Dell Inspiron 16 Plus: Välbyggd laptop med Windows 11
Laptops med Windows 11 förinstallerat är fortfarande få, men Dell ligger steget före de flesta. Nya Inspiron 16 Plus är ett bra exempel med rätta prestandan och god kvalitet på det mesta.
Dell gör inga stora fel med Inspiron 16 Plus och goda prestanda, bra bild och ljud samt hög byggkvalitet kan göra den värd sitt pris. Det som saknas för ännu högre betyg är lite extra i funktions- och anslutningsväg samt större ssd. Är du osäker på Windows 11 bör du dock avvakta. Här kan du inte gå tillbaka till Windows 10. Stort test av prestandatunga laptops
De flesta datorer vi testar från Dell är i premium-serien XPS och ibland deras gaming-datorer Alienware. Deras enklare Inspiron-datorer för vardaglig användning får mindre uppmärksamhet. Det gör vi något åt nu, med ett test av nya Inspiron 16 Plus. Det är en kraftfull och välutrustad laptop för vardagsbruk och enklare produktivitet med ett pris på precis over 15 000 kronor. För de pengarna får du en välbyggd laptop med hög kvalitetskänsla, högupplöst skärm, kraftfullare typen av Intel Core i7-processor med åtta kärnor, 16 gigabyte ram-minne, Nvidia Geforce RTX 3050-grafik och en 512 gigabyte ssd. Vill du spara en slant kan du få samma dator fast utan extra grafikkort. Då kostar datorn istället 13 500 kronor.
I bägge fallen tycker vi det är en rimlig prislapp, och det kan finnas goda skäl att snåla lite. Geforce RTX 3050 underpresterar en del som gaming-grafikkort; det ligger längre än väntat efter laptops med RTX 3060-kort, speciellt för strålspårning. Och det lär knappast kunna driva den högupplösta skärmen i Inspiron 16 Plus med tillfredställande bildfrekvens. Vi testar en handfull nya och äldre spel på datorn och behöver kompromissa med upplösning och kvalitet i alla.
Dess bästa användningsområde är som prestandahöjare till produktionsprogram som Adobe Photoshop och Premiere Pro. Datorn är också förkonfigurerad för att köra och uppdatera Nvidias Studio-drivrutiner för kortet istället för de speloptimerade Game Ready-drivrutinerna. Och datorn är riktigt kraftfull redan utan extra grafikkort.
För det mesta tyst
Det gör också att den från och till behöver en hel del kylning. Fläktarna är för det mesta passiva och vi kan till och med gå långa perioder utan aktiv kylning när vi jobbar i tunga program. När de väl drar igång så kan de bli högljudda, men vi har också hört mycket mer oväsen från en del konkurrerande maskiner.
Förutom stor skärmyta och hög upplösning har skärmen ett par goda egenskaper till. Den är godkänt ljusstark med strax över 300 cd/m2 i toppljusstyrka, och den har utmärkt matchning mot srgb-färgstandarden. Det är kanske inte nog för ett fotoproffs, men absolut bra nog för att du ska både kunna jobba med video och avnjuta en film på skärmen. Den är också behaglig att använda långa perioder för surf och kontorsjobb. Datorn har kraftfulla högtalare som levererar både skarp diskant, distinkt bas och allt däremellan. Enstaka detaljer försvinner ur ljudbilden, speciellt i diskanten, men då är vi petiga. Du får detaljerad kontroll över equalizer och andra ljudparametrar med programmet Waves Max Audio Pro. Här får du också tillgång till extra brusreducering för inbyggda mikrofonen, vilket kan vara bra om du försöker ha videomöte i bullriga miljöer.
Det kan förbättra hur du låter, men inte hur du ser ut. Webbkameran, dold bakom ett skjutbart linsskydd för ökad integritet, är inte särskilt imponerande. Den gör ett bra jobb med ljus och färger och är inte överdrivet brusig, men har laggig och släpig bild, och brister i detaljåtergivningen.
Få portar, bra uppkoppling
Du får relativt få externa portar, bara tre usb-portar varav en är av usb-c-typ, samt en hdmi-port. På sidorna sitter istället dels hål för fläktkylning, dels en sd-kortläsare i fullstorlek. Fast nätverk har inte Dell fått plats med. Trådlös uppkoppling och bluetooth fungerar dock felfritt så de rekommenderar vi att du använder för uppkoppling och tillbehör i den mån det är möjligt, så att du har usb-portar över när det behövs.
Dell är den tillverkare som i skrivande stund säljer flest datormodeller med Windows 11, och Inspiron 16 Plus är en av dem. Det beror mycket på Dells affärsmodell, där de främst säljer datorer som direktbeställs från tillverkaren, istället för att ha stora lager ute hos distributörer och i butiker. Där hamnar för det mesta datorer först efter att de sålts ett tag i Dells webbutik. Och då Inspiron 16 Plus är en helt ny modell är det där du får tag på den. I alla fall än så länge.
Utöver program för att kontrollera hårdvara, som skärm, grafik och ljud har Dell en handfull program för mjukvaru- och drivrutinsuppdatering och supportkontakt. Här finns också Mobile Connect, ett program som låter dig smidigt synka data mellan din mobil och datorn. Vi kan dock inte se att den gör så mycket mer än Windows egna funktion Din telefon. Slutligen är McAfee Personal Security förinstallerat. Det brukar vi sortera in under bloatware, men här får du ett helt år istället för en månads prova på-version, så då blir det istället till ett mervärde.
Specifikationer
Produktnamn: Dell Inspiron 16 Plus 7610 (cn76107) Testad: November 2021 Tillverkare: Dell Processor: Intel Core i7-11800H, 2,3-4,6 GHz octa core Grafik: Nvidia GeForce RTX 3050, 4 GB Minne: 16 GB ddr4 Lagring: 512 GB ssd, plats för sd-kort Bildskärm: 16 tum matt ips, 3072×1920 bildpunkter, 16:10 Webbkamera: 720p Anslutningar: Thunderbolt 4, 2st usb a 3.2 gen 1, hdmi, headset Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.2 Operativsystem: Windows 11 Home Övrigt: Numeriskt tangentbord Ljudnivå: 0-38 dBa Batteritid: 1h 55min (hög belastning), ca 21h (låg belastning) Storlek: 35,6 x 24,7 x 1,8 cm Vikt: 2,06 kg Rek. pris: 15 490 kr Aktuellt pris: 15 490 kr på Dell