Test: Asus RTX 2080 Super-grafikkort är genomtänkt men dyrt
När vi testade Asus 2070 Super-grafikkort kändes det som en prisvärd investering. Kraftfullare 2080 Super-kortet är ett betydligt dyrare kort. Är det också betydligt bättre?
Det blir svårt att ge detta kort en helhjärtad rekommendation trots att det tekniskt sett är väldigt bra och levererar alla prestanda du behöver både nu och en bra bit in i framtiden. Konkurrerande grafikkort i en påtagligt lägre prisklass är kort och gott snudd på lika vassa. Och är inte priset en faktor kan du lika gärna ösa ännu mer pengar på ett ännu kraftfullare RTX 2080ti-kort. Asus utmärkta fläkthantering i just detta kort kan dock vara en lockande faktor. Test: De bästa grafikkorten för dina behov
Om du står inför att bygga en ny pc-dator själv eller uppgradera din befintliga är utbudet av grafikkort just nu mer varierat än på länge, med hälsosam konkurrens mellan AMD och Nvidia och många leverantörer som sätter ihop kort med grafikprocessorer från de två. I de allra högsta prestandaklasserna är det dock Nvidias Geforce RTX-kort som dominerar.
Testad produkt: Asus Geforce RTX 2080 Super ROG Strix Gaming OC
Pris: 9 990 kr hos Webhallen.Det allra tyngsta och dyraste du kan stoppa i en dator idag, om vi bortser från extrema proffs-grafikkort och bara tittar på vad du som vill ha spelprestanda i datorn har att välja bland, är Nvidia RTX 2080ti-kort. De börjar dock bli till åren och har en hel del nackdelar, som hög genomsnittlig energiförbrukning, hög värmeutveckling och ett svidande pris. De kom redan i slutet av 2018 och vi väntar så sakta på en ny generation grafikprocessorer från Nvidia.
Istället har Nvidia under vintern släppt ett gäng optimerade processorer i RTX 20-serien med tillägget Super som levererar vassa prestanda till en bättre prispunkt än de äldre grafikkorten. Det kraftfullaste av dessa är Geforce RTX 2080 Super, som sitter i detta kort från Asus. Tre fläktar som fördelar kylningsjobbet mellan sig bra. Ofta kan de stå helt stilla.
En favorit i repris
Det heter Asus Geforce RTX 2080 Super ROG Strix Gaming OC. Det här är exakt samma kort som det ROG Strix Gaming OC-kort vi testade tidigare i vår, fast här med mer kraftfulla RTX 2080 Super istället för RTX 2070 Super. Annars är de till det yttre såvitt vi kan se identiska.
De har samma yttermått och samma fläktsystem för kylning. Det innebär att kortet är över tre decimeter långt och tar upp 2,7 pci-kortplatser på moderkortet, så det gäller att du kar koll på hur mycket plats du har inne i datorlådan. På höjden är måtten mer måttliga, så kortet kan gå att stoppa i en datorlåda med rätt så smal design.
En skillnad på de två korten är givetvis priset. Det här är för det första ett av de dyrare RTX 2080 Super-korten, liksom RTX 2070 Super-kortet var ett av de dyrare i sin klass. Här får du betala över 10 000 kronor. Det är en rejäl slant, och därmed ett kort som du kan behöva tänka en extra gång om det är värt pengarna. Dels finns det RTX 2080 Super-kort för under 9 000 kronor, dels är steget i pris ner till RTX 2070 Super och AMD RX 5700 XT-kort markant. Dubbla displayport och dubbla hdmi. Den extra lilla utgången är en så kallad virtaullink-port som kan användas för att ansluta till (vissa) vr-headset.
Tyst, eller effektivt utan oväsen
Men har du råd och absolut vill ha ett grafikkort som ger dig bästa möjliga spelupplevelse när du vill ha det, och som även funkar bra för din hemma-pc när du gör annat, som att surfa eller jobba på datorn, så är Asus kort ett riktigt bra val. Det de har lyckats extra bra med i både detta och 2070 Super-kortet är nämligen tyst kylning.
Dels när du bara kör 2d-grafik och hanterar media, i vilket fall det har helt passiva fläktar. Dels när du belastar grafikkortet hårdare. De tre fläktarna kyler hårdvaran effektivt även på låga varvtal för det mesta. Här får vi dock högre generellt fläktbrus än ifrån RTX 2070 Super-kortet. Grafikprocessorn går är helt enkelt lite varmare, antar vi.
Helt tyst blir det bara i två av de lägen du kan ställa kortet: ett standardläge och ett extra tyst. I tillhörande programmet är det lätt att växla mellan dessa och mer aktiv och aggressiv kylning i spel- och överklockningslägen. Det finns även en funktion som gör en automatisk analys av datorn och skapar en överklockningsprofil åt dig.
Ett visst övertag, men inte stort
Vi ser dock ingen påtaglig ökning av prestanda när vi byter mellan läge. Troligen kan det vara mer avgörande för långa pass av hård belastning. OC i namnet innebär inte bara att kortet går att överklocka, utan att en viss fabriksöverklockning gjorts, så vi gissar att marginalerna för ytterligare trimning också är mindre. Kortet tar en hel del plats på bredden. Kortet har en öppen konstruktion för kylning, vilket innebär att överskottsvärme inte pressat ut rakt bakåt och ut ur datorn utan sprids inne i den, och det är upp till chassifläktar att pumpa ut den. Så tänk på att om du uppgraderar till detta kort kan du behöva se över resten av datorns kylning.
Det är ingen tvekan om att kortet är kraftfullt. Om du behöver kompromissa en aning med grafikinställningar för att få rätt bildfrekvens i en del spel med ett RTX 2070 Super-kort slipper du mer av det krånglet här. Det är bara ett problem: steget upp i resultat i benchmarkprogram och spel är inte ett så stort kliv att det riktigt motsvarar den höjda prislappen. Vi vinner en 3-6 procent olika mätmoment, men det är inget som direkt syns och känns när vi spelar spel.
Som de flesta grafikkort och andra gaming-komponenter bjuder Asus på ljusshow, med glödande diodränder och logotyer. Gillar du sådant kan du med ett extra program styra både färg och funktion på dessa, från att programmera ljusspel till att ge kortet olika färg beroende på hur varmt det är. Vill du inte har ljuseffekter alls finns det även en knapp på kortet som snabbt släcker rubbet. Med programmet GPU Tweak är det lätt att få koll på kylningen.
Specifikationer
Produktnamn: Asus Geforce RTX 2080 Super ROG Strix Gaming OC Testat: Maj 2020 Produkttyp: Grafikkort Tillverkare: Asus Grafikprocessor: Nvidia Geforce GTX 2080 Super Gränssnitt: Pcie 3.0 x16 Anslutningar: 2st displayport 1.4, 2st hdmi 2.0b, Virtuallink Minne: 8 GB Angiven datorkraft: 10 410 Gflops Extra programvara: Asus Gpu Tweak II, Asus Aura RGB Längd: 300 mm Rek. pris: Inget angivet Pris: 9 990 kr hos Webhallen.