HP Omen X 2S 15: Vassa prestanda och bonus-bildskärm
HP:s nya kraftfulla laptop med spelgrafik är den andra datorn på kort tid med en extra skärm inbyggd. Även här är det coolt, men känns inte lika genomtänkt.
Nyligen testade vi Zenbook Pro Duo, en kraftfull och spektakulär, för att inte tala om dyr, 15-tums-laptop med dubbla skärmar – en på vanlig skärmplats och en extra nere i datordelen framför tangentbordet. HP vill inte vara sämre och har skickat oss nya Omen X 2S 15, en riktig värsting till bärbar gaming-dator. Omen X 2S 15 är vad HP kallar datorn, men i ett flertal butiker är den bara listad som Omen X 15. Var noga med att kolla upp bilder på den och specifikationer, då det även finns en Omen X 15-modell utan dubbelskärm.
Den levererar tunga prestanda för både spel och jobb, tack vare nionde generationens Intel Core i7-processor med sex kärnor, hela 32 gigabyte ram-minne, en snabb 512 GB ssd, och ett Geforce RTX 2070-grafikkort. Allt det i ett format som fortfarande är slimmat och hyfsat bekvämt bärbart. Datorn är inte mer än två centimeter tjock hopfälld och med en slimmad strömadapter är den praktisk att packa med sig på en resa, även om den inte direkt är fjäderlätt.
Så pass maxade prestanda i ett kompakt chassi leder dock till en mindre trevlig effekt: väldigt högljudd kylning. Pressar du processor eller grafikkort en aning går fläktarna igång på allvar och låter väldigt påtagligt. Batteritiden i den här typen av dator är också av naturliga skäl ingen långkörare. Extra skärmen i nederkant är kompakt i 16:9-format. Ytorna på sidorna används inte till något speciellt.
Lätt att växla upp och ned
I behändiga styrprogrammet Omen Command Center är det lätt att växla mellan tre lägen: Performance, som maxar prestanda, Default som funkar bra i de flesta lägen, och Comfort som drar ner på prestanda och samtidigt dämpar kylning och spar batteri. Särskilt mycket batteri spar den inte då, men vi rekommenderar ändå läget för vardagsanvändning mellan de tunga jobbsessionerna och spelpassen. Det är väldigt lätt att gå in och växla.
Det här är till skillnad från Asus Zenbook Pro Duo, en utpräglad gaming-dator med en del egenskaper som främst uppskattas av den som spelar mycket spel. Exempelvis ett fullt programmerbart tangentbord med rgb-belysning i varje enskild knapp. Det är lätt att ställa in så att du får en speciell färg i vanliga knappar för spelkontroll som WASD, även detta i Command Center, men faktiskt svårare att bara ställa in en unison och neutral färg för hela tangentbordet.
Det andra som har typisk spelprofil är skärmen. Det är ”bara” en 1080p-skärm, men en med 144 hertz uppdateringsfrekvens, vilket är extra bra om du kör snabba spel. En 1440p- eller 4k-skärm hade kanske varit trevligt för andra sysslor, nu får vi en tydlig pixlighet i panelen på en halv armslängds avstånd. Men för spelande är det ju viktigare att kunna maxa bildfrekvensen.
Nu gillar vi faktiskt skärmar med mer än 60 hertz även för vanligt Windows-jobb. Det gör att scrollning av webbsidor och runtflyttning av fönster på skrivbordet känns extra taktilt och direkt. Men om valet står mellan det och lite extra pixlar, väljer vi nog fortfarande det senare. Det ska också finnas en variant med 4k och 60 hertzskärm, men den säljs inte såvitt vi kan se i Sverige. Däremot finns det ett par modeller med ännu kraftfullare grafik, RTX 2080, om du verkligen vill spendera. HP Omen X 2S 15 har välbyggt tangentbord med full kontroll över individuella knappar, men systemet för att ställa in färger och profiler är inte helt lätt att förstå sig på.
Svagt ljus, starkt ljud
Skärmen har ett klart minus och det är att den har rätt så mesig ljusstyrka. Enligt specifikationer ska den lysa med 300 cd/m2, men när vi startar upp den och maxar ljusstyrkan känns den fortfarande rätt så dämpad. Frågan är om den kommer upp till den utlovade ljusstyrkan. Bäst upplevelse kräver ett rum med dämpad belysning.
Då fungerar den också bra som en mediaskärm med snygga neutrala färger och vad vi tror är ett stort färgomfång, men vi hittar inga bekräftande uppgifter om det. Våra testfoton ser i alla fall relativt bra ut. Därför är det extra positivt att datorn har riktigt bra inbyggda högtalare med fylligt och detaljerat ljud signerat Bang & Olufsen. En specialapp för ljudinställning ger oss full equalizer, men vi tycker att standardinställningarna ger riktigt fin klang och balans.
Till det yttre är det ingen tvekan om att det här är en gaming-dator. Den har den typiskt småkantiga och rödsvarta estetiken som de flesta sådana av någon anledning delar. Men den är inte överdrivet utstickande, och extern diodbelysning är begränsat till en självlysande logga i skärmlocket som går att släcka. På sidorna hittar vi förutom luftutblås för kylningen också en gedigen uppsättning anslutningar: thunderbolt 3, tredubbelt med usb-portar, fast nätverksport och hdmi för extern skärm. En glödande logga i skärmlocket och lite typisk gaming-stil i formen vittnar om att det är en dator främst tänkt för spel. Men bra prestanda kan du ju givetvis utnyttja till vad du vill.
Bonus-skärm i miniformat
Den stora grejen med Omen X 2S 15 är givetvis andraskärmen som sitter ovanför tangentbordet. Det är en pekskärm med samma upplösning som huvudskärmen, 1920×1080 bildpunkter. Den är sex tum stor, och på sidorna av den är det bara blanka ytor. Skärmen är därmed klart skarpare än huvudskärmen, och dessutom är den påtagligt ljusstarkare. Kanske är det just därför vi upplever huvudskärmen som ovanligt dämpad.
Den fungerar som en utökad skärm, men har också ett par specialfunktioner. Vid uppstart förladdas Command Center där, med övervakning av prestanda och temperatur som startsida. En specialknapp på skrivbordet öppnar en sifferknappsats där istället, vilket är praktiskt eftersom en sådan inte får plats bredvid tangentbordet. Precis som på Asus dator sitter tangentbordet precis i nederkant, med musplatta vid sidan av. Vanligtvis hittar vi en pekanpassad version av Omen Command Center i extraskärmen. Men det kan du stänga och byta ut mot vad du vill. Det är en helt vanlig 1080p-skärm som är inställd som utökat skrivbord. Kör du Omen Command Center på huvudskärmen ser gränssnittet annorlunda ut och är anpassat för muspekare istället. Annars är det upp till dig vad du vill använda skärmen till, det är fritt fram att stänga Command Center och dra ner valfritt fönster dit istället. Spela på stora skärmen och chatta med vänner på den andra. Eller vad du vill, fantasin sätter gränsen. Har du ett fönster aktivt finns det en snabbknapp som skickar ner det. Eller upp till huvudskärmen om det är på extraskärmen. Det är superenkelt att hantera och fungerar utan besvär, extra smidigt eftersom skärmarna har precis samma upplösning.
Udda arbetsställning
Det här innebär precis som i Asus Zenbook Pro Duo att musplatta inte får plats under tangentbordet, utan knapparna går ända till framkanten av datorn. Musplattan är därför istället på sidan där en sifferknappsats annars hade suttit. Det ger en udda arbetsställning och en som vi tror de flesta bara kommer att använda i undantagsfall, och istället skaffa en separat mus.
Du får med ett separat handleddsstöd så att arbetsställningen blir lite naturligare. Men vi är lite tveksamma till HP:s lösning för det. Det är bara ett stort stycke tungt gummi som du lägger framför datorn. Det blir snabbt dammigt och smutsigt, och är dessutom väldigt svettigt att vila händerna på. Separata handledsstödet i massivt gummi förstår vi oss inte på. Eller, vi förstår oss på idén med ett handledsstöd, men inte HP:s materialval.
Omdöme
Multitasking blir viktigare och viktigare vid datorn, och en lösning som denna hoppas vi få se på fler laptops i framtiden. Men kanske då lite bättre planerade. En liten skärm i mitten och en massa oanvändbara ytor på sidorna gör att andraskärmen blir lika mycket irritationsmoment som bonus. Och precis som Asus behöver HP tänka till och erbjuda fler funktioner färdiga för den. Omen X 2S 15 är en helt okej dator i sin prestandaklass för övrigt, om än extra högljudd.
Specifikationer
Produktnamn: Omen X 2S 15-dg0820no 6WT60EA#UUW Testad: September 2019 Tillverkare: HP Processor: Intel Core i7-9750H, 2,6 GHz hexa core Grafik: Geforce RTX 2070 MaxQ, 8 GB Minne: 32 GB ddr4 Lagring: 512 GB ssd Bildskärm: 15,6 tum matt ips, 1920×1080 bildpunkter, 144 Hz, G-sync Extra bildskärm: 6 tum blank ips, 1920×1080 bildpunkter, touch Webbkamera: 1080p Anslutningar: Thunderbolt 3, 3st usb 3.0, lan, hdmi, headset Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5), bluetooth 5.0 Operativsystem: Windows 10 Home Övrigt: Handledsstöd Batteritid: 50 min (hög belastning), 5h 40min (låg belastning) Ljudnivå: 30-43 dBa Storlek: 36,2 x 26,2 x 2 cm Vikt: 2,46 kg Pris: 33 995 kronor
Prestanda
Cinebench R20, cpu: 2 339 poäng Geekbench 5: 6 327 poäng* Geekbench 5, gpu: 86 464 poäng* 3dmark Fire Strike (DirectX 11): 6 611 poäng 3dmark Time Spy (DirectX 12): 14 912 poäng 3dmark Port Royal (Raytracing): 3 945 poäng Disk, läsning: 809 MB/s Disk, sökning: < 0.1 ms
* Obs! Ny version av Geekbench. Resultatet ej jämförbart med poäng från Geekbench 4. Tunga prestanda Snabb skärm Mycket bra ljud Behändigt med extra pekskärm …men kunde vara mer genomtänkt Obekväm att jobba på Högljudd kylning Priset