Sammanfattning
Expertbetyg
Fördelar
- Goda grundprestanda.
- Många externa anslutningar.
- Bra extra säkerhetsfunktioner.
Nackdelar
- Lite för kompakt tangentbord.
- Blek bildskärm.
- Stor för 13-tumsformat.
Omdöme
För att vara en prispressad 13-tummare får vi här en överraskande bra uppsättning fasta anslutningar, med både dubbla skärmutgångar och fast nätverk. Men så är det inte heller den mest slimmade av notebooks. För övrigt överraskar HP inte, men levererar som vanligt god kvalitet, även om skärmen är lite blek.
Stort test: Bästa lättviktaren under 10 000 kr
HP befinner sig i skrivande stund i ett generationsskifte för konsument-laptops, men är lite överraskande redan klara med det för prisvärda businessdatorn Probook 430, som har fått ny hårdvara. Det brukar annars vara något som dröjer extra på business-sidan. I den här prisklassen är det väldigt små skillnader på en business- och privat-dator, och den fungerar utmärkt i bägge situationerna. Den har Windows 10 Pro istället för Home, men det är den mest påtagliga skillnaden, och vem som helst kan köpa en.
Den här datorn säljs med två olika serienummer med till synes exakt samma hårdvara, den ena för precis under 10 000 kronor och den andra för ungefär tusen kronor till. Enda skillnaden verkar vara att den billigare har kortare garantitid på ett år istället för tre.
Det du får för pengarna är en stabilt byggd liten laptop med 13,3-tumsskärm och en lite mer kvadratisk form, tack vare tunna skärmkanter på sidorna och större marginaler både upptill och nertill. Ovanför skärmen sitter en stor webbkamera-enhet med linsskydd framför kameran och en separat ir-kamera för ansiktsigenkänning och Windows Hello-inloggning. Du har också en fingeravtrycksläsare placerad i ena hörnet framför tangentbordet.
Välbyggd men inget speciellt
Datorn är byggd i mattgrå aluminium och plastkomposit och håller överlag hög kvalitet, men saknar kanske lite lyxkänsla om det är något du är ute efter. Ett fläktutblås på sidan av datorn kan eventuellt vara irriterade då det blir varmt i den riktningen till och från, och kan vara i vägen beroende på din arbetsställning.På sidorna hittar vi också tre usb-portar, där alla är av typ 3, och en av dem är en liten typ c som dessutom har displayportstöd. Vi kan också ansluta hdmi-skärm separat, och lite överraskande får vi också ett ethernetuttag för fast nätverk. Det är ofta, men inte alltid, en fördel med företagsdatorer – mer fysiska anslutningsmöjligheter.

Datorn har ett kompakt tangentbord med ett par centimeter tomt utrymme på sidorna som borde kunnat utnyttjats bättre, men med fin kvalitet i knapparna och ännu bättre kvalitet på den breda musplattan under. Tangentbordet har bakbelysning, men vi hade gärna sett lite högre maximal ljusstyrka i det.
Skärmen en viss besvikelse
Detsamma kan sägas om bildskärmen. Den håller bra klass för vardagligt jobb, med jämna, neutrala färger och fin skärpa, breda betraktningsvinklar och en behaglig matt yta som gör att vi slipper reflexer, men med måttlig ljusstyrka och lite väl blek kontrast. Det är kanske inte en perfekt skärm för att jobba utomhus på, eller att avnjuta en film, men annars klarar den sig bra.De inbyggda högtalarna, monterade ovanför tangentbordet bakom ett stilrent galler, är överraskande kraftfulla och ger både distinkt diskant och kännbar bas. Det är kanske inte direkt hifi-finess på det hela, men bra för datorer i denna prisklass. Med HP:s egna ljudkontrollprogram kan vi välja mellan ett gäng ljudprofiler eller ställa in equalizer manuellt.
Datorn levererar precis förväntade prestanda i denna prisklass, med en ny Intel Core i5-processor och 8 gigabyte ram-minne. Stabilt för surf och kontorsjobb och med tålamod duglig för enklare bildredigering, men på den punkten hade det varit trevlig med en bildskärm med större färgomfång.
Smarta extra program
Och dess batteri levererar driftstid precis i genomsnitt för en modern dator i denna storlek, ett par timmars maxad körning på full ljusstyrka, eller en arbetsdag av blandad men relativt försiktig användning.Datorn levereras trevligt bloatwarefri, men vi får en handfull smarta extraprogram som kan öka säkerheten i den. Bland annat egna ai-baserade Sure Sense som kompletterar och förbättrar Windows inbyggda virusskydd, och Client Security, som är en samling verktyg som hjälper dig med lösenord och rutiner för biometrisk inloggning.
Specifikationer
Produktnamn: HP Probook 430 G7 8MG86EA#UUWTestad: Maj 2020
Kontakt: www.hp.se
Processor: Intel Core i5-10210U, 1,6 GHz quad core
Grafik: Intel UHD Graphics 620
Minne: 8 GB ddr4
Lagring: 512 GB ssd, plats för sd
Bildskärm: 13,3 tum matt ips, 1920×1080 bildpunkter
Webbkamera: 720p, ir för Windows Hello
Anslutningar: Usb 3 typ c med displayport, 2 st usb 3 typ a, lan, hdmi, headset
Trådlöst: Wifi 5, bluetooth 5
Operativsystem: Windows 10 Pro
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, ansiktsinloggning, bakbelyst tangentbord
Batteritid: 2h 45min (hög belastning), 15h 10min (låg belastning)
Ljudnivå: 0-37 dBa
Storlek: 30,8 x 23,1 x 1,8 cm
Vikt: 1,49 kg
Rek. pris: 9 999 kr
Pris: 9 689 kr på Proshop
Prestanda
Cinebench R20, cpu: 1 316 poängGeekbench 5, cpu: 3 158 poäng
Geekbench 5, grafik (OpenCL): 5 393 poäng
Disk, läsning: 718,8 MB/s
Disk, sökning: 0,1 ms