra. Bara några få tjänster har bara okej eller en aning tveksam bildkvalitet. Alla tjänster utom en erbjuder dock möjligheten att uppgradera till papper av ännu högre kvalitet och ofta med valet om det ska vara blankt eller matt.
På samma sätt går det även att välja vilken bindning man vill ha (hård, mjuk, häftad eller spiral). Samtliga tjänster erbjuder också ett personligt omslag där man själv väljer text och bild, men några av dem erbjuder också neutrala omslag (oftast linneomslag) i olika färger.
Det som främst skiljer de olika tjänsterna åt är alltså inte i första hand kvaliteten på den slutliga produkten eller möjligheterna att göra sin fotobok riktigt personlig, även om vissa skillnader förstås finns här också.
Istället är det priset, programmens användarvänlighet och leveranstiderna som är de stora skillnaderna. Exempelvis kostar den dyraste fotoboken nästan dubbelt så mycket per sida som den billigaste.
Samtliga tjänster som vi har testat är helt på svenska och har även support på svenska. Alla erbjuder support via e-post, men de flesta även via telefon och i några fall chatt.
Så gjorde vi testet
Vi använde oss där det gick av den nedladdningsbara programvaran, då den generellt sett är kraftfullare och funktionsrikare än webbversionen. Som referens skapade vi ett stående A4-album (eller så nära A4 som möjligt) med 24 sidor, eget personligt omslag och med standardpapper (några tjänster har 26 sidor som nedre gräns, vi har därför även redovisat totalkostnaden per sida för att få en rättvis jämförelse). Vi valde också alternativet standardfrakt i de lägen det fanns andra, dyrare, alternativ.
Cewe: Kraftfulla verktyg Cewe erbjuder som de flesta andra tjänsterna möjligheten att skapa sin fotobok direkt på webben samt via den nedladdade programvaran eller i en app. Man har gott om storlekar att välja bland och flera olika papper och tryck som tillval.
Att komma igång med sitt fotoboksprojekt är enkelt och man erbjuds också en assistent för att underlätta ytterligare att skapa ett förslag. Väl igång finns det mängder av mallar, sidlayoter, bakgrunder och clipart-bilder med mera att välja bland. Gränssnittet är dock lite rörigt och det är inte alltid det lättaste att hitta funktionerna man söker efter.
Kvalitetsmässigt är den färdiga fotoboken helt okej och placerar sig ungefär i mitten bland de tjänsterna vi har testat. Samma sak gäller för priset (15,31 kronor per sida) och leveranstiden (sex dagar).
Cewe är ett gott val som har det mesta man kan önska och har inte några egentliga svagheter. Med något lägre pris och lite snabbare leverans hade det blivit ett riktigt toppbetyg.
Fakta: Cewe
Testad: Oktober 2020. Hemsida:cewe.se. Bindningar: Hård, mjuk, häfte. Antal papperstyper: 6. Antal omslagsfärger: – Egen bild på omslag: Ja. Antal bokstorlekar: 10. Sidantal: 26-202. Layout via hemsidan: Ja. Layout via nedladdat program: Ja. Layout via app: Ja. Bildredigering i program: Ja. Automatisk montering: Ja. Antal sidmallar: 100+. Prisexempel (A4, hård pärm, eget omslag, 24 sidor standardpapper): 299 kronor (26 sidor). Porto: 99 kronor. Totalkostnad prisexempel: 398 kronor. Sidkostnad prisexempel: 15,31 kronor. Betalningsformer: Betalkort, faktura. Nöjd kund-garanti: Ja. Utlovad leveranstid: 6-10 dagar. Faktisk leveranstid: 6 dagar. Support: Telefon, e-post, chatt. Övrigt: – Gott om verktyg, färdiga mallar, bakgrunder med mera. Många tryck- och papperstyper att välja bland. Många olika storlekar. Något rörigt gränssnitt.
Betyg 4 av 5
Crimson: Gratis provtryck
Crimson är den enda tjänsten i testet som inte erbjuder möjligheten att välja olika kvalitet på pappret. Nu gör det inte så mycket, då den förvalda papperskvaliteten och trycket är mycket hög, bland de bästa i testet.
Crimson utmärker sig också, men negativt här, genom att vara den enda tjänsten som inte erbjuder stående A4-format för fotoboken. Däremot har man något unikt som övriga tjänster borde ta efter, nämligen ett gratis provtryck på fyra sidor. Paradoxalt nog är provtrycket i stående A4-format.
I övrigt presterar Crimson ganska mycket vad man kan förvänta sig. Gränssnittet är lättanvänt men ändå kraftfullt, med gott om verktyg och funktioner. Däremot finns det inte så många mallar, bakgrunder, ramar och clipart-bilder med mera. Det går att skapa sin fotobok både på webben och i det nedladdade programmet, men inte via någon app.
Även prismässigt är det okej, men inte mer. Sidpriset på 17,83 kronor placerar Crimson ungefär i mitten, men en bra bit från den billigaste tjänsten. Samma sak gäller för leveranstiden på sex dagar.
Fakta: Crimson
Testad: Oktober 2020. Hemsida:crimson.se. Bindningar: Hård, mjuk, linne. Antal papperstyper: 1. Antal omslagsfärger: 3. Egen bild på omslag: Ja. Antal bokstorlekar: 4. Sidantal: 24-200. Layout via hemsidan: Ja. Layout via nedladdat program: Ja. Layout via app: Nej. Bildredigering i program: Ja. Automatisk montering: Ja. Antal sidmallar: 43. Prisexempel (A4, hård pärm, eget omslag, 24 sidor standardpapper): 359 kronor. (Liggande A4) Porto: 69 kronor. Totalkostnad prisexempel: 428 kronor. Sidkostnad prisexempel: 17,83 kronor. Betalningsformer: Betalkort, faktura. Nöjd kund-garanti: Nej. Utlovad leveranstid: 6-8 dagar. Faktisk leveranstid: 5 dagar. Support: Telefon, e-post. Lättanvänt och funktionsrikt gränssnitt. Gratis provtryck. Hög kvalitet på bilder och papper. Ej stående A4-format. Går ej att välja andra papperstyper. Få storlekar att välja bland.
Betyg 4 av 5
Fotobok.com: Känns föråldrad
Fotobok.com, med programvaran Pixgen, sticker ut genom att vara en av två tjänster som inte erbjuder möjligheten att skapa sin fotobok direkt på webben. Dessutom har man en programvara som bara fungerar med Windows.
Att använda programmet är inte heller det enklaste. Programvaran känns föråldrad och trots att den är omständlig att använda är den inte särskilt funktionsrik. Den har dock grundläggande verktyg som automatisk montering och möjlighet att redigera bilder inuti programmet.
Inte heller leveranstiden med sina åtta dagar imponerar.
Det som räddar Fotobok.com är priset och kvaliteten på fotoboken. Bild- och papperskvaliteten är bland de bättre i testet och priset är med sina 12,29 kronor per sida näst lägst. Med en lite bättre programvara och ett webbgränssnitt hade det kunnat bli ett riktigt bra betyg.
Fakta: Fotobok.com
Testad: Oktober 2020. Hemsida:fotobok.com. Bindningar: Hård, mjuk, häfte. Antal papperstyper: 2. Antal omslagsfärger: – Egen bild på omslag: Ja. Antal bokstorlekar: 4. Sidantal: 24-112. Layout via hemsidan: Nej. Layout via nedladdat program: Ja (bara Windows). Layout via app: Nej. Bildredigering i program: Ja. Automatisk montering: Ja. Antal sidmallar: 100+. Prisexempel (A4, hård pärm, eget omslag, 24 sidor standardpapper): 245 kronor. Porto: 50 kronor. Totalkostnad prisexempel: 295 kronor. Sidkostnad prisexempel: 12,29 kronor. Betalningsformer: Betalkort, Paypal, bankgiro. Nöjd kund-garanti: Nej. Utlovad leveranstid: 10 dagar. Faktisk leveranstid: 8 dagar. Support: Telefon, e-post. Billigt. Hög kvalitet på bilder och papper. Inget webbgränssnitt. Programvara bara för Windows. Föråldrad programvara.
Betyg 3 av 5
Fotoklok: Snabbast
Fotoklok är, med en dags marginal, vinnaren när det gäller snabb leveranstid. På bara tre dagar lyckas man få fram och leverera en färdig fotobok. Och det är inget fuskjobb heller, fotoboken håller bra kvalitet både när det gäller papper och tryck.
Tyvärr är man samtidigt en av testets dyraste tjänster. Med sina 18,00 kronor per sida är tjänsten fjärde dyrast och en bra bit från den billigaste fotoboken.
Tjänst- och funktionsmässigt finns inte mycket att klaga på. Man har tre olika papperstyper som extraval, 5 olika storlekar, erbjuder skapande av fotoboken på webben, via app eller nedladdad programvara och har såväl automatisk montering som bildredigering i programmet. Support erbjuds via såväl telefon och e-post som chatt.
Programvaran är funktionsrik och kraftfull, men en aning knepig att använda. Inte på långa vägar krångligast i testet, men heller inte lika intuitiv och enkel som man skulle önska.
För den som orkar lägga ned lite tid finns dock mycket att upptäcka som uppmuntrar kreativiteten. Hade Fotoklok bara haft lite lägre pris hade det kunnat vara en testvinnare. Men det är ändå en tjänst vi kan rekommendera!
Fakta: Fotoklok
Testad: Oktober 2020. Hemsida:fotoklok.se. Bindningar: Hård, mjuk, spiral. Antal papperstyper: 3. Antal omslagsfärger: – Egen bild på omslag: Ja. Antal bokstorlekar: 5. Sidantal: 20-200. Layout via hemsidan: Ja. Layout via nedladdat program: Ja. Layout via app: Ja. Bildredigering i program: Ja. Automatisk montering: Ja. Antal sidmallar: 16. Prisexempel (A4, hård pärm, eget omslag, 24 sidor standardpapper): 363 kronor. Porto: 69 kronor. Totalkostnad prisexempel: 432 kronor. Sidkostnad prisexempel: 18,00 kronor. Betalningsformer: Betalkort, faktura. Nöjd kund-garanti: Nej. Utlovad leveranstid: 3-6 dagar. Faktisk leveranstid: 3 dagar. Support: Telefon, e-post, chatt. Snabbt. Bra kvalitet på papper och bilder. Dyrt. Lite krångligt gränssnitt.
Betyg 4 av 5
Ica Foto: Långsammast
Ica Foto (i sambarbete med Photobox) utmärker sig negativt på två sätt. Dels är man en av två tjänster (Smartphoto är den andra) som bara erbjuder skapande av fotoboken på webben. Dels är man med sina tio dagars leveranstid långsammast i testet.
Att komma igång med fotoboken är inte det lättaste. Ica Fotos sajt är rörig och det tar ett tag att navigera sig fram till önskat projekt. Väl igång blir det lite bättre. Man erbjuds en guide som hjälper till att skapa fotoboken eller kan skapa sin helt egna layout. Gränssnittet är lättanvänt, men tyvärr inte särskilt kraftfullt. Det är rätt begränsat med mallar och bakgrunder och bildredigeringen lyser med sin frånvaro.
Och inte nog med att man är långsammast, det är även en av de dyrare tjänsterna. Med sina 18,38 kronor per sida är man tredje dyrast i testet.
Tyvärr räddas man inte heller av den slutliga produkten. Den färdiga fotoboken är visserligen helt okej, men inte mer. De flesta av konkurrenterna är minst lika bra eller bättre.
Fakta: Ica Foto
Testad: Oktober 2020. Hemsida:foto.ica.se. Bindningar: Hård, mjuk, häfte, spiral. Antal papperstyper: 3. Antal omslagsfärger: – Egen bild på omslag: Ja. Antal bokstorlekar: 8. Sidantal: 26-160. Layout via hemsidan: Ja. Layout via nedladdat program: Nej. Layout via app: Nej. Bildredigering i program: Nej. Automatisk montering: Ja. Antal sidmallar: 100+. Prisexempel (A4, hård pärm, eget omslag, 24 sidor standardpapper): 429 kronor (26 sidor). Porto: 49 kronor. Totalkostnad prisexempel: 478 kronor. Sidkostnad prisexempel: 18,38 kronor. Betalningsformer: Betalkort, faktura, Paypal. Nöjd kund-garanti: Nej. Utlovad leveranstid: 13 dagar. Faktisk leveranstid: 10 dagar. Support: Telefon, e-post, chatt. Lättanvänt gränssnitt. Många olika storlekar. Bara webbgränssnitt. Långsamt. Rörig hemsida. Få verktyg och mallar. Dyrt.
Betyg 2 av 5
Ifolor: Billigast
Med ganska bred marginal kniper tjänsten Ifolor utmärkelsen ”Billigast” i detta test. Sidpriset är låga 10,58 kronor, nästan hälften av vad vi får betala per sida för den dyraste fotoboken (Smartphoto). Men tyvärr är detta något som också återspeglar sig i kvaliteten på tryck och papper. Inte så att bildkvaliteten för Ifolors fotoalbum är dålig, men den är helt klart bland de svagare i testet.
Ifolor utmärker sig också på ett sätt åt andra hållet, som enda tjänst saknar deras program en funktion för automatisk montering av bilderna. Och med sina nio dagars leveranstid är man en av de långsammare tjänsterna.
Annars utmärker man sig inte speciellt, varken positivt eller negativt. Antalet bindningar (tre), papperstyper (tre), storlekar (fem) eller support (telefon och e-post) skiljer sig inte från mängden i testet. Och precis som de flesta andra erbjuder man att skapa fotoboken direkt på webben, i en app eller med den nedladdade programvaran.
Programvaran är för övrigt hyfsat kraftfull och funktionsrik, men inte särskilt pedagogisk eller lättanvänd.
Så trots det låga priset blir totalbetyget för Ifolor tyvärr inte särskilt högt.
Fakta: Ifolor
Testad: Oktober 2020. Hemsida:Ifolor.se. Bindningar: Hård, häfte, spiral. Antal papperstyper: 3. Antal omslagsfärger: – Egen bild på omslag: Ja. Antal bokstorlekar: 5. Sidantal: 26-180. Layout via hemsidan: Ja. Layout via nedladdat program: Ja. Layout via app: Ja. Bildredigering i program: Ja. Automatisk montering: Nej. Antal sidmallar: 100+. Prisexempel (A4, hård pärm, eget omslag, 24 sidor standardpapper): 215 kronor (26 sidor). Porto: 60 kronor. Totalkostnad prisexempel: 275 kronor. Sidkostnad prisexempel: 10,58 kronor. Betalningsformer: Betalkort, faktura. Nöjd kund-garanti: Ja. Utlovad leveranstid: 8-10 dagar. Faktisk leveranstid: 9 dagar. Support: Telefon, e-post. Billigt. Ingen automatisk montering av bilderna. Något tveksam bildkvalitet. Långsam leverans. Opedagogiskt gränssnitt.
Betyg 3 av 5
My Fujifilm: Dålig support
Om vi hade en utmärkelse som hette ”Mest i mitten” så skulle den gå till My Fujifilm. Här är det nämligen väldigt få saker som sticker ut, varken uppåt eller nedåt. Antalet möjliga bindningar, papperstyper och storlekar ligger alla i mitten sett till övriga testade tjänster. Samma sak för betalformer och funktioner som automatisk montering och bildredigering inuti programmet. My Fujifilm har det som behövs och som de flesta andra tjänsterna har.
Och självklart går det att skapa sin fotobok direkt på webben, såväl som i en app eller med nedladdad programvara. En programvara som, just det, är lagom kraftfull och pedagogisk att använda.
Även prismässigt ligger My Fujifilm väldigt mycket i mitten med sina 15,17 kronor per sida.
På de få områden där man skiljer sig från konkurrenterna och sticker ut åt något håll, så gör man det tyvärr negativt. Bildkvaliteten är inte mer än okej och leveranstiden är med sina nio dagar i längsta laget.
Dessutom är man en av två tjänster (My Photo Book är den andra) som bara erbjuder support via e-post och inte via telefon.
Fakta: My Fujifilm
Testad: Oktober 2020. Hemsida:myfujifilm.se. Bindningar: Hård, mjuk, linne. Antal papperstyper: 3. Antal omslagsfärger: 8. Egen bild på omslag: Ja. Antal bokstorlekar: 6. Sidantal: 24-154. Layout via hemsidan: Ja. Layout via nedladdat program: Ja. Layout via app: Ja. Bildredigering i program: Ja. Automatisk montering: Ja. Antal sidmallar: 100+. Prisexempel (A4, hård pärm, eget omslag, 24 sidor standardpapper): 299 kronor. Porto: 65 kronor. Totalkostnad prisexempel: 364 kronor. Sidkostnad prisexempel: 15,17 kronor. Betalningsformer: Betalkort, faktura, Swish. Nöjd kund-garanti: Nej. Utlovad leveranstid: 9 dagar. Faktisk leveranstid: 9 dagar. Support: e-post. Stabil tjänst med få svagheter. Långsamt. Dålig support.
Betyg 3 av 5
My Photo Book: Slarvig översättning
Att My Photo Book använder sig av ett program importerat från Tyskland blir pinsamt uppenbart när man använder det. Med jämna mellanrum visar sig kvarglömda tyska ord och uttryck i en översättning som det uppenbarligen har slarvats en del med. (Det är för övrigt en programvara som är misstänkt lik den My Fujifilm använder sig av).
Därför är det inte heller särskilt överraskande att My Photo Book påminner mycket om My Fujifilm även i övrigt. Liknande antal bindningar, samma antal papperstyper, samma antal storlekar och så vidare. My Photo Book erbjuder dock inte möjligheten att skapa sin fotobok i en app.
Man är också en krona dyrare per sida med sina 16,17 kronor, men å andra sidan har man en dags kortare leveranstid (åtta dagar). My Photo Book är också tillsammans med My Fujifilm den enda tjänsten som bara erbjuder support via e-post. Positivt är dock att My Photo Book har något bättre papper och tryck än My Fujifilm.
Så precis som My Fujifilm placerar sig My Photo Book på en plats mitt bland de testade tjänsterna, där det som utmärker sig snarare är negativt än positivt.
Fakta: My Photo Book
Testad: Oktober 2020. Hemsida:myphotobook.se. Bindningar: Hård, mjuk, häfte, spiral. Antal papperstyper: 3. Antal omslagsfärger: – Egen bild på omslag: Ja. Antal bokstorlekar: 6. Sidantal: 24-200. Layout via hemsidan: Ja. Layout via nedladdat program: Ja. Layout via app: Nej. Bildredigering i program: Ja. Automatisk montering: Ja. Antal sidmallar: 100+. Prisexempel (A4, hård pärm, eget omslag, 24 sidor standardpapper): 329 kronor. Porto: 59 kronor. Totalkostnad prisexempel: 388 kronor. Sidkostnad prisexempel: 16,17 kronor. Betalningsformer: Betalkort, faktura. Nöjd kund-garanti: Nej. Utlovad leveranstid: 8-10 dagar. Faktisk leveranstid: 8 dagar. Support: e-post. Stabil tjänst med få svagheter. Bra kvalitet på papper och bilder. Långsamt. Dålig support. Slarvigt översatt programvara.
Betyg 3 av 5
Photohome: Bra support
Om My Fujifilm och My Photo Book har en ovanligt snål support med bara kontakt via e-post, så är Photohome precis tvärtom. Här erbjuder man till och med kontakt på kvällstid om det efterfrågas av kunden.
Hade allt annat varit lika bra som Photohomes support hade det varit med och slagits om förstaplatsen. Nu är det tyvärr inte så.
Till att börja med är Photohome tillsammans med Fotobok.com den enda tjänsten som endast erbjuder skapandet av fotoboken i en nedladdad programvara, inte direkt på webben eller i en app.
Värre är att programvaran inte är särskilt bra. Den känns både lite klumpig och funktionsfattig och i viss mån (precis som för Fotobok.com) föråldrad.
För att göra det hela ännu värre är Photohome dessutom näst dyrast i testet med ett sidpris på 19,50 kronor. Detta utan att kvaliteten på fotoboken är mer än godkänd.
Slutresultatet blir därför visserligen godkänt, men ändå en plats på nedre halvan för Photohome.
Fakta: Photohome
Testad: Oktober 2020. Hemsida:photohome.se. Bindningar: Hård, mjuk, spiral. Antal papperstyper: 5. Antal omslagsfärger: – Egen bild på omslag: Ja. Antal bokstorlekar: 10. Sidantal: 24-128. Layout via hemsidan: Nej. Layout via nedladdat program: Ja. Layout via app: Nej. Bildredigering i program: Ja. Automatisk montering: Ja. Antal sidmallar: 100+. Prisexempel (A4, hård pärm, eget omslag, 24 sidor standardpapper): 399 kronor. Porto: 69 kronor. Totalkostnad prisexempel: 468 kronor. Sidkostnad prisexempel: 19,50 kronor. Betalningsformer: Betalkort, faktura. Nöjd kund-garanti: Nej. Utlovad leveranstid: 4-10 dagar. Faktisk leveranstid: 6 dagar. Support: Telefon, e-post. Bra support. Inget webbgränssnitt. Något rörigt gränssnitt. Funktionsfattig programvara. Dyrt.
Betyg 2 av 5
Pixum: Bäst i test
Pixums tjänst liknar i mångt och mycket den från Cewe. De erbjuder precis som Cewe tre olika bindningar, sex olika pappers- och tryckvarianter, många olika storlekar (sju mot Cewes tio) och möjligheten att skapa sin fotobok direkt på webben såväl som med nedladdad programvara eller via en app. Dessutom är programvaran som kan laddas ned, på gott och ont, i stort sett identisk med den som Cewe använder.
Pixum har dock ett par ess i rockärmen som gör deras tjänst lite vassare än Cewes. Exempelvis är bildkvaliteten snäppet bättre, om än marginellt. Men Pixum är dessutom snabba (näst snabbast i testet med sina fyra dagars leveranstid) och billiga (tredje billigast med sina 13,38 kronor per sida).
Precis som för Cewe är det enkelt att komma igång med sitt fotoboksprojekt och man erbjuds även här en assistent för att underlätta ytterligare att skapa ett förslag. Väl igång finns det mängder av mallar, sidlayoter, bakgrunder och clipart-bilder med mera att välja bland. Gränssnittet är dock lite rörigt och det är inte alltid det lättaste att hitta funktionerna man söker efter, men väldigt kraftfullt och funktionsrikt när man väl vänjer sig.
Sammantaget gör Pixums alla fördelar och få nackdelar att det är vårt test bästa och mest prisvärda tjänst.
Fakta: Pixum
Testad: Oktober 2020. Hemsida:pixum.se. Bindningar: Hård, mjuk, häfte. Antal papperstyper: 6. Antal omslagsfärger: – Egen bild på omslag: Ja. Antal bokstorlekar: 7. Sidantal: 26-178. Layout via hemsidan: Ja. Layout via nedladdat program: Ja. Layout via app: Ja. Bildredigering i program: Ja. Automatisk montering: Ja. Antal sidmallar: 100+. Prisexempel (A4, hård pärm, eget omslag, 24 sidor standardpapper): 299 kronor (26 sidor). Porto: 49 kronor. Totalkostnad prisexempel: 348 kronor. Sidkostnad prisexempel: 13,38 kronor. Betalningsformer: Betalkort, faktura. Nöjd kund-garanti: Ja. Utlovad leveranstid: 3-6 dagar. Faktisk leveranstid: 4 dagar. Support: Telefon, e-post. Bra kvalitet på papper och bilder. Gott om verktyg, färdiga mallar, bakgrunder med mera. Många tryck- och papperstyper att välja bland. Många olika storlekar. Snabbt. Billigt. Något rörigt gränssnitt.
Betyg 4 av 5
Smartphoto: Dyrast
Precis som Ica Foto erbjuder Smartphoto bara skapande av fotoböckerna via ett webbgränssnitt, inte via någon app eller nedladdad programvara. Och precis som Ica Foto utmärker man sig negativt genom en sistaplats i en viktig kategori, nämligen priset. Smartphotos sidpris är hela 19,67 kronor, nästan dubbelt så dyrt som den billigaste tjänsten (Ifolor). Leveranstiden (sju dagar) är okej och placerar Smartphoto ungfär i mitten.
Som tur är har Smartphoto en del funktioner och finesser som väger upp det negativa. Exempelvis finns här gott om bindningar att välja bland, ett okej antal storlekar och många olika betalningsformer (flest i testet). Man har också som en av fem tjänster en så kallad ”Nöjd kund-garanti”.
Gränssnittet är lättanvänt, men tyvärr precis som för Ica Foto inte särskilt kraftfullt. Smartphoto har dock lite fler mallar, bakgrunder med mera att erbjuda, om än inte några större mängder. Och någon bildredigering i programmet finns inte.
Det färdiga resultatet är också bra och placerar Smartphoto på den övre halvan kvalitetsmässigt för bild och papper. Tyvärr räcker det inte för att totalbetyget ska bli bättre än godkänt.
Fakta: Smartphoto
Testad: Oktober 2020. Hemsida:smartphoto.se. Bindningar: Hård, mjuk, linne, spiral. Antal papperstyper: 3. Antal omslagsfärger: 1. Egen bild på omslag: Ja. Antal bokstorlekar: 5. Sidantal: 20-100. Layout via hemsidan: Ja. Layout via nedladdat program: Nej. Layout via app: Nej. Bildredigering i program: Nej. Automatisk montering: Ja. Antal sidmallar: 100+. Prisexempel (A4, hård pärm, eget omslag, 24 sidor standardpapper): 423 kronor. Porto: 49 kronor. Totalkostnad prisexempel: 472 kronor. Sidkostnad prisexempel: 19,67 kronor. Betalningsformer: Betalkort, faktura, Swish, Paypal, banköverföring. Nöjd kund-garanti: Ja. Utlovad leveranstid: 9 dagar. Faktisk leveranstid: 7 dagar. Support: Telefon, e-post. Bra kvalitet på papper och bilder. Lättanvänt gränssnitt. Många olika bindningar. Bara webbgränssnitt. Få verktyg och mallar. Dyrt.
Betyg 3 av 5
Önskefoto: Bäst gränssnitt
Den stora styrkan hos Önskefoto finns i programvaran. Trots att den är väldigt kraftull och funktionsrik, med ett stort utbud av bakgrunder, clipart, sidlayouter med mera, är den samtidigt extremt lättanvänd och pedagogisk. Det är den överlägset enklaste och roligaste programvaran att använda och gör fotoboksskapandet riktigt lustfyllt.
Bortsett från denna exemplariska programvara har Önskefoto även det mesta som man i övrigt kan önska sig. Bland annat tre olika bindningar, nio olika storlekar, två papperstyper, möjlighet att skapa fotoboken direkt på webben eller i en app, flera betalningsformer, ”Nöjd kund-garanti”, bildredigering inuti programmet, automatisk montering och en bra support med telefon, e-post och chatt. Dessutom är kvaliteten på tryck och papper bra.
Det enda lilla negativa är det höga priset (18,25 kronor per sida) och leveranstiden på sex dagar.
Dessa små minus till trots är Önskefoto ändå en tjänst som vi varmt kan rekommendera.
Fakta: Önskefoto
Testad: Oktober 2020. Hemsida:onskefoto.se. Bindningar: Hård, mjuk, linne. Antal papperstyper: 2. Antal omslagsfärger: 7. Egen bild på omslag: Ja. Antal bokstorlekar: 9. Sidantal: 24-120. Layout via hemsidan: Ja. Layout via nedladdat program: Ja. Layout via app: Ja. Bildredigering i program: Ja. Automatisk montering: Ja. Antal sidmallar: 95. Prisexempel (A4, hård pärm, eget omslag, 24 sidor standardpapper): 369 kronor. Porto: 69 kronor. Totalkostnad prisexempel: 438 kronor. Sidkostnad prisexempel: 18,25 kronor. Betalningsformer: Betalkort, faktura, Paypal. Nöjd kund-garanti: Ja. Utlovad leveranstid: 7-8 dagar. Faktisk leveranstid: 6 dagar. Support: Telefon, e-post, chatt. Gott om verktyg, färdiga mallar, bakgrunder med mera. Bra kvalitet på papper och bilder. Lättanvänt gränssnitt. Många olika storlekar. Dyrt.