Skrivare, skanner och kopiator i en pryl
Läs även: Test av fotoskrivareTrots allt prat om ett digitalt och papperslöst samhälle finns det fortfarande många tillfällen då vi behöver pappersutskrifter. Det kan vara allt från boardingkort eller konsertbiljetter till blanketter som ska skrivas under och skickas in till någon myndighet. Dessutom föredrar många av oss fortfarande att skriva ut fotografier på papper så att de alltid går att titta på, oavsett om vi har en dator eller smartphone igång eller inte.
Vi har testat fyra så kallade multifunktionsskrivare, det vill säga skrivare som är utrustade med en bildläsare och som klarar att skriva ut såväl vanliga papper i A4-format som speciella fotopapper i de vanligaste fotoformaten. Dessutom är de i vissa fall även utrustade med fax och dokumentmatare. Vi har också valt att fokusera på bläckstråleskrivare då dessa dels är bättre för fotoutskrifter, dels är billigare än laserskrivare i inköpskostnad.
Skanna och kopiera med skrivaren
Att skrivarna är utrustade med en bildläsare gör att de, förutom att kunna läsa in pappersdokument och lagra dem digitalt i datorn eller på ett minneskort, även fungerar som kopiatorer. Det går med andra ord att få en papperskopia direkt, utan att behöva fota av eller skanna in med en speciell bildläsare och sedan skriva ut igen på en skrivare.På samma sätt går det också att skriva ut både på vanliga A4-papper såväl som speciella fotopapper i mindre format, då skrivarna i detta test är utrustade med pappersfack för båda sorterna. Vissa skrivare klarar dock inte av att automatiskt ställa om mellan formaten och en manuell inställning kan då vara nödvändig.
Utskriftshastighet och sidkostnad
Bildkvaliteten skiftar något mellan de olika skrivarna i vårt test, och det finns ett tydligt samband mellan utskriftskostnad och bildkvalitet. De två skrivare som har en genomsnittlig sidkostnad på lite drygt två kronor har också en klart bättre kvalitet på bilderna, och de två som har en kostnad på drygt 1,50 kronor per sida en klart sämre kvalitet.Förutom sidkostnaden skiljer sig även utskriftshastigheten åt markant. Den snabbaste skrivaren är hela tre gånger så snabb på A4-utskrifter som den långsammaste och 50 procent snabbare på fotoutskrifter. För den som skriver ut stora mängder dokument kan detta vara en viktig faktor.
Värt att notera när det gäller sidkostnaden är att denna är beräknad med original-bläckpatroner. Billigare alternativ finns för den som vill sänka utskriftskostnaden, men med risk för en försämrad kvalitet på bilderna.
Utskriftshastigheterna ska också ses som relativa, då det har stor betydelse vilken typ av dokument eller bild som skrivs ut. Men tiderna i vårt test visar i alla fall hur snabba/långsamma skrivarna är i förhållande till varandra. Samma sak gäller för tiderna för kopiering och skanning av dokument.
Smidig åtkomst från mobilen
Samtliga skrivare i vårt test kan styras från den inbyggda lcd-skärmen, från en dator eller via en smartphone. Den stora fördelen med att komma åt dem direkt från en smartphone är förstås att det går att skriva ut de bilder man har tagit direkt utan att gå omvägen via en dator.För den som har en något mer avancerad kamera men inte vill ta datoromvägen går det att stoppa in kamerans sd-kort och skriva ut bilderna direkt från detta. Det går även att spara de bilder man läser in med bildläsaren direkt till ett sd-kort eller ett usb-minne, såväl som till en dator eller direkt till en smartphone.
Så gjorde vi testet
I vårt test satte vi 2 000 kronor som övre gräns för skrivarnas cirkapris (de kan gå att få tag på billigare då vissa butiker kan ha kampanjpriser på dem). Det var ett krav att de skulle vara utrustade med en flatbäddsbildläsare, ha en kopieringsfunktion, kunna ansluta trådlöst via wifi och styras via en app på en smartphone. De skulle också klara att skriva ut både i A4-format och på fotopapper i de vanligaste fotoformaten. Funktioner som fax, dokumentmatare och lan-anslutning fick gärna ingå, men var inget krav.Utskriftshastigheten för A4 beräknade vi genom att skriva ut en ganska tung pdf på 14 sidor i färg, samt några enstaka färgfoton i formatet 10 x 15 centimeter. Vi har sedan redovisat snitthastigheterna för dessa utskrifter. Utskriftskostnaden är beräknad enligt ISO24711-standarden för färgutskrifter i A4, med bläckpriser från nordicink.se. Tid för kopiering och skanning är en medeltid för ett flertal olika dokument.
Brother DCP (betyg: 9)
Brother DCP-J772DW: Bäst i test
Att installera Brother DCP-J772DW går hyfsat enkelt och snabbt, även om installationen inte är riktigt lika smidig som för HP Envy Photo 7830 och Epson Expression Photo XP-8505. Exempelvis sitter usb-anslutningen till datorn av någon anledning gömd inuti skrivaren.
Ett litet minus dock för att växlingen mellan A4 och fotopapper inte sker automatiskt. Istället måste man ställa om ett litet reglage i inmatningsfacket, vilket är onödigt bökigt. Brother DCP-J772DW saknar också, precis som Epson Expression Photo XP-8505, de lite mer ”kontoriga” funktionerna hos HP Envy Photo 7830 och Canon Pixma TR8550: fax, dokumentmatare och lan-anslutning.
Programvaran för Brother DCP-J772DW är smidig och lättanvänd, både för datorn och appen. Det går utan problem att starta såväl utskrifter som skanningar, ändra inställningar eller se status för de fyra bläckpatronerna. Skanningen och kopieringen är också, tillsammans med Epson Expression Photo XP-8505, snabbast i vårt test.
Snabba utskrifter
Brother DCP-J772DW är klart snabbast av alla skrivarna i vårt test. Att skriva ut en ganska tung pdf på 14 sidor tar bara 2 minuter och 30 sekunder, det vill säga endast 11 sekunder per sida. Att skriva ut ett enstaka färgfoto på 10 x 15 centimeter tar 30 sekunder – även det snabbast i testet tillsammans med Epson Expression Photo XP-8505.
Bildkvalitetsmässigt når Brother DCP-J772DW inte riktigt upp till samma nivå som Epson Expression Photo XP-8505, men är inte långt ifrån. Och kvaliteten på bilderna är ändå långt över den hos HP Envy Photo 7830 och Canon Pixma TR8550. Här finns, precis som hos Epson Expression Photo XP-8505, inga spår av randighet, svärtan är kompakt och tydlig och färgerna krispa och klara. Både när det gäller A4-utskrifter på vanligt papper eller fotoutskrifter på speciellt fotopapper.
Tyvärr är kostnaderna per utskrift näst högst i testet med 2,01 kronor per sida. Själva skrivaren är dock med sina 1 790 kronor i cirkapris relativt billig.
Omdöme
Utskriftskostnaden är visserligen ganska hög och bildkvaliteten inte riktigt lika skarp som hos Epson Expression Photo XP-8505, men snabbheten, den höga lägstanivån och det relativt låga inköpspriset gör ändå att Brother DCP-J772DW blir vår testvinnare.Brother DCP-J772DW
Testad: September 2019.
Tillverkare/kontakt: Brother, www.brother.se.
Systemkrav: Trådlöst nätverk, smartphone med Android eller IOS.
Antal bläckpatroner: 4 (cyan, magenta, gul, svart).
Kostnad nytt bläck för 500 sidor: 1 002 kronor.
Kostnad per sida A4 (ISO24711): 2,01 kronor.
Upplösning skrivare: 6 000 x 1 200 dpi.
Upplösning skanner: 1 200 dpi.
Kapacitet inmatingsfack A4: 100 ark.
Kapacitet utmatningsfack: 50 ark.
Dokumentmatare: Nej.
Lagring: Sd-kort, usb-minne.
Lcd-skärm: 2,7 tums pekskärm.
Anslutningar: Wifi, usb.
Fax: Nej.
App på svenska: Ja.
Snitt utskriftshastighet A4 färg per sida: 11 sekunder.
Utskriftshastighet enskilt färgfoto 10 x 15 centimeter: 30 sekunder.
Kopiering A4 färg snitt: 18 sekunder.
Skanning A4 färg 300 dpi snitt: 12 sekunder.
Skanning A4 färg 600 dpi snitt: 37 sekunder.
Mått: 40,0 x 34,1 x 15,1 centimeter.
Vikt: 6,6 kilo.
Cirkapris: 1 790 kronor.
Pris: Från 1 328 kronor hos Prisjakt.

Liten och kompakt.
Hög kvalitet.
Relativt billig.
Bra utskriftkvalitet.
Snabba utskrifter.
Snabb kopiering/skanning.

Byter inte automatiskt mellan A4 och fotopapper.
Dyr utskriftskostnad.
Canon Pixma TR8550 (betyg: 6)
Canon Pixma TR8550: Långsam skrivare räddas av priset
Redan vid installationen sticker Canon Pixma TR8550 ut negativt. Egentligen är installationen inte särskilt avancerad, men instruktionerna är onödigt omständliga och röriga och nästan förvirrar mer än de underlättar.
I likhet med HP Envy Photo 7830 är Pixma TR8550 utrustad med både en dokumentmatare (plats för 20 ark) och fax. Men till skillnad mot de övriga tre har den inte plats för A4-papper och fotopapper på samma ställe. Istället måste fotopapper matas in via en bakre pappersinmatning, vilket är omständligt och onödigt. Dessutom kan bilder bara läsas till/från ett sd-kort och inte ett usb-minne, vilket övriga tre skrivare klarar.
Också programvaran är lite rörig och inte helt lättanvänd, både när det gäller datorn och appen. Både kopiering och skanning fungerar dock bra och problemfritt, men är långsam.
Tveksam bildkvalitet
När vi testar utskriftshastigheten visar sig Canon Pixma TR8550 vara klart långsammast i vårt test. Att skriva ut en ganska tung pdf på 14 sidor tar 7 minuter och 14 sekunder, alltså hela 33 sekunder per sida. Dubbelt så lång tid som den näst långsammaste skrivaren HP Envy Photo 7830 och tre gånger så lång tid som den snabbaste, Brother DCP-J772DW.Även för ett enskilt färgfoto i storleken 10 x 15 centimeter är Canon Pixma TR8550 långsammast med sina 45 sekunder. Här är dock skillnaden jämfört med konkurrenterna inte lika stor, men det skiljer ändå 50 procent jämfört med de två snabbaste.

Tyvärr hjälper inte de långsamma utskrifterna för att förbättra bildkvaliteten. Canon Pixma TR8550 har sämst bildkvalitet av skrivarna i vårt test. Det finns en randighet i mörka partier (främst på A4-utskrifterna) och färgerna är generellt sett något bleka och urvattnade.
Det som räddar Canon Pixma TR8550 är priset. Dels kostar den tillsammans med HP Envy Photo 7830 minst i vårt test (cirka 1 690 kronor), dels är utskriftskostnaden på 1,51 kronor per sida den lägsta i testet.
Omdöme
Canon Pixma TR8550 känns plastig, är långsam och har en tveksam bildkvalitet. Det som räddar den från ett riktigt bottenbetyg är det låga priset, både för själva skrivaren och för den genomsnittliga utskriftskostnaden. Den kommer dock ändå sist av de fyra skrivarna i vårt test.Canon Pixma TR8550
Testad: September 2019.
Tillverkare/kontakt: Canon, www.canon.se.
Systemkrav: Trådlöst nätverk, smartphone med Android eller IOS.
Antal bläckpatroner: 5 (cyan, magenta, gul, svart, pigmenterat svart).
Kostnad nytt bläck för 500 sidor: 756 kronor.
Kostnad per sida A4 (ISO24711): 1,51 kronor.
Upplösning skrivare: 4 800 x 1 200 dpi.
Upplösning skanner: 1 200 dpi.
Kapacitet inmatingsfack A4: 100 ark.
Kapacitet utmatningsfack: 25 ark.
Dokumentmatare: Ja, 20 ark.
Lagring: Sd-kort.
Lcd-skärm: 4,3 tums pekskärm.
Anslutningar: Wifi, lan, usb, bluetooth.
Fax: Ja.
App på svenska: Ja.
Snitt utskriftshastighet A4 färg per sida: 33 sekunder.
Utskriftshastighet enskilt färgfoto 10 x 15 centimeter: 45 sekunder.
Kopiering A4 färg snitt: 28 sekunder.
Skanning A4 färg 300 dpi snitt: 20 sekunder.
Skanning A4 färg 600 dpi snitt: 55 sekunder.
Mått: 43,8 x 35,1 x 19,0 centimeter.
Vikt: 8,0 kilo.
Cirkapris: 1 690 kronor.
Pris: 1 390 kronor hos Proshop.

Stor och lättanvänd lcd-skärm.
Faxfunktion.
Billig.
Billiga utskrifter.

Olika plats för inmatning av A4- och fotopapper.
Ej stöd för usb-minne.
Sämst bildkvalitet i testet.
Rörig programvara.
Långsam.
Stor och klumpig.
Långsam kopiering/skanning.
Epson Expression Photo XP (betyg: 8)
Epson Expression Photo XP-8505: Kvalitet rakt igenom
Att installera Epson Expression Photo XP-8505 är lätt och smidigt. Visserligen har den hela sex färgpatroner (ljus cyan, ljus magenta, gul, svart, magenta, cyan), men att få dessa på plats går snabbt och enkelt. Att konfigurera och kalibrera skrivaren tar sedan lite tid, men är inte särskilt komplicerat.
Programvaran är även den mycket bra, tydlig och lättanvänd, både för datorn och appen. Ett litet minus dock för att appen inte är på svenska. Även funktionerna för kopiering och skanning fungerar båda mycket bra och är tillsammans med Brother DCP-J772DW snabbast i testet.
Bäst bildkvalitet
Utskriftshastigheten för Epson Expression Photo XP-8505 är hög. Inte riktigt lika hög som för Brother DCP-J772DW, men heller inte långt ifrån. Att skriva ut en ganska tung pdf på 14 sidor tar 3 minuter och 20 sekunder, alltså 14 sekunder per sida. Ett enskilt färgfoto på 10 x 15 centimeter tar 30 sekunder – snabbast i testet tillsammans med Brother DCP-J772DW.
Bildkvaliteten hos Epson Expression Photo XP-8505 är klart bäst i vårt test. Här finns inga spår av randighet, svärtan är kompakt och tydlig och färgerna krispa och klara, vare sig det handlar om A4-utskrifter på vanligt papper eller fotoutskrifter på speciellt fotopapper. Hade det bara handlat om kvaliteten på bilderna hade Epson Expression Photo XP-8505 varit en klar testvinnare.
Men det som hindrar Epson Expression Photo XP-8505 från att knipa förstaplatsen är priset. Den är med sina 1 990 kronor klart dyrast i testet och även den genomsnittliga utskriftskostnaden på 2,09 kronor per sida är högst i testet.
Omdöme
Epson Expression Photo XP-8505 andas kvalitet rakt igenom och utskrifterna är också klart bäst i vårt test. Priset är dock högt, både när det gäller själva skrivaren och genomsnittskostnaden för utskrifterna.
Specifikationer
Epson Expression Photo XP-8505Testad: September 2019.
Tillverkare/kontakt: Epson, www.epson.se.
Systemkrav: Trådlöst nätverk, smartphone med Android eller IOS.
Antal bläckpatroner: 6 (ljus cyan, ljus magenta, gul, svart, magenta, cyan).
Kostnad nytt bläck för 500 sidor: 1 045 kronor.
Kostnad per sida A4 (ISO24711): 2,09 kronor.
Upplösning skrivare: 5 760 x 1 400 dpi.
Upplösning skanner: 1 200 dpi.
Kapacitet inmatingsfack A4: 100 ark.
Kapacitet utmatningsfack: 30 ark.
Dokumentmatare: Nej.
Lagring: Sd-kort, usb-minne.
Lcd-skärm: 2,7 tums pekskärm.
Anslutningar: Wifi, usb.
Fax: Nej.
App på svenska: Nej.
Snitt utskriftshastighet A4 färg per sida: 14 sekunder.
Utskriftshastighet enskilt färgfoto 10 x 15 centimeter: 30 sekunder.
Kopiering A4 färg snitt: 18 sekunder.
Skanning A4 färg 300 dpi snitt: 12 sekunder.
Skanning A4 färg 600 dpi snitt: 35 sekunder.
Mått: 34,9 x 34,0 x 14,2 centimeter.
Vikt: 6,7 kilo.
Cirkapris: 1 990 kronor.
Pris: Från 1 995 kronor hos Prisjakt.

Liten och kompakt.
Hög kvalitet.
Snabba utskrifter.
Bäst bildkvalitet i testet.
Snabb kopiering/skanning.

Ingen app på svenska.
Dyr.
Dyra utskrifter.
HP Envy Photo 7830 (betyg: 7)
HP Envy Photo 7830: Stabil och billig skrivare
Att installera HP Envy Photo 7830 går snabbt och smidigt, inte minst tack vare att färgpatronerna är förinstallerade. Tyvärr visar sig dessa förinstallerade patroner inte räcka särskilt länge och de tar slut klart snabbast i vårt test.
Storleksmässigt och utseendemässigt påminner HP Envy Photo 7830 mycket om Canon Pixma TR8550. HP Envy Photo 7830 känns dock mycket mindre plastig och bräcklig. Den har också inmatningsfacken för A4-papper och fotopapper på samma ställe, vilket är smidigt. Däremot är den lilla lcd-skärmen (2,65 tum) ganska okänslig och inte helt lättstyrd.
Funktionsmässigt ligger HP Envy Photo 7830 också nära Canons skrivare, med både dokumentmatare (plats för 35 ark) och faxfunktion. Båda dessa skrivare har dessutom lan-stöd, vilket skrivarna från Epson och Brother saknar. HP Envy Photo 7830 kan dock läsa bilder till/från både sd-kort och usb-minnen. Canon Pixma TR8550 har bara stöd för sd-kort.
Programvaran och appen för HP Envy Photo 7830 är båda enkla, tydliga och lätta att använda, och både kopiering och skanning fungerar bra. HP Envy Photo 7830 är dock långsammast i vårt test både när det gäller kopieringen och skanningen, tillsammans med Canon Pixma TR8550.
Medelmåttig
Utskriftshastigheten för HP Envy Photo 7830 är okej, men inte mycket mer. Att skriva ut en ganska tung pdf på 14 sidor tar 4 minuter blankt, alltså 17 sekunder per sida. Det är dubbelt så snabbt som för Canon Pixma TR8550, men når inte riktigt upp i övriga två skrivares hastigheter. Även för ett färgfoto på 10 x 15 centimeter placerar sig HP Envy Photo 7830 på en tredje plats med sina 40 sekunder.
Kvalitetsmässigt hamnar HP:s skrivare också en bit efter de två bästa. Precis som för Canons Pixma TR8550 finns här en klar randighet i mörka partier, främst på A4-utskrifter, och färgerna är något bleka. Inte lika illa som hos Pixma dock, men inte heller långt ifrån.
Men återigen precis som Canon Pixma TR8550 räddas HP Envy Photo 7830 av det låga priset. Själva skrivaren kostar bara 1 690 kronor och den genomsnittliga utskriftskostnaden ligger på låga 1,53 kronor per utskrift, näst lägst i testet.
Omdöme
HP Envy Photo 7830 är en stabil och billig skrivare med många funktioner och låga utskriftskostnader. Den har en helt okej utskriftshastighet, men bildkvaliteten lämnar en del övrigt att önska.HP Envy Photo 7830
Testad: September 2019
Tillverkare/kontakt: HP, www.hp.se.
Systemkrav: Trådlöst nätverk, smartphone med Android eller IOS.
Antal bläckpatroner: 2 (1 pigmentsvart, 1 färgpatron med cyan, magenta och gul).
Kostnad nytt bläck för 500 sidor: 767 kronor.
Kostnad per sida A4 (ISO24711): 1,53 kronor.
Upplösning skrivare: 4 800 x 1 200 dpi.
Upplösning skanner: 1 200 dpi.
Kapacitet inmatingsfack A4: 125 ark.
Kapacitet utmatningsfack: 25 ark.
Dokumentmatare: Ja, 35 ark.
Lagring: Sd-kort, usb-minne.
Lcd-skärm: 2,65 tums pekskärm.
Anslutningar: Wifi, lan, usb, bluetooth.
Fax: Ja.
App på svenska: Ja.
Snitt utskriftshastighet A4 färg per sida: 17 sekunder.
Utskriftshastighet enskilt färgfoto 10 x 15 centimeter: 40 sekunder.
Kopiering A4 färg snitt: 36 sekunder.
Skanning A4 färg 300 dpi snitt: 18 sekunder.
Skanning A4 färg 600 dpi snitt: 58 sekunder.
Mått: 45,4 x 41,0 x 19,3 centimeter.
Vikt: 7,6 kilo.
Cirkapris: 1 690 kronor.
Pris: Från 1 399 kronor hos Prisjakt.

Billig
Billiga utskrifter
Faxfunktion

Kort livslängd på medföljande bläckpatroner
Cyan, gul och magenta i samma bläckpatron
Tveksam bildkvalitet
Liten och svårtstyrd lcd-skärm
Stor och klumpig
Långsam kopiering/skanning