I dag är det precis 25 år sedan den färdiga versionen av Windows 95 såg dagens ljus. Här är några glimtar som visar vad som av Microsoft kallades världens modernaste operativsystem.
Av PC för Alla
PC för Alla
Den 24 augusti 1995 var det dags. Efter ett par års testande av Windows 95, som då gick under kodnamnet ”Chicago”, släpptes operativsystemet äntligen på marknaden och förväntningarna var skyhöga.
Den kanske största nyheten med Windows 95 jämfört med föregångaren, Windows 3.x var något som kallades Startmenyn. Ja, principiellt samma startmeny som Microsoft tog bort i Windows 8, för att senare återinföra i Windows 10 på många användares begäran. Gamla vanor dör långsamt.
Var du inte med när Windows 95 var det hetaste du kunde köra vid tillfället ger vi dig här en guidad tur i hur det såg på den tiden det begav sig.
Windows 95 startar upp
Jämfört med Windows 3.x var Windows 95 långt mer välpolerat på många sätt och vis. Inte minst var startskärmen snyggare utformad och visade något så modernt som en animerad list i nederkanten som skvallrade om att operativsystemet laddas för fullt.
En smartare startskärm
Utformningen av startskärmen i Windows 95 var radikalt annorlunda jämfört med Windows 3.x. Nu fanns det en ikon med namnet Min dator där du kunde komma åt både filhanteraren och olika resurser. Den största nyheten var dock Startmenyn som gav dig snabb åtkomst till både program och inställningar.
Startmenyn – älskad och hatad
Meningarna kring startmenyn i Windows 95 var delade, men det gick inte att frångå att den var långt mer effektiv jämfört med föregångarens gränssnitt. Med ett par snabba klick kunde du hitta dina program, dokument eller söka på hårddisken. Dessutom fanns det nu en klocka som alltid var synlig, samt möjlighet att justera volymen på ett enkelt sätt.
Mappar för allt
En annan stor nyhet i Windows 95 var ordentlig filhantering direkt på skrivbordet med mappar och genvägar. Det gick även att dra både dokument, filer och andra objekt mellan mapparna. I tidigare Windows behövde du dra igång ett särskilt program för dessa sysslor.
Internet Explorer ser dagens ljus
Trots att internet vid den här tidpunkten börjar bli riktigt populärt följde det inte med någon webbläsare i Windows 95. Microsoft försökte istället lansera sitt eget konkurrerande nätverk, Microsoft Network. Det gick dock att köpa till ett tilläggspaket med namnet Plus som innehöll Internet Explorer 1.0. I den efterföljande uppdateringen, Service Release 1 bakades dock Internet Explorer 2.0 in i operativsystemet.
Dos – ett seglivat operativsystem
Tidigare versioner av Windows var rent tekniskt inte ett operativsystem i sig utan bara ett fräsigt skal för Dos. Windows 95 var mer avancerat och hanterade normalt allt förutom uppstaren själv även om äldre hårdvara kunde använda sina Dos-drivrutiner om inget annat fanns. Dos var ett textbaserat operativsystem och hade kanske inte det enklaste gränssnittet att lära sig för noviser då allt sköttes med hjälp av textkommandon. För de som saknade Dos så gick det dock att köra det både i ett fönster eller starta om datorn i Dos-läge. Många spel och andra äldre program gillade inte alls nymodigheterna i Windows 95 så många användare fick starta om i Dos-läge titt som tätt i flera år efter att Windows 95 släpptes.
Långa filnamn var ingen självklarhet
Innan Windows 95 var användarna låsta vid filnamn som bestod av åtta tecken plus en filändelse som normalt bestod av tre tecken, så här: filnamn1.txt. I Windows 95 kunde vi äntligen använda långa filnamn som gav en bättre beskrivning av vad dokumentet innehåller, som exempelvis: Meny till Robbans bröllop.doc. Sådana filer fick dock två namn, använde du ett äldre program eller startade om till Dos hette samma fil menyti~1.doc.
Livet efter Windows 95
Ganska precis tre år efter Windows 95:s födelse släppte Microsoft uppföljaren med det ganska fantasilösa namnet Windows 98. Den stora nyheten i Windows 98 var stöd för hårddiskar på upp till två gigabyte, vilket vid tidpunkten var gigantiskt. Windows 98 blev dock inte en lika stor hit, och efterföljaren Windows Me som släpptes år 2000 klassades som ett fiasko. Det var först när Windows XP släpptes som Microsoft återfick sin glans.